De 7 mooiste dorpen en steden in de provincie Utrecht.

Utrecht de op één na kleinste provincie van Nederland, centraal gelegen midden in het land en heeft ruim 1.3 Miljoen inwoners. De grootste stad en tevens hoofdstad van de provincie is Utrecht.

De provincie Utrecht staat niet bekend om de vakanties maar heeft toch vele bezienswaardigheden die jaarlijks veel mensen trekt. Zoals het Nationaal Park de Utrechtse Heuvel, Ouwehands Dierenpark en Dierenpark Amersfoort. Maar ook het Jaarbeurs gebouw trekt duizenden bezoekers met de vele evenementen en beurzen die daar gehouden worden.

Naast deze grote bezienswaardigheden zijn er nog veel meer trekpleisters voor de provincie. Maar ook de dorpen en steden in de provincie Utrecht trekt vele toeristen en dagjes mensen.

Op deze pagina vind je de 7 leukste, mooiste en gezelligste dorpen en steden van Utrecht. De plaatsen worden uitgebreid besproken en ook de bezienswaardigheden krijgen de nodige aandacht. Dit allemaal om je een goed beeld te geven van de dorpen en steden.

Voordat we beginnen met de leukste dorpen en steden in de provincie Utrecht wil ik je eerst nog een paar prachtige boeken laten zien die gaan over Utrecht.

De 7 leukste dorpen en steden in de provincie Utrecht.

Oudewater

Oudewater is de oude stad in het Groene Hart en heeft al stadsrechten sinds 1265. Het kleine stadje ligt aan de lange Linschoten dat via een sluis uitkomt in de IJssel. Oudewater ligt op de grens van de provincie Utrecht en Zuid-Holland. Oudewater heeft zelfs nog een tijdje onder Zuid-Holland gevallen sinds 1970 valt het weer onder de provincie Utrecht.

Oudewater wordt ook wel vaak het heksendorp genoemd. Een leuke bezienswaardigheid is de Heksenwaag. In de 16e eeuw werd vastgesteld dat deze plek de enige plek in Europa was waar op een eerlijke manier iemand gewogen kon worden om te zien of degene een heks was. De Heksenwaag is tegenwoordig een museum waar je alles kunt leren, zien en te weten komen over de geschiedenis van Oudewater. Tegenwoordig heb je elk jaar het heksenfestijn in Oudewater een echte aanrader.

Een ander museum in Oudewater is het touwmuseum. Een musea die je alles verteld over de touwproductie die hier heeft plaats gevonden van 1545 tot 2013. Door de touw geschiedenis worden mensen uit Oudewater ook wel Geelbuiken genoemd. Vroegen liepen touwmakers met grote bundels gele touwen op hun buik.

Het centrum van de stad is prachtig met mooie oude pandjes, smalle straatjes en grachten. De mooiste gebouwen in Oudewater zijn de stadstoren en het stadhuis. Oudewater was het decor van de  openluchtopnames van de televisieserie Swiebertje. Maar ook van verschillende opnames van Ernst, Bobbie en de rest.


Spakenburg

Spakenburg is van oudsher een vissersdorp, die ontstond in de 15e eeuw. Het vissersdorp lag tot de aanleg van de afsluitdijk aan de Zuiderzee. De vishandel is inmiddels wel gekrompen maar is nog steeds een belangrijk deel van de economie in het dorp. De rokerijen, de vissersboten, de oude haven en de visserswoningen in het dorp laten zien dat de vis nog steeds belangrijk is.

De oude haven is prachtig om te bekijken en stamt uit de 17e eeuw. Tegenwoordig heeft de haven een andere functie dan toen Spakenburg nog aan de Zuiderzee lag. Het is nu een museumhaven naast het museumhaven vind je hier ook een vissermuseum. Aan de oude haven ligt ook de 18e eeuwse scheepstimmerwerf waar nog steeds aan historische boten wordt gewerkt.

Spakenburg is een levendig dorp met gezellige terrassen waar je regelmatig leuke evenementen wordt gehouden zoals de De Spakenburgse Dagen, Palingrookwedstrijden en De Visserijdagen. Op zaterdagen is er een gezellig en mooie weekmarkt.

In het dorp zie je ook nog regelmatig vrouwen met de traditionele spakenburgse klederdracht lopen. twee andere kernmerken van het dorp zijn de mooie kerken en de 2 voetbal verenigingen.

Hoewel het dorp veel samenhorigheid uitstraalt is tot veel strijd vooral als het om voetbal gaat is het dorp verdeeld in Rood en Blauw, De IJsselmeervogels en Spakenburg. Het grappige is dat ze wel op hetzelfde sportpark spelen.

Een zeer leuk dorp om eens te bezoeken, dit zie je ook wel terug aan de toeristen vooral met de speciale dagen kan het hier erg druk zijn.


Lage Vuursche

Lage vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn en heeft maar 280 inwoners (2020). Prinses Beatrix is de bekendste inwoner ze woont sinds 2014 op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.

Naast Drakensteyn heb je meer prachtige landgoederen in Lage Vuursche zoals:  Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en Kasteel de Hooge Vuursche. Lage Vuursche heeft een beschermd dorpsgezicht en heeft tientallen rijksmonumenten.

Het dorp ligt midden op de Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en is voor vele wandelaars en fietsers een perfect uitvalbasis. Lage Vuursche heeft prachtige routes voor zowel wandelaars als fietsers in de omgeving vaak in combinatie met de landgoederen.

Na een wandeling of fietstocht kun je aansluiten in één van de 5 pannenkoekenrestaurants die allemaal in dezelfde straat gevestigd zijn. Aan deze straat zijn meer horecapunten ook luxe restaurants. Naast de horeca heeft het dorp ook historische panden en leuke pittoreske straatjes. Het mooiste gebouw in het dorp is de Stulpkerk uit de 17e eeuw.


