Maastricht
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
01/18/2024
7 min

De top 7 van de leukste winkelsteden in Nederland 2024

01/18/2024
7 min

De winkelstraten worden over het algemeen steeds leger, naast winkels van zelfstandigen verdwijnen er ook steeds meer winkels van grote concerns. Het winkelen wordt steeds minder leuk. Gelukkig zijn er nog genoeg steden in Nederland waar het winkelen nog steeds uitstekend kan, waar het nog steeds gezellig en bruisend is.

De leukste en beste steden om te shoppen heb ik voor je op een rij gezet in deze blog. De steden worden uitgebreid besproken, zodat je alles ins en outs al weet. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is een gevulde portemonnee of een werkende creditkaart.

Leiden

Leiden heeft een sfeervolle binnenstad met veel historie en musea ook veel winkels. In leiden zijn zo'n 650 winkels te vinden. De meeste winkels en de grote ketens vind je in de Haarlemmerstraat en de Breestraat. Dit zijn de 2 grootste winkelstraten van Leiden. Wil je naast de grote ketens en de bekende winkels ook leuke boetiekjes en speciaalzaken bezoeken? Bezoek dan de steegjes in het Pieterskwartier.

Pieterskwartier is een prachtige oude wijk met vele stegen, de Pieterskerk en talloze monumenten. In deze stegen vind je diverse kledingzaken, antiekwinkels, galeries maar ook diverse delicatessenwinkels.

Een leuke horeca gelegenheid voor de lunch, een borrel of de diner is de Waag in Leiden. Deze is gevestigd op de Aalmarkt 21 in Leiden. Dit Rijksmonument is gebouwd in 1657 naar een ontwerp van Pieter Post. Naast een gewone uitgebreide kaart, heeft het restaurant ook een Allergenenkaart.

Leiden is een perfecte stad waar je kunt genieten van de historie, musea en winkelen. Daarom is het ook aan te raden om het een (kleine) citytrip van te maken.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Leiden

Haarlem

Haarlem is de laatste jaren al 3 keer uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland, en mag dus zeker niet ontbreken in de lijst van "leukste steden om te winkelen". De diversiteit maakt het winkelen extra leuk in Haarlem je hebt naast de grote winkels ketens ook veel kleine winkels zoals boetiekjes en vintage winkels.

De grote (mode) keten zitten voornamelijk in de Grote Houtstraat. De Grote Houtstraat is een leuke winkelstraat maar veel mooier zijn de 7 gouden straatjes met veel bijzondere winkels in prachtige straatje met vele rijksmonumenten. De 7 gouden straten zijn de Schagchelstraat, De Gierstraat, De Zijlstraat, De Warmoesstraat, De Anegang, De Koningstraat en de Kleine Houtstraat. In de Schagchelstraat vind je veel winkels met handgemaakte producten in de Gierstraat vind je de meeste rijksmonumenten.

Voor een hapje en een drankje raad ik de Jopenkerk aan. Hier wordt het Haarlemse Jopenbier gebrouwen. Naast een bierproeverijen en een highbeer kun je hier ook zeer goed lunchen en dineren. Je vind zelfs een winkel in de Jopenkerk met uiteraard Jopenbier te koop.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Haarlem

Maastricht

In het uiterste zuiden in Zuid-Limburg vind je Maastricht. Maastricht heeft een historische binnenstad er hangt in deze prachtige stad een unieke sfeer en is zeer geschikt om lekker te shoppen. in 2008 is het overdekte winkelcentrum Entre Deux uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Europa. Dit winkelcentrum vind je tussen de Markt en het Vrijthof.

Stadsdeel Wyck heeft veel bijzondere winkels zoals delicatessen-, kunst-, design- en antiekwinkels. Ben je meer opzoek naar de bekende winkel- en mode ketens dan is de Stokstraatkwartier voor jou de beste plek dit is gelegen in City-Noord.

Zoals je hier boven hebt gelezen  is het Winkelgebied opgedeeld in verschillende straten en gebieden. Op deze manier lijkt het misschien veruit elkaar maar dit valt over het algemeen reuze mee, want onderweg is er veel te zien en te beleven in de binnenstad.

De beste plek om van je Limburgse Vlaai, Lunch en Diner te genieten is op het Vrijthof. Dit mooie plein heeft vele horecagelegenheden met mooie terrassen. Naast de vrijdag markt op het Vrijthof zijn er ook regelmatig evenementen en activiteiten.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Maastricht

Rotterdam

Rotterdam mag zeker niet ontbreken in de lijst met leukste winkelsteden van Nederland. De Stad Rotterdam heeft je namelijk zeer veel te bieden als het gaat om winkelen. De Bekendste winkelstraat in Rotterdam is de Koopgoot. Hier vind je de grote bekende winkels en mode ketens.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie plekken in Rotterdam als het om het shoppen gaat. De Lijnbaan en de Coolsingel zijn ook echte aanraders. Ben jij meer van de bijzondere winkeltjes en boetiekjes? Ga dan op jacht naar iets leuks in het Museumkwartier of het Laurenskwartier.

Naast de weekmarkt op dinsdag en zaterdag op de binnenrotte in het centrum met ruim 250 kramen is de Markthal een echte aanrader en mag deze ook zeker niet overgeslagen worden. Om te beginnen het gebouw waar de Markthal in gevestigd is, is al de moeite waard en als je naar binnengaat kijk dan zekers eens na het mooie plafond.

