Vlinders
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/03/2024
5 min

De top 7 van de beste gidsen over vlinders 2024

02/03/2024
5 min

Vlinder zijn één van de meeste bijzondere dieren in de natuur. Verschillende periodes in het jaar kun je genieten van de vlinder. De beste momenten zijn op mooie dagen dat het niet te warm (hitte golven) is en er ook geen harde wind staat.

Als het in maart alweer warmer wordt kun je de eerste vlinders al spotten. Dit zijn vlinder die overwinterd hebben zoals de citroenvlinder en de dagpauwoog. Juni is vaak een slecht maand als je vlinders in de natuur wilt zien vliegen en fladderen. Dit komt omdat de meeste soorten dan een eitje, rups of nog een pop zijn.

In juli en augustus vliegen er vele soorten vlinders en is het ook de beste tijd voor de vlinder. Je hebt hoge temperaturen, veel zon en lange dagen. In september en oktober zijn alle soortenuitgevlogen toch kun je op sommige mooie zonnige herfstdagen nog een laat vlieger tegenkomen zoals de atalanta vlinder.

De meeste kans op vlinders heb je dus in mei, en vanaf begin juli tot half september.

Als je meer over de vlinders te weten wilt komen zoals hoe de vlinders er uitzien, de namen, de eigenschap en nog veel meer informatie. Dan raad ik je de vlindergidsen aan. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 beste boeken en gidsen over vlinders.

Om je een goed beeld te geven heb ik naast een uitgebreide beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft naast extra informatie over het boek ook de waardering en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Een spectaculaire wereld van vlinders

Een perfecte introductie in de wereld van vlinders voor jong en oud

Wist je dat er meer dan 150.000 verschillende soorten vlinders en motten bestaan? En dat ze voorkomen op elk continent?

Dit schitterend geïllustreerde boek geeft je een unieke kijk in de wereld van de vlinders. Laat je verrassen door de verbazingwekkende feiten en sta versteld van spreads met uitgeklapte vleugels in sensationeel detail. Een bijzonder cadeauboek voor natuurliefhebbers van alle leeftijden!

Van Ben Rothery verscheen: Een spectaculaire wereld van vlinders, Verborgen wereld en Waterwereld. Verborgen wereld werd bekroond met een Zilveren Penseel 2021.

Zakgids Vlinders van de Benelux

Deze nieuwe vlindergids voor onderweg brengt meer dan 100 dagvlinders van de Benelux in beeld. Met behulp van duidelijke foto's en zoektips kun je veel algemene soorten ontdekken en leren herkennen.

Deze vlindergids past in elke binnenzak en helpt je alle vlinders van de Benelux gemakkelijk te herkennen aan de hand van heldere foto's en beschrijvingen. De gids bevat compacte informatie over de belangrijkste uiterlijke kenmerken, habitat, waardplant en verspreiding. - Alle soorten van de Benelux - Volledig geïllustreerd met duidelijke foto's - Met zoektips en wetenswaardigheden Ook soorten die recent in Nederland zijn waargenomen zijn opgenomen.

Een extra hoofdstuk behandelt de vlinders in de Eifel. De prachtige en duidelijke afbeeldingen helpen bij het vaststellen welke vlinder je ziet. Dit is het derde deel in de serie KNNV zakgidsen. In samenwerking met de Vlinderstichting en Natuurpunt België.

Wil Leurs is medeauteur en fotograaf van de Basisgids stinzenplanten. Hij werkt als analist hydrobiologie voor Wetterskip Fryslân en is gespecialiseerd in algen en waterplanten. Daarnaast fotografeert hij onder andere al vele jaren de insectenwereld. Marc Guyt is oprichter en eigenaar natuur beeldbank AGAMI, en enthousiast vogel- en natuurfotograaf en wereldreiziger. Hij is ook medeoprichter en organisator van de Texel Big Day, een uniek vogelevent voor het goede doel.

Het grote vlinderboek

Waarom zijn vlinders zo mooi gekleurd en hebben zij bijzondere patronen op hun vleugels? Philip Howse laat in dit prachtig geïllustreerde boek zien dat vlinders zich zo op ingenieuze wijze beschermen tegen hun natuurlijke vijanden.

Door Philip Howse's unieke benadering van deze schitterende en beeldrijke insecten, zullen zowel natuurliefhebbers als fotografen, kunstenaars en wetenschappers nieuwe kennis en inspiratie opdoen. Het boek geeft bovendien een helder overzicht van Europese vlinders, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.

Vlinder encyclopedie

De Vlinderencyclopedie is een uitvoerig naslag werk op het gebied van vlinders. Vele honderden soorten worden u in schitterende foto's en uitvoerige beschrijvingen voorgesteld. Een boek dat elke vlinder liefhebber in z'n boekenkast moet hebben staan.

Zakgids dagvlinders

Richard Lewington maakte voor Zakgids dagvlinders maar liefst 600 gedetailleerde illustraties van de verschillende levensstadia van een vlinder: ei, rups, pop en vlinder. Zo kun je met deze handige veldgids alle dagvlinders van je eigen omgeving leren kennen. In onze lage landen zijn dat 71 soorten, die lastig uit elkaar te houden zijn. Wie kent ze allemaal?

Met heldere informatie en verspreidingskaartjes om gericht op zoek te gaan en tips om vlinders in je tuin te lokken.

Een tuin voor bijen en vlinders

Het boek Een tuin voor bijen en vlinders leert je hoe je zelf bijen, vlinders en andere insecten kunt helpen met behulp van een diervriendelijke tuin, terras of balkon.

Een tuin vol bijen en vlinders van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen.

Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten, nu bijen en vlinders tot de bedreigde diersoorten horen.

Nachtvlinders

Het boek Nachtvlinders is een rijk geïllustreerd standaardwerk met meer dan 900 soorten macro-nachtvlinders die in Nederland en België voorkomen. Nachtvlinders hebben een minder opvallend uiterlijk dan dagvlinders, maar dat wil niet zeggen dat ze minder mooi zijn.

De veldgids Nachtvlinders toont hun grote verscheidenheid met prachtige, zeer gedetailleerde tekeningen en geeft uitgebreide informatie over determinatie, gelijkende soorten, vliegtijd en voorkomen. Kortom, dit is het standaardwerk over nachtvlinders.

Reacties
Categorieën