7 leuke duurzame activiteiten (tijdens je vakantie) voor 2023
Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in ons leven. Niet alleen het huis wordt verduurzaamd, we letten steeds meer op wat we eten, ook met de aankopen en het gebruik van diensten wordt steeds vaker aan duurzaamheid gedacht. Als het om vakanties en activiteiten gaat willen we dit nog wel eens vergeten.
We vliegen nog steeds veel en compenseren nog niet zoveel. We gaan naar parken en zwembaden die veel energie kosten, denk maar eens aan pretparken, subtropische zwembaden (uitzonderingen daargelaten) etc. Ondanks dat de bedrijven ook steeds duurzamer gaan werken kan dit natuurlijk veel duurzamer. Daarom heb ik 7 leuke activiteiten voor je op een rij gezet die je kunt ondernemen als je een dagje vrij hebt of tijdens één van je vakanties.
De 7 duurzame activiteiten worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, waarom dit een duurzame activiteit is en of het een activiteiten voor jullie is.
Wandelen

Ondanks dat er veel meer gewandeld wordt de laatste jaren wordt nog steeds gedacht dat wandelen saai kan zijn. Dat is al lang verleden tijd. Je hebt zoveel mogelijkheden als het gaat om wandelen. je kunt natuurlijk vanuit huis een rond je maken. De één zit misschien dicht bij een natuurgebied terwijl het bij de ander een wandeling door de stad op het dorp wordt. Een wandeling in je eigen omgeving kan leuk zijn maar we zijn nog zoveel opties.
Nederland heeft vele leuke dorpjes en steden waar je een stadswandeling kunt maken, maar lenen de prachtige natuurgebieden en nationale parken zich uitstekend voor een wandeltocht. Je kunt zelf een route kiezen die je gaat lopen, maar er zijn ook vele uitgezette wandelroutes. Naast de standaard wandelroutes heb je ook trage tochten (wandelingen op onverharde paden), blotevoetenpaden, belevingsroutes (leuk met kinderen zijn veel activiteiten onderweg).
Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld wadlopen en hiken (lange zware wandeltochten).Ook kun je activiteiten koppelen aan het wandelen, zoals plastic opruimen of geocaching (het zoeken van schatten in de natuur)
Als je gaat wandelen niet bij jouw in je buurt kijk dan eens of je er met het openbaar vervoer kunt komen. Veel wandelroutes zijn van station naar een station.
Museum
Ook het Museum heeft lang het imago van saai gehad, terwijl ze juist erg met de tijd mee zijn gegaan. Er is veel gebruikt gemaakt van de technologie, en springen steeds meer in op actuele thema´s. Een museum gebruikt uiteraard ook stroom, net zoals als attractieparken, dierentuinen en andere dagattracties. Het verbruik van energie is in een museum minder, daarnaast zijn er ook veel musea die veel onder de natuur, duurzaamheid en besparingen vertellen.
Het aanbod van musea is heel groot, ook zijn er veel musea die ook zeer geschikt te bezoeken met kinderen. Naast speelmogelijkheden, is er ook veel interactie voor de kinderen. Een musea kan een zeer goed alternatief zijn voor een pretpark, kermis, dierentuin of iets anders.
Wil je met korting naar het museum? Kijk dan eens bij Tripper, Tripper bied je entreekaarten met een fikse korting voor verschillende musea in Nederland. Een groot voordeel dat je de tickets via de e-mail ontvangt en deze kan laten scannen op je telefoon dit scheelt weer extra papier!
Natuurspeeltuinen
Niet alleen meer in bossen vind je natuurspeeltuinen maar ook in dorpen en steden wordt er steeds vaker gekozen voor natuurlijke speelplaatsen. Een natuurspeeltuin is een plek waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur, de speeltoestellen zijn (voornamelijk) van natuurlijke materialen gemaakt. Ook vind je hier veel natuurlijk elementen zoals zand en water.
Doordat de meeste natuurspeeltuinen liggen in bossen of parken kun je dit vaak goed combineren met een wandeling of een picknick. Daarnaast kan het spelen in een natuurspeeltuin ook zeer educatief zijn en kunnen je samen de natuur ontdekken.
Hieronder vind je een paar voorbeelden van een natuurspeeltuin, wil jij ook weten of er een natuurspeelplaats bij jouw in de buurt is Google dit dan eens en het zou je verbazen hoeveel natuurspeelplaatsen er al zijn ontwikkeld.
Het Boomkroonpad – Drouwen
Het Boomkroonpad is een bijzondere ervaring leuk voor jong en oud. In het Drentse plaats Drouwen ligt het Boomkroonpad, je wandelt via dit pad langs en door de toppen van de bomen vanaf hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de bomen, het bos en de omgeving. Naast deze unieke wandelroute is er ook nog een speelbos waar de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.
