Nicaragua
Wereld
Ramon Kuiters
Wereld
04/26/2024
10 min

De top 7 van de leukste vakantielanden in Midden-Amerika 2024

04/26/2024
10 min

Hoewel Midden-Amerika niet een continent is wordt er veel gesproken over Midden Amerika. Midden Amerika is een culturele regio van van het Noord-Amerikaanse continent. Met Midden Amerika worden de landen in Centraal-Amerika en het Carabisch gebied bedoeld. Kort gezegd zijn het de landen tussen de Verenigde staten en Zuid-Amerika(uitzonderingen nagelaten).

De landen in Midden Amerika hebben over het algemeen een prachtige natuur en zijn ook zeer geschikt voor je vakantie. Naast een prachtige natuur vind je hier ook veel cultuur en de mooiste stranden.

Maar welke landen in Midden-Amerika zijn nu het meest geschikt voor een vakantie? Om hier antwoord op te geven heb ik een top 7 samengesteld met de mooiste vakantielanden in Midden-Amerika.

De vakantielanden in de top 7 worden uitgebreid beschreven, naast een uitgebreid beschrijving heb ik ook diverse tips toegevoegd, dit allemaal om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden.

Cuba 

Cuba is het grootste eiland in het Caribisch gebied, het land heeft je veel te bieden en wordt steeds meer een serieus vakantieland. Dit zie je ook wel aan de moderne resorts die veel luxe en all-inclusive arrangementen aanbieden. In de steden en kleinere plaatsen vind je casa particulares. Dit is ter vergelijken met een B&B je overnacht bij een gastgezin. Dit geeft je meteen een goed beeld van het Cubaanse leven en je komt zo op een leuke manier in contact met de plaatselijke bevolking.

Cuba is zeer geschikt als zon, zee en strand vakantie, de luxe hotels zorgen dat je werkelijk helemaal niets te kort komt. Eigenlijk zou het zonde zijn als je in Cuba bent en je gaat niet op een ontdekkingstocht wat het land heeft een zeer boeiende geschiedenis, een prachtige en vaak ook nog een ongerepte natuur met regenwouden, heuvels en schitterende watervallen. Maar ook de gezelligheid met muziek en dans mag je zeker niet missen als je naar Cuba toe gaat.

Havana de hoofdstad van Cuba is ook zeker de moeite waard, je vind hier interessante historische gebouwen, diverse musea en oude huizen. De straten in Havana zijn kleurrijk en er rijden vele oldtimers. De boulevard is ook echt een aanrader deze is niet alleen leuk maar ook zeer levendig. In de buurt van Havana heb je ook prachtige stranden, een extra pluspunt.

Als het om vakanties gaat naar Cuba is TUI een uitstekende partner voor zowel een losse vlucht, hotels als een complete vakanties, maar ook rondreizen worden aangeboden door TUI. Een rondreis laat je in en korte tijd de mooiste plekjes zien van Cuba, ook goed te combineren met een paar extra dagen aan het strand.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Cuba en laat je verrassen

Costa Rican

Costa Rica is een land met vele vulkanen maar ook veelzijdige met een adembenemende natuur. Dit maakt Costa Rica ook zeer geschikt voor de echte avonturier en natuurliefhebber. Door dat de natuur zo divers is, raak je niet uitgekeken en kom je steeds weer nieuwe prachtige elementen van de natuur en plekjes tegen. Wat je o.a. kunt verwachten zijn dichtbegroeide regenwouden, vulkanen, moerassen en watervallen.

Bijzonder in Costa Rica zijn de bergruggen een aantal zijn zelfs opgebouwd vanuit vulkanen. Een leuke vulkaan die je kunt bezichtigen is de Irazú vulkaan niet ver van de hoofdstad San José. Deze vulkaan ligt in één van de vele nationale parken van Costa Rica.Een andere bijzonder natuurverschijnsel is het kratermeer Poás bij Alajuela. Dit kratermeer kan behoorlijk stinken naar zwavel.

Een leuk weetje is dat je één van de grootste mangrove gebieden van Centraal Amerika vind in Costa Rica. Deze mangrove is te vinden in de delta van de rivieren Térraba en Sierpe. Wat je ook niet mag overslaan zijn de watervallen in Costa Rica. In elke regio is wel minimaal 1 waterval te vinden. De bekendste watervallen zijn: La Paz, Nauyaca, en de waterval in de Río Celeste.

Costa Rica is ook zeker geschikt voor een zonvakantie dit heeft ook met de temperatuur en het klimaat te maken. Wat de zon, strand en zee vakantie extra bijzonder maakt in Costa Rica zijn de prachtige stranden. Naast schitterende mooie witte stranden, en gouden stranden heb je ook zwarte stranden kortom ook als het om de stranden gaat is er veel te kiezen. Zeker met de wetenschap dat Costa Rica een kustlijn heeft van 1700 kilometer.

