Loosdrecht
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
02/05/2024
6 min

De 7 mooiste plekken / gebieden om te varen in Nederland 2024

02/05/2024
6 min

Nederland heeft vele wateren, rivieren en meertjes waar je goed kan varen. De ene plek is nog mooier dan de andere. Je hebt in Nederland bekende plekken zoals Het Nationaal Park Biesbosch en Giethoorn (Nationaal Park de Weerribben - Wieden). Maar zijn dit ook de mooiste gebieden om te varen? 

De 7 mooiste plekken die ik geselecteerd heb voor deze pagina hebben naast perfect vaaromstandigheden ook diverse faciliteit. Denk hierbij aan botenverhuur (handig als je zelf geen boot hebt), horeca mogelijkheden en nog veel meer. 

De Top 7 met mooiste plekken en gebieden om te varen worden uitgebreid beschreven, de pluspunten, faciliteiten de omgeving en nog veel meer. Dit allemaal om je een goed beeld te geven. 

Voordat ik met de top 7 begin wil ik je nog even wijze om de mooiste boeken over varen in Nederland

De Elfstedenroute

We beginnen top 7 met de Elfstedenroute. De route is bekend van de schaatswedstrijd de Elfstedentocht die in 1997 voor het laatst is gereden. Gelukkig kun je deze route ook met de fiets of varend afleggen. Fietsen is uiteraard niet exact dezelfde route maar je komt wel door de 11 steden heen. 

Met de boot is het wel mogelijk de route te volgen het is wel een lange route geschikt voor meerdere dagen het is ongeveer 35 vaaruren. Dit is ook de enige meerdaagse route in de top 7. 

De route is ruim 200 kilometer lang en neemt je mee door de 11 steden. Je kunt in Terherne of in Sneek beginnen. Onderweg kun je genieten van Friesland op haar mooist. Naast de 11 steden kom je ook lang verschillende kleine schattige dorpjes, musea en vele andere bezienswaardigheden. 

In de grote plaatsten kun je een boot huren, je kunt er ook voor kiezen een bepaald stuk van de route te varen, of de route in etappes te varen. De route is verdeeld over 10 vaarroutes

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is uitermate geschikt om te verkennen via water die kan je met een fluisterboot je eigen boot, kano of sup. Op diverse plekken kun je bootjes huren voor een aantal uren of voor een dag. 

De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een groot voordeel van de Biesbosch is dat er in de nauwe kreken en stromen geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Waardoor je nog meer kunt genieten van de natuur en de vele dieren, zoals de bever en de vele vogels kunt aanschouwen.

De omgeving is heel divers, van mooiste plassen tot aan waterbekkens en open groene stukken. Een aanrader zijn de eilandjes hier is de flora en fauna vaak op het mooist en een super goede plek voor meegebracht hapje en een drankje. 

Er zijn verschillende vaarroutes die je allemaal iets moois te bieden hebben. Hieronder vind je een waterkaart van de Biesbosch, zo kun je niet meer verdwalen in de doolhofje van kreken en plassen. 

Wist je trouwens dat je hier ook prachtig kunt vissen? 

De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse plassen is een groot gebied met verschillende routes en mogelijkheden. Een groot voordeel van de Loosdrechtse Plassen is dat er op verschillende plekken geen gemotoriseerd verkeer mag komen. Je komt hier dus alleen andere suppers en kanoërs tegen. Op de grote plas kan het wel erg druk zijn met recreatie verkeer.

Een aanrader is het eilandje vooral bij een mooie (zomer) dag kun je hier heerlijk uitrusten picknicken en uiteraard genieten van al het moois op je heen. Er zijn diverse eilanden vele zijn vrij toegankelijk.

Dit watersport gebied heeft diverse verhuurders waar je een boot of iets anders voor op het water kan huren. De natuur is prachtig en ook zeker de moeite waar om de auto te pakken en naar de Loosdrechtse Plassen te rijden.

Wist je dat er vele leuke dorpjes liggen aan de Loosdrechtse Plassen? Deze dorpjes hebben grote huizen met prachtige tuinen het is misschien niet zo mooi als de natuur maar wel de moeite waard om langs te varen. 