De Markthal is een walhalla voor de food liefhebber. Naast talloze kraampjes met de lekkerst en bijzonderste ingrediënten heb je ook de moeilijkheid om verschillende lekkernijen uit alle windstreken te gaan proeven. Ook een zeer goede plek voor je lunch!

Een ander shop-hoogtepunt in Rotterdam is de indrukwekkende Markthal. Vooral de echte food-liefhebbers zijn hier thuis: proef van allerlei lekkernijen en bewonder de talloze kraampjes.

Niet alleen het winkelen is leuk in Rotterdam, deze prachtige havenstad heeft ook diverse bezienswaardigheden waaronder de Euromast en dierenpark Blijdorp. Overnachten in Rotterdam is dus ook echt een aanrader.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Rotterdam


Roermond

De kans is groot dat je Roermond niet had verwacht als winkelstad. Want bij Roermond wordt er vaak alleen gedacht aan het Grootste Designer Outlet center van de Benelux. Je vind hier meer dan 150 winkels met meer dan 200 topmerken voor vaak zeer aantrekkelijke prijzen. Dit trekt vele bezoekers en door de goede ligging van Roermond ook veel Duitse en Belgische koopjesjagers.

Wist je trouwens dat je het outlet center zeer goed kunt combineren met de binnenstad van Roermond. Dit ligt op loopafstand van elkaar. Roermond heeft een karakteristieke binnenstad met een grote diversiteit aan winkels. Naast de bekende grote ketens vind je hier ook veel boetiekjes en exclusieve speciaalzaken.

Leuke plekken in het centrum is het winkelcentrum Roercenter en de Steenweg, de Heilige Geeststraat en de Varkensmarkt. Qua Horeca is er ook veel keuze in Roermond. Verspreid door de binnenstad vind je veel horeca zaken vaak met een ruim terras. Het historische Munsterplein is een aanrader, met op de achtergrond de Munsterkerk.

Met zoveel shop mogelijkheden heb je aan één dag winkelen niet voldoende, overnacht in Roermond is geen probleem. Van der Valk TheaterHotel De Oranjerie is een perfect hotel als je wil winkelen in Roermond je kunt de auto hier gratis parkeren en je zit meteen in het centrum van Roermond.


Amsterdam

Onze hoofdstad Amsterdam heeft een zeer uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod is een walhalla voor de shopper. Wie aan winkelen en Amsterdam denkt meestal meteen aan de P.C. Hooftstraat, de Kalverstraat en de Leidsestraat. Vooral de Kalverstraat en P.C. Hooftstraat bekend.

De P.C. Hooftstraat is gelegen in Amsterdam Zuid dichtbij het vondelpark. De straat is in 1872 vernoemd naar de geschiedkundige, dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft. Je vind hier vele luxe en exclusieve winkels van o.a merken zoals: Michael Kors, Chanel, en Jimmy Choo.

In het centrum vind je de Kalverstraat en Leidstraat dit zijn drukke winkelstraten met veel populair winkels en grote ketens. Persoonlijk ben ik meer fan van de 9 straatjes. De 9 straatjes zijn gelegen tussen de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en de Singel (hier vind je ook de permanentte bloemenmarkt). Hier vind je bijzondere winkels met een origineel aanbod en assortiment denk bijvoorbeeld aan de kerstwinkel, vintage producten en originele cadeaus.

In Amsterdam heb je op veel plekken markten en winkelgebieden waar jij heerlijk kunt shoppen. De Haarlemmerbuurt is hier een goed voorbeeld van met ruim 235 winkels. Hetzelfde geld voor de dappermarkt en de Albert Cuyp markt.

Er zijn zoveel mogelijkheden dat het teveel is om op te noemen. Naast het shoppen heb je ook nog eens ontelbaar veel bezienswaardigheden en horecagelegenheden. Een dagje Amsterdam? is eigenlijk niet mogelijk als je lang wil shoppen of veel wilt zien.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Amsterdam


Alkmaar

De laatste winkelstad in deze top 7 is Alkmaar tevens de derde stad in Noord-Holland. Alkmaar staat bekend als Kaasstad van Nederland die komt mede door de bekende kaasmarkt op de vrijdag ochtend in de zomermaanden. Dit vind plaats op het Waagplein in Alkmaar. Maar Alkmaar mag ook zeker gezien worden als winkelstad, het is niet voor niets uitgeroepen tot winkelstad van 2017.

De Langestraat en de Laat  zijn de bekendste en grootste straten om te winkelen in Alkmaar. Hier vind je veel grote bekende winkelketens. De kleine ondernemingen vind je meer op de Houttil, Hekelstraat en de Huisbrouwstraat. Dit zijn ook kleinere straten met onder andere luxe boetiekjes en speciaalzaken.

De grachten, monumenten en de leuke winkelstraatjes in Alkmaar zorgt er voordat jij je niet kunt vervelen bij een dagje of meerdere dagen in Alkmaar. De diversiteit van winkels is ook groot dit geldt ook voor de horeca.

Bekijk hier het aanbod van de mooiste hotels in Alkmaar

Reacties
Categorieën