Geliefde plaatsen voor een bezoekje aan het strand is Puerto Viejo in het oosten en Uvita en Samara in het westen van Costa Rica. Een van de meeste bijzondere stranden is Playa Manuel Antonio. Dit stralend witte strand is gelegen in het Manuel Antonio National Park. Let wel goed op je spullen en voornamelijk eten omdat op het strand  wasberen en apen rondlopen en altijd op zoek zijn naar iets lekkers.

Costa Rica bied je vele mogelijkheden als het gaat om outdoor activiteiten. Naast prachtige (stevige) wandelingen en mountainbiken zijn er nog vele opties op en bij het water. denk hierbij aan zwemmen, snorkelen, kanoën, surfen, raften, kajakken en nog veel meer. Costa Rica leent zich ook erg goed voor mooi trekkingen.

Als laatste waar ik het over wil hebben zijn de prachtige dieren die je kunt tegen komen in Costa Rica. Costa Rica staat bekend als één van de mooiste vogelparadijzen. Het is dan ook niet gek dat vele vogelaars naar Costa Rica trekken. Vogels zijn zeker niet de enige bijzondere dieren die hier te spotten zijn.

Je hebt het al gelezen Costa Rica heeft je veel te bieden en is zeer geschikt als vakantieland en voor de verschillende vakantiegangers.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Costa Rica en laat je verrassen

Mexico 

Mexico is ook zo als vele van de landen in de top 7 van mooiste vakantielanden in Midden-Amerika veelzijdig een bonte mix van cultuur en natuur, met prachtige stranden en het lekkere eten uit de Mexicaanse keuken.

Het land Mexico is zeer geschikt voor prachtige strand- en zonvakantie de luxe hotels en resort zijn een walhalla en hebben echt alles wat je wenst op je vakantieadres. Naast alle luxe kun je Mexico eenvoudig verkennen met bijvoorbeeld een aantal excursies. Maar het land is ook zeer geschikt voor rondreizen, zowel de bekende fly & drive reizen als georganiseerd groepsreizen.

Tijdens een rondreis zie je ook echt leven, de oude tradities, de prachtige natuur zoals regenwouden, vulkanen, bergen en nog veel meer. Uiteraard krijg je ook de mooiste bezienswaardigheden te zien en maak je kennis met de leuke steden en dorpen in Mexico. Bij de meeste rondreizen is ook minimaal 1 dag ingepland om van de mooiste stranden te genieten.

Mexico is ook zeer geschikt voor de actieve vakantieganger je kunt hier bijvoorbeeld zeer goed snorkelen en duiken, maar ook andere watersporten beoefenen. In de binnenlanden zijn ook vele sportieve activiteiten mogelijk.

Ook zeker een aanrader (spreek uit ervaring) in je verdiepen in de Maya cultuur en een tempel te bezoeken. De maya tempels behoren tot de populairste en belangrijkste bezienswaardigheden in Mexico.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Mexico en laat je verrassen

Nicaragua 

In Midden Amerika vind je Nicaragua een land dat je veilig kunt bezoeken en nog vol in ontwikkeling is. Door de ontwikkeling van het land zijn de prijzen de laatste jaren ook gestegen maar zeker vergeleken met de Nederlandse en Belgische prijzen in Nicaragua nog zeker goedkoop te noemen. Voor het eten en het openbaar vervoer is voordelig.

Zoals veel landen in Midden-Amerika is Nicaragua ook zeer veelzijdig en geschikt voor verschillende soorten vakantiegangers. Naast een prachtige natuur zoals regenwouden vind je hier ook adembenemend mooie stranden. Voor culturele en historische bezienswaardigheden moet je zijn in de dorpen en steden. Vooral de hoofdstad Managua en Granada zijn echte aanraders. Vooral Granada laat je de geschiedenis zien van Nicaragua met kleurrijke gebouwen.

Wist je dat Nicaragua ook zeer geschikt is voor de actieve vakantieganger zoals mooie hike tochten op de vulkaan of regenwoud. ziplinen, sandboarden zijn ook mogelijk of wat dat je van surfen, snorkelen en duiken?

Nicaragua is ook zeer goed te combineren met Costa Rica. Vele rondreizen bieden Nicaragua ook aan met Costa Rica gecombineerd. Je ziet dan op 1 reis de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van beide landen.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Nicaragua en laat je verrassen

Curaçao 

Er zijn tientallen redenen te verzinnen waarom Curaçao een geschikt eiland is voor je vakantie en behoort tot de mooiste eilanden van het Caribisch gebied. Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, Nederlands is ook een van de talen die hier gesproken wordt. Het land is zeer geliefd bij de Nederlandse toerist en dit is niet zonder een reden.

