| |

De top 7 van mooiste plekken om te snorkelen in Nederland 2023

Bij snorkelen denk je aan exotische bestemmingen met een heerlijk klimaat en niet zo snel aan ons eigen kikkerlandje. Toch kent Nederland een paar prachtige snorkel locaties. Je vind hier misschien geen tropische vissen en kleurrijk koraal, maar andere interessante elementen en leefvormen zoals: Zeesterren, garnalen, sponzen, zeepaardjes, allerlei soorten wieren, oesters, mosselen, kreeften, (noordzee)krabben, en diverse soorten vissen.

Een groot voordeel van het snorkelen is dat je hier in de basis niet veel voor nodig hebt, een snorkelset en zwemkleding is voldoende. Een wetsuit, waterschoenen of vinnen zijn wel aanbevolen, vooral met de lage watertemperatuur (vergeleken met de tropische bestemmingen).

Een vergunning heb je niet nodig in Nederland, het is wel heel verstandig om te gaan snorkelen op een veilige plek dichtbij de kust, aan een oever, of in een meer. Het kan ook in de nabijheid van een boot, zorg wel dat jij jezelf snel in veiligheid kan brengen en zorg dat je niet onderkoeld raakt.

Qua temperatuur is de beste tijd om te snorkelen in Nederland van juli tot en met eind september. Het hele jaar door is er onderwater van alles te vinden, dus als je de kou aan kan is het buiten deze periode ook mogelijk.

Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan naar de 7 mooiste en leukste snorkelplekken in Nederland. De locaties worden uitgebreid beschreven.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Oosterschelde

Het zicht onder water is goed te noemen in de Oosterschelde en behoort tot de schoonste wateren van Nederland en West-Europa. Dit komt mede doordat er geen industrie in de buurt is.

Het hele jaar door is er veel leven te ontdekken in de Oosterschelde, op vele stenen, stokjes of op andere voorwerpen is iets te vinden. Je kunt hier o.a. mosselen, kreeften, krabben, oesters, vissen en vele soorten zeewieren spotten.

Het Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland en bestaat uit vele wateren, het mooie van de Oosterschelde is dat er veel verander door de eb en vloed. Ook vind je in de Oosterschelde veel kleuren onderwater. De Oosterschelde is ook zeer geschikt om te duiken.


Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen is ook een prachtige waterrijk gebied en in de randstad in de provincie Utrecht. In totaal bestaat de Vinkeveense Plassen uit 3 grotere plassen. De kleine plas, de zuidplas en de noordplas.

Dankzij de turfwinning vanaf de gouden eeuw heeft de Vinkeveense Plassen hun karakteristieke waaiervormige indeling van vele sloten en legakkers gekregen, die overloopt in de plassen.

Op vele plekken kan het erg diep zijn die heeft wel als voordeel dat er vele diversiteit is ontstaan. Je kunt hier diverse waterdieren en planten tegenkomen. Omdat het hier best diep kan zijn is het ook zeer geschikt om hier te duiken.

Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is één van Nederlands populairste plekken om te snorkelen. Het water van het Grevelingenmeer bestaat uit zout water die heeft als voordeel dat je hier kreeften, platvissen, kwallen, schelpdieren, krabben en garnalen. Maar ook gekleurde wieren zijn te vinden in het Grevelingenmeer.

Op veel plaatsen is het vrij ondiep en het water is relatief helder. De betere plekken om te snorkelen is Den Osse bij Brouwershaven, Dreischor (bij de pier aan de Zuid Langeweg) en in Ouddorp bij de zwemsteiger uiteraard zijn er nog meer plekken.

In de buurt van het Grevelingenmeer zijn diverse duikenscholen te vinden die snorkelsafari’s aanbieden dan weet je ook zeker dat je op de mooiste plekken terecht gaat komen.


Het Leukermeer

In Limburg vind je het Leukermeer gelegen in het plaatsje Well. Het Leukermeer is in 1965-1966 ontstaan door zandafgraving ten behoeve van de betonindustrie. Tegenwoordig is het een 80 hectare groot recreatieplas.

Het groot voordeel van het Leukermeer is dat je op verschillende plekken eenvoudig het water in kan. Wat je onderwater tegen kan komen is zeker de moeite waard van kleine zoetwatervissen tot vele verschillende plantensoorten.


IJsselmeer

Bij de IJsselmeer kust is het water schoon genoeg om te snorkelen en om te zwemmen. Het IJsselmeer is groot en ligt aan diverse provincies, ook zijn er diverse stranden die langzaam aflopen in waar het soms lang ondiep blijft en dit zeer geschikt maakt voor het snorkelen.

Paar goede plekken om te snorkelen zijn de volgende stranden bij de plaatsen:

  • Makkum
  • Lemmer
  • Enkhuizen
  • Workum
  • Medemblik
  • Urk
  • Lelystad.

Friesland

Bij IJsselmeer zag je al Friese plaatsen zoals Makkum, Workum en Lemmer, maar ook de verschillende Friese meren in Friesland zijn geschikt voor het snorkelen. De wateren zijn misschien niet allemaal even helder maar de oevers zitten wel vol met waterdieren.

Veel toeristische plekken kunnen wel druk zijn met bootjes en sloepen, dus pas hier wel goed voor op. Gelukkig blijven er nog genoeg goede plekken over.

Friesland heeft ook verschillende vakantieparken direct aan het water. Als je kiest voor een huisje aan het water kun je zo vanaf je bungalow snorkelen.


