Tirana
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/28/2024
7 min

Top 7 van mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Albanië 2024

01/28/2024
7 min

Albanië wordt steeds meer ontdekt als vakantieland. Het land is zeer geschikt voor een rondreis maar ook voor een strand, zon en zee vakantie is Albanië een goede keuze. Het land is goed betaalbaar, is nog relatief rustig, en heeft diverse leuke bezienswaardigheden. 

De natuur is ook een groot pluspunt van Albanië, er is namelijk een grote diversiteit van de natuur en landschappen. Als we het over diversiteit hebben moeten we het ook zeker ook de rijke cultuur hebben, want dit is ook één van de pluspunten in Albanië. 

Voor deze pagina heb ik de 7 leukste plekjes en bezienswaardigheden in Albanië voor je op een rij gezet. De bezienswaardigheden worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.  

Vakantie naar Albanië

Hoewel Albanië steeds populairder wordt heeft nog niet iedere reisorganisatie Albanië in het aanbod. Vakantiediscounter.nl heeft al vele accommodaties in verschillende plaatsen. Niet alleen worden er accommodaties aangeboden maar ook de reis er naar toe wordt in de puntjes geregeld door Vakantiediscounter. Wil jij naar het strand of juist iets van de steden zin in Albanië? Bekijk dan eerst het aanbod van Vakantiediscounter eens. De reisorganisatie die bekend staat om de scherper tarieven en een aantrekkelijk aanbod. 

The Blue Eye

The Blue Eye wordt in Albanië ook wel ¨Syri i Kaltër¨ genoemd. Dit prachtige natuurverschijnsel ligt in het natuur Blue Eye Nature in de buurt van het Nationale Park Butrint. The Blue Eye is een waterbron van minstens 50 meter diep. De waterbron heeft zo helder water dat je tientallen meters in de bron kunt kijken. 

The Blue Eye is één van de bekendste waterbronnen van Albanië en door het heldere water een populaire bezienswaardigheden geworden. Het is zeer verleidelijk om te gaan zwemmen in het water, maar dit mag helaas niet. Door zweet en huidcremés kan het water vertroebelen, en is de kans groot dat het niet meer zo transparant is als nu. 

Om The Blue Eye te bereiken moet je wel een stukje wandelen, onderweg is het al genieten je komt als dichtbegroeide bossen en langs de 30 meter hoge waterval van Grunas. Een leuk weetje is dat nog niemand het einde van de waterbron heeft bereikt en kunnen meten. Duikers kwamen niet verder dan 50 meter. 

Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië, sinds 1991 dat het communisme is afgeschaft is de stad veranderd, onder andere door de burgemeester Edi Rama die van 2000 tot 2011 de burgemeester van Tirana was. De grijze betonnen blokken zijn in de loop van de jaren vervangen door o.a. kleurrijke muren en groene parken. In Tirana vind je vele kunstwerken (Street-art). 

Tirana heeft helaas door de communisme weinig tot geen historische monumenten, maar dit betekend niet dat de stad geen bezienswaardigheden heeft en niet interessant is om te bezoeken. In tegendeel zelfs, Tirana mag zeker niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Albanië. 

In Tirana is de regering van Albanië gevestigd en ook vind je hier het presidentieel paleis van Albanië. Naast dat Tirana een belangrijke politieke stad is, is de stad ook zeker een belangrijke culturele stad en werd ook niet voor niets uitroepen tot European Youth Capital in 2022.

Interessante bezienswaardigheden in de stad zijn restanten van de Romeinse villa en de Byzantijnse vestingmuren. De museum Bunk´art. Deze bunker heeft 5 ondergrondse verdieping, je kan in de bunker een kijkje nemen in de kamers van belangrijke leiders. De Piramide van Tirana is ook een aanrader dit geldt ook voor Skanderbegplein. Hier vind je o.a. verschillende regeringsgebouwen, het stadhuis, het Cultuurpaleis en het Nationaal Historisch Museum.

De  Et’hem Bey-moskee (één van de oudste gebouwen van Tirana) en de Wijk Blloku zijn ook zeker de moeite waard. De Wijk Blloku was vroeger de wijk waar de elite van de communitische regime woonde. Tegenwoordig is het een hip uitgaanscentrum met vele bars en goede restaurants. 

Meer van Ohrid

Het prachtige meer van Ohrid maakt deel uit van de grens tussen Albanië en Noord-Macedonië (Macedonië). Het meer van Ohrid is niet alleen een prachtige en geliefde plek in Noord-Macedonië maar dit geldt ook voor Albanië. Het meer is ruim 285 meter diep en wordt gevoed door ondergrondse waterbronnen. Het Meer Ohrid is één van de oudste en diepste meren van Europa

Het meer heeft helder blauw water en is zeer geliefd bij waterliefhebbers en watersporters (ook zeer geliefd bij vissers). Ook een aanrader is een wandeling te maken langs het meer. Het meer kan ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld het leuke kleine stadje Pogradec of één van de bezienswaardigheden rondom het meer zoals het klooster St. Naum en het nationale park Galicica.

