Vogels spotten Verrekijker
Vakantie producten en overige
Ramon Kuiters
Vakantie producten en overige
02/02/2024
23 min

De top 7 van beste verrekijkers voor de (beginnende) vogelaar 2024 (tips)

02/02/2024
23 min

Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers komen met grote regelmaat dieren tegen in de natuur. Het ene dier is beter zichtbaar dan het andere. Er zijn dieren die veel aanwezig zijn, maar ook zeldzame dieren deze wil graag iedereen spotten. Dieren spotten en vooral op afstand is bijna niet mogelijk zonder een goede verrekijker.

Maar wat is eigenlijk een goede verrekijker, want je hebt al mooie verrekijker met prachtige beschrijvingen vanaf € 20,- oplopend tot ver boven de € 1000,-. Op deze pagina vertel ik je alles over de verrekijkers, waar je op moet letten als je een verrekijker wilt kopen, de verschillen tussen de verrekijkers. Maar ook de verschillen tussen het kijken naar vogels en wild dieren.

Naast veel informatie en de 7 beste verrekijker voor wild en vogels spotten vind je ook diverse tips voor de (beginnende) vogelaar op deze pagina.

Hoeveel x moet de verrekijker vergroten?

Voor de vogelaars en wild kijkers zijn er twee mogelijkheden die geschikt zijn, dat is 8x en 10x vergroten. Met beide vergrotingen kun je de vogels en wilde dieren van dichtbij bekijken. Je zou misschien denken dat je het beste kunt kiezen voor 10x vergroten, omdat je dan nog meer kunt inzoomen, maar aan de 10x vergroten verrekijkers zitten ook nadelen ten opzichte van de 8x vergrotingen. Want een hogere vergrotingsmogelijkheid is niet altijd beter. Hieronder lees je de voor- en nadelen van beide vergrotingen.

Er wordt steeds vaker gekozen voor 8x vergroten. Ondanks dat deze minder goed inzoomt / vergroot heeft de 8x vergroten wel veel voordelen. Je hebt een breder zicht, daarom kiezen wildspotters ook vrij wel allemaal voor een 8x verrekijker. Dit is vooral handig als je de dieren nog moet gaan spotten.

Andere voordelen zijn dat de 8 x vergroting een stuk licht is en daarom ook makkelijk stil te houden is. Dit resulteert in minder trillen qua beeld. Dit kun je uiteraard voorkomen door een statief te gebruiken. Voor lopende vogelaars en wild spotters is een 8x vergroting vaak de beste keuze. Hier hoe je ook geen statief voor mee te nemen dit kan uiteraard wel.

Zit je of sta je op een plek vanuit huis, een vast punt, een uitkijktoren of vogelhut dan kun je ook kiezen voor een 10x verrekijker en eventueel een statief gaan gebruiken, zodat je geen trillingen krijgt bij het kijken. Bepaalde verrekijkers hebben een image stabiliser, dit houdt in dat je verrekijker bepaalde trillingen stabiliseert. Dit houdt niet in dat je helemaal geen trillingen meer hebt.

Als je de vogel niet met het blote ook kan waarnemen zal je het ook niet lukken met een verrekijker, dan blijf je zoeken en dan is een 8x vergroting weer prettiger, omdat je dan een breder zicht hebt. Ook is deze compacter en vaak sneller in gebruik, dit kan soms het verschil maken van een vogel wel goed zien en niet goed zien.

Daarnaast kan een beginnende vogelaar bij een verrekijker gebruiken in het begin veel moeite hebben met het scherpstellen, daarom kan het ook een reden zijn om eerst met een 8x vergroting te beginnen. Daarnaast heb je er ook nog te maken dat een 10x vergrote verrekijker minder licht doorlaat, dit gaat ten koste van de contrast weergave en de scherpte van het beeld wat je ziet.

Voor degene die een bril dragen tijdens het vogels spotten worden ook in de meeste gevallen een 8x vergroting aangeraden. Door de (beperkte) vergroting is de oog afstand, de afstand gemeten vanaf het oculair tot de plek waar het beeld gevormd wordt, groter dan bij andere kijkers.

 Een grotere afstand maakt het voor brildragers makkelijker om een goed helder beeld te krijgen. Bij een grotere vergrotingen kan het beeld minder helder worden of moet je meer afstand nemen van de verrekijker.

