Amsterdamse bos
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
02/02/2024
9 min

De top 7 van leukste wandelbossen in Nederland 2024

02/02/2024
9 min

Wandelen in het bos is het hele jaar een leuke bezigheid. Midden in de zomer zijn de bossen vaak lekker koel, in de herfst is het een kleuren pallet en vind je vaak bijzondere paddenstoelen, In het voorjaar komt alles in de bloei en in augustus is de heide op het mooist. En dan heb ik het nog niets eens over de winter en de vele dieren gehad die ook elk seizoen en bij het weer wisselen. 

Wandelen heeft ook veel voordelen je bent lekker buiten, het is goed voor het lichaam, het kost niets, het is erg toegankelijk, je hebt alleen goede schoenen nodig, een leuk uitje met het gezin en ga zo maar door. 

Een ander voordeel van het wandelen is dat je overal kunt wandelen, in parken, langs het strand en weilanden maar ook in bossen. Veel mensen lopen het liefst in het bos, gelukkig is dit in Nederland ook goed mogelijk bij bijna iedereen is wel een leuk wandel bos in de buurt of een Nationaal Park.

Zelf loop ik door diverse bossen in verschillende provincies, heel af en toe komt het voordat de wandeling erg saai is ondanks dat je in een groot bos loopt. Om jouw dit leed te besparen heb ik de 7 leukste bossen in Nederland voor je op een rij gezet. De bossen worden uitgebreid beschreven zodat je een goed beeld krijgt. 

Voordat ik met de 7 mooiste en leukste bossen van Nederland begin wil ik je wijzen op een paar prachtige boeken die ook met wandelen en het bos te maken heeft. 

De bossen van Kroondomein Het Loo - Apeldoorn

Het kroondomein Het Loo in Apeldoorn is bij de meeste mensen beter bekend als Het Landgoed het Loo. Dit prachtige Landgoed bestaat 80 procent uit bos. Het is niet zomaar een bos het is een bos met bijzondere bomen. In de Bossen van Kroondomein Het Loo vind je tientallen monumentale bomen met een zeer grote omtrek. Ook vind je met goed zoeken de Douglasspar van bijna 50 meter hoog. (Dit is de hoogste boom van Nederland)

Naast de vele bomen vind je er ook een vennen en een leemkuilen gebied. Dit is tevens het veel gebied van diverse amfibieën en reptielen. De ringslang vind je ook in andere delen van het landgoed Het Loo. 

Ook aan andere dieren geen gebrek in dit bos, met een beetje geluk tref je hier wilde zwijnen, bijzondere insecten, vogels en edelherten. De vogels die je hier kunt treffen zijn onder andere de  zeearend, visarend, rode wouw, roerdomp, draaihals en kraanvogel.

Naast bijzondere en leuke dieren zijn hier ook veel planten die niet vele in Nederland voorkomen zoals de stekelbrem, kruipbrem en borstelgras. Naast de heide vind je hier nog veel meer zeldzame planten en struiken. Minstens zo bijzonder zijn de vele paddenstoelen in de herfst er komen meer dan 1000 soorten paddenstoelen voor in de bossen en heidevelden van Kroondomein Het Loo.

Het is een prachtig gebied waar je vrij kunt wandelen maar als je echt het mooiste van het bos wilt zien raad ik je aan de wandelroute Groene Wissel Hoog Soeren te wandelen. Dit is een wandeltocht van 16 kilometer die begint bij het restaurant de Echoput. Deze leuke route leidt je langs bossen en uitgestrekt heidevelden. 

Speulder- en Sprielderbos - Ermelo

Het Speulder- en Sprielderbos in Ermelo is één van de oudste bossen van ons land. Volgens Staatsbosbeheer heeft dit bos uitgeroepen tot het mooiste bos van het land en dit is niet zonder reden. 

Het bos wordt ook wel het oerbos genoemd, zo zijn de grote, knoestige eikenbomen deels met elkaar vergroeid. Eigen bestaat het Speulder en Sprielderbos uit 2 soorten soorten bossen. Het donkere en het lichte bos. Dat dit zo wordt genoemd heeft te maken met de verschillende typen bomen. 

Het donkere bos heeft voornamelijk  douglas- en fijnsparren.  het lichte bos daarentegen heeft juist veel  dennen en berken. Beide bossen samen hebben een oppervlakte van meer dan 10 vierkante kilometer. 

Hoewel dit bos in veel lijstje staat van het mooiste van Nederland is de kans groot dat je weinig tot geen mensen tegen komt. Dat is alleen maar goed als je dieren wil spotten zoals herten en reeën deze vluchten juist voor de groepen mensen. Naast de herten en reeën vind je hier ook wilde zwijnen, dassen, slangen, diverse vogels waaronder roofvogels en nog veel meer soorten.

Bijzonder in dit bos is het "Solse Gat"  te vinden. Dit is een diepe kuil die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in het gletsjerwater. Door het uitgraven van leem is het gat nog verder uitgediept. Dit is erg zeldzaam daarom ook leuk om te bezoeken. 

Andere bijzonderheden in het Speulder en Sprielderbos zijn: De verschillende wildobservatieplekken en cultuurhistorische elementen zoals grafheuvels, houtwallen en oude jachtwegen.

Wil je alle bijzonderheden graag zien en genieten van het bos dan is de wandeling vanuit putten een echte aanrader. Dit is een wandelroute van 17 kilometer door het Sprielder- en Speulderbos richting de Ermelose heide. Je komt tijdens de wandeling langs het kleine dorpje Drie, de schaapskooi en het Solse Gat. 

Het Twickelse Bos (Landgoed Twickel)  - Delden

Het Twickelse Bos hoort bij het Landgoed de Twickel in Ambt Delden in de provincie Overijssel. Landgoed Twickel telt ongeveer 4.000 hectare. Het Kasteel Twickel vormt het middelpunt van het landgoed. 

Het landgoed bestaat uit onder andere  bossen, heidevelden, vennen en boerderijen met akkers en weilanden. De ruim 150 boerderijen zijn te herkennen aan de zwart-witte luiken.

Het bos is erg populair bij wandelaars en mountainbikers uit de hele regio.  Voor de mountainbikers is het ook echt een walhalla. In 2010 is een 70 kilometer aan mountainbike route  aangelegd op het landgoed. De route staat goed aangegeven met pijltjes. De route bestaat uit bestaande zandwegen maar ook 10 kilometer uit speciaal aangelegde singletracks. 

Dat het Twickel Bos ook populair is bij wandelaars is zeker geen wonder. Het is een prachtig gebied met akkers, weilanden, bijzondere eiken en zeer dichtbegroeide bossen. Waaronder veel loofbomen. 

Door de bossen loopt onder andere de Europese wandelroute E11. De route is Bekender onder de naam Marskramerpad en is een zeer geliefde wandelroute. 

Niet alleen het bos is de moeite waard maar ook de kasteeltuinen en de moestuinen van het kasteel. Het kasteel is bewoond maar is regelmatig opgesteld voor bezoekers. Hou de datums in de gaten en combineer het met een bezoekje aan het bos. 

Honden zijn welkom op het landgoed wel aangelijnd wil jij je hond los laten lopen kies dan voor 1 van de 2 losloopgebieden op het landgoed. voor meer informatie kun je ook terecht bij het bezoekerscentrum. Bij het bezoekerscentrum zijn diverse route en kaartmaterialen te koop.

De Boschplaat - Terschelling (Oosterend)

De Nederlandse Waddeneilanden hebben veen natuurschoon maar Terschelling springt er wel boven uit wat 80% van het eiland bestaat uit natuur van strand tot bos. 

Aan de oostkant van Terschelling vind je de Boschplaat dat behoort tot het Europees natuurreservaat. Hoge duinen en zandvlaktes worden er afgewisseld met moerassen, kwelders en een het bos. Door de enorme wildgroei vind je hier veel zeldzame planten en rondvliegende vogels. 

I.v.m het broedseizoen van ongeveer 65 vogelsoort is een deel afgesloten van 15 maart tot 15 augustus. Uiteraard zin er nog genoeg andere mooie plekken waar je wel het hele jaar van de natuur van de Boschplaat kunt genieten. 

In dit duingebied is spontaan een uitgestrekt berkenbos ontstaan, Dit mooi bos gebied heeft de naam Berkenvallei. Bijzondere plantensoorten in dit deel van de Boschplaat zijn: grote muggenorchis, rijsbes, berendruif, harlekijn, kleine knotszegge, heidekartelblad, cranberry en gevlekte orchis. 

In 2015 is aan natuurgebied De Boschplaat op Terschelling het predicaat Dark Sky Park toegekend. De gedachte achter een Dark Sky gebied is een plek in stand te houden waar het ’s nachts nog echt donker is zodat mensen en dieren van de natuur kunnen genieten zoals het ooit overal op aarde was. op een onbewolkte avond kun je er af en toe de Melkweg zien.

De Boschplaat is een heel ander gebied dan de bossen in deze top 7 met mooiste bossen. Maar het bos en de combinatie van het gebied de Boschplaat verdiend zeker een plek in deze top 7 lijst. Ook omdat de locatie verschrikkelijk mooi is.

Het Amsterdamse Bos - Amstelveen

Het Amsterdamse Bos is tussen 1934 en 1970 aangelegd en ligt ten zuidwesten van Amsterdam en ligt tussen de Ringvaart bij Schiphol en Amstelveen. De gemeente Amsterdam is eigenaar en beheerder van het bos.

Het Amsterdamse Bos is 22 keer groter dan het Vondelpark in Amsterdam. Er staan duizenden bomen, er is 19 hectare aan Moeras(bos) en er zijn 116 bruggen in het bos. In het bos zijn 7 wandelroutes uitgestippeld die je door de verschillende landschappen van het bos leidt. Het bos kun je ook verkennen met de fiets of te paard. Ook is het bos zeer geschikt om tot rust te komen en te genieten van een picknick. 

Het ontwerp van het Amsterdamse Bos is een combinatie Engelse Landschapsstijl en de Duitse volksparken. In het bos vind je vele voorzieningen en activiteiten dit zorgt er ook voor dat veel mensen vanuit de randstad het bos opzoeken voor ontspanning en rust.  

Er zijn teveel voorzieningen en activiteiten in het bos om alles op te noemen de belangrijkste / mooiste licht ik hier onder toe. 

  • De Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt midden in het bos en bestaat uit o.a. uit een kinderboerderij, kaasmakerij en heeft een speeltuin
  • Fun Forest: Slinger van boom naar boom door het Bos via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen. Er zijn verschillende routes voor jong en oud.
  • Bostheater: In de zomer geeft het Bostheater avondvoorstellingen in het Openluchttheater
  • 2 Kinderbaden: Voor kleine kinderen zijn twee speelbaden in het bos aanwezig. Bij de baden vind je een kiosk, picknickbanken, speeltoestellen en openbare toiletvoorzieningen.
  • De kano- en waterfietsverhuur bij de de Grote Speelweide. Huur hier een kano of waterfiets en ontdek het Bos op een unieke manier.

De Kaapse bossen – Utrecht (Doorn)

De Kaapse Bossen is een deel  van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit mooie bos is een glooiend gebied met een prachtige natuur en grote historie aan cultuur. In het bos wandel je door brede beukenlanden en over slingeren bospaden. Je komt heidevelden, heuvels en boswallen tegen. De heuvels zijn ontstaan in de ijstijd. 

Het bos gebied heeft vele diersoorten en planten mede door het open bos en de vele boomsoorten door elkaar is er veel mogelijkheden voor de dieren en planten. Je vind je ook bijzondere exemplaren zoals de kleine vuurvlinder. 

Een bijzondere plek is de uitkijktoren in de Kaapse Bossen.  deze 25 meter hoge uitkijktoren genaamd "De Kaap"geeft je een prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Naast het prachtige uitzicht van de omgeving heb je ook een fantastisch uitzicht over de boomtoppen en het glooiend gebied. 

De Kaapse Bossen heeft diverse wandelroutes bij het informatiecentrum kun je bijvoorbeeld routekaarten halen. Naast het wandelen is het bos ook zeer geschikt voor een fietstocht. De Kaapse Bossen bevinden zich bij Doorn dit is het hart van het gebied. 

Het Vijlenerbos - Zuid-Limburg (Vijlen)

Het Vijlenerbos is een groot bos en natuurgebied nabij de plaats Vijlen. Het Vijlenerbos bestaat uit meerdere bossen die allemaal onder staatsbosbeheer vallen, daarom wordt er ook vaak gesproken over de Vijlenerbossen. Het is gebied is ongeveer 650 hectare groot. 

Omdat het in het uiterste zuiden van het land ligt(zuid-limburg) en in de gemeente Vaals dat bekend is van de Drielandenpunt, grenst het Vijlenerbos ook aan Duitsland (1 kilometer) en België 5 kilometer. 

Het Vijlenerbos is niet zomaar een bos, het is een bos met veel hoogte verschillen van maar liefst 100 meter. Dit levert wel vele mooie vergezichten op maar is niet geschikt voor elke wandelaar. In het bos vind je veel naald- en loofbomen die afgewisseld wordt met stromende beekjes. Je kunt alles over het Vijlenerbos zeggen maar niet dat het er saai en vlak is. 

Door het heuvelachtige landschap krijg je ook een hele andere natuur dit zie je ook terug aan de dieren zoals de das, de steenmarter, de vinpootsalamander, de bunzing, de wezel en zelfs wilde katten leven hier. Uiteraard zijn er ook nog veel meer dieren te spotten. 

Uiteraard is niet alles heel heuvelachtig er zijn ook vlakke stukken en in de lagere gedeelte vind je ook veel bronnetjes deze zijn ook echt de moeite waard om te bekijken als je hier gaat wandelen.

Het bos heeft ook rijke geschiedenis die zie je terug aan de viertal Tumuli, dit zijn grafheuvels uit de bronstijd. Maar ook de wegkruizen en een heiligenhuisje vormen interessante cultuurhistorische elementen in het bos. In het bos kun je ook  het Monument voor Jos Saive vinden.

Wandelen

Reacties
Categorieën