De top 7 van de leukste (zomer) festivals in Nederland 2024

Festivals zijn niet meer weg te denken in Nederland, het aantal festivals is enorm. Elke stad heeft meerdere festivals en ook vele dorpen hebben tegenwoordig een festival. Dit kan een groot muziekfestival zijn maar ook een kinderfestival of een foodtruck festival. De verschillende festivals maken het juist zo leuk om regelmatig een festival te bezoeken.

Maar welke festivals zijn nu een echte aanrader. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste (zomer) festivals van Nederland. Naast de bekende festivals zijn er ook enkele verrassingen te vinden in de top 7. De festivals worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van of het festival voor jou geschikt is.


De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!

Pinkpop

Pinkpop is een 3 daags festival en wordt in 2024 gehouden van 21 t/m 23 juni 2024 Het popfestival wordt gehouden in landgraaf. Pinkpop is het oudste festivals van Nederland en wordt sinds 1970 gehouden.

Pinkpop is een festival waar elke jaar vele bijzondere artiesten komen. In 2022 waren o.a Metallica, Pearl Jam en Danny Vera. In totaal zijn er meer dan 50 optredens in 3 dagen verdeeld over 4 podia´s. Op het Pinkpop terrein zijn ook verschillende kampeerterreinen, zodat je kunt overnachten dichtbij het festival. Het is mogelijk een weekend ticket te kopen, maar ook een losse ticket voor één dag.


De Zwarte Cross

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en wordt in 2022 gehouden op 18 t/m 21 juli. Het festival van 160 hectare wordt gehouden in de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek dichtbij de plaats Lichtenvoorde.  

De Zwarte cross is ontstaan in 1997 als evenementen van de Achterhoekse band Jovink en de Voederbietels. Naast het muziekprogramma (het grootste muziekfestival van Nederland) is zijn er ook verschillende motorcross races. De Zwarte Cross is de grootste motorcross ter wereld.

Het muziekfestival bestaat uit 33 verschillende podia met meer dan 300 binnen- en buitenlandse muziek- en theateracts. Naast vele dagjesmensen zijn er onder normale omstandigheden ook 25.000 campinggasten.

De Mascotte en logo van de Zwarte Cross is Tante Rikie. Rikie Nijman is moeder van Jovink-manager André Nijman. Op het festival staan ongeveer 20 biertanks met een inhoud van 25.000 liter bier, goed voor zo’n 100.000 glazen. Dit geeft wel beetje het sfeertje aan van het festival. Een groot feest waar ze wel van een biertje houden.


Milkshake festival

Het milkshake festival is zeker geen standaard dancefestival. Het is een festival waar respect, vrijheid, liefde en tolerantie een belangrijke factor zijn. Het festival wordt ook gezien als LGBT festival van Nederland. In 2024 keer het festival weer terug naar het Westerpark in Amsterdam en wordt gehouden op 27 en 28 juli 2024.

Je vind bij het festival 9 podia voor nationale en internationale artiesten en acts. De muziek wat wordt gedraaid is heel divers je hoort hiernaast pop ook: R&B, techno, disco, urban en nog veel meer. Het leukste van dit festival als dat iedereen welkom is en niets te gek is je mag je zelf zijn op dit festival. Dit zorgt voor de mooiste creaties dit is al een genot om naar te kijken.


Lowlands

Lowlands Festival wordt gehouden op 16 t/m 18 augustus 2024.

Het festival wordt gehouden op het evenemententerrein van het attractiepark Walibi Holland. Lowlands werd voor het in 1993 georganiseerd door Mojo Concert als tegenhanger voor o.a. Pinkpop.

Het aanbod van amusement is heel divers en meer dan alleen muziek. Naast muziek is er ook een groot aanbod in literatuur, films, theaters, strips, cabaret en zelfs ballet. In totaal heb je een keuze uit ruim 250 optredens op verschillende podia.


Defqon.1

Defqon.1 wordt ook gehouden op het evenementen terrein van Walibi Holland in Biddingshuizen. Dit festival is voor hardstyle liefhebbers en wordt gehouden op 27 t/m 30 juni 2024. 4 dagen dansen en feesten bij één van de vele podia.

De line-up voor de donderdag is een stuk kleiner en alleen toegankelijk voor de campinggasten. De andere dagen is het programma bomvol en wordt het nog moeilijk kiezen. Het leuke aan dit festival is dat je bijna elke hardstyle vind op dit festival.


Kwaku Summer Festival

Het leuke aan het Kwaku Summer Festival is dat het niet één weekend is maar meerdere weekenden. Kwaku festival wordt al sinds 1975 gehouden in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Het is een tropisch festival met vele culturen.

Naast het vele eten uit verschillende windstreken van de wereld is er ook veel dans, muziek is er ook veel entertainment en voetbal. Je vind verschillende podia.

Elk weekend is er een ander thema dus je kun makkelijk meerdere weekenden genieten van het Kwaku Summer Festival.


Preuvenement Assen

Preuvenement Assen is voor velen een onbekend festival en zeker niet zo groot dan de andere festivals in deze lijst. Het is ons favoriete festival en wordt elk jaar in het laatste weekend van augustus gehouden. Het is een muziek festival met vele eettentjes waar je met muntjes verschillende gerechten kunt proeven. Je vind op het festival vele eettentjes uit de regio en assen zelf maar ook van verder weg. Het grote aanbod, de kleine gerechten en de verschillende keukens maken het tot een prachtig en heerlijk foodevenement dat aangekleed wordt met leuke optredens.

Naast muziek optredens is er ook veel ander amusement ook zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Het festival wat oorspronkelijk is begonnen in het  Gouverneurspark / Gouverneurstuin in Assen. Tegenwoordig zijn er ook diverse activiteiten op de brink naast het park, zodat er nog een groter aanbod is. De vrijdag is er in 2022 voor het eerst bij.Vergelijkbare berichten