Triglav
Europa
Ramon Kuiters
Europa
01/24/2024
7 min

De top 7 van de mooiste Nationale Parken in Europa 2024

01/24/2024
7 min

Eerlijk is Eerlijk de Nationale Parken in Nederland zijn mooi en heel bijzonder, maar wel heel anders dan in andere landen van Europa. De landschappen zijn daar veelal ruige en de natuur vaak nog ongerept. 

Maar welke natuurparken / nationale parken in Europa zijn nu het mooiste? Behoren daar ook de Nederlandse Nationale parken bij? De 7 mooiste natuurparken / Nationale Parken in Europa heb ik voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven heb ik de natuurparken uitgebreid beschreven. Het natuurpark in zijn geheel, maar ook de mooiste plekjes, de bijzonderheden en nog veel meer. Uiteraard ontbreken er ook geen vakantietips. 

Nationaal Park Plitvicemeren - Kroatië

Midden in het Kroatië vind je het prachtige Nationale Park Plitvice Lakes (Plitvicemeren). Plitvicemeren is door een natuurlijke afzettingsproces gedurende duizenden jaren ontstaan, het park bestaat uit o.a. 16 terrasvormige meren, grotten en watervallen. 

De watervallen zijn te bezoeken door de wandelpaden die rond de meren naar de watervallen slingeren. De wandelpaden kunnen af en toe best uitdagend zijn om de watervallen te bereiken. Je krijgt er wel een prachtig uitzicht voor terug. Het leuke aan de watervallen is dat ze de meren met elkaar verbinden. Enkele grotten zijn te bezoeken weer uiteraard wel heel voorzichtig. 

De meren veranderen continue van kleur door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Een ander leuk weetje is dat je hier verschillende mooie wilde dieren kunt spotten. In totaal zijn er circa 120 vogelsoorten en vele vlinders. Ook zijn er grotere dieren te spotten zoals lynxen, bruine beren, herten, wilde zwijnen en wolven. Ondanks deze wilde dieren kun je veilig op de paden wandelen.

Natuurpark Plivicemeren staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dit is uiteraard geen wonder, de meren en het gebied zijn adembenemend. De oppervlakte van het natuurpark is ongeveer oppervlakte van bijna 300 km² en wordt ook wel ¨Het groene erfgoed van Kroatië¨ genoemd. 

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Plitvicemeren

Oulanka Nationaal Park - Finland

In Noord-Finland vind je het Nationaal Park Oulanka, het is gelegen tussen Salla en Ruka en daarom ook goed te bereiken. Het natuurpark werd tot de 17e eeuw bewoont door de Sami-bevolking. Tegenwoordig is het een echt hike en bike gebied geworden. Het Nationale Park leent zich heel goed voor trekkingstochten, maar ook voor mountainbike tochten en kanoën

Kanoën kan best uitdagend zijn in het Oulanka Natuurpark omdat er diverse wilde rivieren tussen zitten. Overnachten in het natuurpark kan vrij eenvoudig in één van de houten hutten die in het park staan. 

Het Nationale Park Oulanka staat niet voor niets in deze top 7. De natuur is hier prachtig en de lucht is hier super schoon. De verschillende wandelpaden, de hangende bruggen, de imposante watervallen maken het park extra aantrekkelijk. 

Ook voor de natuurliefhebber is er veel te zien bijzondere flora en fauna en er bestaat een grote kans dat jij wilde dieren gaat spotten. In het natuurpark leven o.a. veel  de beer, lynx, veelvraat en eland. Maar ook vele vogelsoorten, insecten en vlinders. 

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Oulanka

Lake District National Park - Groot-Brittannië

Het nationaal park Lake District is gelegen in het noordwesten van Engeland. Het park is in 1951 opgericht en heeft een oppervlakte van 2362 vierkante kilometer. Het natuurpark ligt in een bergachtig gebied, de hoogste berg is Scafell Pike met 978 meter. Lake District staat vanwege haar schoonheid ook op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. 

Zoals de naam je al doet vermoeden vind je hier talloze meren, de ene nog mooier dan de andere. de bekendste meren die je hier vind zijn o.a.: Windermere , Coniston Water,  Ullswater,  Thirlmere, Derwent Water en Bassenthwaite Lake. De meren en de berge zorgen ervoor dat er veel te zien en te beleven is in het Natuurpark dat uitermate geschikt is voor lange wandelingen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet in het Nationale Park. Een aantal routes zijn bergwandelingen en meer geschikt voor de gevorderde (berg)wandelaar.

Lake District heeft je niet alleen een prachtige natuur te bieden maar kan je ook meer vertellen over de geschiedenis in het gebied. Je kunt o.a. de steencirkels uit de bronstijd, Romeinse ruïnes en een achttiende-eeuws kasteel bezoeken. 

