Losloopgebieden voor de hond
Wandelen en fietsen
Ramon Kuiters
Wandelen en fietsen
01/25/2024
5 min

De 7 mooiste losloopgebieden voor de hond in Nederland 2024

01/25/2024
5 min

Met je hond wandelen is voor veel baasjes en honden een heerlijk uitje en goed om samen een betere band te krijgen. De meeste honden lopen graag los maar helaas is dat niet overal in Nederland toegestaan. 

Gelukkig zijn er diverse losloopgebieden waar je hond veilig los kan lopen. Dit kan een afgezet gebied zijn maar ook een bepaald stuk bos, veld of iets anders. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 leukste en mooiste losloopgebieden in Nederland. 

De locaties liggen redelijk goed verdeeld over Nederland en worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. 

Hieronder nog een paar tips:

  • Laat je hond of honden alleen loslopen in gebieden waar het is toegestaan. Waar dit niet toegestaan is houdt je hond dan aangelijnd. De reden hiervoor is vaan om de verstoring in de natuur te voorkomen. Ook voorkomt dit boetes. 
  • Laat je hond alleen los lopen als je hond ook goed luistert en zorgt er ook voor dat je hond niet te ver van je vandaan is. 
  • Neem iets meer waar je hond goed op reageert en bij je komt. Bijvoorbeeld een snoepje, zijn / haar favoriete speelgoed of een fluitje bijvoorbeeld.

Loonse en Drunense Duinen - Noord-Brabant

De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant is een walhalla voor je hond en het baasje. Er zijn namelijk 2 wandelroutes waar je hond los mag lopen en 1 groot gebied waar ze kan ravotten, snuffelen en vrijuit rennen. 

De loslooproutes zijn 4 en 4,5 kilometer lang. 

  • Loslooproute van 4,5 km bij De Roestelberg.
  • Loslooproute van 4 km tussen Natuurpoort Herberg De Drie Linden en De Rustende Jager.

De loslooproute van 4,5 kilometer bij de Roestelberg gaat langs een ven, in deze ven kan je hond een duik maken als die gek is op water. De wandelroutes zijn makkelijk te herkennen en te volgen door de blauwe bordjes met een symbool van een hond erop. 

Losloopgebied bij Bosch en Duin is een heerlijk groot gebied waar je hond zich helemaal kan uitleven en de kans ook groot is dat ze met andere honden kan spelen.

Naast de speciale losloop honden routes en het losloop gebied zijn er nog vele wandelingen mogelijk. Bij deze wandelingen mag de hond wel mee maar moet de hond wel aangelijnd zijn. 

In het Nationale Park De Loonse en Dunense Duinen zijn diverse parkeerplaatsen en gelegenheden ook dichtbij de losloopgebieden. Ook zijn er horeca mogelijkheden in het nationale park. 

Rozendaalse Veld - Gelderland

De Veluwe is een prachtig wandelgebied waar je ook heel goed met je hond kan wandelen. Het Rozendaalse veld is een los loop paradijs met veel diversiteit. Met o.a. bos, heide, zand, en heuvels. Je hond kan in dit gebied heerlijk los laten lopen. Eén klein min puntje is dat je in het gebied wel fietsers en ruiterpaden tegenkomt of over moet steken. Houd je hond hier extra in de gaten. Zomers kan  het hier best druk zijn met fietsers. 

Een goede parkeerplaats voor het Rozendaalse Veld vind je aan het einde van de Kluizenaarsweg.

Het losloop gebied is te vinden midden op de heide en is aangegeven met groen paaltjes en borden. Buiten dit losloopgebied mag je hond ook wandelen maar dan alleen aangelijnd.  

Brunsummerheide - Limburg

In Zuid-Limburg vind je ook een fantastisch  plek waar je hond mag los lopen, namelijk op de Brusummerheide. Hier vind je niet 1 maar zelfs 3 losloopgebieden. Het grootste gebied is de Heksenberg. Dit is een gebied mag heuvels en zandpaden. Een flink wandeling maken is hier zeker mogelijk.  Als je hier wil wandelen kan je parkeren aan de Kamerpeideweg in Heerlen. 

De losloopgebieden worden duidelijk aangegeven met markeringen. Buiten de losloopgebieden kan je hond aangelijnd mee. De afwisseling van de Brunssumerheide maakt het natuurgebied aantrekkelijk. Naast naald- en loofbossen vind je ook heide (die eind augustus prachtig in bloei staat) een groot plus punt voor de hondenbezitter zijn de losloopgebieden voor je hond. 

Hondenstrand Lauwersmeer - Groningen

Het hondenstrand in lauwermeer in Groningen op de grens van Friesland is een heerlijk plek voor jou en je hond. Aan het Lauwersmeer in het Nationale Park vind je meerder strandjes maar het derde strand vanaf het dorp Lauwersoog naar het zuid oosten is het hondenstrand. Je hond mag hier vrij loslopen en de kans dat die hier vriendjes en vriendinnetjes tegenkomt is groot. 

Je kan hier een mooi wandeling maken langs het strand, uiteraard kan je hond ook heerlijk in het water ravotten. Vergeet niet een bal mee te nemen meestal vinden honden dit extra leuk in combinatie met het water. 

Je kan zelf ook met je hond het water in dus niet alleen veel plezier voor jou maar eventueel voor het hele gezin. Bij het strand is een horeca gelegenheid en een grote parkeerplaats.

Amsterdamse Bos - Noord-Holland

Amsterdam heeft vele hondenbezitters en honden, in de binnenstad zijn de omstandigheden niet altijd ideaal en ook niet overal even mooie wandelplekken. Gelukkig heeft onze hoofdstad wel een prachtig natuurgebied namelijk het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse bos is een groot en afwisselend natuurgebied met o.a. bos, polder en een veenplas. 

Op veel plekken in het Amsterdamse bos mogen honden loslopen mits ze goed luisteren en niet te ver van de baas zijn. De honden mogen geen last zijn voor andere bezoekers en ook niet door de natuur struinen. Bij plekken waar het geen losloop gebied is mag een hond wel aangelijnd lopen. Het staat duidelijk aangegeven in het Amsterdamse Bos waar je hond wel en niet los mag lopen. 

Houd er wel rekening mee dat het op mooie dagen druk kan zijn, ook zijn hier veel fietsers, hardlopers en komen er regelmatig ruiters naar het Amsterdamse Bos. 

Bij Grand Café de Boslaan kun je gratis parkeren dit is een grote parkeerplaats, maar er zijn ook kleinere parkeerplaatsen langs de weg bij het bos. 

Boswachterij Schoonloo - Drenthe

De Boswachterij Schoonloo is een mooi bos in de provincie Drenthe. het bos van de boswachterij Schoonloo is een onderdeel van  het natuurgebied Hart van Drenthe. Het is een divers bos met een heide gebied, vennen en vele wandelroutes. Een groot deel van de Boswachterij Schoonloo / Ellertshaar is een losloop gebied. In het losloopgebied heb je ook een grote plas genaamd Ellertshaar. 

De grote plas is een heerlijke plek voor de honden om te spelen en te zwemmen, bij warm weer ook een goede plek om af te koelen. Naast het losloop gebied dat goed is aangegeven, kun je ook aangelijnd wandelen met je hond door het bos. 

Het losloopgebied ligt is het oosten van de Boswachterij Schoonloo. Parken kan bij de Hoofdstraat / N376 van Schoonloo naar De Kiel.

Hondenbos Het Leesten - Gelderland

Het hondenbos Het leesten in Gelderland is gelegen dichtbij Apeldoorn in Ugchelen. Het hondenbos is omheind met hekken waardoor de honden hier veilig kunnen rennen, spelen en ravotten. Het hele jaar is het mogelijk om hier te wandelen met je hond. Je loopt door het bos en over de heide. 

Bij het omheinde losloop gebied is ook een speciale wandelroute van 3 kilometer. De naam van deze leuke wandelroute is De Natte Neuzenroute. Je hond mag ook los lopen tijdens de wandeling mits je hond goed luister (onder appèl staat). 

Het startpunt van de route en de route is te bereiken via de parkeerplaats 't Leesten aan de Hoenderloseweg in Ugchelen. 

Reacties
Categorieën