West Highland Way
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/06/2024
7 min

De 7 mooiste wandelvakanties / wandelgebieden in Europa 2024

02/06/2024
7 min

Nederland is een prachtig land om in te wandelen, je hebt verschillende landschappen, diversiteit en goede wegen en natuurgebieden om te wandelen. Wat je wel mist in Nederland zijn bergen, Zuid Limburg is heuvelachtig en er zijn wel meer plekken waar je heuvels hebt maar echte bergen zijn niet te vinden. Ook heb je in verschillende landen in Europa nog een ongerepte natuur en bijzondere natuur verschijnsel, die je niet in Nederland vindt. 

Dit kunnen goede redenen zijn om een wandelvakantie buiten Nederland te boeken. Maar wat zijn nu de mooiste gebieden en regio´s om te gaan wandelen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de mooiste wandelbestemmingen, routes en gebieden in Europa. Naast een uitgebreide beschrijving van het gebied en routes, vind je ook tips voor een wandelvakantie naar dit gebied. 

Madeira (Portugal)

Madeira is een vulkanisch eiland in de Altantische Oceaan. Hoewel 850 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust is gelegen behoort het wel tot Portugal en Europa. Op Madeira hangt een prettige sfeer met de Portugese stijl, je vind hier vele kleine steden en dorpen. De steden en dorpen hebben veelal nog oude gebouwen. 

Madeira heeft niet alleen heeft is ook nog eens prachtig en wordt ook niet voor niets het wandeleiland van Europa genoemd. De levadas zijn beroemd bij de wandelaars. Levadas zijn (smalle) irrigatiekanaaltjes die werden aangelegd om het water te vervoeren op het eiland. De oudste stammen uit de 16e eeuw. In totaal moet er meer dan 3000 km ,levadas zijn om door te wandelen. De irrigatiekanalen zijn uitgehakt in steile bergwanden. 

Zowel bij de Levadas als in de omgeving vind je prachtige (exotische) bloemen, platen en vele vogels. Maar minstens zo mooi zijn de watervallen die langs de rotsen en steile kliffen na beneden kletteren. Bovenaan de watervallen heb je een overweldigend uitzicht over de oceaan. Buiten de vele levadas zijn er ook tropische bossen en bontgekleurde botanische tuinen. 

Je kunt kiezen voor een vakantie in Madeira een mooi hotel op een leuke plek en kiezen voor één van de vele wandelingen die hier mogelijk zijn. Vakantiediscounter heeft een mooi en ook aantrekkelijk aanbod als het gaat om reizen naar Madeira. 

Eigenwijzereizen is een wandel- en fietsvakantie aanbieder en heeft 2 prachtige wandelvakanties op Madeira. Een wandeling van 8 of 15 dagen vanuit een vaste standplaats maar ook een 8 of 15 trektocht zodat jij op de allermooiste plekken terecht komt op Madeira. 

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor het eiland Madeira

Julische Alpen (Slovenië)

Slovenië is echt een land in opkomst als het gaat om vakanties, die geldt zowel voor stedentrips (Ljubljana), zomervakanties, maar ook zeker wandelvakanties. Vaak worden de vakanties gecombineerd met 1 of meer wandelingen, maar Slovenië is ook zeer geschikt voor een wandelvakantie. 

In Slovenië zijn veel mooie plekken waar je kunt wandelen en waar de natuur ongerept is. De mooiste regio voor wandelen is de Julische Alpen. Je vind hier prachtige meren, het grenst aan het Triglav National park dat ook echt de moeite waard is. In de Julische Alpen vind je vele wandelpaden die erg variëren in lengte en zwaarte. Er is niet alleen diversiteit in de wandelpaden dit geldt ook zeker voor de prachtige omgeving. 

Eigenwijzereizen bied een prachtige wandelvakantie, Deze 8 of 10 daagse wandelvakantie brengt je op de mooiste plekjes van de Julische Alpen doormiddel van een trektocht. De beste tijd voor een wandeling in Slovenië is van mei t/m oktober.

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor de Julische Alpen

Gran Canaria (Spanje)

Het eiland Gran Canaria is net zoals Madeira een vulkanisch eiland midden in de Atlantische Oceaan. Gran Canaria heeft je veel meer te bieden dan alleen de zon, zee en strand waar vele toeristen voor komen. De natuur is heel divers met de vulkanen op de achtergrond. Je hebt hier onder andere bloemrijke bergweiden, dennenbossen, oases met palmen, zandduinen, droge canyons en twinkelende stuwmeren.  In het noorden van het eiland vind je ook nog eens prachtige kliffen van wel 800 meter hoog. In het hart van het eiland vind je bergkammen met bizar gevormde monolieten. 

Dit allemaal maakt Gran Canaria zeer geschikt voor prachtige wandelingen. In het binnenland vind je ongeveer 1000 kilometer aan wandelpaden. Veel van deze paden zijn oud en ooit aangelegd om de bergdorpen met de kust te verbinden. De deel oude paden zijn gerestaureerd. 