Je vind meer dan 35 prachtige stranden op het eiland veelal van deze stranden hebben intieme inhammen en mooie baaien. Wist je dat je hier ook uitstekend kan duiken? Curaçao heeft 40 uitstekende duikgebieden. Het land bied je veel diversiteit dat kan ook niet anders met 55 verschillende culturen. De Nederlandse koloniale architectuur geeft je een gevoel van “Amsterdam”.

De stad die je zeker niet mag overslaan tijdens een vakantie op Curaçao is Willemstad. De prachtige stad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Curaçao heeft de vakantieganger veel te bieden, zoals culturele bezienswaardigheden, strand vakanties met een heerlijk klimaat en buiten de orkaan dus het hele jaar door kun jij genieten van de zon in Curaçao.

Maar wist je dat ook de natuur door een ringetje te halen is in Curaçao, de zoutpannen is hier een goed voorbeeld van maar je hebt ook een aantal prachtige natuurparken op Curaçao. In de parken kun je schitterende en bijzondere dieren spotten.

Zoals je hier boven hebt gelezen zijn er vele mogelijkheden als het gaat om vakanties in Curaçao, zowel actieve vakanties, duikvakanties, strandvakantie, all-inclusive vakantie, natuurvakanties en nog veel meer.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Curaçao en laat je verrassen

Guatemala 

Guatemala is een land vol bezienswaardigheden voor cultuur- en natuurliefhebbers.Het landschap van Guatemala is een aaneenschakeling van de jungle en heeft veel vulkanen. Van de vele vulkanen zijn er op dit moment 3 actief. Naast de prachtige natuur kun je ook genieten van schitterende kust met mooie stranden.

De meren Izabalmeer en Atitlanmeer zijn ook populair en geliefd. Deze meren worden ook vaak bezocht tijdens rondreizen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Guatemala zijn de Maya Tempels. De Maya tempels vind je voornamelijk in het Noorden van Guatemala.

Een leuke stad die ook echt de moeite waard is om te bezoeken is Antigua deze stad wordt omringd door vulkanen en staat bekend om de hobbelige straatjes. In de steden zijn de kleurrijke markten een echte aanrader

De combinatie van de culturele bezienswaardigheden en de (ongerepte) natuur maken het land zeer interessant. Een reis naar Guatemala is onvergetelijk en gaat veel indruk om je maken!

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Guatemala en laat je verrassen

Panama 

Panama is misschien niet het land waar je meteen aan denkt, het is ook niet heel bekend bij de Nederlandse en Belgische reizigers als vakantieland. Maar dit land is zeker in opkomst als het gaat om vakanties. Dit is mede te danken aan de bekende Panamakanaal dat de Atlantische Oceaan met de Grote Oceaan verbindt. Mircaflores Lock is een goede plek om het Panama te bewonderen. Dit is een plek bij de sluizen waar je een prachtig uitzicht hebt op het Panamakanaal.

Panama heeft je meer te bieden dan alleen het Panamakanaal. De hoofdstad Panama-stad is een goed voorbeeld hiervan. In de stad vind je diverse interessante bezienswaardigheden zoals Casco VIejo een Kolonaila wijk en tevens het toeristische hart van Panama. De wijk staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oudste delen van de stad vind je in Casco Antigua die gekenmerkt wordt door oude villa´s. Het plein Plaza de Francia is een echte aanrader. Andere aanraders zijn het Biomuseo en Parue Natural Metropolitano.

In Panama vind je ook meerdere natuurparken het grootste natuurpark is Nationaal park Darien een pure jungle met stranden, bergachtige kusten en moerassen, hier leven ook indianenstammen en diverse soorten dieren.

Een bezienswaardigheid dat ook op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco is Portobelo.  Deze havenstad staat op de lijst door de verschillende forten en ruïnes. Als laatste wil ik je vertellen dat er tientallen kleine eilandjes bij Panama te vinden zijn deze eilandjes hebben hun eigen cultuur en tradities en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hierboven lees maar een klein deel van alle mooi plekjes en bezienswaardigheden dat Panama je te bieden heeft. Misschien wel de grootste verrassing in de lijst maar zeker niet het minst aantrekkelijk land in deze bijzondere top 7 van mooiste landen in Midden Amerika.

Bekijk hier de vakantiemogelijkheden voor Panama en laat je verrassen


Reacties
Categorieën