Neushoorn-safaripark
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/29/2024
8 min

De 7 mooiste en leukste dieren in Safaripark de Beekse Bergen 2024

01/29/2024
8 min

Safaripark Beekse Bergen is niet alleen een bijzondere dierentuin maar behoort ook tot de mooiste dierentuin van Nederland. Het bijzonder aan Safaripark de Beekse bergen is dat niet alleen lopend het safaripark kan verkennen maar ook met een Mississippi boot, een bus of je eigen auto. Het is dan ook echt een aanrader om op verschillende manieren de dierentuin te verkennen om alle prachtige dieren te kunnen spotten vanuit verschillende plekken en posities te bekijken. 

De naam de dierentuin Safaripark verklapt al een beetje welke wilde dieren je hier kunt treffen. Maar ook buiten de dieren die je bij een safari kunt treffen vind je hier in de dierentuin. In totaal vind je hier meer dan 100 diersoorten. Om je een goed beeld te geven van welke dieren je hier zoal kunt bewonderen heb ik de 7 mooiste en meest bijzondere dieren in Safaripark de Beekse Bergen voor je uitgelicht en uitgebreid beschreven. 

Bestel je hier entree kaarten met korting voor Safaripark Beekse Bergen

Afrikaanse Olifanten

De Afrikaanse olifant is één van de big five en loopt ook rond in SafariPark de Beekse Bergen. Sterker nog zelfs de grootste olfiant van Europa is te bewonderen in Safaripark de Beekse Bergen. Calimero woont sinds 2004 in de Beekse Bergen en heeft een hoogte van 3 meter 40 en weegt wel 7000 kilo. Calimero behoort ook tot de grootste olifanten van de wereld. 

Wist je dat olfianten 160 kilo per dag eten, geen wonder dat Calimero zo groot is. Daarnaast drinken ze ook nog een tussen de 70 en 160 liter water per dag. Een olifant is een Herbivoor en dat betekend dat ze planteneters zijn en alleen maar gras, fruit, bladeren, en struiken eten. 

Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo’n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken. Een olifant drinkt tussen de 70 en 160 liter water per dag! 

Door al dit eten en drinken wordt er ook best veel gepoept dit kan wel oplopen tot 120 kilometer per dag.  Andere weetjes over de olifant is dat een Afrikaanse olifant in het wild gemiddeld 65 jaar wordt. 

Wist je dat er  Safaripark Beekse Bergen  op 4 mei 2016 het eerste levende Afrikaanse olifantje geboren werd in de Benelux! Dit olifantje kreeg de naam Madiba vernoemd naar Nelson Mandela

De Leeuw

De Leeuw behoort ook tot de big five en is een roofdier uit de familie van der katachtigen. Wist je trouwens dat je de leeuwen ook goed met de autosafari en de Mississippi safari kan bewonderen? Uiteraard zitten deze gevaarlijk roofdieren wel op gepast afstand achter een groot hek. 

Een groep leeuwen zoals in Safaripark Beeksebergen heeft in de meeste gevallen 1 mannetjes en  meerdere vrouwtjes. Deze groep wordt ook wel een troep genoemd. Als er wel meer mannetjes in 1 troep / groep zit zijn het vaak broers of familie van elkaar. De sterkste leeuw wordt gezien als leeuwenman en leider. 

Een leeuw slaapt en rust wel 20 uur per dag dus een leeuw actief zien komt niet zo heel vaak voor maar is uiteraard wel het mooiste. Ze besparen hun energie voor de jacht, en de jacht kost nu eenmaal veel energie. Een leeuw is een echte vleeseter en de leeuwinnen (de vrouwtjes) zorgen voor het eten in de groep. De leeuw staat op de hoogste trede van de voedsel piramide en heeft geen dierlijke vijanden, de grootste vijand van de leeuw is de mens. 

Een leuk weetje over de leeuw is dat de brul van een leeuw wel 7 kilometer verder op te horen is. Dus ook als jij aan de andere kant van het Safaripark staat. Helaas komt dit niet veel voor. 

Bestel je hier entree kaarten met korting voor Safaripark Beekse Bergen

De Perzische Panter

Een panter is een echte vlees eter en dat geldt ook zeker voor de Perzische panter die ook leeft in Safaripark de Beekse bergen. Ook de Perzische panter behoort tot de big five en is dus te zien in het safaripark net zoals de andere vier dieren uit de big five

Een panter jaagt op kleinere en middelgrote zoogdieren zoals: Zwijnen, apen, slangen, jakhalzen, antilopen en herten. De panter is vooral achtief in de scherming en de nacht. Als de panter een prooi heeft gevonden besluipt de panter deze rustig op ongeveer 3 tot 10 meter daarna spring de panter boven op de prooi. Als de prooi gedood is wordt deze meegenomen in de boom en de prooi verorberd. 

De panter kan erg goed klimmen vandaar dat de prooi ook meegenomen kan worden in de boom, daarnaast kan de panter ook heel snel rennen, de snelheid die een panter kan halen is 60 kilometer per uur. 

Het verblijf van de panter is bij de ingang van het park en is zowel lopend als met de auto / bus safari te bereiken. Kun jij de Perzische Panter vinden of verstopt deze zich te goed? 

