De 7 leukste uitjes met de trein in Nederland 2023 (dagje weg)

Nu de prijzen van de brandstof zo gestegen zijn kan het aantrekkelijk zijn om eens vaker met de trein te reizen. Vooral de aanbiedingen zijn vaak aantrekkelijk, zo heeft de NS zelf diverse aanbiedingen in combinatie met hotelovernachtingen, attractieparken, dierentuinen, evenementen etc.

Ook Kruidvat heeft regelmatig goedkope treinkaartjes als je regelmatig met de treinreis of een keer voordelig ergens heen wil is het aantrekkelijk dit in de gaten te houden. Op het internet is doorgaans makkelijk te vinden waar de treinkaartjes in de aanbieding zijn.

Met de trein een dagje weg gaan heeft vele voordelen, je hebt gaan last van files, kunt ontspannen op pad gaan en tijdens de treinreis iets voor je zelf doen een boek lezen, of je verdiepen in de het dagje weg wat op het programma staat.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste dagjes uit die je goed met de trein kunt doen. Naast de trein is ook het bus vervoer goed geregeld in Nederland en kun je makkelijk vanuit het station naar jouw bestemming.

Wandelingen in de natuur

In Nederland heb je in feite 2 soorten wandelingen een ronde wandeling en een wandeling van A naar B. Een ronde wandeling begint en eindigt altijd op dezelfde plek, hoe lang de wandeling ook is. Van A naar B begint op een andere plek dan waar je eindigt. Vooral de laatste soort wandeling is zeer geschikt met de trein. Je loopt dan in feite van het ene station naar het andere station. Vanuit bijna alle stations van Nederland zijn er wel wandelroutes, ook heb je een mogelijk om met de bus naar een Nationaal Park of natuurgebied te gaan.

De trein is een perfect vervoersmiddel als je buiten je eigen plaats of regio een wandeling wil maken. Om je een beetje te helpen heb ik hieronder 2 websites geplaatst met wandelroutes vanaf het station. Zowel ronde wandeling als wandelingen van A naar B. Uiteraard zijn er ook diverse wandelingen op onze eigen website te vinden die vanaf het station gaan zoals de prachtige wandeling in Ommen. De Landgoed wandeling van 14 kilometer.


Dierentuinen

De meeste dierentuinen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer zonder hiervoor lang te hoeven wandelen. De grote dierenparken zijn hebben allemaal een eigen busstation of een busstation in de buurt bij de kleinere dierenparken is dit niet altijd het geval.

De grootste en bekendste dierenparken zijn Burgers Zoo in Arnhem, Blijdorp in Rotterdam, Artis in Amsterdam, Dolfinarium in Harderwijk, Wildlands in Emmen, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Safari Park de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

In Nederland zijn er 65 dierentuin vergunningen uitgegeven waarvan ongeveer 30 ook als dierentuinen open zijn. Het grootste gedeelte van de dierentuinen zijn kleinere dierentuinen, leuk voor een middag en kleinere kinderen. Het voordeel van deze dierentuinen zijn dat ze doorgaans minder druk zijn, en een stuk voordeliger dan de grotere dierentuinen.


Dagje winkelen

Nederland heeft veel steden waar je perfect een dag kunt winkelen. Ik heb al eens een blog gemaakt over de leukste winkelsteden van Nederland. De steden in deze top 7 zijn:

Uiteraard heeft elke provincie wel een leuke stad waar jij perfect kunt winkelen het hoeft dus helemaal niet ver van huis te zijn. Je kunt het winkelen ook goed combineren een culturele of andere bezienswaardigheden, denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een kerk, of een musea.

De meeste treinstation zitten in het centrum of er tegen aan dus vanuit het station loop je in de meeste gevallen zo het centrum in, dit is ook zeer handig op de terug weg als je bepakt en bezakt bent met al je aankopen en kun je rustig op de terug weg ontspannen in de trein.


Attractieparken

Nederland telt ruim 40 attractieparken hiervan zijn ook veel kleine parken die zeker niet bij iedereen bekend zijn. De meeste parken zijn allemaal goed te bezoeken met het openbaar vervoer, de trein vaak in combinatie met de bus.

