De top 7 van de leukste musea in Nederland voor 2023

Nederland is maar een klein land, maar als het om musea gaat is het land groot. Hoeveel musea er zijn in Nederland is niet precies duidelijk er zijn tellingen van ruim 1000 musea, maar ook tellingen rond de 700. Bij de telling van 700 musea zijn bijvoorbeeld geen musea op afspraak en molens meegerekend. Laten we het er op houden dat er veel musea zijn in ons land.

De meeste musea worden ook goed bezocht dit heeft er ook mee te maken dat de musea ook niet meer saai zijn, en veel musea zich ook richten op gezinnen met kinderen. Je ziet dit terug in o.a. dat delen of onderdelen in het museum interactief zijn. Ook worden er op verschillende wijzen informatie gedeeld met de bezoeker, dit kan via voorwerpen, geluid, beeld, via apps etc.

Met zoveel musea en verschillende onderwerpen en collecties kan ik mij voorstellen dat je niet meer weet welke musea je sowieso moet bezoeken. Om je hierbij een een beetje te helpen heb ik de 7 leukste musea in Nederland. De musea wordt uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.Kröller-Müller Museum (Otterlo)

Midden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het prachtige Kröller-Müller Museum. Dit museum is gericht op de moderne kunst. Je vind hier o.a. de grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Ook vind je hier diverse Nederlandse Kunststromingen waaronder, de Stijl en het futurisme. Het Kröller-Müller Museum heeft naast een mooie collectie ook een rijk gevulde beeldentuin, met meer dan 160 sculpturen van beroemde kunstenaars.

Helene Kröller-Müller droomde van een eigen museum, met het geld van haar vermogende man en een adviseur kocht ze meer dan 11.500 kunstvoorwerpen en opende ze in 1938 het museum in het Nationale Park de Hoge Veluwe.

Door de unieke ligging is het museum zeer goed te combineren met het Nationale Park. Je kunt in het Nationale Park de Hoge Veluwe gebruik maken van gratis fietsen zodat je de omgeving eenvoudig en snel kunt verkennen.


Naturalis

Het museum is in 2019 heropend na een volledig renovatie en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland. De collectie bestaat uit miljoenen stukken waaronder veel insecten, planten, vogels en andere dieren. Het Naturalis is een prachtig museum is bekroond met de European Museum of the Year Award 2021. 

Naast dat er veel valt te zien is het ook nog eens een interactief museum die je veel leert over de dieren en de planten. Uiteraard zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder tentoonstellingen over de dood, aarde en de ijstijd. De meeste populaire tentoonstelling is over de Dinosaurus.

Naturalis is een leuk en zeer leerzaam museum leuk voor alle leeftijden en een echte aanrader en goed te combineren met een dagje Leiden of één van de andere musea in de stad.


Rijksmuseum

Het Rijksmuseum mag uiteraard niet ontbreken als het gaat om de mooiste musea van Nederland. Het Rijksmuseum is gelegen in Amsterdam niet ver van het Museumplein waar ook het stedelijk museum en het van Gogh museum is te vinden, maar ook te combineren met het Vondelpark dat ook in de buurt is gelegen.

Maar als je alles wilt bewonderen in het Rijksmuseum zul je niet veel tijd overhouden. Je vind hier namelijk kunstwerken van grootheden zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Het museum verteld het verhaal van Nederlandse kunstenaars. De hoogtepunten van de collectie zijn o.a. Het straatje van Johannes Vermeer, het Melkmeisje en uiteraard de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Als jij van musea houdt en het Rijksmuseum nog niet bezocht het is dit een goed moment om het Rijksmuseum te bezoeken.


Aviodrome

Bij het vliegveld van Lelystad is het Aviodrome te vinden, het Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Je komt ogen en oren te kort in de leuke en verrassend grote museum. Er is veel te ondernemen, zowel voor de volwassenen als voor de kinderen.