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Lake District

Triglav Nationaal Park - Slovenië

Het Nationaal Park Triglav is gelegen in de Julische Alpen, in het noordwesten van Slovenië. Het natuurpark is vernoemd naar de berg Triglav, deze berg is het nationale symbool van Slovenië. Je kunt het natuurpark goed bereiken vanaf Ljubljana en Villach.  

De berg Triglav is de hoogste berg van Slovenië met een hoogte van 2864 meter en omringt het Nationale Park. De grote hoogte verschillende van de berg Triglav zorgt voor fantastische landschappen, vele bergriviertjes en adembenemende watervallen. 

Het natuurpark is zeer geschikt voor de natuurliefhebber maar ook voor de actieve vakantiegangers, je kunt hier zeer goed wandelen, klimmen, mountainbiken, raften en kajakken. Deze mogelijkheden hebben er ook voor gezorgd dat het natuurpark steeds geliefder wordt bij de Slovenen zelf als bij de toeristen. 

Water speelt een grote rol in het natuurpark dit zie je ook wel terug bij de watervallen en de watersport mogelijkheden in het park. Dat er veel water is heeft te maken met de rivieren Soča en Sava die stromen van het park naar de Adriatische en Zwarte Zee.

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Triglav

Ordesa National Park - Spanje

Het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido gelegen in de Pyreneeën, in het noorden van Spanje in de buurt van de Franse Grens. Het nationale park is geopend rond 1918 en had toen een oppervlakte van ongever 2.000 hectare, tegenwoordig is de omgevang van het park ruim 15.000 hectare. Sinds 1997 staat het samen met het aangrenzende Franse Nationaal Park Pyrénées op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

De flora en fauna is zeer indrukwekkend met meer dan 1500 soorten bloemen, 170 vogelsoorten (waaronder de Lammergier) en vele andere zoogdieren en reptielen. Deze bloemen en dieren kun je spotten tijdens een wandeling door het Nationale Park. Je vind hier goede wandelpaden die vaak in de schaduw van de Pyreneeën ligt. Onderweg kun je ook genieten van de prachtige groene vallei, de imposante rotswanden en watervallen. 

Het Nationale Park is niet voor niets uitgeroepen in 2020 tot het mooiste Nationale Park in Spanje door Lonely Planet. De hoogste berg in het nationale park Monte-Perdido Massief (3355 m). De hoogste top ligt net buiten het nationale park. 

Nationaal Park Hohe Tauern - Oostenrijk

Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen, met en oppervlakte van 1.856 vierkante kilometer. Het park telt o.a. 266 bergtoppen boven de 3000 meter, 342 gletsjers, 26 watervallen en 551 bergmeren. 

De hoogste berg is de  Grossglockner met een hoogte 3789 meter. De pasterzengletsjer heeft een lengte van ruim 8 kilometer en de hoogste waterval is de Krimmler waterval van 380 meter. Dit is tevens de hoogste waterval van Europa.

Een prachtige autoroute door het Nationale park is de Großglockner Hochalpenstraße. Deze route is bijna 50 kilometer lang en heeft 36 haarspeldbochten en je komt op een hoogte van ruim 2500 meter. 

Het National Park Hohe Tauern is ook zeer geschikt voor de actieve vakantieganger zowel in de zomer als in de winter. In de Winter vind je hier diverse skigebieden en vele pistes. In de zomer kun je hier prachtige lange wandelingen maken. 

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Hohe Tauern

Jotunheimen – Noorwegen

Noorwegen kom je vaak tegen als het gaat om de mooiste landen en natuur in Europa, en ontbreekt ook niet als het gaat om Nationale / natuur Parken in de top 7. Het land heeft namelijk het Nationale Park Jotunheimen. Het nationaal park Jotunheimen is een enorm berggebied in het Oosten van Noorwegen en heeft een oppervlakte van circa 3.500 vierkante kilometer.

Het park bevat de 29 hoogte punten van het land en wordt ook wel  "Home of the Giants" genoemd. De hoogste berg is de Galdhøpiggen met 2469 meter. In het park liggen ook de meren Tyin, Gjende, Bygdin en Vinstri. In het westen van het park vind je de grote gletsjer Jostedalsbreen.

De adembenemende berglandschappen zijn heel populair bij de wandelaars, een goede uitrusting waar onder stevige (berg)wandelschoenen is een must. De beroemdste en populairste wandeltocht is naar de bergkam van Besseggen. Een wandeling van circa 17 kilometer. De ervaren wandelaar doet er tussen de 5 en 7 uur over. 

Tijdens de wandeling kun je genieten indrukwekkende uitzichten over meren en fjorden. Uiteraard zijn er ook vele prachtige korte wandelroutes die ook meer geschikt zijn voor de beginnende (berg) wandelaar. Een groot voordeel van het Nationale Park is dat er diverse hutten staan in het park waar je kunt uitrusten en overnachten zodat je ook makkelijk meerdere dagen door het park kan trekken. 

Bekijk hier de prachtige vakantiemogelijkheden voor het Nationale Park Jotumheimen

Reacties
Categorieën