|

de top 7 van de mooiste mountainbike routes van Nederland 2023

Niet alleen fietsen is populair, dit geldt ook zeker voor het mountainbiken (lekker crossen door de bossen). Vooral in het weekend kan het erg druk zijn in de bossen en met name de bossen met aangelegde mountainbike routes. Volgens de gegevens op het internet moeten er ruim 200 vaste mountainbike routes zijn.

Om te zorgen dat je op je vrije dag ook een mooie route kiest heb ik de 7 mooiste mountainbike routes voor je geselecteerd. De routes zijn een beetje verdeeld over Nederland, Zodat er altijd wel een route in de buurt is.

De top 7 van mooiste, leukste, beste en uitdagendste mountainbike routes worden uitgebreid beschreven ook heb ik er een link bij geplaatst van de website van de route zodat je nog meer informatie hebt van de route.

Voordat ik begin met de 7 mooiste routes in Nederland heb ik de beste mountainbike routes voor je geselecteerd.


Sint Pietersberg 5 kilometer

De start van deze 4,9 kilometer is Chalet d’n Observant, Lage Kanaaldijk 117, 6212 NA in Maastricht (N 50.816123, E 5.686918). Het is misschien een korte route maar wel een pittig route met enorme hoogte verschillen en ook de mogelijkheid om de route eenvoudig uit te bereiden. De route is gemarkeerd en eenvoudig te volgen via de bordjes.

De Sint-Pietersberg ligt aan de rand van Maastricht in Zuid-Limburg. Het gebied van de Sint-Pietersberg is sinds 1974 een beschermd natuurgebied en ongeveer 133 hectare groot. De Sint-Pietersberg heeft vele bezienswaardigheden zoals het Fort Sint Pieter en het staat bekend om de ondergrondse kalksteengroeven. Het gebied is ook zeer geliefd bij wandelaars.

De mountainbike route is een pure singletrack en voert je door de bossen van de Sint Pietersberg. De route is niet alleen pittig met hoogte verschillen en is technisch van aard. Deze route is niet geschikt voor beginners en minder begaafde rijders.

Bekijk hier website van de route voor meer informatie en de GPX Track


Schoorl 15 kilometer

De Schoorl is een route die uitgezet is in 1996, deze route van bijna 15 kilometer (14,2) brengt je langs de mooiste plekken van de Schoorlse duinen. Je hebt verschillende startplekken voor deze route het officiële startpunt is in de zuidoosthoek (N 52.68526, E 4.69792). Door de verschillende startplaatsen voor deze route kun je de route eenvoudig korte maken of aanpassen.

De route slingert door het duinbos en heeft veel hoogte verschillen. Na een stevige beklimmen krijg je wel een prachtig uitzicht over het open duinlandschap. In augustus en september kun je hier genieten van de paarse heide.

De Schoorlse Duinen is één van de mooiste natuurgebieden in Noord-Holland. De open duinen worden afgewisseld met dichte bossen, heidevelden, zandstuifgebieden en natte vlakken.


Groesbeek 18 kilometer

De mooiste en pittigste mountainbike route is bijna 18 kilometer lang en heeft in totaal 463 hoogtemeters. Deze route voert je door de bossen van de Wolfsberg, de Hooghe, Hoenderberg de Dekkerswald. De route is eenvoudig te volgen met de paarse markering, de route is wel pittig en technisch niet aanbevolen voor beginners.

Vooral het stuk Traumapad is een technisch uitdagend stukje. De route heeft zijn naam te danken aan de zowel de geestelijke en fysieke trauma die dit pad kan opleveren. Dit pad is ongever 1,5 kilometer lang, het pad is dalend en heeft vele (kruip) bochten.

De route is afwisselend en heeft naast singletracks ook brede paden. Als je de route te kort is kun je deze ook goed combineren met de mountainbikeroute Nijmegen, Mook en Malden deze route zijn 10 en 15 kilometer lang.

De route kun je beginnen op 4 verschillende punten bij:

  • Camping Nederrijkswald (Berg en Dal)
  • Zweef Inn – Boscafé
  • Herberg – Restaurant ’t Zwaantje
  • Lierdal Sportcenter

Bekijk hier de route en meer informatie over de Groesbeekse Mountainbike Route en de 3 andere.


Amerongen 18 kilometer

De mountainbike route Amerongen heeft in 2018 en 2019 “De Gouden Schop” gewonnen. De route is gelegen in het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. In totaal ligt hier 95 kilometer aan mountainbike routes. De mooiste is 18,4 route en is gemarkeerd met houten palen met het groene internationale MTB-teken.

De route kun je op 3 plekken starten:

  • Groene Entree Amerongen
  • Groene Entree Prattenburg Rhenen
  • Parkeerplaats Bergweg 10 in Amerongen

De route Amerongen is gelegen in het gedeelte waar oorspronkelijke 2 landgoederen waren: het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. De route is zeer afwisselend met zowel vlakke en en heuvelachtige delen met singtrackes, brede paden en lange beklimmingen en uitdagende afdalingen.

Het meest bijzondere aan deze route is de Harry Slinger afdaling. Deze afdaling is een leuke uitdaging en wat de naam al doet vermoeden is het flink sturen. De route kan eenvoudige gecombineerd worden met de mountainbike route van Rhenen, Leersum en Kwintelooijen.


Roosendaal Bikepark

Roosendaal Bike Park (Wieler Experience Roosendaal) is niet alleen een vet Bike park met 3500 m² pumptrack (de grootste van de wereld), maar ook een MTB track.

Deze route Een MTB-trail heeft rots beklim en -afdalingen, een jump en een north- en southshore. Als laatste optie is er ook nog een wielerbaan dus mogelijkheden genoeg in Roosendaal.

Onder normale omstandigheden zijn er ook regelmatig evenementen en grote wedstrijden.

Bekijk hier meer informatie over Bikepark Wieler Experience Roosendaal.


Appelscha (4,5 en 17 kilometer)

Appelscha heeft 2 mooie mountainbikes routes één van 4,5 kilometer en één van 17 kilometer. Je kunt starten bij de Boerestreek 12 in Appelscha. De korte route neemt je mee over de oud en begroeid duingebied van Appelscha met hoogte verschillen.

De langere route van 17 kilometer speelt zich af in een bosrijke omgeving met o.a. heidevelden en door Oude Willem en Canada. De route is niet zo technisch als de andere routes en ook zeer geschikt voor beginners. Beide routes zijn ook goed te combineren.

Je fiets door het esdorpenlandschap met akkers, graslanden, heideveldjes en watertjes dit maakt de route zeer divers.

Bekijk hier de mountainbike route en meer informatie!


Hellendoorn 18 kilometer

De Mountainbike route van 18 kilometer door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is een uitdagende route met pittige klimmetjes die ook vraagt om een goede stuurmanskunst. De route wordt gezien als een snelle route en is te volgen door de paarse markeringen.

De route heeft 235 hoogtemeters en je fiets door bossen en heidevelden. onderweg kom je veel diversiteit tegen met o.a. technische passage en singletracks.

Je kunt de route starten op verschillende plekken starten aanbevolen is bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal (Grotestraat 281) of het zwembad de Ravijn in Nijverdal. Je kunt de route ook eenvoudig combineren met de blauwe route 29 kilometer in Holten en de 18,5 kilometer lange groene route in Nijverdal (Reggedal-route).

Bekijk hier de Hellendoornse Mountainbike Route.


Vergelijkbare berichten