Kroatië Duiken
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/31/2024
6 min

Duikvakantie? De 7 mooiste duikstemmingen in Europa 2024

01/31/2024
6 min

Bij duiken worden vaak aan exotische bestemming gedacht zoals aan de Malediven, Curaçao, Seychellen maar ook aan Egypte. Wist je dat je ook zeer goed kan duiken in Europa? Dat een verre en dure reis helemaal niet nodig is. Europa wordt ook steeds populairder als het gaat om duik- en snorkelvakanties en dit is niet zonder een reden.

Je vind in Europa ook een prachtige onderwaterwereld met bijzondere koralen en felgekleurde vissen. Dus waarom zou jij ver vliegen als je ook snel even een weekendje erop kan gaan om te gaan duiken.

Voor deze pagina heb ik de 7 mooiste duiklocaties voor je geselecteerd. Deze duikplekken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Ook heb ik diverse tips toegevoegd aan de beschrijving.

Wist je dat er ook een aantal verrassende plekken zijn waar je zeer goed kan duiken in Europa. Zoals in het Ohrid meer in Macedonië, in IJsland zoals bij Thingvellir maar ook in Oostenrijk in de Fernsteinsee en de Samarangersee.

Turkije

In Turkije kun je op meerdere plekken zeer goed duiken maar 2 plekken springen er bovenuit. De eerste plek die ik ga toelichten is Kas. Kas is gelegen in de provincie Antalya, de onderwater wereld in Kas is heel divers Je vind hier scheepswrakken, een Dakota vliegtuig uit de tweede wereldoorlog maar ook bijzondere vissen, schildpadden en met een beetje zelfs haaien. Als je van duiken houd is Kas een perfect plek ook buiten het duiken is het leuk vertoeven in Kas.

De tweede mooie plek is bij Bodrum, je kunt hier het beste duiken rond de twee koraalriffen van de Big Reef. Het rif begint met een diepte van 4 meter en loopt tot ruim 40 meter diepte. Dus zeer geschikt voor de beginnende en de ervaren duiker. Je vind hier o.a. het marineschip TCG Pinar I van 37 meter lang.

Op ongeveer 45 minuten varen van Bodrum is Black island deze plek wordt ook wel ¨Karada¨ genoemd. Je kunt hier duiken in groten bij kloven en langs steile wanden. Hier worden regelmatig octopussen gespot en er is veel gekleurd koraal te vinden.

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Turkije en laat je verrassen

Kroatië

Kroatië is een land met een prachtige natuur maar ook onderwater is er veel te beleven zoals mooie vissen, koraalriffen, grotten en wrakken. De beste plek is de Adriatische Zee als het om het duiken gaat in Kroatië.

Boven het wateroppervlakte vind je talrijke grotten maar er zijn ruim 1.500 grotten onderwater ontdekt. De grotten en scheepswrakken van Romeinse galeien of oorlogschepen zijn zeer geschikt voor de ervaren duiker. Voor de beginnende duiker zijn er ook vele mogelijkheden in de Adriatische Zee. Je vind hier ongeveer 200 duikcentra verspreid aan de kust.

Een andere hele bijzondere plek om te duiken in Kroatië is de Kornati eilanden. De Kornati eilanden bestaat uit 140 eilanden, rondom deze eilanden vind je veel koraalriffen, maar ook grotten en wrakken.

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Kroatië en laat je verrassen

Sicilië (Italië)

Italië heeft ook veel mooie duikplekken een van de bekendste plekken / eilanden is Sardinië. Minder bekend maar zeker niet minder leuk is Sicilië. Sicilië heeft prachtige baaitjes waar het ook om bekend staat vanuit de vele baaitjes loop je zo het water in. Het eiland is zeer geschikt voor de beginnende als de gevorderde duiker. Onderwater kom je vele verschillende soorten vissen tegen. Een goed plek om te gaan duiken is Giardini-Naxos waar je kunt duiken in grotten en het open water.

Vanaf Palermo kun je met de boot naar het eiland Ustica. Ustica is een vulkanisch eiland en één van de mooiste plekken in de Middellandse Zee om te gaan duiken. Op dit kleine eiland is ook een duikcentrum te vinden.