Gran Canaria heeft de vakantieganger veel te bieden, met Tui, Corendon, Prijsvrij en Vakantiediscounter kun je eenvoudig een vakantie boeken naar Gran Canaria en tijdens je vakantie een paar mooi wandelingen te maken. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerd wandelvakantie met Eigenwijzereizen. Je hebt keuze uit 2 verschillende wandelvakantie van 8 of 15 dagen. 

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor Gran Canaria

Ardennen (België)

Je hoeft op zich niet ver te reizen voor een prachtige wandelgebied. Relatief dichtbij huis vind je de Ardennen. Vanuit het zuiden van het land ben je met een 1,5 uur in de Ardennen dus ook zeer geschikt voor een weekendje. 

De Ardennen is zeer geschikt voor de actieve vakantieganger want ook naast het wandelen heb je vele mogelijkheden, klimmen, kanoën, mountainbiken en nog vele meer. Ook wandelen is prachtig en soms ook wel erg uitdagend. 

Je komt onderweg naast pittige beklimmingen, schitterende bossen tegen, kleine rivieren, groene valleien, grote plateaus met boomgaarden en velden. Romantische en authentieke dorpjes en steden waaronder; Dinant, Namen en Durbuy.

Je kunt zelf eenvoudig een vakantie boeken naar de Ardennen met bijvoorbeeld Hotelspecials of Trivago. Je kunt hier goede en betaalbare hotels vinden in de Ardennen. 

Maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerd wandelvakantie bijvoorbeeld met Eigenwijzereizen er 2 twee wandelvakantie in de Ardennen zelfs één voor 3 dagen. Uiteraard zijn langere wandelvakanties ook mogelijk. 

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor de Ardennen

West Highland Way (Schotland)

De West Highland Way wordt gezien als de nummer 1 als het gaat om hikeroutes. Deze hikeroute is 152 kilometer lang. Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen deze route. De route werd in 1980 geopend en loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William door de Schotse Hooglanden.

De tocht neemt je mee langs de kunst van de Loch Linnhe, militaire wegen en eeuwenoude voetpaden en koetswegen. Maar je komt ook door moerassen, bossen en langs smalle richels. Kortom een zeer uitdagende en wisselende wandelroute.

De route kan goed in 8 à 9 delen gelopen worden. Bij 9 delen loop je maximaal 24 kilometer per dag. Diverse wandelaars nemen een tent mee en overnachten op één van de prachtige plekken zijn de routes. Je kunt vliegen naar Glasgow en vanuit hier is het niet meer ver naar Milngavie waar de route begint.

Dit is niet de enige mooi wandel en wandelgebied in Schotland, Eigenwijzereizen biedt je ook 2 prachtige wandel vakanties aan. De 2 wandelvakanties zijn heel divers en zijn beiden de moeite waard en laten je ook echte Schotland zien, de ongerepte prachtige natuur. 

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor Schotland

Toscane (Italië)

De Toscane is een zeer geliefde vakantie regio in Italië, de adembenemende landschappen die de Toscane je bied heeft hier zeker meer te maken. Naast een prachtige vakantie is deze regio ook zeer geschikt voor wandelvakanties. Je kunt de Toscane zeer goed verkennen te voet. Je wandelt in de Toscane over glooiende heuvels, langs druivenranken, door oude dorpen. Tijdens de wandelingen is het aan te raden om te gaan genieten van een heerlijk Italiaanse (streek) gerechten. 

Je kunt kiezen voor een vakantie naar de Toscane en te kiezen voor één van de vele wandelingen die de regio je aanbied. De echte wandelaar kan ook kiezen voor een prachtige trektocht met Eigenwijzereizen. Eigenwijzereizen bied je aan de Godenweg te wandelen. Een eeuwen oude route met vel historie en een prachtige natuur. De 2 trekpleisters van de regio.  

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor de Toscane

IJsland

IJsland behoort tot de mooiste landen van Europa. De IJslandse natuur heeft de vakantieganger veel te bieden. Ijsland is zeer geschikt voor een rondreis je kunt in een korte tijd de mooiste plekjes bezoeken van het land. Dit geldt ook voor de wandelvakanties. Je kunt wel een minder groot gebied bezichtigen maar dichterbij de natuur kun je niet komen. 

Een van de leuke wandelvakanties in IJsland is de wandelvakantie van Eigenwijzereizen. Dit is een 9 daagse wandelvakantie met een huurauto zodat je ook echt op mooie plekken komt. De wandelingen zijn relatief kort maar de gebieden waar je wandel kunnen wel uitdagend zijn. 

Onderweg kun je genieten van o.a. lavavelden, watervallen, grasvlaktes en gletsjers. Je overnacht in een luxe hotel in o.a. Reykjavik, door de korte wandelingen en de geringe reisafstand blijft er ook tijd over om de hoofdstad van IJsland te verkennen. 

Bekijk hier de aantrekkelijk wandelvakantie mogelijkheden voor IJsland

Reacties
Categorieën