Het 4D theater is leuk voor iedereen, er speelt hier een spannende film af die uiteraard in het teken van de luchtvaart staat. Je kunt zelf vliegen in een vliegsimulator, de Boeiing 747 Jumbojet is zelfs te bezoeken van binnen ook de ruimtes waar je normaal niet kan en mag komen.

Naast dat het museum leerzaam en leuk is valt er ook veel te spelen. Buiten is er een grote speeltuin en waaronder een survival baan. Uiteraard staan er ook vliegtuigen die je van dichtbij kan bewonderen. Ook de hallen / hangars achter het hoofdgebouw zijn de moeite waard om te boeken en laten je veel bijzondere vliegtuigen zien. Naast vliegtuigen en elementen die met de vluchtvaart te maken hebben vind je hier ook veel informatie over de ruimtevaart.

Naast de interactieve onderdelen die leuk zijn voor volwassenen maar zeker ook voor de kinderen zijn er ook speciale kindergedeelte, zodat diverse speeltoestellen, een koffer baan waarbij je het parcours afleggen die ook de koffers volgen voor dat ze in het vliegtuig gaan, met glijbaan en al. Een vliegbrevet halen en nog veel meer

Aviodrome is zeer geschikt voor een dagje of een lange middag en je komt bijna tijd te kort als je alles goed wilt bekijken.


Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis verteld het wereldberoemde verhaal van Anne Frank. Het Joodse meisje moest onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog en kwam terecht in Amsterdam. Aan de Prinsengracht 263 in een klein achterhuis met 7 andere onderduikers.

Prinsengracht 263 is tegenwoordig een museum en je krijg een goed beeld hoe Anne Frank met de 7 ander onderduikers hier geleefd heeft. Het museum laat niet alleen de plek van Anne Frank zien maar ook wordt je meer verteld door middel van citaten, foto’s, filmpjes en originele voorwerpen over de oorlogsgeschiedenis van Amsterdam.

Je kunt het achterhuis bereiken door de draaiende kastdeur. De ingang naar het achterhuis.


Zuiderzeemuseum

Het prachtige Zuiderzeemuseum is gelegen in Enkhuizen aan het IJsselmeer. Het museum vertelt je het verhaal van het leven en de bewoners van de vroegere Zuiderzee.

Het museum bestaat ui een binnen- en een buitengedeelte. In het buiten gedeelte van het museum vind je ruim 100 authentieke huizen, winkels en werkplaatsen van vroeger. Je kunt mee kijken hoe de ambachtslieden leefden. Het buitenmuseum is vanaf maart tot en met oktober geopend.

Het binnen museum is het hele jaar geopend en wordt ook wel gezien als de schatkamer van de Zuiderzee, er worden hier vele verhalen verteld van het leven toen de Zuiderzee nog bestond. Naast deze verschalen zijn er ook verschillende collecties met de hedendaagse insteek.

Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen naast de interactieve tentoonstelling en elementen kunnen de kinderen zich verkleden in klederdracht of een klompbootje maken.


Nemo Science Museum – Amsterdam

Nemo Science Museum in Amsterdam is een doe museum en zeer geschikt voor wetenschappers en uitvinders in de dop. Dit museum is alles behalve saai je kunt zelfs aan de slag met allerlei proeven en experimenten.

Het museum zit niet alleen gevestigd in een mooie gebouw, het is ook nog eens groot met 5 verdiepingen. in het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien en elke tentoonstelling heeft zijn eigen experimenten. Hieronder worden een aantal tentoonstelling toegelicht.

In Humania leer je alles over het menselijk lichaam en in Elementa ontdek je alles over het leven in het heelal. In Technium kun je water zuiveren tot drinkwater en leer je hoe een stuwdam moet bouwen. Op het dag van Nemo is ook nog iets bijzonders namelijk een openluchttentoonstelling genaamd Energetica waar je alles te weten kan koen over de, wind, waterkracht, zon en duurzame energie.

Dit museum is leuk voor volwassen maar ook zeker voor gezinnen met kinderen.


De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!

Vergelijkbare berichten