Wist je dat er ook diverse mooie stranden gelegen zijn aan het meer van Ohrid. De zandstranden zijn een echt aanrader bij mooi weer. 

Sarandë

Sarandë is één van de leukste en populairste badplaatsen van Albanië. De leuke badplaats is gelegen in het zuiden van Albanië niet ver van het Griekse eiland Corfu. De laatste jaren is Sarandë erg ontwikkeld en je ziet hier nu diverse winkels, restaurants en hotels, ook vind je hier een leuke boulevard die zeker de moeite waard is om te bezoeken. 

Naast de fijne stranden die je hier vind, zijn er ook diverse bezienswaardigheden in de stad en in de omgeving zoals Butrint en The Blue Eye. In Sarandë is het klooster Ayii Sarandë een echte aanrader. Vanaf het klooster heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op de omgeving. 

Sarandë is ook een goede plek als je wel van een feestje en een drankje houdt. Het uitgaansleven is zeer bruisend en levens. Je vind hier namelijk diverse leuke clubs en bars. Een groot voordeel is dat Sarandë nog niet zo heel erg druk is ondanks dat het echt een badplaats in opkomst is. 

Wist je dat Vakantiediscounter.nl een aantal prachtige hotels aanbied in Sarandë ideaal als je voor een strand, zee, zon en uitgaansvakantie kiest. 

Nationaal Park Butrint

Het Nationale Park Butrint is ook een echte aanrader. Het park is niet alleen prachtig maar heeft ook een mooie ligging langs de kust en deels tegen de Griekse Grens aan. Nationaal Park Butrint wordt gekenmerkt door groene heuvels en uitgestrekte bossen die zicht perfect lenen voor mooi wandelingen. 

Niet alleen de natuur trekt vele bezoekers, maar dit geldt ook zeker voor het archeologische park Butrint, waar je diverse de restanten van een oude Griekse stad kan bewonderen. Het archeologische park staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

De restanten die je kunt bewonderen in het park zijn o.a. Akropolis, een romeins bad, ruines van een basiliek en een kape; uit de 5de - 6de eeuw. Van sommige gebouwen zijn nog vele delen bewaard gebleven en enkele zijn zelfs nog te bezoeken. 

De combinatie van het archeologische park en de prachtige natuur maakt Nationaal Park Butrint een zeer leuke bezienswaardigheid. 

Berat

Aan de oevers van de Osum-rivier tussen de bergen Shpriag en Tomor vind je de bijzondere stad Berat. De stad Berat staat ook bekend als de stad met de duizend vensters. Dit heeft te maken dat de stad op een heuvel is gebouwd, en bestaat uit verschillende plateaus met daarop prachtige witte huizen die versierd zijn. De huizen hebben vele ramen en vandaar ook de bijnaam de stad van met duizend vensters. 

Naast de prachtige huizen is het Kasteel van Berat een echt bezienswaardigheid en zeker de moeite waard. Dit mooie kasteel dateert uit de 13e eeuw. Binnen in het kasteel zijn enkele kerken terug te vinden, evenals de ruïnes van twee moskeeën. Ondanks de vele beschadigingen die het kasteel in de loop van de jaren heeft opgelopen is het nog steeds de moeite waard om te bezoeken. 

De stad Berat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De ligging tegen de Tomorberg heeft hier ook zeker mee te maken in combinatie met de duizend vensters. 

De Albanese Rivièra

De kustlijn van Albanië is prachtig met de (witte) stranden en de azuurblauwe zee, dat is ook één van de redenen dan de Albanese Rivièra ook niet mag gemist worden op de lijst van mooiste plekjes van Albanië. Hoewel de Albanese Rivièra steeds meer toeristen trekt is het over het algemeen nog heerlijk rustig. 

De badplaatsen die de meeste toeristen trekken zijn Sarandë (waar ik al uitgebreid over verteld heb) maar ook Kasmil en Vlorë zijn geliefd en in trek. De meeste toeristen komen nog steeds uit Albanië zelf en uit Italië maar gelukkig weten ook vakantiegangers uit andere landen de Albanese Rivièra steeds beter te vinden. 

De stranden zijn heerlijk rustig en oog strelend mooi, vooral de stranden van Ksamil worden zeer goed beoordeeld. Dit is ook geen ronde vanaf het strand heb je uitzicht op 3 kleine eilanden en kun je zelfs Corfu zien liggen. 

Eten in deze streek is ook uitstekend en vaak nog zeer voordelig. Als je een beetje goed zoekt vind je heerlijke maaltijden voor maar € 10,- per persoon. De Albanese Rivièra staat bekend om de visgerechten, maar ook van de Olijven, vijgen en granaatappelen. Ook vele gerechten worden aangeboden met één van deze ingrediënten of een combinatie ervan. 

Reacties
Categorieën