De Grachten in Amsterdam

Amsterdam bied je veel mogelijkheden en diversiteit. De Amsterdamse grachten zijn een prachtige plek om te suppen. Lekker ontspannen op het water genieten van de mooie Amsterdamse panden, de mensen en de straten. 

Een goed begin punt is bij de Rai, vanaf hier kun je een mooie route varen door de binnenstad van onze hoofdstad. Je komt dan over de Amstel, langs het koninklijk theater, de Keizersgracht, de Prinsengracht en uiteraard kom je nog langs veel meer mooie plekken.

Verdwalen in de binnenstad is vrij makkelijk dus neem een kaart mee. Bij de meeste verhuurders krijg je een kaart mee als je een bootje huurt. Naast zelf een bootje meenemen of huren kun je ook kiezen voor een rondvaartboot. Je hoeft zelf niet te varen, verdwalen gaat ook niet lukken. Daarin tegen kan een rondvaartboot druk zijn en je hebt ook geen vrijheid waar je heen kan varen.

Een goede tip is varen op het IJ. het is hier niet alleen leuk om te varen maar je hebt hier ook vele prachtige plekjes om te lunchen of te picknicken. Wist je trouwens dat je in Haarlem ook prachtig kan varen? 

Nationaal Park de Alde Feanen

Friesland is een echte waterprovincie en naast de Elfsteden vaartocht nog een prachtige plek. Namelijk het Nationaal Park de Alde Feanen. Dit natuurgebied is goed te verkennen met de boot misschien wel de beste manier. Het gebied is een prachtig uitgestrekt natuurgebied met vele dieren. Zoals Otters, roerdompen, Reeën, aalscholvers en ooievaars. 

Het nationale park heeft vele leuke verborgen plekjes waar je kunt picknicken. Een mooie plek kiezen wordt lastig wat er zijn er vele. Wat ook lastig kiezen wordt is de route je hebt vele vaarroutes in dit park. Onderweg kom je langs en door moerasbossen, rietvelden, veenplassen  

Als je geen eigen boot hebt kun je het altijd ééntje huren. Van te voren reserveren is wel verstandig wat het gebied is populair. 

Nationaal Park de Weerribben - Wieden / Giethoorn

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een van de grootste moerasgebieden van Europa,  Je hebt hier voor de helft water en de ander helft is land. De bekendste plek in de Weerribben - Wieden is Giethoorn. Dit plaatsje wordt ook het het Venetië van het noorden genoemd. Leuk om door heen te varen als je nog nooit bent geweest. Je kijkt vanuit je boot uit op idyllische boerderijen en prachtige huizen met mooie aangelegde tuinen vol bloemen en planten. 

Giethoorn is erg toeristisch en vaak erg druk minder toeristisch en minstens zo mooi is Dwarsgracht en Belt-Schutsloot. In de hele omgeving zijn op verschillende plekken bootjes te huur. Denk hierbij aan fluisterbootjes, sloepen, maar ook kano's kajakken etc. 

Naast de prachtige dorpjes zou je de natuur vergeten met de talloze slootjes, rietlanden en moerasbossen. Wist je dat je hier ook verschillende vakantiehuisje kan huren en dat er een vakantiepark in het gebied ligt? Villapark de Weerribben.

Bergen

Misschien niet de plek waar je meteen aan denkt als het om varen gaat is Bergen. Het is op veel vlakken vergelijkbaar met Giethoorn. Veel prachtige plekken in dit dorp zijn er boot bereikbaar. Niet alleen bergen zelf is leuk maar ook de omgeving is prachtig eenvoudig te bereiken met de boot. Denk hierbij aan het Bergermeer en het Egmondmeer. Dit zijn prachtige stukken natuur met vele rietkragen. 

Onderweg heb je veel prachtige plekken om te picknicken. Na de tocht is Bergen elf ook een echte aanrader, dit dorp is van oudsher een kunstenaarsdorp met leuke restaurants en terrassen. In bergen zijn verschillende verhuurders van Boten, dus ook zonder eigen boot kun je goed varen in Bergen en omgeving. 

Een leuk weetje is dat je vanaf bergen ook naar Alkmaar kan varen door de sluispolder. (Een prachtige ervaring)

Heerlijke vakantiehuizen in Nederland, België en Duitsland


Reacties
Categorieën