Zeilen Italië
Europa
Ramon Kuiters
Europa
02/06/2024
6 min

De top 7 van de mooiste zeilgebieden in Europa 2024

02/06/2024
6 min

Europa wordt vaak onderschat als het om mooie plekken gaat. Ook voor de zeiler heeft Europa veel te bieden. De Middellandse zee heeft een zeer goed klimaat en perfecte omstandigheden voor het zeilen. Daarnaast is het op veel plekken ook prachtig langs de kust. Maar ook buiten de Middellandse zee is het genieten geblazen.

Maar wat zijn nu de mooiste plekken in Europa voor een zeilvakantie? De mooiste plekken, gebieden en landen heb ik voor je een op rij gezet. Om je een goed beeld te geven heb deze zeil locaties voor je uitgebreid beschreven en enkele tips gegeven.

Maar voordat ik met de mooiste en beste zeil plekken begin laat ik je eerste de beste zeilboeken zien van dit moment. De boeken kunnen je goed van pas komen vooral voor de beginnende zeiler. De boeken worden aangeboden met een link van Bol.com. Deze link geeft gelijk ook meer informatie over het boek.

Kroatië

Kroatië komt vaak in top 7 lijstje voor op onze website Vakantietop7.nl en ook bij de mooiste zeilgebieden in Europa mag Kroatië zeker niet ontbreken. Zowel in het noorden als in het zuiden van Kroatië is er veel te zien en te beleven. Ook zijn er prachtige kustplaatsen waar je kunt aanleggen. Kroatië heeft diverse kleine eilanden in de Adriatische zee waar je een prachtige mix vind van cultuur en natuur.

Ondanks dat de meeste plaatsen het aanmeren wel verdiend zijn er een aantal plaatsen die je zeker niet mag overslaan zoals het historische stadje Pula, de haven van Rijeka, maar ook de eilanden Krk, Cres, Rab en Losinj niet. Grote plaatsen als Split en Dubrovnik in het zuiden zijn ook de moeite waard.

Italië

Italië heeft een lange kustlijn en prachtige steden en dorpen, ook de natuur is hier prachtig. Het leuke aan Italië is dat je aan ene kant de Adriatische zee hebt en aan de andere kant de Tyrreense Zee. Maar voor vele is de mooiste bestemming niet op het vaste land maar het eiland Sicilië.

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en heeft een spectaculaire woest kustlijn. Het eiland zelf is een mooie mix van verschillende culturen die maakt het eiland ook zo bijzonder en speciaal. De hoofdstad Palermo is zeker het bezoeken waard maar ook de Eolische Eilanden moet je minstens langs zeilen.

Italië en Sicilië behoren wereldwijde tot één van de mooiste zeilgebieden die komt mede door de sensationele landschappen en dan heb ik het nog niet eens over de Italiaanse Keuken gehad. Alleen het eten is al de moeite waard om aan te leggen in de haven.

Frankrijk

Frankrijk heeft een rijke historie als het om het zeilen gaat. Omdat een groot deel van Frankrijk aan het water ligt zijn er een tal van mogelijkheden zowel aan de westkust als langs de mediterraanse zee. De populairste plek voor het zeilen in zonder meer de Franse Riviera. De landschappen zijn hier prachtig en je vind hier veel leuke en interessante steden zoals Cannes, Monaco, Marseille en Nice.

De steden bezoek is echt een aanrader er zijn op het land namelijk vele bezienswaardigheden en de Cote d´Azur staat bekend om zijn prachtige stranden. Als je bij de Middellandse Zee bent en tijd over hebt is Corsica ook een echte aanrader. Dit eiland wordt niet voor niets de “Parel van de Middellandse Zee¨ genoemd.

Griekenland

Griekenland is een klassieker als het gaat om het zeilen, het is het land van de vier zeeën. Het land Griekenland heeft honderden eilanden de ene nog mooier dan de ander en dit allemaal in een helder water en een prachtige natuur. Het weer is aangenaam en de wind over het algemeen kalm dus perfect omstandigheden voor het zeilen.

