Heide Schapen
Reisgidsen en vakantieboeken
Ramon Kuiters
Reisgidsen en vakantieboeken
02/12/2024
5 min

De top 7 van de mooiste reisgidsen over de Veluwe 2024

02/12/2024
5 min

De Veluwe is één van de populairste gebieden van Nederland, zowel voor vakanties als dagjes weg. Naast vele bezienswaardigheden, is de natuur ook een grote trekpleister. De Veluwe heeft vele bossen, natuurgebieden en 2 prachtige Nationale Parken; De Hoge Veluwe en Veluwezoom. de natuurgebieden lenen zich perfect voor wandelingen, fietstochten en paardrijden. 

Als je meer over de Veluwe te weten wil komen of juist de mooiste routes en plekjes in een duidelijk overzicht wil? Raad ik je de reisgidsen en boeken over de Veluwe aan. De boeken in de  top 7 op deze pagina zijn heel divers en voegen allemaal iets toe. 

Om je een goed beeld te geven van de boeken en reisgidsen heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com. De link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen / kopen. 

De Veluwe

We kennen de Veluwe als een van de meest geliefde natuurgebieden van Nederland. Veel minder bekend is dat het ook een van onze oudste cultuurlandschappen is. Een landschap dat in duizenden jaren door de mens is gevormd. 

In de pre-historie was het Veluwemassief zelfs een van de dichtst bevolkte gebieden van Nederland. In de middeleeuwen veranderde dat. Doordat boeren de bodem uitputten, werd het een leeg en nauwelijks bewoond gebied met heide, zand-verstuivingen en bossen. Voor de adel waren die woeste gronden in de zeventiende eeuw de beste jachtgebieden van Europa. Tegenwoordig koesteren we de Veluwe om zijn waardevolle natuur, waar we rust, ontspanning en inspiratie kunnen vinden. 

Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied op land. In De Veluwe – Biografie van Nederlands grootste natuur-gebied laten landschapsonderzoekers Jan Neefjes en Hans Bleumink zien dat ook het uitgestrekte laagland rond het Veluwemassief – de IJsselvallei, de voormalige Zuiderzeekust, de Gelderse Vallei en de Veluwezoom – bij de Veluwe hoort. 

Landschappelijk en historisch gezien is het één gebied. Deze biografie vertelt voor het eerst het complete verhaal van het Veluwse landschap, van de heidevelden en de malebossen, van de landgoederen, de dorpen en de steden, van de sprengen en de watermolens. Het is een rijk geïllustreerde reis door de tijd. Een reis vol landschappelijke ontdekkingen, die je op een nieuwe manier naar de Veluwe laat kijken.

Wandelen over de onbekende Veluwe

Zijn er dan nog niet genoeg wandelgidsen over de Veluwe zult u zich afvragen? Waarom er nog één aan toevoegen? Die vraag hebben wij ons als uitgeverij samen met de auteur ook gesteld en het antwoord op die vraag is deze gids: zoals een kok na tientallen jaren zijn gasten graag nog met nieuwe gerechten wil verrassen, zo willen wij graag de verstokte Veluwe-proevers versteld doen staan van wat ze nog niet kennen. 

Rob Wolfs kent de Veluwe door en door. Door zijn werk als professioneel routemaker kent hij de Veluwe als zijn broekzak: ook de wegen en paden die niet in knooppuntennetwerken, paaltjesroutes of anderszins gemarkeerde wandelingen terecht zijn gekomen. Met al die onbekende ingrediënten heeft hij 20 stevige wandelingen in alle windstreken van de Veluwe samengesteld. Geef u over aan wandelkok Wolfs en laat u meevoeren op een verrassende reis langs nagenoeg ongebaande paden over de onbekende Veluwe.

Groots genieten op de Veluwe

Een handzaam boekje met fiets- en wandelroutes op de Veluwe met de 59 mooiste routes en veel informatie!

Regio-Boek - Groot Veluws doeboek

De Veluwe: een prachtig stuk Nederland waar zoveel te beleven en te doen is. Soms zie je door de vele bomen de uitgestrekte bossen niet meer. 

Het Groot Veluws Doeboek biedt een ingang voor al die bijzondere uitjes en plekken op de Veluwe, en laat ze overzichtelijk de revue passeren. Wat te denken van natuurexcursies op de Hoge Veluwe, lammetjes kijken bij de diverse schaapskuddes die de Veluwe rijk is, struinen door de stuifzandgebieden of je smaakpapillen laten verwennen tijdens de Midzomerproeverij in Vierhouten? En dan hebben we het nog niet eens over de vele creatieve en sportieve mogelijkheden die de Veluwe biedt. 

Dit boek geeft je gegarandeerd inspirerende ideeën voor de leukste tripjes en uitjes die een ultieme beleving van de Veluwe zullen verschaffen. Een boek om nog jaren plezier van te hebben!

Falk Staatsbosbeheer wandelkaart 19 Noord-Veluwe

1e druk, 2018-2019 Noord-Veluwe is een prachtig geschakeerd aaneengesloten natuurgebied met bijzonder veel variatie. Zo wordt het gebied getypeerd door oude grillige loofbossen, eindeloze heidevelden, fraaie landgoederen, woeste stuifzanden en wilde dieren zoals het edelhert, moeflon en wildzwijn. Ontdek met deze wandelkaart de mooiste historische stukken natuur op de Veluwe. 

Denk bijvoorbeeld aan de Leuvenumse bossen, het Vierhouterbos, Boswachterij Speulderbos en Sprielderbos, Landgoed Staverden en het Gortelse Bos. Tijdens een wandeling of een fietstocht door het bosrijkste gebied van Nederland is het vrijwel bijna onmogelijk niet onder de indruk te raken van dit uitgestrekte natuurgebied. Bossen, heidevelden waaronder de Elspeetse Heide, zandverstuivingen zoals het Hulshorsterzand en weidegronden strekken zich uit tot aan de horizon. 

Met de kaart van Falk Staatsbosbeheer ga je mee op ontdekkingsreis door dit mooie natuurgebied. Tal van uitgestippelde wandelroutes wijzen je de weg. Deze wandelroutes zijn uitgestippeld in samenwerking met Kroondomein Het Loo, de NS, het Geldersch Landschap & Kasteelen, de Vereniging Natuurmonumenten, Gemeente Nunspeet, Harderwijk en Ermelo. Alle straatnamen in het buitengebied zijn aangegeven. 

Vernieuwde en grotere kaart uitsnede 34 gemarkeerde wandelroutes Fietspaden Fietsknooppuntennetwerk Alle straten in het buitengebied Uitgebreid met toeristische en recreatieve informatie

Crossbill guides 32 - Veluwe

Nominatie shortlist Jan Wolkers Prijs 2017. Met gratis wandel-app! De Veluwe is een uniek Nederlands natuurgebied. 22 mooie fiets- en wandelroutes voeren je langs de meest bijzondere plekken. Van de Randmeren in het noorden, over de stuwwallen en zandgronden van het Veluweplateau tot het coulisselandschap en de rivieren in de vallei, alle aspecten van de Veluwe komen aan bod. 

Uitgebreide achtergrondinformatie en tips om wild, flora en fauna te vinden maken deze gids compleet. De 22 beste wandel- en fietsroutes Tips om wild, vogels, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden Natuur beleven met kinderen. De beste plekken voor bloeiende heide, herfstkleuren, wild kijken en nog veel meer Uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna.  De beste plekken in ieder jaargetijde Extra! met Veluwe-app

ANWB Fietsknooppuntenkaart 9 - Fietsknooppuntenkaart Veluwe

Stippel je eigen fietsroute door de Veluwe uit met de ANWB fietsknooppuntenkaart, editie 2021. Geniet van het Nederlandse landschap en plan een route door onze Nationale Parken, fiets langs water en over dijken, door polders en weidelandschappen en pauzeer onderweg op een gezellig terras. Met de vernieuwde knooppuntenkaart kies je je eigen fietsroute. De kaart bevat alle LF-routes (Landelijke Fietsroutes), toeristische informatie, musea, horeca en een duidelijke legenda. In totaal zijn er 28 ANWB Fietsknooppuntenkaarten.

Reacties
Categorieën