De Top 7 van de mooiste vogelkijkhutten in Nederland 2023

Nederland is een prachtig land voor de vogelaar, Nederland is een land waar zowel vele watervogels als trekvogels te vinden zijn. Ook zijn er diverse vogelsoorten die broeden in Nederland. Door de vele natuurgebieden zijn er vele goede plekken waar je vogels kunt spotten.

Om het de vogelaar extra gunstig te maken zijn er ook diverse vogelkijkhutten. Elke provincie heeft diverse vogelhutten, ik weet zeker dat er ook in de omgeving van jouw diverse één of meerder vogelkijkhutten te vinden zijn.

Die zijn uitstekende plekken waar je uitkijkt op een gebied waar vele vogels heen trekken of verblijven. De ene vogelkijkhut geeft je meer verschillende vogelsoorten en aantallen dan de andere om je een beetje te helpen dat je bij een leuke vogelhut uitkomt met vele kansen om mooie en zeldzame vogels te spotten heb ik een top 7 met leukste, mooiste en beste vogelkijkhutten van Nederland samengesteld.

De vogelhutten worden uitgebreid beschreven en er worden ook diverse tips gegeven om de mooiste vogels te spotten.

Diependal (Oranje – Drenthe)

Diependal is een bijzonder vogelreservaat, het is gelegen op de voormalige vloeivelden van de aardappelmeelfabriek Oranje. Na de sluiting van deze fabriek is het gebied omgevormd tot en vogelreservaat genaamd Diependal.

Je vind hier die bijzondere moeras- watervogels, zoals de roodhalsfuten die in dit gebied broeden. Een zeldzame gebeurtenis in Nederland. De vogelhut staat midden in het gebied en is te bereiken via een 162 meter lange smalle tunnel met een wenteltrap. De hut is helaas niet bereikbaar met rolstoelen.

Als je uit de tunnel komt sta je midden in het gebied en kun je vanuit de vogelkijkhut al het prachtigs om je heen goed bekijken. Het is een vogelparadijs waar je in terecht bent gekomen.

Helaas is de vogelkijkhut van 1 november tot 1 maart gesloten i.v.m het overwinteren van vleermuizen. Van 1 maart tot 1 november is de vogelhut gratis toegankelijk.

Bij het spotten op deze plek worden vaak mooie en bijzondere vogels gespot waaronder de IJsvogel, de blauwe kiekendief en de zeearend.


De Zeearend (Oostvaardersplassen – Flevoland)

De Oostvaardersplassen is een populair natuurgebied en heeft naast vele vogels ook grote grazers. Het gebied is beperkt toegankelijk om de rust voor de natuur en de dieren te kunnen waarborgen. Gelukkig zijn er wel diverse uitkijkpunten waarvan je kunt genieten van de Oostvaardersplassen en de dieren die er leven. Door de uitkijkpunten kun je vanaf de rand toch nog optimaal genieten.

De mooiste vogelkijkhut en plek bij de Oostvaardersplassen is Vogelkijkhut de Zeearend. Gelegen nabij het buitencentrum van de Oostvaardersplassen. De Zeearend is een grote vogelhut met 2 verdiepingen en biedt je uitzicht over een grote vlakte en het rietmoeras. In dit gebied waar je op kijkt kun je grote grazers (zoals het edelhert) spotten maar ook de vos en vele vogelsoorten.

De blauwe kiekendief, roerdomp, vis- en zeearend wordt hier regelmatig gespot. Vogels die je hier met grote aantal kan treffen is zijn o.a. de grote zilverreiger, de kiviet, de wintertaling.


De Kiekkaaste (Drieborg – Groningen)

De Kiekkaast is ook een bijzondere vogelkijkhut het is zelfs de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Vanaf de Kiekkaaste heb je een prachtig uitzicht op de slikvelden van de Dollard. Het is voor de meeste vogelaars wel een stukje rijden. Het is gelegen in het noord-oosten van de provincie Groningen. Als je Nieuwe Statenzijl invoert in je navigatie kom je uit eindelijk bij de Kiekkaaste terecht.

Naast vogels spotten is de Kiekkaaste ook een uitstekende plek om vogels te fotograferen. Met een beetje geluk kun je ook de zeehond en de bruinvis spotten. De vogels die hier regelmatig gespot worden en de moeite waard zijn om naar de Kiekkaaste te komen zijn de bonte standlopers.

Andere vogels zijn o.a. de bruine kiekendief, Tjitjaf, wintertaling, de boomkruiper en nog veel meer. Het is niet alleen genieten als je hier prachtige vogels spot. Maar ook de weide omgeving en de wandeling erna toe over het vlonderpad is al een succes. Laarzen of hoge schoenen zijn wel aanbevolen het kan hier drassig / blubberig zijn.


De Oehoevallei

De Oehoevallei ligt ten zuiden van Maasttricht in de buurt van de Sint Pietersberg. Het is niet echt een vogelhut maar een groot uitkijkplatform waar je een prachtig uitzicht hebt en een grote kans om een oehoe te spotten. De Oehoe broedt hier sinds 1998. De oude Mergelgreove is sinds 2010 gedeeltelijk een natuurgebied geworden specifiek ter bescherming van de oehoe.

De wanden van de ENCI-Groeve bij de Sint Pietersberg zijn erg populair bij de grootste uil soorten ter Wereld. Het blijkt ook nog eens een uitstekende broedplaats te zijn voor de Oehoe.

Uiteraard zijn er nog veel meer vogels te spotten in de vallei. De Oehoe vallei is het hele jaar bereikbaar en is gelegen aan de Schaikweg


Vogelobservatorium Tij (Haringvliet / Stellendam – Zuid-Holland)

Vogelobersatorium is één van de mooiste vogelkijkhutten van ons land. Alleen de vogelkijkhut zelf is al de moeite waard en het is ook niets voor niets een prijs winnend ontwerp. Het reuzenei heeft een lengte van 11 meter en een hoogte van 8 meter. Het is gelegen in het natuurgebied de Scheelhoek aan het Haringvliet in de buurt van Stellendam.

De vogelkijkhut is niet ver van de broedeilanden van o.a. de visdief, de lepelaar en de grote stern. Het ei heeft ook de vorm van het ei van de grote stern die dus veel in het gebied rond vliegt en goed te spotten moet zijn.

In de Tij heb je een 360 graden-uitzicht over de Scheelhoekeilanden waar jaarlijks vele soorten watervogels langs komen, maar je hebt ook zicht over het weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen.

Het is aan te raden om laarzen of hoge schoenen aan te doen het kan wezen dat je een laagje water moet om het ei te bereiken. Bij waterstanden van boven de 90cm NAP is het wandelpad niet toegankelijk en loopt het onder water.


De Twitterhut (Scheerwolde – Overijssel)

De Twitterhut is gelegen aan de  Ingenieur Luteijnweg in Scheerwolde en is mijn favoriet. De kans is groot dat je hier een grote populatie met vogels tegen komt. Ook ze zeearend is hier te spotten. De diversiteit van vogels is groot en ook zeker de moeite waard om hier regelmatig heen te gaan. In de buurt ligt een mooie wandelroute van ongeveer 3 kilometer waar je een groot roofvogel nest kan spotten.

De twitterhut is gelegen aan west- en noordzijde van het natuurgebied de Weerribben. De kijkhut is een mooi hut wat je uitzicht geeft over het water. Ook de andere kanten van de vogelkijkhut is de moeite waard ook hier zitten vele vogels waaronder reigers. De blauwe reiger wordt hier ook regelmatig gespot. Eenden en ganzen zijn hier in grote getallen aanwezig.

Iets verder richting Kalenberg aan de Meentheweg vind je nog een vogelkijkhut. Hier kun je vele watervogels spotten.


Uitkijktoren Den Oever (Den Oever – Noord-Holland)

In Noord-Holland vind je ook een prachtig plek om vogels te spotten het is niet een vogelkijkhut maar een uitkijktoren van maar liefst 8 meter hoog. Deze hoge knalgele toren is gelegen op een pier achter de haven van Den Oever.

Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de Waddenzee, Kwelders, slikken en het broedeland Vogelsand. Vogelsand is de plek waar de lepelaars broeden. Deze prachtig uitkijktoren heeft 2 verdiepnen en een informatiepaneel over de omgeving en de vogels die je hier o.a. kunt spotten. Je kunt hier niet alleen prachtige vogels spotten ook de Zeehond is regelmatig te zien vanaf de toren.


Vergelijkbare berichten