|

De top 7 van de mooiste vogelgebieden in Nederland 2023

Sinds de corona pandemie zijn mensen meer met hobby’s bezig gegaan. Zo is het wandelen nog nooit zo populair geweest, maar dit geldt ook zeker voor het vogels spotten. Het vogelsspotten is heel toegankelijk. Je kunt al vanaf je balkon of in je eigen tuin de vogels gaan bekijken en eventueel bijhouden.

In de natuur de vogels spotten is natuurlijk nog veel leuker. Elk natuur gebied heeft een scala aan vogels en andere prachtige dieren. Maar er zijn een aantal plekken in Nederland die er ver bovenuit springen. De 7 allermooiste vogel kijkpunten en uitkijktorens heb ik voor je op een rij gezet waar je zelfs bijzondere vogels kunt spotten.De Groene Jonker – Zevenhoven (Zuid-Holland)

De Groene Jonker is een natuurgebied gelegen bij de Nieuwkoopse plassen in het dorp Zevenhoven. Het natuurgebied is een rustige plas met riet en grasland waar je naast het vogel spotten ook heerlijk kunt wandelen.

Qua vogels vind je hier zeer veel watervogels zoals: de lepelaar, steltkluut, fuut, berg eend, kleine waterhoen, steltlopers en nog veel meer. Ook zangvogels vind je hier in het prachtige gebied voorbeelden hiervan zijn de rietzanger en de kleine karekiet.

In dit prachtige waterrijke natuurgebied kun je prachtige foto’s van de diverse vogels maken en de natuur. Het gebied ligt officieel in Zevenhoven maar is in het gebied tussen Zevenhoven, Nieuwkoop en Mijdrecht te vinden. Parkeren van de auto kun je bijvoorbeeld aan de Hogedijk te Zevenhoven. Vanaf hier kun je verschillende wandelroutes volgen.

Onder vogelaars is het gebied bekend om de porseleinhoenders, de zwarte sterns, steltkluten en de geoorde futen. Deze vogels zijn hier voornamelijk in het voorjaar te stoppen. Een tip is dat je goed op het riet moet letten. Hier zitten veel zangvogels zoals de snor en de rietgorzen.

Niet alleen bijzondere vogels zijn hier te spotten, ook de otter, verschillende soorten libellen, orchideeën en de zonnedauw.

 Het gebied de Groene Jonker ontstond in de 16e eeuw door de vervening en heeft een oppervlakte van 107 hectare en is een prachtige plek om nieuwe en bijzondere vogels te spotten en vast te leggen op de camera.


De Kraaijenbergse Plassen – Noord-Brabant

De Kraaijenbergse Plassen is een uitgestrekt plassengebied van ruim 400 hectare. De plassen zijn ontstaan in 1968 door de winning van grind, klei en industriezand. De Kraaijensbergse Plassen zijn gelegen in de gemeenten Cuijk en Grave in de provincie Noord-Brabant.

De Kraaijenbergse Plassen heeft de verschillende plassen genummerd en elke plas is ook anders ingericht. Er zijn plassen die zich richten op recreatie voor bijvoorbeeld zeilen, zwemmen, surfen, vissen. Ook zijn er diverse plassen met name 5, maar ook 4 en 7 waar je kunt genieten van de natuur.

Plas 5 is echt een vogel paradijs, door een dam die geplaatst is om plas 5 te scheiden van de andere plassen is het een winterrustgebied geworden voor de watervogels. Maar ook in de andere seizoenen vind je hier zeer bijzondere vogels.

Als je de vele verschillende vogels wilt treffen is een rondje om plas 5 een echte aanrader maar ook bij plas 4 en 7 vind je vele vogels. Op plas 5 vind je ook een vogeluitkijktoren met een prachtig zicht over het meer. Aan de rand van de plas vind je oude rivierduinen (de Cork en de Geest). Hier vind je o.a. het grasklokje, rapunzelklokje en de gevlekte aronskelk.

Wist je dat de das hier ook in de buurt leeft in het bos is een dassenbrucht te vinden. De vogels die er te spotten zijn in de Kraaijenbergse Plassen zijn o.a: De meerkoet, Oeverzwaluw, Blauwborst, Bosrietzanger, Grasmus, Roodhalsfuut, dodaars, steltlopers, eenden en nog veel meer.


Fochteloërveen (Drenthe/Friesland)

Het Fochteloërveen is een 2500 hectare groot natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Dit prachtige veengebied wordt gezien als best bewaarde hoogveengebieden van Nederland.

Het is niet alleen een prachtig natuurgebied om heerlijk door te wandelen of te fietsen het is ook een walhalla voor de vogelaar. Maar ook buiten de bijzondere vogels vind je hier geweldige dieren. Zoals diverse slangen en het Veenhooibeestje (vlinder).

In het Fochteloërveen vind je broedende kraanvogels (Grus Grus). Andere prachtige vogels die je hier kunt spotten zijn de Slangenarend, het paapje, Roodpotvalken, kwartel, ooievaar, blauwe reiger, lepelaar, roodborsttapui en nog veel meer.

Voor de vogelaars zijn er diverse (vogel) uitkijktorens in het natuurgebied de mooiste vind je bij de parkeerplaats bij Ravenswoud het is wel een stukje lopen en je krijgt onderweg te maken met trappen maar het uitzicht maakt alles weer goed.

Het hele jaar door kun je hier de mooiste vogels spotten. Vergeet niet ook van de andere mooie elementen van de natuur te genieten als je bij het Fochteloërveen bent.


Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een groot natuurgebied van 5600 hectare tussen Almere en Lelystad in de provincie Flevoland.  Oostvaardersplassen zijn van internationaal belang als moerasgebied en overwinteringsgebied voor diverse vogels.