Met ruim 40 parken alleen al in Nederland is de keuze groot voor de liefhebber van attractieparken, ook ideale dagjes weg voor gezinnen met kinderen. De grootste pretparken in Nederland zijn De Efteling en Walibi Holland, maar ook parken als Slagharen, Duinrell Wasenaar en Avonturenpark Hellendoorn zijn zeer geschikt voor een hele dag of meerdere dagen. Eén van onze favorieten is Drouwenzand een All-inclusief pretpark.


Stedentrip

Als je voor een stedentrip gaat kun je uiteraard ook voor meerdere dagen kiezen via de voordeelshop kun je vaak een leuke aanbieding vinden inclusief een hotel. Maar uiteraard kun je de treinreis en het hotel ook los van elkaar regelen bij Fletcher of Hotelspecial kun je vaak ook leuke arrangementen reserveren.

Nederland heeft prachtige steden die zeer geschikt zijn voor een dagje of een weekend. Zowel om te winkelen als voor de vele bezienswaardigheden. Maar je kunt ook kiezen voor een stedentrip over de grens voor 1 of meerdere dagen daar is de trein ook zeer geschikt voor. Je hoeft niet in de drukke steden een parkeerplek te zoeken, waar de parkeerkosten schreeuwend duur zijn tegenwoordig.

Kies je voor een stedentrip in Europa kijk dan eens bij NS Internationaal voor aantrekkelijk treinreizen.


Musea

Niets is bijna zo divers als de musea in Nederland en dan wordt er vaak gedacht dat een museum saai is, dat is echt verleden tijd. Veel musea zijn interactief en helemaal met de tijd mee gegaan, ook is er gedacht aan de kinderen, en zijn er bij vele musea vele kinderen activiteiten. We hebben hier al eens een blog over gemaakt de leukste Musea voor kinderen.

Een goed voorbeeld van een interactief museum is het Aviodrome in Lelystad dit is een vliegtuig- en ruimtevaart museum, zowel geschikt voor kinderen als volwassenen, naast een 4D film kun je zelf ook een stukje vliegen in een vliegsimulator erg leuk.

Een Musea hoeft ook niet veel te kosten er zijn zelfs diverse gratis musea te bezoeken in Nederland. De steden met de veel musea zijn Leiden, Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Delft en een verrassing vind ik Hanzestad Hattem een kleine stadje met 3 leuke musea. Helaas heeft Hattem geen treinstation meer is wel te bereiken via de bus vanuit Zwolle. De meeste musea liggen in het centrum en op loop afstand van het station.

Ook voor musea kun je terecht bij NS Voordeelwinkel hier staan meestal wel enkele musea tussen de aanbiedingen zodat je goedkoop kunt reizen naar het museum inclusief toegangsbewijs.


Evenementen en festivals

Evenementen en festivals zijn ook zeer geschikt om met de trein te bezoeken, vaak zijn het festivals en evenementen in het centrum of beursgebouwen / theaters. In deze gevallen kun je vaak de locatie eenvoudig bereiken vanaf het station of eventueel met de bus.

Nederland heeft vele festivals en evenementen, zowel kleine als grote, elk dorp en stad heeft zijn eigen spektakel. Een groot voordeel van de trein bij een festival bezoek is dat je ook een drankje kunt drinken, niet in de file staat bij het wegrijden, uit kun rusten tijdens de terug reis etc.

De festivals en evenementen in Nederland zijn heel divers van foodtruck evenementen tot meerdaagse muziekfestivals. Van een kunstbeurs tot een dorpsfeest met een vrijmarkt.

Grote evenementen in bijvoorbeeld het Jaarbeurs gebouw in Utrecht, Ahoy Rotterdam of de Rai in Amsterdam zijn ook vaak ook te regelen via voordeelshop van de NS. Dit is vaak aantrekkelijk dan losse kaartjes en treinreizen. Het is maar een tip en zeker de moeite waard om eerst te kijken voordat je alles los gaat reserveren.


Vergelijkbare berichten