Kano-kajkakken
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
02/03/2024
8 min

De 7 mooiste kano / kajak plekken (routes) in Nederland voor 2024

02/03/2024
8 min

Voor een leek is misschien een kajak en een kano hetzelfde, maar dit is niet het geval. Een kajak is meestal voor 1 persoon. Terwijl je met een kano makkelijk met 2 of meer personen kun varen. Een kano is ook makkelijker instappen, een kajak kan namelijk bestaan uit een kuip waar je in moet stappen. 

Een kano is ook stabieler, maar het rechtuit varen gaat makkelijker met een kajak. Bij een kajak heb je een peddel met aan 2 kanten een peddelblad en een peddel van een kano bestaat uit 1 peddelblad. 

In Nederland heb je met het vele water veel mogelijkheden om een mooie tocht te maken met de kano of kajak. Een ervaren kanovaarder (of kajakker) kan makkelijk twintig kilometer of meer op een dag varen. Dit is beginners zeker niet aan te raden. 

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de mooiste plekken en routes voor de kano en kajak. Zowel routes voor beginners als een prachtige route van 25 kilometer. Ook vind je informatie over de kano / kajak zelf in deze blog.

Kano / Kajak Huren of een eigen Kano?

De plekken die je hieronder vind geven je allemaal een mogelijkheid om een kano / kajak te huren. Bij sommige plekken zijn er meerdere aanbieders en kun jij zelf bepalen welke verhuurder het geschiktst is voor jou.

Uiteraard kun je zelf ook een kano meenemen, tegenwoordig heb je ook opblaasbare kajakken en kano's. Opblaasbare kano's en kajakken nemen minder ruimte in, zowel met het vervoer als voor de opslag. De kwaliteit is tegenwoordig zo goed dat het weinig scheelt met een vaste kano. Met de snelle pomp is de opblaasbare kano ook zo opgeblazen. 

Hieronder vind je de 3 mooiste kajakken / kano's die opblaasbaar zijn van dit moment. 

Intex Explorer K2 Kayak - 2 Persoons

Deze Intex opblaasbare kajak Explorer K2 68307NP is ideaal om een recreatieve trip te maken in het zwembad of op een rustig meer.

De opblaasbare kano is gemaakt van sterk vinyl, waardoor hij zeer stevig en duurzaam is. Deze kajak is uitgerust met twee verstelbare opblaasbare stoelen met rugleuningen waardoor hij optimaal comfort biedt. De opblaasbare vloer maakt de kajak comfortabeler. De verwijderbare scheg aan de onderkant draagt bij aan de richtingsstabiliteit van de kajak. Het grijpkoord aan beide uiteinden maakt het eenvoudig om de kajak te vervoeren.

De levering bevat 1 opblaasbare kajak, 2 aluminium peddels, 1 pomp, 1 reparatieset en 1 opbergtas.

Aqua Marina Opblaasbare kajak Betta HM K0 voor 1 persoon

Deze robuuste Aqua Marina opblaasbare kajak Betta HM K0 voor 1 persoon heeft een stevig, duurzaam ontwerp en een comfortabele binnenruimte. Hij is eenvoudig op te zetten en ideaal voor recreatieve buitenactiviteiten, zoals vissen, verkennen en cruisen. 

Deze klassieke, opblaasbare boot is geschikt voor 1 volwassene met een maximaal gewicht van 95 kg. 

De boot is gemaakt van robuust Premium PVC en hij is dus goed bestand tegen weerstand, sneden en schuren. Het versterkte rompmateriaal is speciaal ontworpen om tegen een stootje te kunnen. De hoogwaardige, opblaasbare I-balkconstructie zorgt voor sterkte en stijfheid, en de geïntegreerde vloerklep zorgt voor snel opblazen en leeglopen. 

De verstelbare, opblaasbare zitting met hoge rugleuning is zeer comfortabel en de voetrand zorgt voor een goede balans. Er zijn rubberen veiligheidsgrepen aan zowel de boeg als de achtersteven.

 De opblaasbare boot kan opgevouwen en verpakt worden voor eenvoudige opberging en transport wanneer hij niet in gebruik is. 