Een verrekijker met een vergroting van 10x zie je de vogel of wild dier van dichterbij waardoor je ook veel meer fijne details kunt bekijken. Dit is ideaal voor roofvogels, grotere vogels die schuw zijn, Maar ook voor wilde dieren die niet makkelijk te spotten zijn en echt op afstand moet spotten..

Grotere vogels bewegen doorgaans langzamer en dan is een kleinere beeldhoek geen probleem. De kans op trillen met een 10x vergrote verrekijker is wel groot en je bent vaak minder weerbaar voor het gewicht en de grote. Dit kan onhandig zijn als je aan het jagen bent op wild aan het bekijken.

Een 8x vergrotende verrekijker is in de meeste gevallen goedkoper, compacter en sneller in gebruik. Je hebt minder last van trillingen en je zoekbeeld is ook groter. Het instellen van de juiste scherpte is eenvoudiger en je hebt minder met de lichtval te maken. Ook is deze verrekijker handzamer en lichter waardoor je deze ook eenvoudig mee kunt nemen.

Een 8x vergrotende verrekijker is een zeer goed instap model en ook zeer geschikt als je niet zo vaste hand hebt en niet met een statief wil gaan werken. Je ziet misschien wel iets minder details, maar nog ruim voldoende en veel meer dan met het blote oog.

Kom je op een fase dat de 8x vergroting niet meer voldoende is en dat je toe bent aan een stapje verder dan kun je altijd nog kiezen voor een verrekijker met een vergroting van 10x.

Wilde dieren en vogels spotten bij schemering en in het donker?

Als je een verrekijker wilt aanschaffen is het belangrijk als je weet wat je er mee wilt gaan doen. Wil jij de verrekijker alleen overdag gebruiken of ook in het donker / schemering. Wil je vroeg of juist laat op pad om de mooiste vogels of wilde dieren te spotten en werk je dus met schemering, zowel in de ochtend als in de avond? Dan moet je rekening houden met de schermgetal.

Schemergetal is het getal dat aangeeft in hoeverre je onder slechte lichtomstandigheden nog een goede waarneming kunt krijgen. Het schemergetal mag je niet verwarren met de lichtsterkte. De lichtsterkte geeft weer hoe helder het beeld is. Hierbij geldt hoe hoger de lichtsterkte, hoe helderder jouw beeld is.

 Wil jij alleen overdag vogels en dieren spotten, dan heb je voldoende aan een verrekijker met een schemergetal tot 15. Het liefst zo hoog mogelijk want het bos is altijd donkerder dan een open veld. Vooral bij donkere dagen is een hoog schemergetal prettig als je in de bossen bent.

Wil je veel in het donker / schemer vogels gaan kijken dan kun je het beste kiezen voor een schemergetal van rond de 18 en hoger.

De verrekijker voor een vaste plek of voor de lopende vogelaar?

Naast de vergrotende factor kan ook het gewicht van de camera een rol spelen hoe jij je vogels wilt gaan spotten. Maar ook niet onbelangrijk in welk weertype jij op pad wil gaan. Ga je op een vaste plek zitten, bijvoorbeeld een camouflagehut of vanuit een plek met een dakje of afdakje, dan ben je minder gevoelig voor het water. Wil jij wandelend vogels spotten, dan is een waterdichte verrekijker wel een must en speelt het gewicht ook een grote rol. Dus bedenk eerst goed waarvoor je de verrekijker wilt gaan gebruiken.

Een grote verrekijker is in de meeste gevallen ook meteen een stuk zwaarder en daarom kan deze lastiger in beweging te brengen zijn. Het klinkt misschien raar, maar een zwaardere verrekijker is doorgaans wel makkelijker stil te houden en je voorkomt hier lichte trillingen en bewegen mee. Wel treed vermoeidheid van de spieren eerder op. Een grotere verrekijker is makkelijker vast te houden. Een grote kijker ligt vaak ook prettiger in de hand als je handschoenen aan hebt.

De kleine compacte verrekijkers hebben een voorste lensopening van 20 mm tot ongeveer 28 mm. Een kleine lichte verrekijker is makkelijk mee te nemen. De kans is groter dat je kleine verrekijker meeneemt, omdat je deze makkelijk mee kan dragen of een in tas stopt. Zodat de kans groot is dat je nooit meer een vogel of wild dier mist ook heb je nu de kans om het dier beter te bekijken en meer details te zien. Een kleine lens laat wel minder licht binnenkomen. Bij weinig licht kan het lastig zijn om met een kleine verrekijker voldoende ligt te krijgen. Ook is de contrast en de kleurweergave over het algemeen minder door de kleine opening.

De gemiddelde verrekijkers hebben een lensopening tussen de 28 mm en 40 mm. Dit is voor vele een goed model (een gulden midden weg). Het zit met de eigenschappen precies tussen groot en klein in.

De grote verrekijkers hebben een lensopening van groter dan 40 mm. Ze zijn zwaarder en grote dan de middenklasse. De lichtsterkte, en helderheid zijn wel van een hogere kwaliteit ten opzichte van de kleinere modellen. Het gewicht is vaak een reden dat er gekozen wordt voor de middenklasse de kwaliteit tussen de gemiddelde grote en de grote verrekijkers wordt steeds kleiner.

Wil je voornamelijk of alleen in de schemer of bij zonsopkomst gebruik maken van de verrekijker dan is een lensopening (objectiefmaat) van 50 of meer aan te raden. De verrekijkers worden ook vaak jacht verrekijkers genoemd.

Fanatieke vogelaars en dieren spotters (jagers)hebben vaak meerdere verrekijkers. Zodat ze voor elke gelegenheid de juiste verrekijker hebben voor zowel de vaste plekken als tijdens het wandelen.

De meeste kijkers hebben redelijk tot goede afdichtingen als het gaat om luchtvochtigheid en regen. Verrekijkers zijn in de meeste vallen niet helemaal waterdicht. Als je een waterdichte verrekijker hebt zijn deze vaak gevuld met gas (stikstof vulling) om het beslaan van de glazen tegen te gaan. Naast het vocht heeft het ook een voordeel dat het beste stof en vuil buiten houdt.

Review van de 7 beste verrekijkers om vogels en wild te spotten.

Hieronder vind je de 7 beste verrekijker voorde vogelaar, de jager en de wild spotter. Uiteraard zijn deze verrekijkers ook zeer geschikt voor vakanties, natuurliefhebbers en iedereen die alles net iets beter wil zien in de natuur.  De modellen die ik geselecteerd heb zijn de beste en mooiste exemplaren voor 2021/ 2022. Naast een uitgebreide omschrijving heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd om je goed beeld te geven of het model voor jou geschikt is.

Naast de dat ik op de verschillende eigenschappen van de verrekijkers heb gelet. (of ze geschikt zijn voor de schemering, voor vogels etc) heb ik gekozen voor verschillende prijsklasse zodat er voor ieder budget (ook de beginner) een geschikte verrekijker is.

Bresser Verrekijker - Hunter 10x25 - Dakkant - Licht & Compact

De Bresser Hunter10x25 is een compacte en kleine dakkant verrekijker en ideaal voor vele gelegenheden en bezigheden. Met de 10x vergroting kun je veel details zien van de dieren en de natuur, je haalt de dieren dichterbij terwijl je op afstand blijft zodat ze niet schrikken van je aanwezigheid.

Door dat het een compacte en kleine verrekijker is heeft het een licht gewicht en kan het makkelijk overal mee naar toegenomen worden. De verrekijker kan goed gebruikt worden op vakantie, wandelen of reizen,. De verrekijker neemt weinig ruim in beslag en is snel te gebruiken.

 Het volledig gecoate BaK-7 optiek staat garant voor een helder en scherp beeld. Volledig instelbare oculairen stellen je in staat om de verrekijker aan uw persoonlijk gezichtsvermogen aan te passen, zodat de verrekijker voor iedereen te gebruiken is. De behuizing en de buizen hebben een rubberen bekleding met een speciale grip voor je vingers, zodat het makkelijk vast te houden is en bied veel comfort.

De Bresser Hunter verrekijker wordt geleverd met een heuptas, een draagriem en een duidelijke handleiding.

Bresser Verrekijker - Hunter 10x50 - Porro - Fijne Grip & Zeer Stabiel

De Bresser Hunter 10x50 is een klassieke Porro kijker met een moderne styling en materialen. Met dezelfde kwaliteit van de afgelopen jaren in een nieuw jasje voor een betaalbare kwailiteit.  !

Het Bak-7 optiek is volledig gecoat waardoor goede heldere optische prestaties worden geleverd. De Hunter 10x50 is makkelijk en snel scherp te stellen door het grote scherp stelwiel.

De wordt verrekijker geleverd met een sterke rubberen bekleding, die extra bescherming biedt tegen stoten en vallen. De kijker is met een optionele statiefadapter makkelijk op een camera statief te monteren, zodat u langer en rustiger kunt kijken en de laatste mogelijke trillingen weg haalt. .

Met de dioptri instelmogelijkheden op het oculair kan de verrekijker aan uw persoonlijk gezichtsvermogen aangepast worden, en ook zeer geschikt voor brildragers.

Door de volgende eigenschappen: Objectief lensdiameter: 50 mm, Lichtsterkte: 25
en Schemergetal: 22,36 is de verrekijker ook te gebruiken in de schemering en bij zonsopgang. Hierdoor is de verrekijker ook geschikt voor jagers, vogelaars en wild spotters dien iet alleen overdag op pad gaan.

De verrekijker Bresser Hunter 10x50 wordt geleverd met een heuptas en draagriem, waardoor de verrekijker ook eenvoudig mee te nemen is als je op pad gaat Door de 10x vergroting kun jij jouw objecten van dichtbij bekijken en bewonderen.

Bynolyt Stork Wpr 8X42

De Bynolyt Stork wpr 8x42 is een verrekijker met een open brug. hierdoor ligt de verrekijker pretting in de had en stabiliseert (groot en deels) de trillingen. Door de vergroting van 8x zijn volgesn en wilde dieren eenvoudig te spotten (als je op de goede plek bent).

De lens heeft een doorsnede van 42mm, daardoor valt er veel licht in de verrekijker en stelt je pupil zich makkelijk scherp. Dit geeft veel rust en heldere kleuren. Het rechter en linker ook zijn los van elkaar scherp te stellen, dit is er handig omdat beide ogen zelden precies het zelfde zijn. Dit is ook een groot voordeel van brildragers die ook uitstekend door deze kijker kunnen kijken.

De verrekijker is gevuld met stikstof. Dit heeft als voordeel dat er geen geen water of vochtige lucht in de kijker kan komen en wordt condens voorkomen. In een tropisch regenwoud en vochtige omgevingen  omgeving is dit een must.

De Bynolyt Stork wordt geleverd met draagriem en foudraal.

Barr & Stroud Verrekijker Sierra 10x50 Phasegecoat

Deze nieuwe kijkers uit de Barr &: Stroud Sierra serie zijn bijzonder goed ontvangen en komen uitstekend uit diverse testen. Opvallende kenmerken zijn de superieure beeldweergave, degelijk body in combinatie met een zeer goede en aantrekkelijke prijs.

Deze Barr &: Stroud verrekijker uit de Sierra serie heeft een stevige, robuuste, met stoer rubber beklede behuizing. De verrekijker heeft een briljante BAK-4 optiek die voorzien is van een Phase coating. De optiek is fully multi coated, waardoor in combinatie met de phasecoating:de optische prestaties verbluffend zijn.

Een ander voordeel is dat de verrekijker is gevuld met nitrogeengas  en daardoor waterdicht gedurende 3 minuten op een diepte van 1,5 meter.  De kijker heeft in het midden voorin de brug een statiefaansluiting,waardoor hij met behulp van een statiefadapter op elk willekeurig camerastatief geplaatst kan worden.

Met de metalen twist-up oogschelpen is de verrekijker ook goed te gebruiken voor brildagers. Met een dioptri oogcorrectie op het oculair van +4 tot -4 :kunnen ze op bijna alle ogen ingesteld worden.De kijker kan op een oogbreedte ingesteld worden van 56mm tot 74mm.

De verrekijker word geleverd met een luxe draagtas, luxe draagriem, oogbeschermkappen en regendeksel.  Op de verrekijker zit 10 jaar garantie.

Vortex Crossfire HD 8x42 Verrekijker

De Vortex Crossfire HD is de nieuwe en verbeterde versie in de Crossfire-serie van Vortex. Vortex heeft de Crossfire HD 8x42 Verrekijker uitgerust met een verbeterd HD optisch systeem met volledig Multi Coated lenzen. Dit zorgt voor een hogere lichttransmissie waardoor u heldere en scherpere beelden krijgt dan bij zijn voorganger.

De Vortex Crossfire HD 8x42 Verrekijker is uitgerust met een Vortex Glasspak Verrekijker Harnas waarin u uw verrekijker goed kunt beschermen op momenten dat u de verrekijker niet gebruikt. Deze tas kunt u eenvoudig op uw borst hangen zodat u hem met één handbeweging kunt pakken.

De grote voordelen van deze prachtige verrekijker zijn:

 • HD Optisch Systeem, geoptimaliseerde glaselementen voor een uitzonderlijke scherpte en een uitstekende kleurechtheid, van rand tot rand.
 • Fully Multi Coated lenzen, antireflecterende coatings op alle lucht/glasoppervlakken zorgen voor een betere lichttransmissie voor meer helderheid en meer rendement in omstandigheden met minder licht.
 • Fase correctie, coating op het dakkantprisma verhoogt de resolutie en het contrast.
 • Stikstofgas gevuld en met O-ringen afgesloten om de verrekijker waterdicht te maken en om mistvorming te voorkomen.
 • Rubberen body, deze biedt een veilige, slipvrije grip en duurzame bescherming.
 • Schokbestendig, ontworpen om de grootste schokken te weerstaan.
 • Twist-up eyecups.
 • Dioptrie aanpassing bij rechter oculair.

Bushnell H2O Dakkant 8x42 - Blauw

De Bushnell H2O Dakkant 8x42 is de ultieme verrekijker voor in alle extreme omstandigheden, zoals slecht weer of op het water. De kijker is namelijk volledig waterdicht en dankzij de stikstofvulling blijven de lenzen condensvrij.

De H2O lijn van Bushnell is voorzien van een verbeterde rubberen bekleding waardoor de verrekijker extra grip heeft en schokken geabsorbeerd worden. De BaK-4 prisma's zorgen voor heldere, duidelijke beelden en dankzij de multi-coated lenzen heeft de verrekijker een superieure lichttransmissie. Doordat de scherp stelring naar voren is verplaatst is de verrekijker nog gemakkelijker in gebruik.

Nordwald® 10x42 Verrekijker

Ga jij graag de natuur in, of zoek je een kwalitatief goede kijker om vogels te spotten. Deze hoogwaardige gebruiksvriendelijke verrekijker van Nordwald is gevuld met stikstof, daardoor is de verrekijker volledig water- en stofdicht.

De verrekijker wordt tevens geleverd met een smartphone adapter en een adapter om de verrekijker te gebruiken in combinatie met een statief. Met deze verrekijker beleef je elk moment 10x dichterbij. De smartphoneadapter maakt het eenvoudig om je ervaringen op te nemen tijdens het vogelspotten of bij voetbalwedstrijden en concerten.

De BAK4 prisma en de full multi-coated (FMC) lenzen garanderen een hoge resolutie en helder zicht, zelfs als het schemert. De extra grote 18mm ooglenzen maakt deze verrekijker tevens ideaal voor brildragers. Nordwald staat garant voor kwaliteit. Het complete set wordt geleverd in een mooie opbergdoos, zo houdt je alles netjes bij elkaar. De verrekijker van Nordwald is geschikt voor volwassenen en kinderen. De verrekijker is inclusief draagriem, draagtas, lensdoppen, statiefadapter en een smartphonehouder.

Voordelen verrekijker NORDWALD:
Nitrogen gas gevuld, dus volledig water- en stofdicht
Bak4 prisma
10 vergroting
42mm multicoating lens met grotere lichtdoorlatendheid
Inclusief statiefadapter en smartphonehouder
Zeer geschikt voor brildragers
Inclusief extra accessoires en hoogwaardige opbergdoos

Multi-coated lenzen
De fully multi-coated lenzen zorgen ervoor dat alles, zelfs tot op 300 meter afstand, haarscherp en met minimale reflectie te zien is. De lensdiameter is 42mm en geeft een vergroting van 10x. FMC lenzen zorgen voor meer contrast en maken de beelden helderder. Zelfs als er minder licht is. Dit maakt de Nordwald verrekijker zo geschikt bij concerten, in de vroege uurtjes of juist in de schemer.

BAK4 prisma
De Nordwald verrekijker beschikt over het BAK4 prisma. Ten opzichte van andere kijkers met een BAK7 prisma gaat er bij een BAK4 prisma veel minder licht verloren. Met de hoge brekingsindex zijn er geen verstoringen in het beeld. Zo behoud je optimale helderheid en vlijmscherpe beelden. Perfect dus als je vogels wilt spotten of wilt genieten van de mooie landschappen die de natuur te bieden heeft.

Smartphonehouder
De wereld ontdekken en herinneringen maken is een geweldige bezigheid, maar wat als je dit ook nog kunt delen met je vrienden, familie of zelfs op social media. In de bijgeleverde gebruikshandleiding staat eenvoudig uitgelegd hoe je de smartphonehouder kunt bevestigen en gebruiken. Door het gebruik van de smartphonehouder leg je al die mooie beelden vast op foto of video. Geschikt voor zowel Android telefoons als Iphones tot 7,5 centimeter breed. Zo bewaar je elke herinnering en kan je deze altijd met je vrienden delen.Inclusief draagtas en nekkoord.

De Nordwald verrekijker is een compact dakkant type en weegt slechts 780 gram. De verrekijker komt met een stevige draagtas en een comfortabel nekkoord. Zo kun je hem snel inpakken en meenemen! Daarnaast is de behuizing van de verrekijker gemaakt van rubber waardoor hij schokbestendig is, antislip en niet makkelijk uit je handen glipt.

De beginnende vogelaar

Naast de term vogelaar wordt vogelen en vogels spotter ook gebruikt. Vogelen is het bekijken en het spotten van vogels, een fanatieke vogelaar noteert in veel gevallen welke vogel, waar en wanneer deze gespot is.

Het leuke van vogels spotten is dat het eigenlijk vanzelf gaat en dat het steeds makkelijker wordt en je ook steeds meer vogels spot. Ook leer je de vogels op afstand herkennen en aan de vorm en de geluiden van de vogel.

Je kunt de vogels herkennen aan verschillende kernmerken, zowel aan het uiterlijk, hun zang, maar ook het gedrag van de vogels. Een beetje kennis van vogels is wel handig dit geld zowel voor de ervaren vogelaar als voor de beginnende vogelaar. Dit kan met apps, internet, maar ook met een zakvogelgids.

Het leuke van vogels spotten is dat iedereen het kan, je hoeft er ook geen speciale talenten voor te hebben. Je kunt vogels spotten op elke plek waar vogels zijn, hoeft hier niet speciaal voor naar een natuurgebied of een Nationaal Park. Ook bij jou in de tuin kun je vogels spotten.

Tijdens de jaarlijks vogeltelling in 2021 deden er ruim  198.197 tellers mee, er werden er 2759.139 vogels geteld. De mus is het meest geteld, gevolgd door de koolmees, pimpelmees en de merel.

Regels voor de vogelaar

In feite kun je overal en nergens vogels gaat spotten, toch zijn er wel een aantal regels / gedragscode opgesteld door Vogelbescherming Nederland om de rust in de natuur te waarborgen en de vogels niet in gebaar te brengen.

 • Verstoor het rust gebied niet van de vogels, blijf op de paden en ga met respect met de dieren en de natuur om.
 • Houd je altijd aan de wet en aan de geldende regels en voorschriften voor het gebied waar jij je in bevind.
 • Als je de vogels wil lokken zorg er dan in iedergeval voor dat het geen risico meebrengt voor de vogels, het belang van de vogel staat altijd voorop.

Alleen of samen vogels spotten

Vogels spotten kun je goed alleen doen, met je verrekijker in je eentje op zoek naar de vogels die je nog niet gespot hebt.  Bij het vogels spotten is stil zijn een belangrijk onderdeel (dit geldt ook voor wild spotten), dit is in veel gevallen makkelijker als je alleen bent. Samen vogels spotten is ook geen probleem als je maar op de juiste momenten stil bent.