De Neushoorn

De Neushoorn is een prachtig en imposant dier dit komt ook zeker door de neus op de kop van de neushoorn. Wist je dat de hoorn uit hetzelfde materiaal bestaat als ons en onze nagels? Er zit geen bot in de hoorn wat wel veel mensen denken. De neushoorns zijn ook te wonderen op de savanne van Safaripark de Beekse Bergen

De neushoorn heeft slecht zicht nee dit komt niet door de hoorn die misschien in de weg kan zitten. Daarentegen kunnen ze wel heel goed ruiken en horen, een neushoorn kan een mens wel op kilometers afstand ruiken. Als mens hoeft je niet bang te zijn dat de neushoorn je op wil eten. Ze eten alleen maar gras, bladeren en vruchten, het zijn namelijk planten eters. Wel eten ze 70 kilo per dag en drinken wel tot 100 liter per dag. 

De buik is heel bol van de neushoorn die komt niet alleen door de 70 kilo planten die ze eten want  de buik zit helemaal vol met darmen. Het darmenstelsel van de neushoorn kan wel 35 meter lang zijn. 

Je had het misschien al wel een beetje verwacht maar ook de Neushoorn behoort tot de big five en dat geldt ook voor het volgende dier dat in Safaripark de Beekse Bergen is te bewonderen. 

De Kaapse Buffel

De Kaapse Buffel is het laatste dier van de Big Five en loopt ook rond in het Safaripark. Naast de Kaapse Buffel leeft ook de Rode Buffel in het safaripark. De Kaapse Buffel behoord tot de familie van de holhoornigen (Bovidae). Er zijn ongeveer 120 soorten buffels, waarvan er dus 2 lopen in Safaripark de Beekse Bergen

De Kaapse Buffel wordt ook wel de Afrikaanse Buffel genoemd en is eenvoudig te herkennen aan de enorme hoorns op zijn kop. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben deze grote hoorns. De horens worden gebruikt als bescherming tegen roofdieren zoals de leeuw. Mannetjes Kaapse Buffels vechten vaker dan de vrouwtjes niet alleen met roofdieren maar ook met elkaar. De hoorns van een mannetje lopen ook net iets anders dan bij de vrouwtjes. 

De Kaapse Buffel is ook een planteneter zoals veel dieren in het Safaripark. De dieren eten voornamelijk gras maar ook wel eens kruidige planten en bladeren. De Kaapse Buffel is een herkauwer en besteed ook het grootste deel van de dag aan het eten. 

Bestel je hier entree kaarten met korting voor Safaripark Beekse Bergen

De Giraffe

De Giraffe is ook aanwezig in het park, je kunt met de auto of de bus er heel dichtbij komen. De kans is ook groot dat de Giraffe even bij de auto komt kijken. De giraffen zijn namelijk erg nieuwsgierig. Uiteraard kun je ook lopen langs de dieren en er zijn zelfs accommodaties te huur waar je uitkijkt op de giraffen en de zebra´s die samen leven. 

De giraffe is een eenhoevig zoogdier en is te herkennen aan de lange nek en de het mooie vlekken patroon. De nek van een giraffe bereikt als snel een hoogte van 2 meter. in totaal kan een giraffe wel 6 meter lang worden. Het is hiermee ook het hoogste dier te wereld. 

Een giraffe eet voornamelijk acacia bladeren, deze  groeien aan een acaciaboom. Als deze niet te krijgen zijn voor de giraffe eten ze ook andere bladeren, knoppen en vruchten van andere bomen en struiken. Een giraffe eet per dag tussen de 60 en 65 kilo dit zijn een hoop bladeren. Gelukkig kan de giraffe er makkelijk bij de bladeren door zijn lange nek. 

Een giraffe kan lang zonder water omdat er ook veel vocht in de bladeren zitten. Dit is handig dat een giraffe erg weinig hoeft te drinken, omdat een giraffe erg kwetsbaar is als ze gaat drinken. De giraffe drinkt met zijn voorpoten gespreid, zodat zijn nek tussen zijn benen na beneden kan. De giraffe kan niet snel omhoog komen bij eventueel gevaar en dan is de kans groot dat een roofdier zijn slag slaat. 

Dit geldt ook voor het slapen dan ligt de giraffe met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. De giraffe kan niet snel opstaan en is hierdoor een makkelijke prooi. Dit is gelukkig niet van toepassing in Safaripark Beekse Bergen

De Gorilla 

In Safaripark Beekse bergen kun je de Westelijke Laagland Gorilla bewonderen. Dit is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla. Maar deze gorilla is wel kleiner dan de berggorilla. De westelijk laaglandgorilla is ernstig bedreigd. 

Dit komt vooral omdat de regenwouden waar deze soort leeft worden gekapt voor de houthandel en het aanleggen van coltanmijnen.

In de Nederlandse dierentuinen leven op dit moment ongeveer 60 gorilla´s. De Westelijk laaglandgorilla eet bijna alleen maar planten tussen de 20 en 30 kilo per dag. Deze gorilla´s worden gemiddeld 40 jaar goed. Het gewicht verschilt enorm tussen de vrouwtjes en de mannetjes. De mannetjes gorilla´s wegen ongeveer 190 kilo en de vrouwtjes 85 kilo. 


Reacties
Categorieën