Amsterdam
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/02/2024
6 min

De top 7 van de beste reisgidsen voor Amsterdam 2024

02/02/2024
6 min

Amsterdam is niet alleen geliefd bij toeristen uit het buitenland ook Nederlands gaan graag een dagje of een citytrip naar Amsterdam. De hoofdstad van Nederland heeft vele mogelijkheden, naast een rondvaart, shoppen en er ook vele bezienswaardigheden. 

Als je naar Amsterdam gaat wil je uiteraard zoveel mogelijk zien en beleven van de stad een goede voorbereiding is hier bij wel aanbevolen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste, beste en handigste boeken voor Amsterdam. Boeken die je kan helpen bij de voorbereiding en er voor zorgen dat je de mooiste plekjes van de hoofdstad niet mist. 

Ondanks dat de 7 boeken allemaal over Amsterdam gaan zijn ze heel divers. Om je een goed beeld te geven heb ik naast een uitgebreide beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen. 

Tip: Bekijk voordeeluitjes eens als je op zoek bent naar een hotel of overnachting in Amsterdam!

111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben

 • Een gids en leesboek over onbekende en verrassende plekken
 • Met idyllische locaties voor zomergenot
 • Bijzondere hotspots, gekke musea en bruisende broedplaatsen

Bas van Lier (1961) is journalist, schrijver van bedrijfsgeschiedenissen en andere
opdrachtpublicaties en auteur van non-fictie voor kinderen.

Zelfs voor geboren en getogen Amsterdammers kent de stad vele geheimen en onbekende plekken. Verscholen hofjes in de Jordaan, de winkel van Stadshout, de Hortus van de VU, of het restaurant waar je betaalt wat je voelt: ook de doorgewinterde Amsterdammer komt met dit boek voor verrassingen te staan. 

Het telt 111 minder bekende en onverwachte plekken in de stad, van het Siegerpark in Zuid tot een wijngaard in Noord en van het hoogste terras in West tot de Hoge Brug in Oost.

De 111 plekken-boeken zijn de ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken. Ze beschrijven steden en regio's vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden de beste insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden.

Met charme en humor worden buitenissige, merkwaardige en verrassende plekken beschreven en vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De boeken hebben een overtuigend en helder grafisch concept en zijn inspirerend om te lezen. 

De bonte mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto's nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze daarvoor nog niet kenden.

De Amsterdam city guide

Ruim 400 hotspots van de #1 city blog uit Amsterdam Yourlittleblackbook.me is de to go to-website voor iedereen die houdt van lekker eten en bijzondere adressen. 

Lifestyle en travel blogger Anne de Buck begon het platform in 2012 om haar persoonlijke tips over Amsterdam te delen. Inmiddels reist ze de hele wereld over om city guides te maken, maar Amsterdam blijft toch altijd haar grote liefde. Dagelijks inspireert Anne duizenden volgers om de leukste hotspots te ontdekken. 

In City Guide deelt ze haar favoriete adressen buiten de gebaande paden. Van de beste koffiebars tot concept stores en restaurants tot een bucketlist vol leuke dingen om te doen.

 • 6 wijken met handige wandelroutes 
 • 11 lijstjes met adressen op thema 
 • Geen tourist traps, maar alleen lokale favorieten 
 • Tips voor 24, 48 of 72 uur in Amsterdam

Amsterdam door! Gijs & Floor

Amsterdam, de stad vol oneindige verhalen, is kleurrijk, groen, verrassend en vrolijk. Wandel mee en ontdek de stad opnieuw. Negen wandelingen, kriskras door de stad, startpunt altijd vanaf de Dam. Noord, oost, zuid, west, twee routes door de haven, een over de Herengracht, een wandeling voor 4 mei en een voor de donkere decemberdagen

Ook neemt het boek je mee naar de mooiste parken en begraafplaatsen, langs bijzondere architectuur, kunstwerken en ambachtslieden en veel meer. Floor van Spaendonck en Gijs Stork begonnen tijdens de eerste lockdown van 2020 met hun wandelingen in de stad waar ze wonen, werken en feesten. De stad, stiller dan ooit, bleek mooier en interessanter dan ooit tevoren. 

Jan Rothuizen maakte de tekeningen bij hun verhalen.

