| | |

De 7 lekkerste Oostenrijkse gerechten tijdens de (wintersport) vakantie.

Wie aan wintersport denkt, denkt al vrij snel aan Oostenrijk en Oostenrijk en lekker eten en drinken is ook een snelle gedachte. Goede gerechten na een lange dag op de piste is voornaam, zeker na alle inspanningen. Gelukkig is dit in Oostenrijk geen probleem, lekker eten kun je hier zeker ook buiten de wintersport om.

Om te zorgen dat jij ook echt lekker eet in Oostenrijk heb ik voor jou de 7 lekkerste Oostenrijkse gerechten op een rij gezet. Uiteraard worden de gerechten uitgebreid beschreven, zodat het watertanden al kan beginnen.

Voordat ik begin met de 7 lekkerste en mooiste Oostenrijkse Gerechten wil ik je eerst een paar leuke (kookboeken) laten zien van Oostenrijk.

AlpenReizen

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is één bijzonderste Oostenrijkse gerechten. Dit voedzame gerecht is van oorsprong een restmaaltijd. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een gewaardeerd gerecht en staat op vele menukaarten.

Het gerecht wordt meestal in een pan geserveerd en bestaat uit gebakken aardappelen, uitjes, verse kruiden, spekjes of rundvlees. Boven op dit gerecht wordt nog een spiegelei gelegd. De pan kan een koekenpan zijn maar ook een zwart gierijzeren pannetje op een ronde houten plank.

Het is een simpel gerecht maar kan wel gezien wordt een powerbooster. Het gerecht wordt vaak als lunch geserveerd en gaat er zeker in na een drukke ochtend op de piste, zodat je ’s middags je weer uit kunt leven vol met nieuwe krachten en energie.


Wiener Schnitzel

Vaak wordt er aan de Duitse keuken gedacht als het gaat om een Schnitzel. Maar het recept is van oorsprong Oostenrijks. De Naam Wiener Schnitzel is een wettelijk vastgelegd en beschermde naam. Het vlees dat gebruikt wordt bij een Wiener Schnitzel is Kalfsvlees. Terwijl er in Duitsland meestal varkensvlees wordt gebruikt.

De Wiener Schnitzel wordt meestal geserveerd met patat of aardappels en een lekker rauwkost salade. Er is eigenlijk geen restaurant of berghut waar geen Wiener Schnitzel op de kaart staat. Dus je kan en mag er niet onderuit komen om een Wiener Schnitzel te eten als je op vakantie bent in Oostenrijk.


Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is ook een typisch Oostenrijks Gerecht. Het zijn luchtige gekaramelliseerde pannenkoeken gevuld met rozijnen. De kaiserschmarnn wordt in stukken gesneden en bestrooid met poedersuiker.

Hoewel het luchtige pannenkoeken zijn vult het gerecht zeer goed. Dit gerecht is voornamelijk zeer populair bij wintersporters. Naast poedersuiker zijn er ook andere varianten zoals met verschillende soorten jam en appelmoes. Traditioneel is de jam een pruimen compôte.

Niet alleen in Oostenrijk is het gerecht populair ook in het Duitse Beieren. Tijdens de Oostenrijkse en Hongaarse dubbel monarchie verspreidde het gerecht zich ook in Hongarije hier is het gerecht bekend onder de naam Császármorzsa.


Goulashsoep

Oostenrijk wordt vaak gezien als koning van de soepen, op de menu kaart is vaak vele soorten soep te vinden. één van de meeste populaire soepen in Oostenrijk is zonder twijfel de Goulashsoep, vooral tijdens de Wintersport.

Deze kruidige soep in ontstaan in Hongarije (De Hongaarse Goulashsoep). In de loop van de jaren is deze soep eigen gemaakt door de Oostenrijkers en ook niet meer weg te denken in dit prachtige land.

De soep is vaak lekker pittig en stevig, in de soep zit vele groenten, aardappelen en rundvlees. Deze zware soep wordt ook echt gezien als maaltijdsoep. Tijdens de wintersport is het een ideaal hapje als jij je even goed wil opwarmen.


Käsespätzle

De Käsespätzle is een gerecht voor de echte kaasliefhebber. Spätzle is een soort pasta en wordt bestrooid met een grote hoeveelheid kaas. Meestal wordt er gekozen voor een kaas uit de eigen streek / regio.

Het gerecht wordt in de oven gebakken de gegarneerde bovenlaag bestaat uit geroosterde uien. Het leuke aan het gerecht is dat je lange slierten gesmolten kaas krijgt aan je bestek. Het is een zeer machtig gerecht.

Het gerecht is niet alleen in Oostenrijk te verkrijgen maar ook in Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland.


Germknödel

Germknödel is een klassiek Oostenrijks gerecht. Het is een apart gerecht en wordt zeker niet door iedereen als favoriet gezien en lekker gevonden.

Germknödel is een deegbol die gevuld is met een soort van zure jam. Deze wordt overgoten door een vanillesaus en ook nog eens beprekeld met maanzaad. De bol op zich wel is vergelijk met een broodje Bapao alleen de Germknödel is wel een zoete variant.

De Germknödel is een tussendoortje maar is wel machtig en wordt warm geserveerd. Je vind de zoete deegknödel lekker of niet maar één ding is zeker aan je heb je zeker genoeg.


Apfelstrudel

In Nederland eten wij in feite ook een soort apfelstrudel maar we kennen die beter als Appeltaart of Appelgebak. Ondanks dat ze op elkaar lijken zijn er wel verschillen. In Oostenrijk kun je het wel bij de koffie of als tussendoortje krijgen maar wordt echt vaak gegeten als lunch.

De Apfelstrudel wordt geserveerd met een vanillesaus, andere varianten zijn met ijs en slagroom. Het gerecht Apfelstrudel bestaat uit deeg, plakjes appel en rozijnen.

Apfelstrudel is een traditioneel Oostenrijkse gebaksoort, die vooral erg populair is in de stad Wenen. Het was oorspronkelijk een gerecht voor arme mensen, maar tegenwoordig is het een culinair hoogstaand gerecht.


AlpenReizen

Vergelijkbare berichten