Tallinn
Stedentrips
Ramon Kuiters
Stedentrips
04/29/2024
4 min

De top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Tallinn 2024

04/29/2024
4 min

Tallinn is één van de mooiste Europese steden en tevens de hoofdstad van Estland. Misschien is Tallinn niet de meest voor de hand liggende keuze als het om stedentrips gaat, maar wel een zeer interessante!

De stad heeft niet alleen een rijke historie, maar ook veel cultuur. De kans is groot dat je geen genoeg krijgt van de mooie pleinen, kerken, boeiende musea en groene parken. Maar welke bezienswaardigheden je zeker niet mag overslaan vind je op deze pagina.

De 7 mooiste bezienswaardigheden in Tallinn heb ik voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven.

Stedentrip Tallinn

Als je van plan bent om op stedentrip te gaan naar Tallinn raad ik je aan eens te kijken bij Stedentrips.nl. Een Specialist in citytrips in Europa, het is ook wel vrij logisch dat er ook reizen worden aangeboden naar de prachtige stad Tallinn.

Vanalinn

Vanalinn is het oude stadscentrum van Tallinn, dit prachtige oude centrum behoort tot de beste bewaarde middeleeuwse stadsdelen van Europa. Het oude stadsdeel is te vinden op de heuvel aan de kust.

In het oude stadscentrum vind je vele bezienswaardigheden van de stad Tallinn. Diverse bezienswaardigheden worden verder op deze pagina ook uitgebreid beschreven. De belangrijkste bezienswaardigheden in Vanalinn zijn o.a. De Sint Olafskerk, Kasteel Toompea en Raekoja plats (Het raadhuisplein).

Een aanrader is dan ook een wandeling te maken door Vanalinn, zo kom je op de mooiste plekjes en langs de bijzondere bezienswaardigheden in het oude stadscentrum. Veel gebouwen die je vind in Vanalinn zijn gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw en zijn goed bewaard gebleven.

Ook leuk in Vanalinn is het winkelen, je vind hier leuke winkeltjes maar ook gezellige pleinen voor een drankje of een hapje.

Eesti Vabaõhumuuseum

Het Eesti Vabaõhumuuseum wordt gezien als het museum als het gaat om de geschiedenis van de Estland. Het openlucht museum heeft meer dan 70 gebouwen in een zeer uitgestrekt en bosrijk gebied. De gebouwen zijn afkomst uit heel Estland en geven je een goed beeld van het platteland en het leven in Estland van 1750 tot 1900.

Op het terrein van het museum kun je genieten van boerderijen, kerken, vissershuizen. windmolens en herbergen etc. Een aanrader is om een maaltijd te nuttigen in het restaurant van het museum hier vind je namelijk nog de oude traditionele gerechten uit Estland.

Kasteel van Toompea

Het Toompeakasteel is een burcht dat is gebouwd door de Denen in de 13e eeuw. Het staat op de plek van de 9e eeuwse houten vesting Lydanisse. De burcht is gelegen op de heuvel in het oude stadsdeel Vanalinn. Van het Kasteel is nog één van de 3 hoektorens overgebleven en deze is ook niet te missen door de hoogte en de hoge ligging van het kasteel. Zelfs in de wijde omgeving kun je het kasteel zien liggen door de hoektoren.

In de twintigste eeuw is het kasteel van Toompea uitgebreid en heeft het parlement heeft plaatst genomen tot 2000 heeft de regering ook gezeten in Kasteel van Toompea. Je kan de burcht gratis bezoeken en het is zelfs mogelijk om een sessie van het parlement bij te wonen wel moet je van te voren reserveren.

Kadriorgpaleis 

In het Kadriorgpark vind je het prachtige Kadriorgpaleis. Het Paleis is in de 18de eeuw gebouwd door de Russische Tsaar Peter de Grote. De stijl van het paleis is barok en om het kasteel is een geweldig mooi park gebouwd dat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. In het groene park vind je namelijk vele gekleurde bloemenperken. Deze plek is ook zeer geliefd bij de Etsen zelf en de inwoners van Tallinn.

In het kasteel is ook het Estisch Kunstmuseum. Dit museum heeft vele buitenlandse werken van o.a. Bernardo Strozzi, Anton en Adriaen Cornelisz. Het museum, het paleis en het park zijn een mooie combinatie en maken het Kadriorgpaleis ook tot een interessante bezienswaardigheid in Tallinn.

De Sint Olafskerk 

De Sint Olafskerk heeft een toren van 124 meter hoog en was ooit de grootste kerk van Europa. De kerk is niet meer de grootste kerk van Europa maar is wel één van de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn. Het is tevens een iconisch herkenningspunt.

De naam van de kerk is afgeleid van Olav Havalsson de Noorse Koning. De eerste vermelding van de kerk stamt uit 1267, de kerk heeft verschillende branden gehad. De laatste grote brand was in 1820 vandaar dat het  interieur van de kerk ook 19de-eeuws is.

De Sint Olafs kerk in Tallinn is het grootste middeleeuwse bouwwerk en daarom ook zeer geliefd. Een leuke activiteit in de kerk is de 124 meter hoge toren beklimmen. De beklimmen is best zwaar maar je krijgt er een prachtig en uniek uitzicht voor terug.

Alexander Nevski-Kathedraal

Op de Domberg in Tallinn vind je de grote kleurrijke Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. Deze kerk is gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw toen Estland nog een onderdeel was van het Russische rijk, mede hierdoor wordt de kerk door veel Esten gezien als symbool van de Russische onderdrukking en er werd lang over nagedacht om de kerk te slopen. Na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 werd de kerk zorgvuldig gerestaureerd.

De kerk is zeer indrukwekkend en bestaat uit wit met oranje muren en 5 koepels met grote gouden kruizen. Binnen in de kerk vind je veel kunstwerken, mozaïeken en glas in lood ramen. Zeker de moeite waard om de kerk ook te bezoeken om van het interieur te gaan genieten.

De Televisie toren

De televisie toren van Tallinn is een bijzonder gebouw het is namelijk het hoogte bouwwerk van Estland. De toren heeft een hoogte van maar liefst 314 meter. Het leuke aan de toren is dat er een observatieplatform is op de 21ste verdieping. Deze verdieping heeft een hoogte van 170 meter. Het is te bereiken met een trap er 2 liften. Vanaf hier uit je een adembenemend uitzicht over Tallinn en een groot stuk van Estland.

De bouw van het toren is begonnen op in 1975 en op 11 juli 1980 werd de toren in gebruik genomen. De televisietoren zorgde o.a. voor de radio en tv verbindingen van de Olympische Spelen in Moskou in 1980.


Reacties
Categorieën