|

De 7 mooiste autoroutes in Nederland voor 2023

Nederland is een prachtig land het is mij dan ook vaak een raadsel waarom iedereen altijd maar naar het buitenland wil, ondanks dat Nederland zoveel mooie plekjes heeft. Zelf maken wij regelmatig autotochten door bepaalde streken of een provincie. Ondanks dat we al veel hebben gezien worden we altijd weer verrassend door iets moois of bijzonders.

Tijdens de vakanties en auto ritten in voor ons nieuwe stukken, komen we langs vele mooie plekken. Wil jij ook graag langs mooie plekken komen in ons eigen land? Kies dan eens voor een autotocht door Nederland. Om je hierbij een beetje te helpen heb ik de 7 mooiste autoroutes / tochten voor Nederland voor je op een rij gezet.

De auto ritten zijn heel divers en door heel Nederland en geschikt voor een middag of een dagtocht. Om je een goed beeld te geven van de routes heb ik de route uitgebreid beschreven en diverse tips toegevoegd zoals bij vele een link na de route of iets bijzonders.

Deltawerken route – Zeeland

De Deltawerken route is een echt dag route en meteen ook de langste route in deze top 7 met 390 kilometer met een reisduur van ongeveer 5 uur en 45 minuten. Buiten de stopjes om uiteraard. Onderweg valt er veel te zien en te bezoeken. Daarom wordt er ook vaak voor een overnachting gekozen als de Deltawerken route wordt gereden.

De Deltawerken zijn gebouwd om de watersnoodramp uit 1953 te voorkomen. Maar ook buiten de 13 indrukkenwekkende delta werken is er veel te zien en te beleven. Denk hierbij aan Neeltje Jans, Yerseke het mosseldorp, Vlissingen met de mooie stranden en boulevard, Middelburg met de Lange jan en ga zo maar door.

Je leest het al je komt tijd, oren en ogen te kort op de prachtige Deltawerken door de mooie provincie Zeeland waar je nog echte vergezichten hebt.


Mergellandroute – Limburg

Als je over mooie provincies spreekt mag je ook zeker Limburg niet vergeten. Limburg de provincies met de hoogste heuvels en de vele bezienswaardigheden. De Mergellandroute laat je veel van de mooie bezienswaardigheden zien en laat je ook kennis maken met de mooie heuvel in Zuid-Limburg.

Eén van de leukste dorpjes waar je doorheen en langs komt is Vijlen het wordt ook wel het heuveldorp van Limburg genoemd en is een echte aanrader. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken. Dit is goed te combineren met Mergelland route die 110 kilometer lang is.

De Mergelland route is eenvoudig te volgen via de Mergellandroute bordjes. Die speciale zeshoekige route bordjes zijn niet te missen en vallen goed op. De route leidt je langs de mooi natuurgebieden met vele prachtige uitzichten en niet te vergeten vergezichten op de heuvels en in dalen van Zuid-Limburg.

Het Officiële startpunt is het station van Maastricht een prachtig plek om te starten en te eindigen maar je kunt ook op elk ander punt beginnen met de mooi autoroute. Een aanrader buiten het dorp Vijlen is een traditioneel Limburgs gerecht te nemen als lunch of diner tijdens de route. Elke streek en dorp heeft zijn eigen specialiteiten.


Elfstedentocht – Friesland

Wie aan de elfstedentocht denkt aan schaatsen en aan Friesland. Helaas ligt er zelden genoeg ijs om de Elfstedentocht te kunnen schaatsen. Maar gelukkig is er een goed alternatief namelijk de Auto route van de Elfstedentocht. Een lange autorit van ruim 200 kilometer neemt je mee langs de 11 steden in de provincie Friesland.

De elf steden die je gaat bezoeken zijn Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. Je komt niet alleen door deze steden ook langs prachtige dorpen en mooie landschappen met weidse uitzichten. Een hoogtepunt is zijn toch wel de Friese Meren waar je langs komt en niet meer weg te denk is in Friesland.

Omdat er veel te zien en te beleven is vooral in de zomer, raad ik je aan om minimaal 1 overnachting te pakken zo kan je ook uitgebreid de tijd nemen bij één van de vele plekjes en bezienswaardigheden tijdens de route.


Zeebodemroute – Flevoland

Heb je altijd al een keer over de zeebodem willen rijden? Dat kan nu met de zeebodemroute. Je komt met de auto op plekken wat ooit de Zuiderzee was. De Zuiderzee is drooggelegd en ingepolderd daar vind je nu het Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder.

De Zeebodemroute is 168 kilometer lang neemt je mee langs onder andere Urk, Emmeloord, Lelystad, Dronten het voormalig eiland Schokland. Schokland is één van de UNESCO Werelderfgoed plekken in Nederland en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Niet alleen de steden en dorpen zijn mooi in de Polder het landschap en de vele bollenvelden, gecombineerd met bossen is ook veel moois te zien.


Holland boven Amsterdam – Noord-Holland

Amsterdam is prachtig en heeft je ook veel te bieden, maar ook boven Amsterdam is het ook genieten geblazen. De auto route Holland boven Amsterdam laat je de mooiste plekjes van Noord-Holland zien. De autoroute begint op het voormalige eiland Marken, waar je nog authentieke houten huizen op palen kan bewonderen. Ook de vuurtoren is interessant.

Dit is zeker niet de enige mooie plek. Je komt o.a. in Volendam, Monnickendam , Enkhuizen, Hoorn etc. Je eindigt de prachtige route bij de Zaanse Schans een prachtig toeristische bezienswaardigheid dat je gaat verrassen als je er nog nooit bent geweest.

De autoroute is 215 kilometer lang en als je er een dag voor uittrekt heb je ook tijd genoeg om van alles te bekijken het mooiste is om minimaal 1 overnachting te boeken tijdens de route zodat je nog meer tijd hebt.


Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug route van 91 kilometer is misschien niet zo lang maar overweg krijg je veel te zien en omdat de route niet zo lang is heb je ook tijd genoeg om alles te verkennen en te ontdekken.

De route begint bij de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen in Bunnik. Vanaf hier trekt je de natuur in. Zoals de Kaapse Bossen waar je de hoge uitkijk toren van 25 meter kan beklimmen voor een prachtig uitzicht. Wat je ook kan beklimmen is de Pyramide van Austerlitz, andere leuke activiteiten tijdens e route is het Leersumse veld dat zeer geschikt is voor een wandeling dit geldt ook voor de Soesterduinen. Hier vind je eindeloze zandverstuivingen en mooie heidevelden.

Onderweg kom je ook door leuke plaatsjes heen zoals Zeist, Soest en Baarn ook kun je genieten van Slot Zeist. In buurt van de route is ook het hoogste punt van Utrecht De Grebbeberg met een hoogte van 52 meter. Leuk om ook hier langs te gaan als je tijd over hebt.


ANWB Noord-Veluweroute

De Veluwe mag zeker niet ontbreken als het om autoroutes of de natuur gaat. Voor de top 7 heb ik gekozen voor de Noord-Veluwe Route, maar er zijn nog veel meer mooie autoroutes op de Veluwe te rijden.

Tijdens de route kun je genieten van de bossen, heide en zandverstuivingen. De prachtige bossen waar je langs en door heen rijdt zijn onder andere Kroondomein Het Loo, Boswachterij Nunspeet, het Elspeter Bos en de Boswachterij Garderen.

De bossen zijn niet de enige mooie plekken waar je langs komt je komt ook het het prachtige vestingstadje Elburg, langs Paleis het Loo met de bijzondere tuinen, en de waterburcht Cannenburch in Vaassen.

De route is 87 kilometer en goed te combineren met leuke ativiteiten of bezienswaardigheen tijdens de route.


Vergelijkbare berichten