1000 Dingen doen in Amsterdam

1000 leuke, speciale en verrassende activiteiten in en rondom Amsterdam. Ingedeeld in Centrum, Buiten het centrum en Groot-Amsterdam. Bekende Amsterdammers als de nachtburgemeester, de stadsdichter en de stadsecoloog vertellen over hun favoriete plekken. 

Een must have voor iedere inwoner van Amsterdam en voor iedere bezoeker van Amsterdam! 1000 dingen doen in Amsterdam laat zien dat Amsterdam veel meer te bieden heeft dan de Dam, Madam Tussauds en het Anne Frankhuis. Deze inspiratiegids neemt lezers mee naar gekke, speciale, spectaculaire en onbekende activiteiten. 

Een rondreis langs vergeten hofjes, bijzondere architectuur, culinaire hoogstandjes en eigentijdse stadsavonturen. Als klap op de vuurpijl vertellen tien bekende Amsterdammers over hun favoriete plekken in hun geliefde stad. Een unieke gids voor iedereen die van Amsterdam houdt en wel eens iets anders wil doen!

De Groene Reisgids Weekend - Amsterdam

 • Met extra aandacht voor de must sees en must do's in Amsterdam
 • Amsterdam in 3 (of meer) dagen: met een uitgewerkt reisplan
 • Meer dan 170 adressen om gezellig te tafelen, een glaasje te drinken, uit te gaan of te shoppen
 • De hoogtepunten van Amsterdam, met de handige Michelin sterrenbeoordeling
 • Overzichtelijke stadsplattegronden op basis van de beproefde Michelincartografie

Capitool Reisgids Top 10 Amsterdam

Capitool Top 10 Amsterdam

- Top 10 van onder andere de beste restaurants, de mooiste bezienswaardigheden en de leukste winkels
- Met de uitneembare kaart vind je gemakkelijk de weg
- De schitterende foto’s brengen Amsterdam tot leven
- Compact formaat, ideaal om mee te nemen
- Diverse wandelroutes leiden je door de historische wijken van de stad

Top 10 Amsterdam

De reisgids is opgebouwd uit top 10-lijsten die het beste van alles wat er in Amsterdam te zien en te doen is, behandelen. Bekijk de stad eens vanuit een ander perspectief en vergaap je aan de grachten en de historische panden om je te realiseren hoe mooi de Nederlandse hoofdstad is.

Top 10 Amsterdam bevat tips en praktische informatie voor tijdens het verblijf, zoals wat voor weer je kunt verwachten, waar je lekker kunt eten, gratis uitjes, welk hotel het beste is en gemakkelijk te volgen voorbeeldroutes zodat je in korte tijd zoveel mogelijk kunt zien. Of je nu een weekend of een hele week komt, dankzij de handige lijstjes heb je een snel overzicht van het beste wat de stad te bieden heeft. Zo zie je in één oogopslag welk museum de moeite waard is en waar je kunt winkelen of uit kunt gaan.

Deze Top 10-gids verdeelt de stad in zeven wijken:

- Oude Zijde
- Nieuwe Zijde
- Westelijke Grachtengordel
- Centrale Grachtengordel
- Oostelijke Grachtengordel
- Museumkwartier
- Plantage

En de omgeving van Amsterdam:

- Buiten het centrum

Naast winkelen in een van de talloze winkelstraten of slenteren langs de grachten heeft Amsterdam ook veel te bieden op het gebied van kunst. Het Rijksmuseum is wereldberoemd dankzij De Nachtwacht van Rembrandt, maar ook het Van Gogh Museum en het Amsterdam Museum zijn een bezoekje waard. 

Duik in de geschiedenis en leer hoe het was om onderdrukt te worden in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, een katholieke schuilkerk in de 17de eeuw. Het aangrijpende verhaal van de joodse familie Frank wordt tastbaar in het Anne Frank Huis, waar je door de kamers van het achterhuis kunt lopen.

Michelin in the Pocket - Amsterdam

In deze gloednieuwe kaartgidsen speelt Michelin zijn grootste troeven uit: kwaliteitscartografie wordt perfect gelinkt aan info over alles wat je moet zien en doen in de stad van jouw keus. Resultaat is een reisgids die nauwelijks groter is dan een smartphone - en dus perfect in je spijkerbroek of binnenzak past - en die leest als een tweet.

Reacties
Categorieën