Mooie plekken om te beozken zijn de  Ionische en Eolische Eilanden. Ook is het snorkelen een echte aanrader als je hier de mogelijkheid voor hebt. Het is moeilijk te zeggen welke bestemming het mooiste is wat elke Griekse bestemming heeft zijn eigen karakter en kenmerken. Dit geldt ook voor de geschiedenis en de culturen op de eilanden en op het vaste land.

De Balearen - Spanje 

De Balearen is een eilandengroep in de Middellandse Zee, het is gelegen ten oosten van Spanje. De hoofdstad van deze eilanden is Palma. De Balearen staat bekend om het uitgaansleven en de adembenemende natuur. Dit ga je zien tijdens het zeilen. Het leuke aan de Balearen is dat het veel leuke anker baaitjes heeft. Je kunt dan vanaf je boot zwemmen in de azuurblauwe zee. Niet alleen zwemen is hier leuk dit geldt ook zeker voor het snorkelen.

De gemiddelde temperatuur is gemiddelde temperatuur is 21 tot 29 graden. Een nadeeltje van de Balearen is wel dat het havengeld prijzig is. Ondanks dit nadeel is Formentera wel een prachtige plek om aan te leggen. Vergeet zeker niet te genieten van het heerlijke Spaanse een zoals een echte Spaanse tapas of een visschotel. Een goede Spaanse wijn mag uiteraard ook niet ontbreken.

Denemarken

Denemarken ligt net zoals als Nederland aan de Waddenzee. Het is niet zo tropische warme bestemming als de bovenstaande zeilgebieden en landen. Toch is Denemarken is een perfect plek om te gaan zeilen. Vooral de Deense archipel met een tal van kleinere eilanden in de Oostzee en de Deense Fjorden is een echte aanrader.

Het leuke is dat de afstanden tussen de vele havens en de ankerplaatsen niet zo groot is, hierdoor zijn er vele dagtochten mogelijk. Als je een leuke ervaring mee wil maken ga dan met de boot naar Kopenhagen en leg hier aan. Een prachtige stad, een van de mooiste van Europa, waar je niet alleen van de vele bezienswaardigheden kunt genieten maar ook van de vele restaurants en barretjes.

Denemarken is omringd door water dit geeft je veel voordelen en ander groot voordeel van Denemarken is dat het dun bevolkt is dit geeft je veel rust en ruimte en op deze manier kun je extra goed van de natuur genieten.

Nederland

Voor sommige zaken, activiteiten en mooie plekken hoef je niet naar verre bestemmingen die geldt ook zeker als het om zeilen gaat. Een zeilvakantie in Nederland zou je doen verbazen hoe mooi Nederland is vanaf het water maar ook hoe goed je hier kunt zeilen.

Het IJsselmeer is een zeer goede plek om te zeilen, het IJsselmeer wordt vaak onderschat maar kan een verraderlijke wind hebben en zeker niet altijd een tam water. Ook de binnenwateren van Friesland zijn geschikt om te zeilen dit geldt ook voor de Waddenzee waar veel te zien en te beleven is. Denk bijvoorbeeld aan de vele zeehonden. Vanuit de Waddenzee kun je ook eenvoudig naar Duitsland en Denemarken waar de Waddenzee ook aan ligt.

Ook rondom Zeeland liggen diverse mogelijkheden als het gaat om zeilen. Het leuke aan Nederland is dat je met allerlei weersomstandigheden te maken krijgt, het is er misschien niet zo warm is veel andere landen in deze top 7, maar als jij de wind belangrijker vind dan de temperatuur zit je goed in Nederland als het om

Zeilschool de Veenhoop: Veilig en vertrouwd leren zeilen in het mooie Friesland bij misschien wel de beste zeilschool van Nederland. Bekijk ons aanbod >>

Reacties
Categorieën