Belevenissenbos Lelystad
Het belevenissenbos in Lelystad is het grootste en avontuurlijkste speelbos van Nederland. Je hebt hier meerdere routes waarbij je via netten over het water klimt, over boomstronken moet lopen en nog veel meer spannende en uitdagende obstakels. Niet alleen de speeltuin is leuk je vind hier ook en zwemplas en een waterspeeltuin. Je kunt uiteraard hier ook prachtig wandelen dit allemaal maakt dit het belevenissenbos in Lelystad zeker de moeite waard.
Speelbos Boeverijen Mastbos – Breda
Het Mastbos in Breda is een prachtig wandelgebied met hele mooie boswachters pad. Ook is hier voor de kinderen veel te beleven. Naast en kabouterwandeling vind je hier ook een groot speelbos. Het speelbos is één van de grote speelbossen van Nederland. De kinderen kunnen klimmen in de bomen, hutten bouwen, spelen op één van de speeltoestellen ook is er een watergracht met een touwbrug. Een groot voordeel is het grote veld waar heerlijk gevoetbald en gespeeld kan worden, maar ook zeer geschikt is voor een picknick.
Ongemotoriseerde Watersport

Bij watersport wordt vaak aan gemotoriseerde bootjes gedacht maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die minder of de natuur helemaal niet belasten. Hieronder vind je een aantal van de vele mogelijkheden.
Zwemmen in de natuur is zeer duurzaam, misschien wel een stukje frisser dan in een lekker warm zwembad, maar je ziet ook veel meer en kunt lekker van de natuur genieten. Er wordt steeds vaker gekozen om in een open water of in een prachtig meer te gaan zwemmen en niet alleen zomers.
Wil je liever varen maar net in een vervuilende motorboot? Kies dan een kajak of een kano, je gaat op een stille en gezonde manier de natuur in de kans dat je bijzondere dieren treft is ook groter. Daarnaast ben je meteen lekker actief bezig. Een alternatief voor kano kan de sup zijn. Suppen is de laatste tijd steeds populairder aan het worden. Je gaat met een surfplank en een paddelen staand (of op de knieën) al paddelend over het water. Een leuke activiteit waarbij je dichtbij de natuur bent en het niet verstoort.
Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld surfen, snorkelen etc.
Fietsen
Nederland is echt een fietsland, dit heeft ook zeker met de voorzieningen te maken. Sinds de elektrische fiets wordt er nog meer gefietst in Nederland. Een fietstocht is niet alleen mooi en ontspannend maar je ziet onderweg ook nog veel, daarnaast kun je ook eenvoudig stoppen om iets beter te bekijken of te bezoeken. Fietsen is duurzamer en gezonder dan autorijden, in de binnenstad ben je vaak ook sneller en flexibeler op de fiets dan met de auto.
Nederland heeft vele prachtige fietsgebieden en fietsroutes, door de elektrische fiets kan er ook eenvoudig langere afstanden afgelegd worden. De fiets kan ook goed gebruikt worden als vervoersmiddel na één van de activiteiten.
Pluktuinen
Een leuke activiteit is een zelf plukken van je groenten, fruit, kruiden en of bloemen. In heel Nederland heb je vele verschillende (biologische) pluktuinen. Hier kun je zelf gaan plukken. Dit is ook zeer leuk om samen met de kinderen te doen.
Het zelf plukken van groenten, kruiden, fruit, en bloemen heeft veel voordelen, je weet waar het vandaan komt, en hoe het groeit, de producten zijn verser en vaak ook lekkerder dan bij een supermarkt. Je eet met de seizoenen mee afwisselend en ook duurzaam.
Op het internet (Google) kun je eenvoudig pluktuinen vinden bij jouw in de buurt. Je leest op het internet ook veel over wildplukken. In Nederland is het officieel verboden om wild te gaan plukken. Dit is omdat je je niet op eigen terrein bevindt, maar op de grond van de overheid, een particulier of bedrijf. Je kun er zelf een fikse boete voor krijgen als je betrapt wordt.
Duurzaam uit eten gaan
Wist je dat er in Nederland verschillende duurzame restaurants die niet alleen vegetarische gerechten serveren maar ook rekening houden met de dierenwelzijn, maken gebruik van seizoens-, biologsiche-, fairtrade en streekproducten. Ook letten deze restaurants op voedselverspilling.
Als het restaurant geen etiket heeft van duurzaamheid wil het niet zeggen dat ze niet op de duurzaamheid letten. Zelf kun je ook op de duurzaamheid letten als je uit eten gaat door te kiezen voor vegetarische gerechten (geheel of deels), te kiezen voor kraanwater i.p.v. mineraalwater, vragen of er biologische of fairtrade drankjes zijn, als je een kleine eter ben vragen of halve porties etc.