| |

Loonse en Drunense Duinen: De 7 mooiste wandelroutes 2023

Het Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant wisselen zandverstuivingen en naaldbos elkaar af. Door de vele zandvlaktes die nog steeds vrij kunnen waaien is dit gebied één van de meest uitgestrekte zandstuifgebieden van West-Europa.

In de Loon en Drunense Duinen zijn verschillende wandel en fietspaden die je langs de mooiste plekjes in het park brengen. In dit gebied vind je ook veel verschillende diersoorten. De meest bijzondere dieren die je kunt tegenkomen zijn de: nachtzwaluw, boomleeuwerik, levendbarende hagedis, heivlinder, zandloopkevers, spinnen, sprinkhanen. Naast de vele dieren kom je ook specifieke korstmossen en paddenstoelen tegen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 mooiste en leukste wandelroutes van de Loonse en Drunense duinen. Naast de 7 mooiste wandelroutes ook veel extra informatie over de Loonse en Drunense duinen

Wandelen

Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

In 1921 is zijn de Loonse en Drunense duinen aangekocht door Natuur monumenten. Inmiddel bestat het al ruim 100 jaar. Sinds 2002 zijn de duinen een Nationaal Park. Het park heeft een oppervlakte van ruim 4000 hectare waarvan ongeveer 465 hectare stuifzand is.

Tegenwoordig is de zandgrond getemd en is het gecombineerd met de duinen en naaldbossen. In de middeleeuwen waren de zandverstuivingen zo onbedwingbaar dat hele dorpen onder het zand verdwenen. Naast de zandvlaktes en de zandverstuivingen vind je hier ook heide en bossen.

De Loonse en Drunense duinen is gelegen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch het Nationaal Park is vanuit alle drie de richtingen goed te bereiken en zeer geschikt voor recreatie zoals wandelingen, fietstochten en paardrijden. Op verschillende plekken zijn horeca gelegenheden waar je even uit kan rusten of iets lekkers kan nuttigen. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen.


Stuifzand

De Loonse en Drunense Duinen heeft nog ongeveer 270 hectare stuifzand. Dit zand zorgt voor extreme omstandigheden, de bodem is droog en voedselam. De temperaturen kunnen ook verschillen tussen dag en nacht kan er in extreme gevallen wel een verschil ontstaan van 50 graden Celsius. Dit zorgt allemaal wel voor een unieke en bijzonder flora en fauna. Je vind hier Zandzegge, Korstmossen, de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandkevers.


Hondenloslooppad

In de Loonse en Drunense duinen is een speciaal pad voor honden waar de honden los mogen lopen. Dit pad is ongeveer 5 kilometer lang. De route gaat door bossen, langs het water en je komt bij de duinen. De route begint bij het restaurant de Roestelberg. Het is een ronde wandeling die je ook weer terug brengt bij het restaurant.


Mountainbiken

Je vind het in het Nationale Park 2 mountainbike route een beginners route van 16 kilometer en een gevorderde route van 26 kilometer. De route beginnen bij de herberg “De Rustende Jager¨ gelegen in Biezenmortel.


Fietsroutes

Vanaf de Rustende Jager zijn er ook 2 verschillende fietsroutes door de duinen. Op Fietsennetwerk vind je meer informatie over deze 2 routes. De route van 43 kilometer lang is een echte aanrader.


Paardrijden

De Loonse en Drunense duinen lenen zich ook perfect voor een mooie tocht op het paard. Bij Natuurpoort Manage van Loon in Loon op Zand kun je een een ruiter- en menkaart kopen waarmee je je route uit kunt stippelen.  Om te mogen paardrijden in Loonse en Drunense duinen heb je een ruiterpas nodig.


Vakantiepark EuroParcs Resort Kaatsheuvel

Resort Kaatsheuvel is een kindvriendelijk vakantiepark gelegen in Kaatsheuvel dichtbij de Efteling. Dat gelegen is nabij de Efteling! De Efteling en Het Nationaal Park de Loonse en de Drunense Duinen is zelfs lopend te bereiken is dat niet handig? . Maar ook steden als Tilburg en Breda liggen in de buurt zijn zeker de moeite waard.

Dit nieuwe vakantiepark is nog volop in de ontwikkeling maar heeft al zeer veel faciliteiten en mooie chalets. Je vind op het park een binnen en een buitenzwembad. Zowel binnen als buiten is er een spetterende waterglijbaan. In het binnenbad is er een stroomversnelling en een paraplufontein. Het binnenzwembad is iedere dag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Het zwembad buiten is van 1 april tot en met 1 oktober geopend. Voor de kleintjes is er een speciaal peuterbad. Waar ze heerlijk klimmen, klauteren en glijden op de waterattracties.

Uiteraard is er nog veel meer te beleven zo is er tijdens de vakanties een animatieteam aanwezig met een mooi programma. ook vind je op het park diverse speeltoestellen en sportvelden waaronder een minigolfbaan. Uiteraard is er ook horeca aanwezig, zodat je ook kunt genieten van een hapje en een drankje op het park.

Op het park vind je 13 verschillende type accommodaties. Van luxe safaritenten (glamping) tot zeer luxe Paviljoenen. Er zijn verblijven t/m 8 personen . Naast dat de accommodaties erg luxe zijn zien zijn ze ook nog eens erg sfeervol en bieden je erg veel comfort waardoor je vakantie onvergetelijk word.


De 7 mooiste wandelroutes in de Loonse en Drunense duinen.

Nu je het belangrijkste weet over de Loonse en Drunense duinen is het tijd voor de 7 mooiste wandelroutes. De wandelroutes worden beschreven en er is een link toegevoegd na de website van de wandelroute voor meer informatie of voor het downloaden van de route zodat je deze eenvoudig kunt volgen.

Wandelroute Bosch en Duin, vlak bij Udenhout 4,4 kilometer.

De gevarieerde route Bosch en Duin is 4,4 kilometer lang en eenvoudig te volgen aan de hand van de groene pijltjes onderweg. Goede schoenen zijn wel aanbevolen je loopt een stuk door het stuifzand heen. Wel pittig maar een schitterende ervaring en een leuke tocht.

De wandeling begint bij restaurant Bosch en Duin in Udenhout. Onderweg kom je veel naaldbomen tegen zoals de douglasspar en de zeeden. De zeeden kunnen wel 30 meter hoog worden en hebben lange naalden. Bijzonder aan deze route zijn de randwallen die zijn begroeide heuvelrijen. Deze zijn al in de middeleeuwen aangelegd voor bescherming tegen het stuifzand

Naast het stuifzand en diverse bomen (waaronder de ondergestoven bomen) vind je hier ook een prachtige heide die op zijn mooist is in augustus en september. Een zeer afwisselende wandelroute die ondanks het zware parcours goed te bewandelen is voor de gemiddelde wandelaar.


Trage Tocht Loon op Zand 14 kilometer

De Trage Tocht Loon op zand is een uitdagende en zware tocht. Waar je volop kunt genieten van één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je begint de route vanaf de Natuurpoort van loon. Je loopt tijdens de route voornamelijk op onverharde wegen. zowel door weilanden als het bos uiterard kom je ook langs de heide en bij de zandverstuivingen.

Tijdens de tocht van 14 kilometer kom je op de mooiste plekken van de Loonse en Drunense duinen. Bij de Roestelberg kun je eventueel even bijkomen en uitrusten indien dit van toepassing is. Na de Roestelberg begint namelijk 3 kilometer door het mulle zand richting de 24 meter hoge kapucijnerberg.

Dit is een prachtige route en een echte aanrader als je van trage tochten houdt!


Wandelroute Historisch Plantloon 4.5 km

De wandelroute historisch Plantloon van 4,5 kilometer begint bij café-restaurant de Galgenwiel in Waalwijk. Deze route is te volgen via de rode pijlen. Het voordeel van deze route is dat het minder druk is dan de andere stukken en route van de Loonse en Drunense duinen.

De Galgenwiel is een snel stromend water, die water heeft een bijzonder verhaal en is onderweg ook te lezen en is één van de mooiste plekjes langs de route. Een plek wat ook erg mooi is, is het landgoed Plantloon hier vind je vele soorten bomen. Vooral de laanbomen maken veel indruk. De weiland van de Plantloon zijn een leef en broedplek voor vele vogels waaronder putter. Dit maakt de route ook interessant voor de vogelaar. De kans is ook groot dat je tijdens de wandeling een roofvogel tegenkomt.

Een andere bijzonder plek die je tijdens de wandeling tegenkomt is de oude turfvaart. Ook deze plek heeft een rijke geschiedenis.


Groene Wissel 393: Loon op Zand 19 kilometer.

De Groene Wissel Loon op Zand is met 19 kilometer de langste route in deze top 7. De startplaats is in Loon op Zand bij de Kerkstraat. Je begint in het gezellige centrum i.p.v. in het bos dit maakt het reizen met het openbaar vervoer wel een stuk eenvoudiger. Vanaf het centrum loop je door de bossen rondom het uitgestrekte zandverstuivingsgebied de Loonse en Drunense Duinen. Een groot deel van deze route is onverhard dat maakt de route pittig.

De route door het zand is zwaar maar je krijgt er ook een prachtig uitzicht voor terug tijdens je tocht door het unieke stukje Nederland. Onderweg zijn diverse stopt mogelijk ook kom je 2 horecagelegenheden tegen. Neem ook volgende water mee en iets te eten, zomers kan het erg warm worden bij de zandvlakte houdt hier rekening mee.

Houd jij van een uitdaging en in 19 kilometer geen probleem voor jou dat is de groene wissel een prachtige wandelroute die je niet snel zult vergeten.


Wandelroute De Rustende Jager 2 kilometer

De Wandelroute de Rustende Jager is de kortste route in deze top 7 van mooiste wandelingen in de Loonse en Drunense duinen. De route begint en eindigt bij het café de Rustende Jager. Het leuke aan het café wat een uitstekende plek is voor een kopje koffie is dat het café nog steeds in handen is van de familie Klijn. Die in 1920 het toen nog boerderijtje kocht.

Het bos waar je doorloopt heeft veel open plekken, licht en ruimte en is hiermee een goed leefgebied voor deze dieren zoals: zoogdieren, vogels en insecten. Naast de vele (bijzondere) vogels en de schaapskudde kun je hier ook sporen van de das vinden. In totaal moeten hier ongeveer 200 dassen leven die zich alleen in de nacht laten zien.

Het uitkijkpunt op de randwal is één van de mooiste plekken van deze route je heb hier een prachtig uitzicht over het gebied. Je kunt hier de diversiteit ook goed zien.

Het is misschien een korte route maar tijdens deze leuke route is er veel te zien en te beleven. Door de lengte en de afwisseling is de route ook zeer geschikt voor families.


Wandelroute Vennen van Huis ter Heide 8 kilometer

De Wandelroute Vennen van Huis ter Heide is 8 kilometer lang en via de groene route te volgen. Op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Galgeneindstraat begint de route. Deze wandelroute is zeer afwisselend en onderweg kom je 2 uitkijkpunten tegen voor een prachtg uitzicht.

De kans is ook groot dat je diverse dieren tegenkomt waaronder vele vogels die leven op en rond de vennen. Hier loopt ook een kudde Schotse Hooglanders rond. Tijdens de wandeling kom je langs de voormalige militaire opslagbasis. Die kun je herkennen aan de kale plekken afgewisseld met grote berkenbomen.

Naast vele diersoorten en grote dennenbossen vind je ook bloemrijke graslanden met uiteraard bloemen en kruiden. Kortom de ideale route als je een prachtige natuur, dieren en een lange wandeling houdt. Een deel van de route is over openbare wegen omdat niet alle gronden in eigendom zijn van Natuurmonumenten.


Wandelroute Kapucijnenberg, vlak bij Udenhout 3,9 kilometer.

De Kapucijnenroute is 3,9 kilometer langs en is een bijzondere leuke wandelingen ook voor gezinnen. Je loopt over een heuvelachtig terrein met een bos van dennen en loofbommen afgewisseld met de zandverstuivingen, heide en prachtige vergezichten.

De rode is te volgen via de rode paaltjes die beginnen bij het fietspad van de Rustende Jager richting de Giersbergen. Je kunt de auto parkeren bij de Rustende Jager ook een uitstekende plek voor een kopje koffie of iets anders lekkers.

Door de grote afwisseling tijdens de route is de kans ook groot dat je diverse dieren tegen komt. waaronder hazen, vogels, Woestijnleeuwen (kevers) en nog veel meer. Onderweg zijn er diverse bomen die zich lenen om beklommen te worden erg leuk als je met kinderen deze route loopt.


Vergelijkbare berichten