De levering bevat:

  • 1 Kajak
  • 1 Kajakpeddel
  • Opblaasbare zitplaats met rugleuning
  • Voetsteun 
  • Voetpomp 
  • Draagtas
  • Inschuifbare midden vin 
  • Reparatieset.

Intex Kayak Challenger - 1 Persoons

De Intex Challenger K1 Kayak is zeer geschikt om met 1 persoon op een meertje of rustig water te peddelen. De Intex Challenger K1 Kayak is voorzien van 3 aparte luchtkamers; één in de vloer en twee in de romp.

Als één van de luchtkamers lek raakt, kan de kayak met twee volle luchtkamers veilig de kust bereiken.
De kayak heeft verder een opblaasbare I-balk onderkant voor extra comfort, een grijpkoor en een opbergnet op de boeg. Ook bevat de kayak een afneembare directionele scheg en opblaasbare zitjes met leuning. De kayak is in korte tijd opgeblazen, zo kunt u lekker snel het water op. Ook het weer leeg laten lopen van de kayak gaat snel. De Challenger K1 Kayak heeft een capaciteit van 100 kilogram. Peddel en pomp worden in deze set meegeleverd.

+ 274 x 76 x 33 cm (LxBxH)
+ Boot bevat 3 luchtkamers voor meer stabiliteit en veiligheid
+ Eenpersoons kayak – 1 zitplaats
+ Opblaasbare bodem
+ Gecertificeerd
+ In deze set worden peddel, opblaasbare zitjes met leuning en pomp meegeleverd
+ Inclusief draagtas voor eenvoudig transport

De 7 mooiste plekken en kanotochten in Nederland. 

De plekken die ik voor jou geselecteerd heb zijn ook (bijna allemaal) geschikt voor de SUP. De routes en plekken worden uitgebreid toegelicht om je een goed beeld te geven over de route en plek, zodat jij goed kan beoordelen of dit de plek is voor jou voor de volgende kanotocht.

Het Nationaal park de Weerribben - Wieden

Het Venetië van het Noorden Giethoorn ligt ook in het Nationaal Park de Weerribben - Wieden. Naast het Nationale Park is dit ook en prachtige plek om te kanoën. In Giethoorn en omgeving zijn vele verhuurders die kano's / Kajakken aanbieden. Ook zijn er verschillende plekken waar je makkelijk kunt opstappen en aanleggen. 

In de vakanties en weekenden kan Giethoorn erg druk, ontwijk deze indien mogelijk, als het zo druk is, is het niet prettig kanoën door Giethoorn. Giethoorn is mooi maar de omgeving is nog veel mooier. Het natuurgebied van het Nationale Park is een aan één gesloten laagveen moeras gebied en tevens het grootste van Noordwest Europa. Het grootste laagveen moeras biedt je ook vele dieren zoals een grote populatie reeën en de vuurvlinder. Maar ook vele mooie planten en vele vogels vind je hier. 

In het gebied van de Weerribben vind je vele kanoroutes. vooral de Kalenberg route van 8 kilometer en de kanoroute Belt-schutsloot van 10 kilometer zijn echte aanraders. Onderweg zul je buiten andere kano's en fluisterboten niet veel mensen tegen komen zodat je heerlijk kunt genieten van de natuur en de dieren om je heen. 

Het Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is uitermate geschikt om te kanoën en te suppen. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een groot voordeel van de Biesbosch is dat er in de nauwe kreken en stromen geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Waardoor je nog meer kunt genieten van de natuur en de vele dieren, zoals de bever en de vele vogels kunt aanschouwen.

Een aanrader zijn de eilandjes hier is de flora en fauna vaak op het mooist en een super goede plek voor meegebracht hapje en een drankje. Het gebied heeft vele uitgezet kano routes. Je vind er verschillende routes tussen de 3 en 20 kilometer.  

De kano routes zijn heel divers, van mooiste plassen tot aan waterbekkens en open groene stukken. Voor elke kanovaarder is er dus een geschikte route in het doolhof van riviertjes. Vanaf het Biesbosch Museum in Werkendam worden er ook diverse dagtochten georganiseerd waar je uiteraard aan deel kan nemen. 

