Bordje liften
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/31/2024
5 min

Liften tijdens je (backpack)reis door Europa? Bekijk de 7 tips!

01/31/2024
5 min

Welkom op de blog over liften door Europa. Uiteraard kun je in meer werelddelen liften. De tips die ik ga geven voor het liften kun je uiteraard ook gebruiken in andere landen buiten Europa. Het is wel belangrijk dat je de regels van de landen bekijkt zodat je niet in de problemen komt. Liften is namelijk ook niet toegestaan in ieder land. In de meeste landen in Europa mag je liften.

Liften is een vorm van reizen waarbij de reiziger aan de chauffeurs vraagt zo hij of zij mee mag reizen. Oftewel of de chauffeur de reiziger een lift wil geven. In Europa mag je liften langs alle wegen waar voetgangers mogen komen. Dus je mag niet liften op autowegen en autosnelwegen. Bij opritten, parkeerterreinen, tankstations en bushaltes mag het dan weer wel. Ook zijn er diverse plaatsten specifiek voor lifters. Deze plekken worden ook wel lifthaltes genoemd. Bekijk hier de website met een overzicht van lifthaltes in Nederland. Liften is populair bij backpackers

Algemene informatie over liften

Het liften is bijna net zo oud als het bestaan van de automobiel. Vroeger liepen mensen langs de weg en staken hun hand omhoog als ze een voertuig langs zagen komen. In de hoop dat ze mee konden en mochten reizen.

Tegenwoordig is het liften een avontuurlijke, goedkope en duurzame manier van reizen geworden. Het is een vervanger voor het openbaar vervoer, het huren van een auto etc. Het kan je een hoop geld / budget schelen als je de meeste afstanden liftend aflegt. Het is tevens ook nog eens goed voor het milieu dat je hier geen auto voor gaat huren of kopen. Je bezet een stoel die anders leeg zou blijven.

Uiteraard heeft het liften ook nadelen, je moet ten eerste een lift zien te regelen en je weet ook niet met wie je mee reist. Ook van te voren weet je niet waar de chauffeur heen gaat. Een vreemdeling leren kennen kan leuke interessante gesprekken en zelfs vriendschappen opleveren. Ook kun je op plekken komen waar je anders niet of niet snel heen was gereisd.

Een lift regelen kan heel snel gaan, maar dit kan ook een frustrerende klus worden als je in de stromende regen of tropische temperaturen staat en iedereen rijdt hard langs je heen. Je gaat misschien aan je reismethode twijfelen, maar des te groter de beloning en opluchting kan zijn als je een lift krijgt.

Liften is per land heel verschillend. In landen waar het openbaar vervoer erg goedkoop is, kan het verstandiger en sneller zijn om voor het openbaar vervoer te gaan. Bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika, Duitsland worden gezien als relatief makkelijk lift land. Dit is niet het geval voor Frankrijk, Zuid-Europese landen en Scandinavië.

Er zijn verschillende methodes om te gaan liften. Veelal wordt er gebruik gemaakt van de gestrekte arm en de opgestoken duim. Meestal wijzend in de rijrichting soms ook bewegend. Dit is in de westerse wereld en landen een gebruikelijke methode. Dit geld niet in vele andere landen zoals in het Midden-Oosten, West-Afrika. Hier wordt deze methode gezien als kleinerend.

Een andere methode is het een bordje met de bestemming waar je heen wilt. Ook zijn er diverse forums en websites op het internet waar liftvragers en liftgevers te vinden zijn. Bijvoorbeeld Blablacar. Hoewel er normaal geen geld gevraagd wordt voor het liften, kan dit wel voorkomen via het internet en bepaalde websites. Vaak voor bemiddelingskosten. Liften zoeken via het internet wordt steeds populairder, je weet waar je aan toe bent en je hoeft niet uren te wachten op een chauffeur die je mee wil nemen en ook nog eens de goede richting op gaat.

Tegenwoordig zijn er minder lifters dan in de jaren 70 en 80. De redenen hiervoor zijn dat er goedkopere vormen van het openbaar vervoer zijn, ook veel werkgevers verbieden chauffeurs om lifters mee te nemen.