Loenen aan de Vecht

Loenen aan de Vecht is gelegen aan de Loosdrechtse Plassen en ligt op de grens van Noord Holland en Utrecht. Het dorp is erg geliefd bij watersporters en in de zomermaanden kan het hier ook gezellig druk zijn.

Het dorp heeft een eeuwenoud centrum met vele monumenten de meeste vind je aan de dorpsstraat. ééń van de mooiste bezienswaardigheden is de Grote Kerk, het oudste gedeelte van deze kerk stamt uit 1300. De Cronenburgherbrug en Korenmolen De Hoop zijn ook een bezoekje waard als je in Loenen aan de Vecht bent.

Buiten de dorpskern heb je nog meer mooie bezienswaardigheden zoals het Landgoed Vrederijk. Een prachtig landgoed waar je ook nog eens heerlijk kunt wandelen. Een ander bijzonder landgoed die je ook kunt bezoeken is Terra Nova. Dit landgoed heeft een oppervlakte van ongeveer 50 hectare, je vind hieronder andere een park en een stuk van het plassengebied die in de omgeving rijk aanwezig is.


Utrecht

In de stad Utrecht is te veel te beleven voor 1 dag, een citytrip is ook een echte aanrader. In Bunk Hotel dichtbij het centrum kun je overnachten in een oude monumentale kerk. Dit prachtig is ingericht, je hebt er al kamers voor minder dan € 50,- per nacht.

Utrecht is een levende stad dit geld ook voor het uitgaansleven. Utrecht staat bekend om de gezelligheid met leuke cafeetjes en restaurants aan het water, maar ook op de pleinen.

Niet alleen ‘s avonds is het leuk en gezellig in Utrecht maar ook overdag heb je tijd te kort. Utrecht heeft diverse interessante museum waaronder het Spoorwegmuseum, Nijntje, Rietveld- en het Centrale Museum. De domtoren kun je niet omheen als je naar Utrecht gaat. Deze prachtig toren heeft een lengte van 112 meter.

Utrecht heeft vele mooie plekjes en gebouwen, een stadswandeling is een perfect manier om de stad te verkennen. Utrecht leent zich ook perfect voor het shoppen met vele bekende ketens en bijzondere winkels in mooie panden kun jij je hier uren vermaken.

Amersfoort

Naast Utrecht heb je nog een grote stad in de provincie namelijk Amersfoort. Amersfoort is bij vele bekend om zijn Dierenpark die ook zeker de moeite waard is als je Amersfoort bezoekt.

Een andere trekpleister en bezienswaardigheid is de bekende Koppelpoort. Deze blikvanger wordt gezien als één van de mooiste stadspoorten van Nederland. Het bouwwerk stamt uit circa 1425. Je de kunt eventueel de poort verkennen met een gids en een rondleiding.

Maar ook de onze lieve vrouwetoren is een bezoekje waard. Je kunt deze hoge toren beklimmen hiervoor moet je wel 346 treden afgelegen. Je wordt wel beloond met een prachtig uitzicht op de stad. Een andere manier om de stad goed te bewonderen is met een wandeltocht of via het water. Je kunt ook in Amersfoort met de rondvaartboot en kom je langs prachtige plekken.

Amersfoort is ook erg geschikt om te gaan winkelen en tot rust te komen. De krommestraat is een leuke winkelstraat anders dan de normale straten met grote winkelketens. De terrassen aan de Hof zijn erg gezellig en een mooie plek om mensen te bekijken.

Een andere bijzondere plek is de Nieuwe Stad. Dit is evenementenlocatie en creatieve broedplaats dat pal aan de Eemhaven ligt. Je vind hier leuke restaurantjes en ambachtelijke winkeltjes.

Een aanrader is een citytrip van Amersfoort te maken. Er is veel te beleven en ook ’s avonds is het erg gezellig. Van der Valk in Leusden / Amersfoort is een echte aanrader betaalbaar en zoals je gewend bent van Van der Valk erg luxe en comfortabel. Het is wel buiten het centrum gelegen.

Breukelen

Breukelen is een dorp niet ver van Woerden met een rijke geschiedenis. De geschiedenis gaat terug tot de vroege middeleeuwen, toen Breukelen nog Attingahem werd genoemd. Tegenwoordig is het breukelen en dit was weer een inspriatiebrom voor New-York om een stadsdeel Brooklyn te noemen (in het begin zelfs Breuckelen genoemd).

Het Dorp Breukelen heeft een bijzondere ligging het grenst tegen de Loosdrechtse Plassen aan. Waar je als watersport op de goede plek bent, waar je perfect kunt roeien, zwemmen en waterskiën..

De mooiste bezienswaardigheid in Breukelen is het Kasteel Nijenrode waar tegenwoordig de Universiteit Nyenrode te vinden is. De oudste delen dateren uit de 15e eeuw. Helaas kun je het kasteel niet bezoeken maar de buitenkant bewonderen is zeker de moeite waard.

De Tolbrug over de vecht is ook echt een bezoekje waard. Uiteraard mag je het centrum ook niet overslaan de dorpskern van Breukelen werd in de 16e en 17e eeuw opgebouwd en dit is nog op veel plekken terug te zien. Gunterstein, Vechtvliet en Boom en Bosch zijn een aantal van die buitenplaatsen die toen zijn opbouwt en die je tegenwoordig nog kan bezoeken.

In Breukelen is het aan winkels en horeca geen gebrek dus ook hier kun jij je perfect vermaken als je in Breukelen bent. En wist je trouwens dat Breukelen ook een heel leuk zwembad heeft? Het Kikkerfort zeer geschikt met kinderen.


Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *