|

De 7 leukste activiteiten voor kerstdagen 2023 (eerste en tweede)

Kerst is een echt familiefeest toch zie je de laatste jaren (voor corona) de mensen een dagje uitgaan op 2de kerstdag. Op deze dagen zijn ook steeds meer parken open (dierentuinen en pretparken), maar ook evenementen zijn erg geliefd op 2de kerstdag.

Helaas gaan niet alle winter / kerstevenementen door, sommige evenementen gaan wel door in een afgeslankte (aangepaste) versie. Op deze pagina heb ik de 7 leukste activiteiten voor je op een rij gezet. Check voor de zekerheid of het evenement of activiteit doorgaat. Bij het maken en de laatste update van deze blog zijn alle activiteiten nog gecheckt of ze door zouden gaan.

De activiteiten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, stelletjes en hele families. In de top 7 van leukste activiteiten tijdens de kerst is aan iedereen gedacht, zodat er ook voor jou een geschikte activiteit is.

Winterevents

Winterevents zijn eigenlijk een combinatie van verschillende evenementen en activiteiten. Denk hierbij aan een kerstmarkt en een ijsbaan, muziek optredens, straattheater in wintersfeer, kermisattracties etc.

Uiteraard is er bij de winterevents ook gedacht aan een hapje en een drankje. De winterevents is vaak voor een langere tijd sommige beginnen al in november andere rond de kerstdagen. De evenementen die hier onderstaan zijn grote evenementen die ook open zijn op 2de kerstdag.

De plaatselijk winkeliers of horeca ondernemers kunnen ook diverse activiteiten houden in de stad of dorp. Houd daar de plaatselijke agenda en de kranten voor in de gaten of kijk op de website van het dorp of stad. .

Magisch Maastricht

De prachtige stad Maastricht is al vanaf eind november in winterse sferen. Het wordt niet voor niets Magisch Maastricht genoemd. Op het Vrijthof zijn diverse activiteiten, zoals een grote kerstmarkt.

Naast de gezellige kerstmarkt met kerstchalets heb je nog een grote overdekte schaatsbaan (1000m2) een reuzenrad van 45 meter en een draaimolen met een etage. Kinderen kunnen zich ook goed vermaken met de overdekte reuze glijbaan, uiteraard zijn er nog meer traditionele activiteiten en entertainment.

Bekijk hier de website van Magisch Maastricht

Meer informatie vind je hier.


Kerstplaza – Groningen

Kerstplaza wordt gehouden in de Martiniplaza. Het is de allergrootste overdekte kermis van Nederland. Je betaald wel entree maar mag ook gratis gebruik maken van veel attracties. Op de Kerstplaza vind je naast de kermis ook een kerstmarkt / braderie.

Qua attracties kun je o.a draaimolens, Buggy’s, botsauto’s, Vliegtuigmolen, de Break Dance en de Muziek Express verwachten. Uiteraard is er nog veel meer. Ook zijn er diverse kramen waar jij mooie prijzen kan winnen zoals met eendjes vissen, de grijpkranen en ballengooien.

Kerstplaza begint op 1ste kerstdag en is uiteraard ook 2de kerstdag geopend. Wil jij een dagje genieten van de grootste indoor kermis, dan ben je hier op het juiste adres.


Kerststad Valkenburg

Kerststad Valkenburg is een ware happening. Uiteraard heb je de verschillende kerstmarkten in de groten maar ook een kerstparade ontbreekt niet. Valkenburg is altijd een leuk uitje en tijdens de kerst extra speciaal. De stad is prachtig versierd en de verwarmde terrassen nodigen je uit voor een lekkere Limburgse vlaai of Limburgs stoofvlees.

De grotten die een kerstmarkt hebben in Valkenburg zijn de Gemeentegrot, de Fluweelengrot en de mergelrijk. De Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn rolstoelvriendelijk. De grotten zijn vol gehangen met allemaal lichtjes. De kraampjes verkopen luxe producten en uiteraard decoratie en kerstartikelen. Uiteraard zijn er ook verrassingen en onbeperkt er geen kerstmuziek.


Kerstcircus

Wie houdt er nu niet van een circus? De kinderen zijn er ieder geval dol op. Het circus is een perfect middagje uit, een combinatie van sensatie, humor en spanning. In diverse plaatsen is een winter of een kerstcircus aanwezig. Die een mooi voorstelling laat zien met een tintje kerst en winter.

Tweede kerstdag zijn de circussen ook open en hebben ze vaak meerdere voorstelling dus keuze genoeg. Hieronder vind je een aantal kerst circussen.

Kerstcircus Ahoy – Rotterdam

Het Kerstcircus in Ahoy is het oudste kerstcircus van Nederland en vindt al sinds 1971 plaats en is zeker een aanrader op 2de kerstdag. De uitgebreide voorstelling laat je genieten van acrobatiek, fascinerende magie en kostelijke capriolen van clowns. Dit klassieke circus heeft een live orkest en top-acts uit heel Europa, ook is er een attracties aanwezig.

Het circus arrangement is een echte aanrader er zit zelfs een workshop circus bij. Bekijk hier de datums en het arrangement.


Wintercircus Apeldoorn

Het wintercircus in Apeldoorn is komend jaar al voor de 27ste keer. Ook dit jaar zijn er weer internationale acts van een zeer hoog niveau. Naast veel spektakel is er ook een bijzonder mooi optreden van een groep paarden. Uiteraard ontbreekt de clown ook niet.

Wil jij tweede kerstdag genieten van dit prachtige wintercircus bekijk dan de website voor de beschikbaarheid.


Kerstcircussen van Duursma Groep Events.

Duursma Groep Events organiseert dit jaar op 5 locaties een prachtig kerstcircus met een kwalitatief optredens en acts. De kerstcircussen worden op verschillende locaties gehouden.

Bekijk hier de de website met alle informatie over de voorstellingen en de locaties.


Vlooienmarkten / Braderieën

Veel winkels zijn gesloten op 2de kerstdag traditioneel zijn de woonboulevard in diverse gemeentes wel geopend. De woonboulevard trekt 2de kerstdag ook altijd veel publiek aan. Vaak zijn er ook extra activiteiten georganiseerd om meer publiek te trekken en deze vast te houden.

Een andere goede optie voor het winkelen, koopjes en struinen kan de vlooienmarkten en braderieën zijn. Nog niet alle markten hebben doorgang die normaal gesproken op 2de kerstdag gehouden worden hieronder vind je wel een aantal markten die tot nu toe wel doorgaan.

  • Vlooienmarkten Brabanthallen in Den Bosch
  • De Antiekmarkt in de Koepelhal in Tilburg is ook 1ste kerstdag open.
  • De Zwarte markt in Beverwijk ook 1ste kerstdag geopend
  • Vlooienmarkt Eelde in de Flowerdome (bloemenveiling)
  • Braderie en vlooienmarkt Hardenberg in de Evenementenhal

Mocht je een liefhebber van braderieën, vlooienmarkten en jaarmarkten zijn, kijk dan ook eens bij de vrijmarkten op Koningsdag en bij de paasmarkten.


Pretparken en Dierentuinen

Steeds meer pretparken en dierentuinen versieren het park in wintersfeer. Ook wordt het programma en de activiteiten hier op aangepast. Disneyland is beroemd geworden door de winter- en de kerstsfeer. In ons land is de Efteling hier heel bekend mee geworden. De winter Efteling staat bij veel mensen op hun verlanglijstje.

Uiteraard zijn er mee parken die iets extra’s doen rond de kerstdagen en op tweede kerstdag. Nog niet alle parken zijn geopend maar de meeste tegenwoordig wel. Hieronder vind je een paar van de vele parken die open zijn op 2de kerstdag.

Winter Efteling (Kaatsheuvel)

Ik had de Winter Efteling al genoemd en mag uiteraard niet ontbreken. De winter Efteling is dit jaar van november tot en met begin 2023. De Speelweide’s wordt omgetoverd tot een Warme Winter Weide met kampvuren, entertainment en kraampjes. Uiteraard kun je ook genieten van de circa 60 attracties en alle sprookjes in de Efteling.


Slagharen

Het park Slagharen is ruim opgezet en heeft meer dan 30 verschillende attracties en veranderd in de winter helemaal in winter sferen. Het ontbreekt niet aan gezellige lampjes, kerstbomen, kerstmuziek en uiteraard komt ook de kerstman langs. De kerstman wordt ondersteunt door zijn geliefde Winterelven en Randy & Rosie de mascottes van het park.

Tijdens Winter Slagharen kun je in het Winter Western Village komen schaatsen, neem je eigen schaatsen meer of huur ze in het park. Ook op tweede kerstdag is het een groot feest in Slagharen.


Plopsa Indoor Coevorden

Vier samen met Maya, Bumba en hun vriendjes een betoverende kerst in Plopsa Indoor Coevorden! Leef je uit op de meer dan 25 attracties in het mooiste indoorpark van Nederland die helemaal in een magische kerstsfeer gehuld is! De dag wordt afgesloten op het Dorpsplein waar je kan dansen tussen de sneeuwvlokjes die vrolijk naar beneden dwarrelen!


GaiaZOO (kerkrade)

In december is de ZOO helemaal in de kerstsfeer verhuld. Tijdens de donkere dagen is de dierentuin met duizenden lampjes en tientallen houten kerstbomen versierd. Sfeervolle kerstliederen en Zweedse fakkels, die de geur van kampvuur verspreiden, maken de ambiance compleet. Kom vervolgens tot rust in het sfeervol gedecoreerde restaurant van GaiaZOO onder het genot van een kop koffie, warme chocomel, heerlijke erwtensoep of traditionele glühwein! 


Bioscoop

Misschien heb je nog niet genoeg kerstfilms gezien op de televisie en Netflix of wil je juist een andere film zien. Dan kan de bioscoop een goede optie zijn. De bioscoop is natuurlijk altijd een feest, lekker lang uit in lekkere stoelen naar een groot scherm kijken, met goed geluid. Natuurlijk mag de popcorn niet ontbreken.

Je zou het niet verwachten maar de 2de kerstdag is vaak een drukke dag voor de bioscopen dus reserveer op tijd zodat jij ook nog keuze hebt qua stoelen en de film. In de kerstvakantie worden er vaak nieuwe films uitgebracht, hier kun je op 2de kerstdag ook mooi van profiteren.

Bij sommige bioscopen zijn er ook nog speciale aanbiedingen of arrangementen. Houd daarom jouw favoriete bioscoop in de gaten om niets te missen.


De natuur in

Elke dag is geschikt om de natuur in te gaan. Maar waarom ga je niet met het hele gezin op 2de kerstdag de natuur in. Een mooie wandeling of een fietstocht. Met een beetje veel geluk kun je heerlijk wandelen in het bos met een witte deken over de natuur.

Leuk samen met de kinderen is het opzoek gaan naar dieren in het bos en de natuur. De Nationale Parken en de Natura 2000 gebieden zijn hier uitermate geschikt voor.

Wist je dat er in Nederland ook verschillende kerstwandeltochten zijn. Hieronder de wandeling die in 2021 doorgaan.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wandeltochten met de kerst. Bekijk hier de wandelagenda.


Musea

De musea zijn tegenwoordig niet meer oubollig en saai, het is gaan leven en er is veel te beleven ook voor de kinderen. Uiteraard heb je ook wel kunstmusea, musea met oude verzamelingen etc. Musea zijn er tegenwoordig voor iedereen.

Op tweede kerstdag zijn er diverse musea open, een ander voordeel dat een musea niet duur hoeft te zijn, in Nederland heb je zelfs diverse gratis musea. Als je regelmatig na een musea gaat is er zelfs een museumpas waar je bij zeer veel musea gratis naar binnen kunt.

Hieronder vind je een aantal bijzondere musea die ook op zijn op 2de kerstdag. Uiteraard zijn er nog veel musea te bezoeken in de kerstvakantie of de kerstdagen. Vaak worden er extra activiteiten georganiseerd op tweede kerstdag. Ik zou zeggen kies een leuk museum uit en laat je verrassen.

Kröller-Müller Museum (Otterlo)

Midden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het prachtige Kröller-Müller Museum. Dit museum is gericht op de moderne kunst. Je vind hier o.a. de grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Ook vind je hier diverse Nederlandse Kunststromingen. Het Kröller-Müller Museum heeft naast een mooie collectie ook een rijk gevulde beeldentuin, met meer dan 160 sculpturen van beroemde kunstenaars.

Rijksmuseum (Amsterdam)

Het rijksmuseum mag uiteraard niet ontbreken als het gaat om belangrijk en mooie musea in Nederland. Je vind hier kunstwerken van grootheden zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Kortom hier vind je het werk van alle Nederlandse meesters. Hoogtepunten in het Museum zijn het Melkmeisje, Het straatje en uiteraard de Nachtwacht. Tevens is het Rijksmuseum goed te combineren met een bezoekje aan Amsterdam

Naturalis (Leiden)

Het museum is in 2019 volledig gerenoveerd en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland. De collectie bestaat uit miljoenen stukken waaronder veel insecten, planten, vogels en andere dieren. Het Naturalis is een prachtig museum is bekroond met de European Museum of the Year Award. 

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het gevangenismuseum is gevestigd in het voormalige dwanggesticht uit de 19e eeuw. Het is een interactie museum die de bezoekers informatie geeft over hoe de boeven vanaf 1600 tot heden behandeld zijn in Nederland. Het museum staat in het gevangenisdorp Veenhuizen ook hier is veel informatie over te vinden in het museum.

Het museum is erg leuk voor volwassen, maar ook zeker voor kinderen. Er valt veel te beleven en te zien voor de kinderen. Zo is er een boevenspeeltuin en rijdt er regelmatig een boevenbus rond waar je in mee kunt rijden door het dorp heen.

Aviodrome

Aviodrome is ook een interactie museum waar veel te beleven is, en alles draait om de luchtvaart. Naast veel informatie over de vluchtvaart vind je hier ook meer dan 100 oude en nieuwe vliegtuigen. Je kunt plaats nemen in een flight simulator van een Boeing 747. Als je dit te spannend vind bekijk dan de spectaculaire 4D film Skymania. Voor de kinderen zijn er diverse speelmogelijkheden.


Vergelijkbare berichten