De top 7 van de mooiste theaters in Nederland 2023

Nederlanders bezoeken graag een theater, meestal is dit een theater in de buurt of een theater om een speciale voorstelling. In Nederland zijn er meer dan 650 podium kunstaccommodaties, dit zijn naast theaters ook poppodia en dergelijke gebouwen, gezamenlijk zijn de kunstaccommodaties goed voor ruim 339.000 stoelen.

De meeste theaters en kunstaccommodaties vind je in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Maar waar zijn de 7 mooiste theaters en waarom zijn dit de mooiste theaters van Nederland?

Op deze pagina vind je een uitgebreide beschrijving van de theaters en een hotel tip.

Afas Circus Theater – Scheveningen

Het Afas Circustheater voorheen Fortis Circustheater in Scheveningen mag zeker niet ontbreken in de lijst et de 7 mooiste theaters. Het theater staat vooral bekend om de musicals van Joop van den Ende Theaterproducties. Niet alleen musicals worden hier gedraaid, regelmatig zijn hier concerten, cabaret en familievoorstellingen te bewonderen.

Het oorspronkelijke theater werd op 16 juli 1904 geopend door Circus Schumann. Het gebouw was een ontwerp van de architect Van Liefland en stond bekend als het circus gebouw. Tot 1960 was het ook een echt circus.

In 1991 werd het circus theater deels eigendom van Joop van den Ende. Het pand is voor € 1,- gekocht van de gemeente Den Haag met de eis dat het zou verbouwd worden tot een theater. Les Miserables was de eerste productie in het verbouwde circus theater. In 2022 is de voorstelling van Aladdin hier te bekijken.

Scheveningen heeft vele hotels en door de ligging dit bij de boulevard en het strand zijn er vele hotels in de buurt. Het luxe 4 sterren Bilderberg Europa Hotel Scheveningen is mijn persoonlijke favoriet. Een eigen parkeergarage, aan de overkant van de boulevard en dichtbij het Circus theater .

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Koninklijke Schouwburg – Den Haag

In Den Haag niet ver van Scheveningen ligt nog een prachtig theater de Koninklijke Schouwburg. Dit is één van de oudste schouwburgen van Nederland en ligt in het hartje van de hofstad Den Haag. Dit historische pand werd eerst gebruik als paleis en sinds 1802 werden er voorstellingen gespeeld op diverse plekken van het paleis.

Sinds 1804 is het officieel een theater. Het theater is al diverse keren verbouwd en vrijwel elke keer is het interieur veranderd. De koepel van de zaal en de duizend kilo wegende kroonluchter zijn altijd intact gebleven.

Sinds 1 januari 2017 is de Koninklijke Schouwburg gefuseerd met Het Nationale Toneel en Theater aan het Spui tot Het Nationale Theater.

Net zoals de koninklijke schouwburg ligt het hotel Hilton The Hague ook in het hartje van het Centrum. Dit luxe 5 sterren hotel is bijna net zo mooi als de schouwburg.


Koninklijk Theater Tuschinski – Amsterdam

Het Koninklijk Theater Tuschinski is een filmtheater. Dit prachtige theater werd in opdracht van  van Abraham Tuschinski gebouwd en werd op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is ontworpen door  Hijman Louis de Jong. De stijl van het gebouw en ook de interieur is een combinatie van verschillende stijlen zoals de: enkele verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

Tuschinski is de bioscoop waar vele premières worden gehouden vele (internationale) sterren komen hier na toe om de première te vieren. Wil jij in de mooiste bioscoop van Nederland een filmpje kijken dan moet je echt naar het Koninklijk Theater Tuschinski gaan.

Vooral de grote zaal is een aanrader met 736 stoelen verdeeld over drie verdiepingen. In het Tuschinski theater worden ook (bedrijfs)evenementen, congressen en documentaire- en filmfestivals gehouden een goed voorbeeld hier van is het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam).

Het hotel NH Collection Amsterdam Flower Market ligt op ongeveer 100 meter van het Koninklijk Theater Tuschinski en is een echte aanrader dit luxe 4 sterren hotel.


Stadsschouwburg Groningen – Groningen

In het noorden van Nederland in de provincie Groningen vind je een prachtig theater de Stadsschouwburg Groningen. Het theater werd eind 19e eeuw gepresenteerd door de architecten H.P. Vogel en F.W. Van Gendt. De stijl van de stadsschouwburg is in de neo-renaissancistische stijl.