Recreatiepark Tusken de Marren

Het Recreatiepark Tusken de Marren is gelegen in Akkrum. Akkrum ligt mooi centrum dichtbij Sneek, Leeuwarden en Heerenveen. Naast de uitstekende ligging is het ook een perfect plek voor watersportliefhebbers en natuurgenieters voor zowel wandelaars als fietsers. In de zomer zijn er vele activiteiten in de buurt, denk alleen maar aan de Sneekweek een 6 daags zeilevenement waar bij heel Sneek op de kop staat en feest viert.

Wil je genieten van de rust dan zit je op Recreatiepark Tusken de Marren perfect dit geldt ook zeker voor de watersportliefhebbers! Het park is omgeven door water zoals de Meinesleat, Sneekermeer en de rivier de Boarn. Alle bungalows op het park hebben een eigen aanlegsteiger, dit houdt in dat je eenvoudig vanuit jou vakantieplek de weidse wateren van Friesland op kunt varen. Je kunt je eigen boot meenemen, maar er ook 1 huren op het park. Je hebt keuze uit roeiboten of motorboten. Hou je van vissen? Vanaf de steiger kun je ook perfect vissen.

Met al het water in de buurt is zwemmen goed mogelijk op het park bijvoorbeeld bij het zandstrandje, maar ook buiten het water kunnen kinderen zich goed vermaken met de buitenspeeltuin en de trampoline. In het hoogseizoen zorgt het animatieteam ervoor dat vervelen onmogelijk wordt.

De accommodaties zijn vanaf 3 personen tot 14 personen. De vakantiewoningen zien er niet alleen mooi uit maar bieden je ook veel comfort en luxe. Je vind alles in de accommodaties die je vakantie nodig hebt en onvergetelijk maakt.


Center Parcs

Je verwacht het misschien niet maar je kunt in Nederland ook in 2 vakantieparken zeer goed snorkelen en kun je teven genieten van kleurrijke vissen en mooi koraal. Je zwemt dan misschien langs de vissen in plaats van ertussen, maar dit maakt het uitzicht niet minder mooi.

De vakantieparken Kempervennen en het Heijderbos hebben een zwembad met tropische vissen.

Vakantiepark Kempervennen

De grote trekpleister van vakantiepark Kempervennen in Westerhoven is Aqua Mundo. Dit zwemparadijs heeft vele hoogte punten. Misschien wel het allermooiste is het koraalbad en ook nog eens educatief. In snorkelbad kun je genieten van de vele fel gekleurde tropische vissen.  Het lijkt wel of je op een tropisch eiland bent. Het koraalbad is ontstaan door een samenwerking met het Wereld Natuurfonds. Duiken is ook mogelijk!

Niet alleen onderwater is het leuk in de Kempervennen, ook boven het water is veel plezier en spektakel te beleven. Kijk alleen maar naar de tropische planten, die geven je het idee dat je op een ver resort bent. Laat je vervoeren voor de wildwaterbaan, als je dit niet spannend genoeg vind kies dan voor wild water rafting. Uiteraard zijn er ook glijbanen in het zwembad te vinden, waarvan 1 van wel ruim 60 meter lang.

Verder vind je hier een golfslagbad, bubbelbaden maar ook een mooi buitenbad met een ligweide en ligstoelen heerlijk om te zonnebaden bij mooi weer.

Ook aan de kleintjes onder ons is gedacht, er is namelijk peuter en baby zwemmen. Ook is er een kinder-doe-bad. In een mooie, veilige maar toch een uitdaging omgeving vind je hier een glijbaan, fonteinen en anders water plezier voor de jonge kinderen.

Regelmatig is er een Pool Party heerlijk dansen en zwemmen zijn een lichtshow, lekkere muziek en special effects. De Grote glijbaan lichteffecten mag je zeker niet overslaan. Wil je liever ontspannen kies dan voor de sauna of het Turkse Stoombad.

Ben je benieuwd hoe een zwembad achter de schermen draait? Kies dan voor een rondleiding achter de schermen.


Vakantiepark Het Heijderbos

Het Center Parcs Vakantiepark het Heijderbos ligt in Noord-Limburg en heeft zonder twijfel één van de mooiste zwembaden van Nederland. Bij het binnenstappen van de Aqua Mundo lijkt het wel dat je in de tropen bent, een warme temperatuur en veel groen om je heen. Wat meteen opvalt zijn de vele waterpret mogelijkheden.

Je hebt namelijk verschillende glijbanen waaronder de nieuwe Duo Racer, je kunt de strijd aan met je broertjes, zusjes of met je ouders op deze razend snelle glijbaan. Wie komt er van jullie het eerste beneden? Als je van uitdagingen en spektakel houdt zou je ook niet uit de aller-snelste Wildwaterbaan van Center Parcs te krijgen zijn. Vooral aan het einde dan wordt het pas echt leuk.

Voor de kleintjes is er ook genoeg te beleven en uitdagingen zo heb je er een speciaal kinder-doe-bad in een jungle thema. Je vind hier een boomstamglijbaan, palmboom fonteintjes en een jungle speeleiland dus de allerkleinsten kunnen zich ook uren vermaken in een veilige omgeving.

Ook voor de snorkel en duikliefhebber zijn er vele mogelijkheden. Je hebt namelijk een snorkelbad, het snorkelbad zit boordevol tropische vissen is dat niet gaaf? Kun je nog niet duiken? geen probleem volg je toch een les in het zwembad! uiteraard onder begeleiding van een instructeur.

Is er nog meer te doen in het zwembad zoals Aqua Workouts en voor de baby’s is er baby zwemmen.

Uiteraard is er ook een golfslagbad, bubbelbaden en een groot buitenbad. Wil jij liever ontspannen dat is ook met een Turks stoombad en een sauna.


Vergelijkbare berichten