Naast met je maatje te gaan vogelen heb je ook diverse excursies waar je in groepsverband samen met een ervaren vogelaar vogels gaat zoeken en bekijken. De Vogelbescherming bijvoorbeeld organiseert jaarlijks diverse activiteiten.

Naast vogel activiteiten zijn er ook vogelreizen. Diverse organisaties houden zich hiermee bezig of je kunt natuurlijk zelf naar een vogelrijk gebied reizen of combineren met jouw eigen vakantie.

Voor vogelaars is door Vogelbescherming Nederland een gedragscode opgesteld om de rust in de natuur te waarborgen en de vogels niet in gevaar te brengen:

 • Het belang van de vogels staat altijd voorop. Verstoor daarom de vogels en hun leefgebied niet.
 • Wees een ambassadeur voor de vogels. Spreek anderen aan die zich niet aan de gedragscode houden.
 • Houd u altijd aan de wet en aan de in het gebied geldende voorschriften en regels.
 • Zorg ervoor dat het eventuele lokken van vogels geen risico voor de vogels met zich meebrengt.

Vogels spotten is niet alleen leuk!

Vogels spotten is niet alleen een leuke hobby, het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Het zorgt voor ontspanning, vaak op een zeer rustige plek, dit verlaagt je stress niveau en het werkt als een soort mindfulness. Daarnaast kom je ook extra in beweging. Als je alleen vanuit jouw luie stoel naar buiten kijkt om vogels in de tuin te spotten ga je er uiteraard niet veel meer van bewegen.

Maar als jij er op uit trekt verbrand je extra calorieën en kom je in beweging. Daarnaast profiteer je meteen van de gezonde buitenlucht, dit is helemaal het geval als je in een park of het bos loopt.

Daarnaast is het vogels spotten ook nog eens goed voor je hersenen, deze train je ongemerkt, want vogels spotters is het best een uitdaging en kan in het begin nog wel eens lastig zijn vooral zonder hulpmiddelen.

Wist je dat vogels spotten ook een erg leuke activiteit is met kinderen, geef ze een blaadje of een vogelboek en een verrekijker en ga met ze op zoek naar vogels. Voor de kinderen is dit niet alleen leuk, maar het is ook nog eens erg leerzaam, zowel leren ze een basiskennis over de vogels, maar ook over de natuur en extra vaardigheden.

De 8 tips voor de beginnende en gevorderde vogelaar.

Hoewel de meeste tips van toepassing zijn voor de beginnede vogelaar zijn er ook zeker tips waar de ervaren vogelaar ook iets aan heeft.

De tips en adviezen worden uitgebreid besproken, zodat je er ook echt iets aan hebt.

1. Koop een goede verrekijker.

Met het blote oog kun je uiteraard ook vogels herkennen vooral als de vogels dichtbij zijn. Maar bepaalde vogels lijken veel op elkaar en kunnen ook ver weg zijn. Dan is een goede verrekijker onmisbaar.

Hierboven vind je de 7 beste verrekijkers van dit moment.

2. Zoek informatie over vogel spotten op het internet

Je kunt zelf alles uit willen gaan zoeken, maar waarom als de kennis voor handen ligt en ook vaak nog voor experts en ervaren vogelaars. Hieronder vind je 2 websites waar ik zelf regelmatig rond neus voor informatie over vogels, vogel spotten etc. Naast website kun je ook veel informatie vind op social media, kijk alleen maar naar de vogelaars facebook groepen.

Vogelaar StartpaginaEen verzamel website van verschillende websites en blogs die direct en indirect te maken hebben met vogel spotten.

Waarneming.nl: De database voor elke vogelaar. Je ziet een overzicht waar de zeldzame vogel te zien is. Ook kun je zoeken per gebied veel mogelijkheden op deze leuke website.

3. Vogelgidsen

Op het internet en apps zijn tegenwoordig veel informatie te vinden kijk maar naar de startpagina en waarneming.nl. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ondanks al deze mogelijkheden is een vogelgids eigenlijk onmisbaar en hoort elke vogelaar deze bij zich te hebben. Zelf heb ik er een aantal. Een kaart met de meeste voorkomende en boeken met bijzondere vogels in Nederland en Europa.

De leukste vogelgidsen heb ik je voor je geselecteerd en hieronder geplaatst.

4. Houd je waarneming bij en deel ze.

Wist je dat diverse vogelaars er een wedstrijd van maken wie de meeste vogels in een dag, maand of jaar gezien heeft? Uiteraard is niet iedereen fanatiek. Veel houden een lijstje bij als geheugensteun of omdat ze het gewoon leuk of interessant vinden welke vogels ze waar hebben gespot en hoe vaak.

Als jij een bijzondere vogel hebt gespot kun je dit ook aan melden andere vogelaars, die kunnen dat ook in hetzelfde gebied opzoek naar deze zeldzame vogel. Deel gerust je informatie de kans is ook groot dat jij informatie krijgt over mooie plekken waar je mooie vogels kunt spotten.

Als er een zeldzame vogel gespot is die bijna niet of helemaal niet voorkomt in Nederland en die wordt gemeld op bijvoorbeeld waarnemingen.nl kan dit een horde vogelaars op de been brengen. Ik heb dit wel eens mee gemaakt tijdens een wandeling (was toen zelf nog niet met vogel spotten bezig).

Je kunt de vogelwaarneming bijhouden in speciale boekjes maar ook op je computer bijvoorbeeld met een Excel bestand. Er zijn speciale facebookgroepen voor vogelaars hier worden ook veel waarnemingen gedeeld en ook jij kunt hier jouw waarneming delen.

Om het je zelf makkelijk te maken is het verstandig om de meeste voorkomende vogels uit je hoofd te leren, als je ze nog niet kent. Begin eerst met de meest voorkomende vogels in jouw regio. Dit is allemaal via Google eenvoudig te vinden en daarna kun jij je gaan oriënteren op de vogels in Nederland.

Zelf ben ik via de vogel minigids mij de meest voorkomende vogels in België en Nederland uit mijn hoofd aan het leren. De ene vogel is makkelijker te herkennen en te onthouden dan de andere maar oefening baart kunst.

5. Contact met andere vogelaars

Contact met andere vogelaars kan veel voordelen hebben het is niet alleen gezellig, het kan je motiveren, je kunt er veel van leren en samen zie je ook meer dan alleen. Via het internet kun je in contact komen met andere vogelaars, bijvoorbeeld weer de facebook groepen. Maar ook als je op zoek bent naar vogels, bij activiteiten en excursies.

Zonder dat je het zelf weet kan er  binnen jouw familie, vrienden, buren en kennissenkring ook vogels spotters zijn. Niet iedereen is  open over zijn of haar hobby's of kun jij via via in contact komen met Vogelaars. Er zijn namelijk meer vogels spotters dan je zou verwachten.

6. Ga op zoek naar de beste plekken.

Zomaar ergens heen rijden kan voor veel verrassingen zorgen, maar het kan ook een domper worden dit is vervelend als je hiervoor veel tijd aan kwijt bent en niets of niets bijzonders kan spotten. Daarom kun je het beste van tevoren op zoek gaan naar de juiste plekken. De plekken met een vogeluitkijkpunt zijn vaak goede plekken. Op zoek naar bekende vogelgebieden, via het internet is dit vrij makkelijk te vinden. Bekijk ook onze blog over de mooiste vogelgebieden.

7.  Vogelaars kleding

Misschien had je hier nog helemaal niet aan gedacht of heb jij de garderobe al vol met kleding die geschikt is voor het vogel spotten. Kleding helpt je niet alleen bij de weersomstandigheden, maar ook bij het vogel spotten. Vooral felle kleuren schrikken af en een vogel ziet je van heel ver al aankomen, felle kleuren kunnen wel met een telescoop. Vooral groene en bruine kleuren doen het goed (schutkleuren). Wist je dat een glimmende schedel ook al van ver zichtbaar is voor de vogels, een pet of hoedjes is aan te raden als dit bij jou het geval is.

Pas je kleding aan bij het weer type. Zorg bij een donkere dag (regen) voor goede regenkleding en kleding die de wind tegen houdt. In de winter draag je uiteraard ook andere kleding dan tijdens een zomerse dag.

Bekijk het assortiment eens van de Vrijbuiter. Zeer geschikte kleding voor de vogelaar en ook nog eens goed betaalbaar.

Wandelen

Reacties
Categorieën