| |

De 7 mooiste vlonderpaden (wandelroutes) van Nederland 2023

Als je gaat wandelen in de natuur wil je graag verrast worden dit kan zijn door wilde dieren, bijzondere vogels, prachtige paden, mooie platen etc. Je kunt er ook voor kiezen om een bijzondere route te gaan wandelen, dat weet je bijna zeker dat je minimaal één keer verrast wordt tijdens de wandeling.

Vlonderpaden zijn hier een uitstekend voorbeeld, het heeft iets mystieks en bijzonder om over een moerasgebied, of een open water te wandelen zonder dat je er in aanraking mee komt. In Nederland zijn er verschillende vlonderpaden die zeker de moeite waard zijn om eens te bewandelen. De vlonderpaden liggen vaak in mooie stukjes unieke natuur waar je nu heel dichtbij kunt komen zonder de natuur te verstoren.

De 7 mooiste vlonderpaden wandelroutes van Nederland heb ik voor je op een rij gezet. De paden worden uitgebreid beschreven en er wordt ook gestrooid met tips. Dit allemaal om je een goed beeld te geven welke vlonderpad jij de volgende keer wilt gaan verkennen.

Wandelen

De Groote Peel (Limburg / Noord-Brabant)

Nationaal Park de Groote Peel is een voormalig turfwinningsgebied waar de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn in de prachtige landschappen. Het Nationale Park is gelegen op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De Groote Peel is niet alleen zeer geschikt voor het wandelen ook zijn er mooie fietsroutes door de Groote Peel.

De mooiste route is voor velen de wandelroute Het boswachterspad Mussenbaan. Met deze route heb je niet alleen prachtige weidse uitzichten maar je komt over historische knuppelbruggen en trek je door het moeras via de vlonderpaden.

De wandelroute is 5,6 kilometer en begint bij Buitencentrum De Pelen in Ospel. Er is een ruime parkeerplaats bij het begin punt en omdat het een ronde wandeling is kom je ook weer terecht op de plek waar je gestart bent.

De kans is groot dat je onderweg vele mooie vogelsoorten tegen komt. In de Groote Peel zijn vele vogels, dus vergeet je verrekijker niet.


Dwingelderveld (Drenthe)

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een pareltje. Het natuurgebied heeft bijna alles wat je verwacht van de natuur. Van heidevelden tot esdorpen, van bossen vol met wilde dieren tot grafheuvels en nog veel meer.

Wat minstens zo mooi en bijzonder is, zijn de lange vlonderpaden die je door moerassen en heidevelden brengt. Dat het een leuke en bijzondere route is en ook zeer geliefd bij families is op zon en feestdagen wel te merken.

Dan kan het behoorlijk druk zijn op de smalle vlonderpaden op tijd komen, later op de dag of een dag buiten de vakanties en door de weeks is ook een goede optie. De drukte doet niets af van de schoonheid van het nationale park en de wandelroute.

Wandelroute Boswandeling Spier is een wandeling van 5,5 kilometer. De route begint en eindigt bij Natuurpoort Spier. Als je de witte route volgt kom je ook over het vlonderpad. De wandeling is zeer afwisselend en zeker de moeite waard.


Moerputten (Noord-Brabant)

Aan de west kant van ´s Hertogenbosch ligt het natuurgebied de Moerputten. Het natuurgebied de Moerputten is een moerassig gebied waar vroeger turf werd gewonnen. Dit prachtige natuurgebied heel vele mooie plekjes en bijzonderheden zoals de Moerputtenbrug uit de 19e eeuw.

Aan de voet van deze brug vind je een drijvend ponton, vanaf dit ponton heb je het beroemde zijaanzicht van de brug, een aanrader. De moerputtenbrug is een oude spoorbrug en één van de meest gefotografeerde plekken van de omgeving.

Wist je dat de vogelaar ook graag in dit gebied komt er zijn diverse prachtige plekken waar je vele bijzondere vogels kunt spotten

Ook een trekpleister zijn de vlonderpaden in het natuurgebied. Er zijn 3 routes die je alle drie over de vlonderpaden leidt. De kortste route is 2 kilometer en de langste 8 kilometer. Je kunt de vlonderpaden en de routes bereiken via de Parkeerplaats Deutersestraat.


De Kiekkaaste (Drieborg – Groningen)

De Kiekkaaste is een vogelkijkhut dit behoort tot de mooiste vogelkijkhutten van Nederland. Niet alleen de hut ziet er prachtig uit maar ook de locatie. De vogelkijkhut is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland en geeft je de kans om bijzondere vogels te spotten. Naast de zeldzame en mooie vogels valt er nog veel meer te zien vanaf de vogelkijkhut en de weg er naar toe.

Met een beetje geluk kun je zelfs zeehonden spotten. Je wandelt over het vlonderpad. Het is wel een kort vlonderpad maar de omgeving maakt alles weer goed. De Kiekkaaste is gelegen in de buurt van de Nieuwe Statenstijl in Drieborg in het Noord-Oosten van de provincie Groningen.

De kiekkaast vlonderpad ligt in het gebied van de Dollard dat bekend staat om de slikvelden. Voor vele een verre afstand maar zeker de moeite waard helemaal als je ook een liefhebber bent van vogels spotten.


Huis ter Heide (Noord-Brabant)

Het natuurgebied Huis ter Heide is gelegen in De Moer in de buurt van Tilburg. Het prachtige natuurgebied heet heide, bossen en vennen. Het natuurgebied is ook waterrijk, de combinatie van verschillende leefgebieden zorgt ook voor vele verschillende soorten vogels het hele jaar door. Aan mooi flora en fauna geen gebrek.

Dit allemaal maakt het wandelen ook zeer interessant in Huis ter Heide, en dan heb ik het nog niet eens over het vlonderpad gehad. Dit is een mooi pad van 250 meter, het pad zorgt dat je droge voet houdt en op een plek komt waar je anders nooit kunt komen.

De wandelroute Zuid Huis ter Heide is een aanrader, de route is iets meer dan 6 kilometer en laat je de diversiteit van Huis ter Heide zien. De route is te volgen door de rode plaatjes te volgen. Het startpunt van de route is bij Parkeerplaats bij Middelstraat in De Moer.

Wist je dat er in het gebied ook Schotse Hooglanders lopen?


Vlonderpad De Wieden (Overijssel)

Vlonderpad De wieden laat je in een kleine wandeling zien wat het Nationale Park de Weerribben – Wieden je te bieden heeft. De route die je loopt is over drijvend land, onderweg op het vlonderpad zie je de verschillende stadia va de verlanding, moerasbos en het open water. Ook kom je meer te weten over de turfwinning en hoe de turfgravers hebben geleefd.

Het leuke aan dit vlonderpad is dat het ook toegankelijk is voor mindervaliden, rolstoelen en kinderwagens. Voor mensen met een (audio) visuele beperking is een uitgebreid (braille) tekst beschikbaar in het bezoekerscentrum waar je ook de auto kan parkeren.

Het bezoekerscentrum is te vinden aan de Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster. De wandeling is ongeveer een kilometer lang en goed te combineren met bijvoorbeeld Kalenberg, Giethoorn of een bezoekje aan het Nationale Park de Weerribben de Wieden.


Marker Wadden, Flevoland

Marker Wadden is een nieuw stukje Nederland het is een cluster van 5 nieuwe onbewoonde natuureilanden. Deze eilanden zijn kunstmatig aangelegd van 2016 tot 2021. De eilanden liggen in de buurt van Houtribdijk, Enkhuizen en Lelystad. De afstand van Lelystad is ongeveer 9 kilometer.

Met de veerboot vanaf Lelystad kun je naar de eilandengroep in het Markermeer. Het gebied is ook een walhalla voor de vogelaar. Wil je naast het vogels spotten meer zien van de eilandengroep kies dan voor de kustroute van ongeveer 7 kilometer. Onderweg kom je ook nog 2 vogelkijk punten tegen. Minstens zo leuk zijn de stukken over het vlonderpad je loopt over het water en andere gebieden waar je anders nooit kan komen. Zoals de slib en riet.


Vergelijkbare berichten