Het heeft niet veel gescheeld of het prachtige theater was gesloopt in de jaren 70 begonnen de problemen er werd het theater afgekeurd en in 1976 zelfs gestolen. Het architectenbureau Duintjer Istha Kramer Van Willegen kwam met een ambitieus renovatieplan en het theater werd op 16 mei 1984 officieel heropend. Sinds 1994 is de Stadsschouwburg een Rijksmonument.

De grote zaal bied aan kleine duizend bezoekers plaats, de programmering is uitstekend met veel toneel, (inter)nationale dans, opera en cabaretvoorstellingen.

Het prachtige theater is een echte aanrader met een dagje Groningen en een overnachting. Eten op één van de gezellige terrassen van de grote markt. Een leuk hotelletje is het Martini Hotel midden in het centrum. Het is een historisch hotel en betaalbaar.


Koninklijk Theater Carré – Amsterdam

Uiteraard mag het Koninklijk Theater Carré niet ontbreken in de lijst met de mooiste theaters van Nederland. Het pracht theater ligt prachtig in het hart van Amsterdam aan de Amstel. Het Koninklijke Theater Carré was oorspronkelijk ook een circus theater. Het is gebouwd in opdracht van Oskar Carré en het de naam Circus Carré.

 Carré werd op 3 december 1887 geopend en is gebouwd in de classicistische stijl. Het theater heeft 1 grote zaal met 1756 stoelen. Vele grootheden hebben op dit prachtige podium gestaan. Voor de cabaretiers wordt dit gezien als het hoogst haalbare een uitverkocht Carré

Carré heeft de volgende voorstellingen: musicals, popconcerten, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. Ook De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet gebruiken de zaal voor voorstellingen

Het Hotel ibis Styles Amsterdam City ligt niet alleen in het centrum van Amsterdam maar ook nog geen kilometer van het Koninklijk Carré. Overdag Amsterdam verkennen, ’s avonds een voorstelling en slapen in een heerlijk hotel!


DeLaMar Amsterdam

Het Delamar theater ligt ook in Amsterdam en is gelegen aan het Leidscheplein in het centrum van onze hoofdstad. Dit bijzondere theater beschikt over 2 zalen en werd in 1947 net na de twee wereld oorlog geopend.

In 2010 werd het theater grondig verbouwd door Joop van den Ende en is tegenwoordig een modern theater met een opvallende en indrukwekkende glazen voorgevel en prachtige foyers. DeLaMar beschikt ook over een grote bijzondere kunstcollectie deze is verdeeld over de verschillende verblijven in het theater.

Het theater heeft een grote en een kleine zaal de grote zaal heeft 949 stoelen en de kleinere zaal 601 stoelen. De grote zaal is vernoemd na Wim Sonneveld.

Het Hotel van de Vijsel is een schitterend 4 sterren hotel wat gelegen is aan de Overtoom op ongeveer 500 meter van het DeLaMar theater op het Leidseplein.


Het Nieuwe luxor

Het Nieuwe Luxor Theater is het belangrijkste theater van de havenstad Rotterdam. De architectuur en de locatie hebben een aantrekkingskracht en horen daarom ook zeker in de lijst van de mooiste theaters van Nederland. Het ontwerp is van de Australische architect Peter Wilson. Het theater heeft vele bijzondere kenmerken zoals de kleur. De kleur van het theater is theatraal rood hier lijkt het theater en de omgeving op te lichten.

Ook de ruimte is een bijzondere kenmerk van het theater, de brede trappen, de overweldigende entree en de vele doorkijkjes. Wat je niet mag overslaan is de foyer en het dakterras vanaf her heb je een spectaculair uitzicht op Rotterdam.

Het Nieuwe Luxor Theater is het belangrijkste theater van Rotterdam. Deskundigen zijn het erover eens dat de architectuur, locatie en aantrekkingskracht van dit gebouw het tot één van Nederlands mooiste theaters maken.

25 februari 2001 werd de eerste voorstelling in het Nieuwe Luxor gespeeld een concert door Mathilde Santing. 28 april 2001 was de officiële opening met de premièrevoorstelling van City van het kleinkunst duo Mini & Maxi, Koningin Beatrix was ook bij de opening aanwezig.

De theaterzaal van de nieuwe Luxor heeft 1535 stoelen. de voorstellingen die hier gespeeld worden zijn veelal langere series voorstellingen van grootschalige producties in de genres musical / muziektheater, show / variété, cabaret, theaterconcerten, jeugd / familie, opera en dans

Het hotel nhow Rotterdam is een zeer goed 4 sterren hotel aan het water met uitzicht over de maas en de Erasmusbrug en niet ver van het Nieuwe Luxor Theater.


Vergelijkbare berichten