Utrecht

In het midden van de stad van Utrecht kun je perfect een peddel slaan. Via de grachten van Utrecht kun je de stad op een leuke manier perfect verkennen. Het leuke is dan je met 5 kilometer vanuit het centrum en de drukte zo midden in de natuur Via de Biltse Grift of de Kromme rijn kom je op een prachtige plek uit namelijk bij het Theehuis Rhijnauwen. 

Bij dit Theehuis Rhijnauwen kun je heerlijk even uitrusten en genieten. Het thuishuis heeft een prachtig groot terras aan het water een echte aanrader en je kunt er ook nog eens uitstekend eten. 

Deze kanotocht bied je de gezelligheid en  de mooie grachtpanden van de stad en de rust van de  prachtige natuur door deze combinatie en afwisseling hoort Utrecht ook zeker in de top 7 van leukste plekken om te kanoën. 

Wormer- en Jisperveld, Noord-Holland

Het Wormerveld en Jisperveld is een groot weidegebied in Noord-Holland van circa 2000 hectare.  Het natuurgebied van wat gedeelte valt onder Natura 2000 is gelegen tussen Wormer, De Rijp, Purmerend en Wormerveer. 

Het mooie aan het gebied is dat er een heleboel eilandjes te vinden zijn. Deze eilanden zijn ooit ontstaan door het baggeren van het veen en de dalende bodem. Het gebied is ook erg in trek bij de vogels. Het is een broedgebied van allerlei soorten vogels zoals de weide- water- én moerasvogels. 

Het gebied is ook uitermate geschikt voor de kanotochten in totaal is er 31 kilometer aan kano routes uitgestippeld in 4 verschillende routes. De route zijn tussen de 5 en 9 kilometer lang. Als 9 kilometer te kort is kun je ook de routes makkelijk combineren.

Wirdumroute Appingedam

Boven in de provincie Groningen dichtbij Delfzijl heb je de prachtige kanoroute Widrumroute. Deze route is zeer geschikt voor zowel de kajakker als de kanovaarder. Het is wel een pittige route en ook niet aan bevolen aan de beginner, het is een route van 24 kilometer. 

Onderweg zijn er gelukkig wel verschillende aanleg steigers waar je even kunt uitrusten of kunt genieten van één van de restaurants die je onderweg tegen komt. De kanotocht begint in Appingedam via de rivier de Dampsterdiep ga je de landelijke omgeving in. Onderweg kom je een prachtige natuur tegen maar ook mooie huisjes en bijzondere villa's. onderweg kom je ogen en oren te kort. 

De route brengt je een prachtige mix van het landelijk zoals de windmolens, verschillende landschappen het platteland maar ook de dorpjes in Groningen. Een echte aanrader deze route en tevens een leuke uitdaging. 

Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse plassen is een groot gebied met verschillende kanoroutes en mogelijkheden. Een groot voordeel van de Loosdrechtse Plassen is dat er op verschillende plekken geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Je komt hier dus alleen andere suppers en kanoërs tegen. Op de grote plas kan het wel erg druk zijn met recreatie verkeer.

Een aanrader is een van de eilandjes vooral bij een mooie (zomer) dag kun je hier heerlijk uitrusten picknicken en uiteraard genieten van al het moois op je heen. Er zijn diverse eilanden vele zijn vrij toegankelijk.

Eén van de mooiste kano routes is de Kanoroute Vuntusplas van 5 kilometer. Je vaart op een rustig en minder diep gedeelte van de Loosdrechtse plassen. De route staat duidelijk aangegeven met genummerde routeplaatjes. 

De Blauwe Verbinding (Rotterdam)

De Blauwe verbinding is een waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. Het is een route van 15 kilometer lang dat je langs bijzondere plekken leidt, zoals het centrum van Rotterdam. De combinatie maakt de route juist zo uniek en bijzonder. 

Je kanoot langs plassen, speciale kanosluizen, mooie polders en nog veel meer. Onderweg heb je verschillende aanleg steigers zoals bij een recreatieboerderij en een ligweide. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om onderweg iets te nuttigen. De Blauwe Verbinding is veruit één van de mooiste routes in de Randstad het leuke aan de route is dat deze pas sinds 2018 open is voor het kanoën.

Reacties
Categorieën