Wees voorzichtig met het oversteken van grensovergangen tijdens je lift. Er zijn verhalen bekend van criminelen (smokkelaars) die drugs over de grens willen smokken en daarom een reiziger meenemen als afleiding. Je komt zwaar in de problemen als er in de auto illegale producten gevonden worden bij een grens controle. Om dit te voorkomen kun je vragen of ze je voor de grens af willen zetten en het laatste stukje lopen en na de grens weer een nieuwe lift zoeken.

Je kunt het beste alleen of met z'n tweeën liften. Je kunt met elkaar overleggen en elkaar helpen als dit nodig is. Het helpt vaak als er één of beide van de lifters een vrouw is. Vrouwen worden doorgaans eerder meegenomen met een lift dan mannen.

De 7 tips om veilig en verantwoordelijk te gaan liften.

Nu je al veel informatie hebt gekregen en ook al adviezen en tips is het tijd voor de 7 tips. De tips helpen je een snelle lift te vinden en veilig te reizen.

Glimlach.

Een glimlach en vrolijkheid schept vertrouwen. Bedenk maar bij jezelf, je neemt eerder een vrolijk en vriendelijk ogend iemand mee dan iemand die chagrijnig langs de weg staat.

Verzorgd uiterlijk.

Als je wil gaan liften zorg dan dat je naast je glimlach er ook verzorgd uitziet en je schone kleren aan hebt. Kleurrijke kleren met een jeans of denim is een gangbare dresscode voor lifters. Bij donkere kleren kun je er sneller louche uitzien.

Liftbordje.

Een bordje met de bestemming werkt vaak het beste. Dit is eenvoudig te maken. Een stuk karton en een dikke stift is voldoende. Schrijf op je bordje welke richting je op wilt gaan. De kans is dat op deze manier de juiste chauffeurs stoppen het grootst.

De juiste liftplek.

Een goede liftplek kan je een hoop tijd of juist een lift opleveren. Tankstations bij autosnelwegen en op- en afritten in de juiste richting zijn vaak goede plaatsen. Check van tevoren wel even of je er mag staan, dit kan je een boete en een hoop trammelant schelen. Als een lift je af wil zetten vraag dan of hij of zij je kan afzetten bij een tankstation. Dit maakt het makkelijker voor de volgende lift.

Liften in de binnenstad lijkt een goede plek, maar dit is het vaak niet. Bij de snelweg heb je kans dat de chauffeur een lange afstand gaat afleggen. Vaak leggen bezoekers van het centrum kortere stukken af en je hebt ook geen idee welke kant ze opgaan.

Praatje maken.

Ga actief op zoek naar een lift, een proactieve houding werkt altijd beter. Als je mensen aanspreekt bijvoorbeeld bij een tankstation is de kans groter dat je een lift krijgt dan dat je passief met de duim omhoog staat. Ook kun je de mensen beter inschatten of het goed zit.

Maak een inschatting van de bestuurder.

De chauffeur kijkt of de lifter betrouwbaar i,s maar dit doe je uiteraard zelf ook. Je probeert met het eerste contact een inschatting te maken van de bestuurder voordat je in gaat stappen. Stap niet in bij een chauffeur die gedronken heeft of high is als je dit hebt opgemerkt. Als je er geen goed gevoel bij hebt stap dan niet in. Je hebt dan kans op een gespannen, rit dit is voor beide partijen niet leuk en voor je zelf ook niet prettig.

Flexibel.

Liften met een tijdschema is niet handig. Je weet namelijk nooit hoe lang het duurt voordat je een lift krijgt en hoeverre je met deze lift richting je bestemming komt. Wees dus flexibel er leiden namelijk meerdere wegen naar Rome. Het kan wezen dat er niemand naar je gewenste bestemming gaat, maar misschien wel naar een andere mooie stad of streek en kun je het vanuit daar opnieuw proberen.

Niet tegelijk uitstappen.

Als je samen reist en je bagage in de achterbak ligt is het verstandig om niet tegelijk uit te stappen. Als je beide naast de auto staat kan de bestuurder wegrijden met jullie bagage.Als er 1 in de auto blijft zitten wordt dit een stuk lastiger. De meeste chauffeurs die je helpen zijn van goede wil, maar voorkomen is beter dan genezen.

Reacties
Categorieën