Het gebied heeft niet alleen vogels ook voor wilde dieren zitje goed bij de oostvaardersplassen. Je vind hier diverse grote grazers (edelherten, konikpaarden, etc) vossen, otters, bevers, slangen, diverse vissoorten en uiteraard vele vogels. Een verrekijker is echt een aanrader met een beetje geluk zie je de mooiste dieren.

Zoals roofvogels bijvoorbeeld de zee- en visarenden. De Oostvaardersplassen telt circa 30 belangrijke soorten vogels. (uiteraard zijn er veel meer soorten te spotten). Binnen deze 30 vogels behoren de zeldzame vogels zoals de Roerdomp en de kleine zilverreiger. De Grauwe gans is in het gebied goed vertegenwoordigd met een gemiddeld aantal van 33.000.

Het poelengebied trekt ook zijn eigen vogels waaronder de Lepelaar. Door de diversiteit van de oostvaardersplassen zijn er vele verschillende soorten vogels te vinden. De vogel uitkijktoren zijn wel een echte aanrader in het gebied vind je er vele de mooiste zijn De Keersluisplas, De Zeearend, De Krakeend,  De Poelruiter. De vogel uitkijk punten zijn goed verdeeld over het gebied.

Hieronder vind je enkele vogels die hier te spotten zijn:

  • Roerdomp
  • Baardman
  • Grote zilverreiger
  • Zwarte Ooievaar
  • Buine Kiekendief
  • Buidelmees
  • Woudaap
  • Waterral

Texel

Texel heeft vele mooie plekken waar je vogels kunt spotten eigenlijk op het hele eiland vandaar dat het eiland Texel ook in de top 7 staat.

Het eiland Texel is het neusje van de zalm als het om vogelgebieden gaat. Zowel vele Nederlanders als Buitenlanders bezoeken Texel voor de vogel. De kans is ook groot dat je diverse vogelfotografen tegen komt bij het vogel spotten op het eiland. Het eiland heeft ook een vogelinformatie centrum Texel.

Het vogelinformatie centrum organiseert vogelexcursies en vogelsafari’s. Op het eiland vind je ook vele vogel uitkijktorens zoals in de duinen.

Bij de Duinen van Texel komen ongeveer 400 verschillende vogelsoorten voor. andere mooie vogelgebieden zijn: De Muy, De Mokbaai, De Schorren en De Slufter.

Dat er vele verschillende soorten vogels komen op het eiland heeft te makenmet de De gunstige ligging van het eiland op de westelijke Europese trekroute vanuit Siberië. Texel is een belangrijk tussenstation. Trekvogels kiezen Texel uit als rustplaats mede doordat de diversiteit en de wadden een voedselrijk gebied is.

De bijzondere vogels die regelmatig te spotten zijn op texel zijn o.a.: De ralreiger,  tapuit, roodborsttapuit, zwartkop, goudhaantje, kneu en tjiftjaf. Uiteraard vind je ook veel lepelaars, steltenlopers, meeuwen en eenden.


De Brouwersdam

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. Het is gelegen in de provincie Zuid-Holland en Zeeland. Het gebied is erg geliefd bij vakantiegangers dit komt mede door het vakantiepark Port Zélande.

Maar ook voor de vogelaars is er veel te spotten. In de winter heb je kans op wintervogels zoals de Duikers, de zwarte zeekoet IJseenden en Rotganzen. In het voorjaar vind je hier diverse trekvogels zoals de strandplevieren en de dwergsterns.

Tijdens de zomer zijn er minder vogels te spotten vooral om dat de badgasten dan de streek op eisen. Zodra de badgasten vertrokken zijn kun je weer volop genieten van de vele vogels. In de herfst en winter wordt de Brouwersdam niet voor niets gezien als één van de mooiste vogelgebieden van ons land. Op de steenblokken zijn altijd steltenlopers te vinden in deze periode.

Sinds het sluiten van de dam in 1971 verander de zeestromen ook het Brouwersdam. Er ontstonden zandbanken en eilandjes. Hierdoor zijn er ook mee vogels te spotten bij de Brouwersdam. Met een westenwind en hoogwater zijn er grote aantallen zwemvogels te vinden.

De grootste aantallen vogels vind je echt in de herfst en winter. Op de beste dagen dat de meeste vogels een stop maken op de Brouwersdam kun je wel 200 roodkeelduikers spotten en duizenden zee eenden en honderden futen.


Nationaal Park Lauwersmeer

Vroeger stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. In 1969 werd er in verband met angst voor overstromingen een dam gebouwd. Op de vroegere zeebodem is een prachtig nieuw landschap ontstaan. Er zijn vele dierensoorten te vinden in het Nationaal park Lauwersmeer, maar het wordt gezien als een echt vogelparadijs.

Lauwersmeer bevind zich op de grens van Friesland en Groningen. Het Nationaal park bied veel mogelijkheden zoals wandelen, varen, fietsen en je kunt er ook zwemmen. Ook is er een hondenstrand.

In het Activiteitencentrum Lauwersnest vind je veel informatie over de (trek)vogels. Er zijn ook speciale vogelaars gebieden die rustig zijn met uitkijk toren waar je veel water- en weidevogels kunt spotten. Over het hele gebied vind je diverse vogelhutten.

Dat Lauwersmeer een echte vogel hotspot is komt mede door de grote variatie van water, rietvelden, uitgestrekte graslanden en bos.

Vogels die je kunt vinden bij het Lauwersmeer zijn o.a. de Zeearend, de lepelaar, de watersnip, de brandgans, buizerd, havik,  oeverzwaluwen, kiekendief, Kievit, goudhaantje en nog veel meer.


Vergelijkbare berichten