Bekijk hier het vakantie aanbod Sicilië voor en laat je verrassen

Malta

Ook Malta ligt in de Middellandse Zee en is een uitstekende plek om te gaan duiken. Er zijn vele plekken in Malta die geschikt zijn om te gaan duiken. Gozo en Comino zijn niet voor niets één van de populairste plekken om te gaan duiken. Hier zijn ook diverse duikscholen te vinden. Het leuke aan deze twee plekken is dat je hier kunt wrakduiken en kunt duiken naar de onderwatergrotten. Uiteraard zijn hier ook prachtige vissen te ontdekken.

De Bleu Lagoon bij Comino staat bekend om de zichtbaarheid je hebt hier zicht tot wel 30 meter diepte. Bij Gozo is San Blas is een super leuke plek je vind hier valleien en de strand zijn over het algemeen ook niet zo druk.

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Malta en laat je verrassen

Griekenland

Griekenland staat bekend om het schoonste water in de Middellandse zee die heeft als grote voordeel dat je helder zicht hebt onder water en dat is wat je graag wil bij het duiken. De wateren rondom Griekenland liggen vol met archeologische vindplaatsen. Misschien heb jij geluk om iets te vinden.

In Griekenland is niet 1 plek waar je goed kunt duiken er zijn er vele. De Ionische Zee wordt vaak wel gezien als één van de beste en mooiste duikplekken. Zakynthos is een populaire plek om te duiken die heeft ook te maken met de Carette (het diepste punt van de Middelandse zee ongeveer 4400 meter). Je kunt hier zeebaarzen, zeekreeften, murenes en octopussen spotten onderwater.

Andere leuke plekken en eilanden om te duiken zijn: Kreta je hebt hier ook een Nederlandse Duikschool. Het water is hier heel helder en je hebt zicht tot ongeveer 50 meter. De flora en fauna onderwater is hier heel rijk met zowel bijzondere vissen als koraal.

Paleokastrita is een duikparadijs op het eiland Corfu, vooral Akoli rif is een aanrader. Rhodos is ook een zeer goede duikplek. Je hebt hier weinig stromingen en weinig golven en onderwater kun je inktvissen en monnikszeehonden tegen komen

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Griekenland en laat je verrassen

Lanzarote (Spanje)

Spanje heeft vele prachtige locatie om te duiken. Je kunt makkelijk een top 7 met de mooiste Duikplekken maken alleen al voor Spanje. Het kiezen was dan ook moeilijk om er 1 locatie uit te halen. Lanzarote sprong er voor mij boven uit. Het Vulkanische eiland is niet alleen prachtig bovenwater maar ook onderwater is hier zeer veel te beleven.

Het zicht is zeer goed als het om het duiken gaat je hebt op vele plekken zicht tot wel 30 meter diepte. Naast de vele vissen die je hier tegen kunt komen kun je hier ook duiken in grotten naar wrakken en bij mooi kliffen. Het meeste bijzondere wat je tegen kunt komen in het water zijn de Manta´s. Manta´s zijn de grootste en bekendste roggen.

Door dat het hele jaar de temperatuur gemiddeld tussen de 20 en 25 graden is, is Lanzarote een zeer geschikt vakantie eiland met vele bezienswaardigheden.

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Lanzarote en laat je verrassen

Cyprus

Het eiland Cyprus in de Middellandse Zee mag ook zeker niet ontbreken als het gaat om Duiken.  Je kunt in de wateren van Cyprus 260 verschillende vissoorten tegen komen. Tussen deze vissen zitten ook exotische soorten die per ongeluk via het Egyptische Suez kanaal naar de Middellandse zee zijn komen zwemmen.

Tussen de koraalriffen vind je o.a. octopussen, sponzen, zeeanemonen, mossels en tonijnen  spotten. Maar je kunt ook oog in oog komen te staan met een grote schildpad. Naast de vele vissoorten is het ook mogelijk te duiken naar scheepswrakken en in onderwatergrotten. Zo kun je op zoek gaan naar de Zenobia, een voormalige Zweedse ferry die zonk in 1980.

Hou je wel van en uitdaging ga dan ´s nachts duiken bij de The Chapel in de nacht kunt je hier octopussen spotten en andere dieren die zich overdag niet laten zien.

Bekijk hier het vakantie aanbod voor Cyprus en laat je verrassen


Reacties
Categorieën