| |

De 7 mooiste (stads)parken in Nederland. Voor wandelen en ontspanning.

De Stadsparken zijn nog nooit zo populair geweest als voorheen. Dat een stadspark populair is geworden vind ik logisch. Het is toegankelijk altijd wel een park in de buurt. Alleen Amsterdam heeft al rond de 50 stadsparken. gratis te bezoeken, vaak diverse vermaak zoals een kinderboerderij, speeltoestellen diverse bankjes of zelfs picknick tafels. Met mooi weer een goede plek om af te spreken, te picknicken, te wandelen, joggen etc. Sinds de corona pandemie en de lockdown zijn de stadsparken en de nationale parken één van de weinige plekken waar je heen kunt gaan.

Stadsparken bieden vaak een stukje natuur die elders in de stad moeilijk te vinden is. Hoewel een stadspark geen Nationaal Park is, is het een perfect alternatief waar je kunt ontspannen. Nederland heeft ontelbaar veel stadsparken, de keuze kan moeilijk zijn om je een beetje te helpen heb ik de 7 leukste en gezelligste stadsparken voor je op een rij gezet. Bij de parken heb ik een beschrijving toegevoegd zodat je een goed beeld krijgt wat je kunt verwachten.

Park Haarlemmerhout, Haarlem.

Het Haarlemmerhout heeft een oppervlakte van 60 hectare. Het park is in 3 delen verdeeld. De grote hout, de kleine en het eindenhout. Het oudste stadsbos van Nederland ligt in de grote hout. Een leuke kinderboerderij in de kleine hout. Het Landgoed ligt in het Eindenhout. Uiteraard is er veel meer te doen, zoals bij voorbeeld het huisje van welgelegen en het hertenkamp.

Ook voor een hapje of een drankje zit je goed in het park. Het park is voorzien van een theehuis. Het hele jaar door zijn er regelmatig evenementen in het Haarlemmerhout zoals het bevrijdingsfestival en diverse markten.

Tegenwoordig is het park voor iedereen toegankelijk, vroeger kwamen hier alleen welgestelden uit Haarlem en Amsterdam.


Stadspark Maastricht, Maastricht.

In de 17e eeuw is het park begonnen als een bescheiden wandelplaats voor officieren. Tegenwoordig bestaat het Stadspark Maastricht uit zes deelparken. Deze deelparken hebben allemaal hun eigen sfeer.

Als je alles wilt zien heb je wel even de tijd nodig. Er valt namelijk veel te beleven in het Stadspark in Maastricht. Enkele voorbeelden hiervan zijn vestingswerken, verschillende kunstwerken en beelden, vijftiental monumentale bomen, een hertenkamp en een vogelvolière. Daarnaast loopt de oude stadsmuur ook nog eens dwars door het park.


Sonsbeekpark, Arnhem

Sonsbeekpark is het bekendste park van Arnhem en is 67 hectare groot. Dit glooiende park is aangelegd in een Engelse stijl en is beroemd om de prachtige steile tuin. De watermolen en de belvedère zijn ook twee parade paardjes en er is nog veel meer te zien en te beleven in het Sonsbeekpark. In het park zijn verschillende horecagelegenheden. Onder normale omstandigheden zijn er ook elke maand activiteiten, zoals een streekmarkt en een buitenfestival.


Park Valkenberg, Breda

In de binnenstad in de wijk Valkenberg vind je het gelijknamige park. Het park ligt achter het kasteel van Breda. Vroeger was Park Valkenberg de tuin van het kasteel. Bij één van de ingangen vind je het Baroniemonument uit 1905.

Verder in het stadspark vind je o.a. een vijver met een grote fontein en diverse kunstwerken. Ook zijn er restanten te vinden van de verdedigingstoren die een deel uit maakten van de stadsmuur. Naast dit alles zijn er ook verschillende speelvoorzieningen voor kinderen. In het park vind je Huis hier kun je een hapje eten als je trek hebt gekregen.

In het park zijn ook diverse evenementen zoals de kindervrijmarkt op koningsdag.


Máximapark, Utrecht.

Het Maximapark is een zeer groot park van circa 300 hectare met vele bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. De publiekstrekkers zijn de Japanse tuin, de vlinderhof, maar ook de bosspeeltuin met houten toestellen is bij mooi weer goed bezocht. Dit is niet alles, er is namelijk nog meer te zien in het bijzondere park, waar het niet ontbreekt aan horeca. Er zit zelfs een brouwerij “Maximus” in het park die elk seizoen een ander lekker biertje aanbied.

Door het park loopt een 8 kilometer lange brede asfaltweg met de naam “Het Lint”. Het lint is bedoeld voor fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Zoals de naam al doet vermoeden is het vernoemend naar onze koningin. De vernoeming was wel in de tijd dat Maxima nog prinses was.


Vondelpark, Amsterdam

Het vondelpark is het bekendste en populairste park in Amsterdam. Het park wordt zowel door de bewoners van de stad als door toeristen bezocht.

Het Vondelpark is een lang uitgestrekt park en gelegen in Amsterdam-Zuid. Het park heeft zijn naam te danken aan het monument van dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel dat in 1867 werd geplaatst.

In het park kun je genieten van een wandeling, openlucht concert, een picknick, terrasje, de kunst en de natuur. Normaal gesproken zijn er regelmatig concerten of cabaret voorstellingen in het Vondelpark.


Kronenburgerpark, Nijmegen

De meeste mensen kennen het Kronenburgerpark van het nummer gezongen door Frank Boeijen genaamd “Kronenburg Park” met de bekende tekst “En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt” Het Park ligt in het centrum van Nijmegen vlakbij het station.

Het bijzondere aan dit stadspark is dat er nog restanten staan van de middeleeuwse omwalling met de Kruittoren. Het oude park had zijn opening in 1882 en is een rijksmonument. Het stadspark heeft een vijver, een kinderboerderij met damherten, pauwen, landgeiten en kippen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *