Eindhoven Street Art
Nederland
Ramon Kuiters
Nederland
02/12/2024
13 min

De top 7 van de leukste streetart steden in Nederland 2024

02/12/2024
13 min

Een stedentrip in Nederland in combinatie met streetart? Dat is zeker mogelijk hier hoeft je vaak niet ver van huis voor. In Nederland zie je ook steeds meer streetart in de Nederlandse steden. Zo is er enkele weken geleden bij ons in Steenwijk een 3D streetart tekeningen gemaakt van een kanon en is zeker het hele zomer te bewonderen. 

Maar als Steenwijk ook tot de mooiste streetart steden behoort van Nederland lees je hieronder in de top 7 van de leukste streetart steden die geschikt zijn voor een stedentrip of een dagje weg. Om je een goed beeld te geven van de stad en de streetart worden beide uitgebreid beschreven. 

Heerlen

Heerlen, gelegen in Zuid-Limburg is misschien niet de stad die je snel kiest voor een stedentrip, maar in combinatie met streetart is het een zeer goede keuze De stad, heeft een reputatie opgebouwd als een bruisende bestemming voor liefhebbers van street art. De stad is versierd met een scala aan straatkunst, variërend van kleine verborgen mini-schilderijen tot grootschalige muurschilderingen gemaakt door gerenommeerde internationale kunstenaars. 

Met in totaal 229 street art meesterwerken biedt Heerlen een visueel feest voor bezoekers. Als je de straten van de stad verkent, zie je een boeiend vertoon van artistieke expressie dat een unieke charme toevoegt aan het stadslandschap van Heerlen. Er zijn ook begeleide straatkunsttours beschikbaar, die bezoekers de mogelijkheid bieden om de meest opvallende stukken te ontdekken en meer te weten te komen over het creatieve proces en de verhalen erachter.

Ook buiten de kunst is er veel te zien en de beleven in Heerlen. Een van de populaire bezienswaardigheden in Heerlen is het Thermenmuseum, dat bekend staat als het best bewaarde Romeinse badhuis van Nederland. Bezoekers van het museum kunnen de indrukwekkende overblijfselen van dit oude badhuis verkennen en leren over de Romeinse geschiedenis van de regio. 

Een andere opvallende bezienswaardigheid in Heerlen is de Schelmentoren, een middeleeuwse toren die door de geschiedenis heen verschillende functies heeft gehad. Oorspronkelijk was het een verdedigbare woontoren, later fungeerde het als stadskasteel, verdedigingstoren en gevangenistoren. De Schelmentoren is een van de oudste zichtbare delen van de middeleeuwse geschiedenis van Heerlen en biedt bezoekers een kijkje in het verleden van de stad.

Het Nederlands Mijnmuseum, gevestigd in Heerlen, is een plek waar bezoekers zich kunnen verdiepen in het mijnverleden van de regio. Dit zijn enkele van de vele bezienswaardigheden in Heerlen. Heerlen is ook zeer geschikt voor een middagje winkelen en hapje en een drankje. De Limburgse streek gerechten zijn een aanrader als je gaat dineren in Heerlen. 

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Heerlen

Amsterdam

Amsterdam de hoofdstad van Nederland, de stad met 75 musea,165 grachten, met duizenden mensen en misschien nog wel meer fietsen. In Amsterdam is te veel te beleven en te zien om in een korte beschrijving te vermelden Je hebt naast prachtige gebouwen, diverse musea (Het Rijksmuseum, het Van Gogh- en het Anne Frankhuis museum) en attracties zoals het Madame Tussauds, en de dierentuin Artis. Een plek welke je ook zeker niet mag overslaan is de Dam. Hier vind je o.a het Paleis op de Dam.   

Als je Amsterdam op de misschien wel mooiste manier die mogelijk is wil bekijken raad ik je een boottocht aan. Je ziet de stad vanaf een andere kant en komt op plekken waar je anders niet zo snel wat gekomen. In een korte tijd zie je veel van de prachtige stad.

Amsterdam is ook zeer geschikt voor de uitgaansliefhebber en de shopper. De stad heeft nameleijk een zeer uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod. Wie aan winkelen en Amsterdam denkt, denkt meestal meteen aan de P.C. Hooftstraat, de Kalverstraat en de Leidsestraat. Maar er zijn nog veel meer mooie plekken. Ook zijn de vele markten een aanrader zoals de bloemenmarkt, de Dappermarkt en de Albert Cuyp markt.   

Ook qua uitgaansgelegenheden is de keuze reuze van oude bruine kroegen tot de meest luxe clubs en alles wat er tussen in hoort. De coffee shops en de red light district zijn ook publiekstrekkers vooral bij de buitenlandse toeristen. Het voordeel van Amsterdam is dat er lijkt geen einde aan te komen als het moet kun je 24/7 door feesten. Vooral de pleinen zijn de locaties met de meeste feesten en gezelligheid

Amsterdam kan en mag uiteraard niet ontbreken. Vele toeristen komen onder andere voor het uitgaansleven naar Amsterdam. De keuze is reuze van oude bruine kroegen met oude Amsterdammers tot de luxe en dikste clubs. Uiteraard mag ik de coffee shop en de Red Light District niet vergeten. Ook dit zijn plekken die erg geliefd zijn. 

En dan heb ik het nog niet eens over Streetart gehad, want Streetart is ook prominent aanwezig in de hoofdstad van Nederland. De levendige street art scene in Amsterdam heeft een rijke historie en is in de loop der jaren geëvolueerd. Het Amsterdam Museum organiseerde in 2015 een tentoonstelling met de titel "Graffiti. New York meets the Dam", die terugblikte op de jaren 1970-1991 en de beginjaren van graffiti in de stad liet zien. 

Tegenwoordig is Amsterdam een paradijs voor liefhebbers van straatkunst, met tal van beroemde locaties waar men de creativiteit en het talent van lokale en internationale kunstenaars kan bewonderen.

Een van de bekende locaties voor straatkunst in Amsterdam is het Street Art Museum Amsterdam (SAMA). SAMA, sinds 2012 gevestigd in Amsterdam Nieuw-West, toont een collectie straatkunst die niet alleen de stad verfraait, maar ook verhalen vertelt over haar geschiedenis, cultuur en identiteit. 

Een andere opvallende locatie is Museum STRAAT, geopend in een oude scheepsloods in Amsterdam-Noord en bezoekers de mogelijkheid biedt om 8000 m2 street art te bekijken. Daarnaast staan het stadscentrum, de Jordaan en Amsterdam-Oost bekend om hun prachtige muurschilderingen, die gemakkelijk te vinden zijn met de Street Art Map.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Amsterdam

Eindhoven

Designstad en lichtstad Eindhoven heeft altijd een belangrijke industriële rol gespeeld. Bij de stad Eindhoven wordt er ook vaak gedacht aan Philips. Maar Eindhoven heeft veel meer te bieden dan alleen Philips en de industrie. Strijp S is hier een goed voorbeeld van Oude fabrieken en kantoren doen tegenwoordig dienst als wooncomplex met hippe moderne lofts, als restaurant, als winkel, als hotel, als BMX park of als ontdekfabriek etc. Ook een zeer leuke plek om eens heen te fietsen als je met de fiets Eindhoven verkend.

Zo heeft Eindhoven nog veel meer plekken buiten het centrum waar je gerust rustig heen kunt gaan. Zoals het stads wandelpark of een fietstocht naar de vliegveld Eindhoven om vliegtuigen te spotten. Andere bezienswaardigheden die er buiten uitspringen zijn de vele musea zoals het DAF-museum, Het PreHistorisch Dorp, en de Sint-Catharinakerk.

Eindhoven is zeer geschikt voor een dagje maar uiteraard kun je er ook een lang weekend van maken wat er is genoeg te beleven in de lichtstad. Een pluspunt voor fietser is wel dat er vele fietsroutes en fietstochten door Eindhoven zijn. Een aanrader vind ik zelf de Van Gogh route. Je komt tijdens de fietstocht langs 14 punten die direct en indirect te maken heeft met Van Gogh.

Dit is niet de enige kunst in Eindhoven, Eindhoven heeft ook een levendige levendige straatkunstcultuur met ongeveer 200 street art meesterwerken. Een van de hoogtepunten van de Eindhovense street art cultuur is de aanwezigheid van prominente street art locaties. Van de Piuslaan tot de Karel de Grotelaan, van Strijp S tot de Dommeltunnel, deze plekken tonen een scala aan kleurrijke graffiti en street art. 

De Angoulèmehof en het Insulindeplein (Berenkuil) zijn ook opmerkelijke locaties met indrukwekkende straatkunstwerken.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Eindhoven

Rotterdam

Rotterdam is de haven stad van Nederland en Europa. De stad heeft ook een grote geschiedenis. Het is eeuwenlang één van de belangrijkste handelssteden van de Wereld geweest en werd ook erg zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Mede door de herbouw en nog een aantal oude gebouwen heb je een bijzondere mix aan architectuur. Oude gebouwen zijn de Laurenskerk, de Van Nellefabriek. Maar ook het nieuwe Centraal Station is een bijzonder gebouw en staat samen met de Van Nellefabriek.

Rotterdam heeft een populair centrum met vele verschillende winkels, musea en vele bezienswaardigheden. Denk hierbij aan AHOY waar meestal wel iets valt te beleven, de Euromast, de hoge uitkijktoren de Euromast. Uiteraard mag je de Markthal en de dierentuin Blijdorp ook niet overslaan. De Dierentuin stamt uit 1938 maar behoort nog steeds tot de mooiste dierentuinen in ons land.

Een fietstocht door Rotterdam is een echte aanrader je mist zo geen enkele bezienswaardigheden en je verkent de stad op een leuke, actieve en duurzame methode. Onderweg kom je ook zeker één van de vele street art werken in de stad tegen. 

Een van de top street art bezienswaardigheden om te bezoeken in Rotterdam is de Witte de Withstraat. Deze levendige straat staat bekend om zijn kleurrijke en boeiende kunstwerken. Witte de Withstraat, gelegen in de wijk Centrum, is een centrum van straatkunst in de stad. Terwijl je door de zijstraten dwaalt, kom je enkele van de mooiste en meest opvallende stukken straatkunst tegen. Dit gebied biedt een unieke mix van kunst, cultuur en stedelijke charme, waardoor het een must is voor liefhebbers van straatkunst.

Een ander gebied in Rotterdam met een levendige straatartscene is de Keileweg. De Keileweg, gelegen in het industriegebied, is de thuisbasis van een breed scala aan straatkunstwerken. Kunstenaars hebben de muren van pakhuizen en gebouwen omgetoverd tot verbluffende doeken, waardoor een buitengalerij is ontstaan die bezoekers kunnen verkennen. 

De steeds evoluerende aard van de straatkunst in dit gebied maakt het een opwindende bestemming om nieuwe en inspirerende kunstwerken te ontdekken. Maar ook buiten deze twee plekken kun je genieten van de imposante werken die gemaakt zijn door de kunstenaars. 

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Rotterdam

Den Bosch

Den Bosch wordt gezien als één van de leukste steden beneden de rivieren. De stad staat bekend om haar sfeervolle karakter en gezelligheid. Genieten kun je zeker in Den Bosch en dat komt niet alleen door het bourgondische leven en de vele cafeetjes.

Den Bosch heeft namelijk veel meer te bieden. Denk alleen maar aan het Carnaval. Tijdens deze periode wordt de stad Oeteldonk genoemd. Maar ook de Brabanthallen, één van de grootste evenementen hallen van Nederland met regelmatig grote evenementen die bezoekers uit heel Nederland en het buitenland trekt. Een andere publiekstrekker is Theaterfestival de Parade in het centrum

Qua bezienswaardigheden mag je het volgende zeker niet missen. De Sint Janskathedraal, een prachtige kathedraal aan de rand van het centrum. Wat de kathedraal bijzonder maakt zijn de dubbele luchtbogen en de bijna honderd luchtboogfiguren. (zoals de luchtboogstoelen).

Jheronimus Bosch Art Center, dit centrum is bedoeld als eerbetoon aan Jheronimus Bosch. In het centrum vind je onder andere het werk van de schilder met bijzondere kunst. Naast het werk is er meer te beleven in het centrum er zit een bibliotheek in, een auditorium en vinden regelmatig concerten en optredens plaats.

Een andere leuke activiteit is een boottochtje op de kronkelige Binnendieze. Je leest het al, Den Bosch heeft veel te bieden al hebben we maar een paar bezienswaardigheden en evenementen toegelicht.

Onderweg in de boottocht kun je de eerste streetart al spotten. De laatste jaren zijn er vele kunstwerken gemaakt in de straten van Den Bosch. De stad heeft straatkunst actief omarmd als een vorm van artistieke expressie en biedt ruimte en kansen aan kunstenaars om hun werk te laten zien. De opname van straatkunst in de ANWB stadswandeling Den Bosch onderstreept het belang ervan als culturele attractie. 

De stad heeft ook straatkunstfestivals en tentoonstellingen georganiseerd, waardoor de kunstvorm verder werd gepromoot en de betrokkenheid van de gemeenschap werd aangemoedigd. De erkenning van straatkunst als een legitieme kunstvorm heeft geleid tot samenwerkingen tussen straatartiesten en traditionele kunstinstellingen, zoals het opnemen van straatkunst in tentoonstellingen met werken van Jheronimus Bosch.

Qua Lekkernijen mag je als je Den Bosch bezoekt de Bossche bol niet missen. Alleen al voor deze heerlijk specialiteit zou je Den Bosch al willen bezoeken.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Den Bosch

Dordrecht

Niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Dordrecht is een onderdeel van de Randstad, maar is toch vaak het ondergeschoven kindje. Deze historische stad verwierf als één van de eersten in de regio de stadsrechten.

Dordrecht heeft verschillende stadsroutes o.a. kun je de prachtige gebouwen bekijken die al enkele eeuwen het hart van Dordrecht vormen. Ook zie je op veel andere plekken veel van de geschiedenis terug in de stad.

De Grote Kerk bijvoorbeeld is één van de meest herkenbare monumenten in het oude centrum. Deze kerk heeft een toren die je kunt beklimmen, het heeft 269 treden. Als je deze uitdaging aangaat heb je wel een prachtig uitzicht. Andere plekken die veel van de geschiedenis laten zien zijn Het Huis van Gijn, het museum van de voormalig bankier en verzamelaar Simon van Gijn. Maar ook in het Hof van Nederland neem je een kijkje in de geschiedenis. In dit voormalige klooster vond onder meer de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 plaats.

Naast historie en geschiedenis heeft Dordrecht nog meer te bieden. De stad is ook uitermate geschikt om te shoppen. Het heeft naast de grote winkelketens ook veel kleine en bijzondere winkels met een mooi en divers aanbod.

Eén van de bijzondere plekken in Dordrecht is Door. Het wordt ook wel een culturele broedplaats genoemd. Naast ateliers heeft het centrum ook regelmatig tentoonstellingen en concerten, workshops etc. Bekijk op de site de actuele agenda en de huidige mogelijkheden.

Dordrecht heeft ook prachtige plekken aan het water bijvoorbeeld de bij de Groothoofd. Hier komt 3 van de 4 rivieren die door Dordrecht gaan samen. Dit wordt ook wel het Drierivierenpunt genoemd. Wist je dat er met 150.000 passerende schepen per jaar dit het drukst bevaren knooppunt van Europa is?

Dordrecht is ook een uitstekende stad en keuze als het gaat om Street art. De afgelopen jaren is Dordrecht een centrum geworden voor levendige en boeiende muurschilderingen. De opkomst van straatkunst in Dordrecht heeft een nieuwe dimensie aan de openbare ruimte toegevoegd en het culturele landschap van de stad verrijkt.

De stad begon met het organiseren van straatkunsttours, waarbij bewoners en bezoekers de diverse collectie muurschilderingen die de muren van Dordrecht sieren, konden ontdekken. De straatkunstscene in Dordrecht werd een punt van trots voor de stad en toonde het talent en de creativiteit van lokale kunstenaars. Naast de georganiseerde tours hebben street art festivals en evenementen verder bijgedragen aan de groei en bekendheid van street art in Dordrecht.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor

Breda

Breda een unieke sfeer, dit komt mede door het indrukwekkende oude historische centrum. Het heeft veel oude gebouwen en schitterende grachten.

Op culinair gebied zit je zeker goed in Breda. De Grote Markt heeft talloze cafés en restaurants. De grote markt wordt omringd door de majestueuze Grote kerk, het uit de 18e eeuw daterende Stadhuis en het Kasteelplein.

Qua andere bezienswaardigheden heb je Museum of the Image (MOTI), het Begijnhof en Onze-Lieve-Vrouwekerk. Maar Breda heeft zelfs een strand (Belcrum Beach) dit is gevestigd aan de veilingkade. Een andere locatie waar je heerlijk kunt uitrusten in het Park Valkenberg.

Het Valkenberg park, gelegen tussen het treinstation en het centrum, was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda. Het park heeft een pond met een fontein, vele gekleurde bloemetjes en planten en is een favoriete hotspot voor de Bredanaars. Er vinden hier diverse evenementen plaats.

Over evenementen gesproken het grootste en bekendste evenement van Breda is het Breda Jazz Festival dat als sinds 1971 rond Hemelvaart gehouden word. Vier dagen lang staat de binnenstad in het teken van muziek, eten en drinken en een hoop gezelligheid.

Maar ook buiten dit evenement is er veel gezelligheid en weten de brabanders wel wat lekker is en hoe je een feestje moet bouwen. Een kroegje en een restaurantje pakken is ook zeker een aanrader.

Breda heeft je veel te bieden je kunt namelijk ook heerlijk varen in deze mooie stad. Op verschillende plekken een bootje te huren want ook vanaf het water is Breda prachtig. De straatkunst is ook al vanaf de boot te bewonderen. 

De geschiedenis van straatkunst in Breda gaat enkele jaren terug, met de opkomst van de Blind Walls Gallery. Dit unieke project heeft tot doel kunst op straat te brengen en het imago van de stad te versterken. De Blind Walls Gallery doet dienst als museum op straat, met meer dan 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen en geschiedenis van Breda.

De aanwezigheid van straatkunst in Breda heeft een grote invloed gehad op de cultuur en identiteit van de stad. Elke muurschildering vertelt een uniek verhaal over de stad, haar mensen en haar geschiedenis.  De street art routes, zoals de fietsroute langs de muurschilderingen, bieden een unieke manier om de stad te verkennen en haar verborgen verhalen te ontdekken. Door middel van straatkunst heeft Breda een eigen identiteit gekregen en is het uitgegroeid tot een bestemming voor kunstliefhebbers en cultuurliefhebbers.

Bekijk hier de aantrekkelijke aanbiedingen voor Breda


Reacties
Categorieën