Noorwegen
Europa
Ramon Kuiters
Europa
02/09/2024
8 min

De 7 mooiste camper bestemmingen in de winter 2024

02/09/2024
8 min

De meeste vakantiegangers met een camper zoeken in de winter de winterzon op en vertrekken naar het zuiden van Europa. Maar uiteraard kun je ook met de camper op vakantie gaan naar de wintersport landen? Dit is natuurlijk ook afhankelijk hoe jij je wintervakantie wil vieren.

Voor deze pagina heb ik alle opties opgehouden en de 7 mooiste bestemmingen / landen voor je op de rij gezet om in de winter met de camper naar toe te reizen. Om je een goed beeld te geven van de winterbestemmingen heb ik deze uitgebreid beschreven en diverse tips toegevoegd. 

Costa Blanca - Spanje

Er zijn vele redenen waarom mensen kiezen om te overwinteren aan de Costa Blanca. Het weer is heerlijk aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 19 graden overdag en met 6 uur valt er dus goed te zonnen. Costa Blanca is ook goed met de camper te bereiken zeker als de tijd hebt en onderweg ook nog wil genieten. 

Hoewel het in de wintermaanden een stuk rustiger is aan de Costa Blanca ten opzichte van de zomer is het er op veel plaatsen wel gezellig druk. Wil je op z´n tijd een feestje zit je hier goed maar ook als je rust wil is de Costa Blanca een goede keuze. In de grotere badplaatsen is het een stuk levendiger ook in de winter maanden dan in de kleine plaatsjes.

Ook de avonturier en degene die van cultuur houdt zit goed en heeft vele mogelijkheden. Kortom voor ieder wat wils als je voor de Costa Blanca kiest. Een ander groot voordeel van de Costa Blanca is dat het hier goed betaalbaar is zeker vergeleken met vele andere plekken in Europa. De goedkoopste plek aan de Costa Blanca zijn de plekken waar het minder toeristisch is. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor de Costa Blacna

Het Zwarte Woud - Duitsland

Het Zwarte woud is één van de mooiste regio´s van Duitsland en niet alleen zeer geschikt voor in de zomer. Ook in de winter kan het Zwarte Woud een zeer goede keuze zijn. 

Deze mooie streek tussen Karlsruhe en Basel, in het zuidwesten van Duitsland, is een dichtbebost middelgebergte vlak bij de Franse grens. Het zwarte woud bied eindeloze wandel- en fietstochten in de zomer maar ook in de winter kan er uiteraard hier goed gewandeld worden. Feldberg is de belangrijkste plek als het om de wintersport gaat in het Zwarte woud, want dat is hier ook zeer goed mogelijk.  

Het zwarte woud heeft niet alleen een frisse berglucht en mooie plekken waar je een prachtig uitzicht hebt met de witte achtergronden. Het Zwarte Woud heeft ook diverse goed bewaard gebleven burchten en ruïnes en eeuwenoude tradities in mooie plaatsjes. Deze zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. 

De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad en ook het historische centrum van de regio. Hier bevind zich de bekende Munster van Freiburg, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog. Feidburg is een leuke stad om te bezoeken vooral als je van historie en cultuur houdt. 

Als laatste tip: Het meer Titisee ligt aan de voet van de Feldberg en is erg populair in de zomer bij watersporters. Bij dit romantische water heb je ook gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende winkeltjes leuk om te bezoeken ook in de winter. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor het Zwarte Woud

Algarve -  Portugal

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal is een zeer populair niet alleen bij de overwinteraars maar ook in de zomer. Het grote voordeel van Portugal / de Algarve is dat het klimaat erg aantrekkelijk is in de maanden november, december en januari is het gemiddeld 15 graden en het zeewater zelf nog 17 en 19 graden.

De Algarve is wel een stukje rijden maar je krijgt er wel veel voor terug. Hoewel het hier in de wintermaanden minder toeristisch is, valt er nog steeds veel te beleven en hangt er nog een prettige ontspannen sfeer in de Algarve. Als je gaat overwinteren of te genieten van je welverdiende vakantie is het wel aanbevolen voor een grote plaatst te kiezen, hier valt in de winter mee te beleven. 

De Algarve staat bekend om de zon, zee en strand vakanties maar er zijn ook vele bezienswaardigheden en prachtige plekjes die je met de aangename temperatuur goed kunt verkennen en ontdekken. In de grote plaatsen zijn de zijstraatjes vaak een aanrader, hier zie je het echte leven van de locals en vaak verrassend leuke winkeltjes en horeca. De zijstraatjes zijn vaak ook goedkoper dan de toeristische plekken. 

Wist je dat de Algarve ook zeer geschikt is voor de golfer, je hebt hier vele mogelijkheden als het om Golf gaat. Ook lessen zijn mogelijk. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor de Algarve

Tirol - Oostenrijk

Als je kiest voor een camper winterbestemmingen dan is Tirol wel een echte aanrader. Het landschap is door een ringetje te halen zo mooi. Daarnaast heeft Tirol ook vele mogelijkheden als het gaat om de wintersport. Ook tijdens de wintersport kun je goed genieten van de landschappen en de natuur in Tirol. 

Tirol is een paradijs voor de skiër, snowboarder en sneeuwwandelaar. Ook kun je hier rodelen en bobsleeën.  Buiten de wintersport is er ook veel in Tirol te beleven, je vind hier leuke dorpjes en steden en diverse bezienswaardigheden. 

Tirol is goed te combineren als je van cultuur, historie en de wintersport houdt. Tirol ligt in Oostenrijk en kan ook een goede optie zijn voor een doorreis naar bijvoorbeeld Slovenië, Kroatië of Italië waar je na je wintersport kan genieten van de heerlijke temperaturen en de winterzon. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor het Oostenrijkse Tirol

Noorwegen

Noorwegen behoort tot de mooiste landen van Europa en wist je dat hier ook de luchtkwaliteit erg goed is en ook behoort tot beste landen van Europa als het gaat om de luchtkwaliteit. Het land Noorwegen is zeer geliefd in het voorjaar en de zomer bij de toeristen, De natuur is dan op zijn mooiste, ondanks dit is Noorwegen ook zeer geschikt in de winter vooral als je rond gaat reizen. 

Want in de winter valt er veel te zien en te ondernemen, waaronder diverse winteractiviteiten (ijsvissen, langlaufen, skiën, achter op de hondenslee etc). en de noorderzon bekijken. Maar ook de Fjorden en de Nationale Parken zijn in de winter adembenemend mooi. 

Noorwegen bied je naast de vele bezienswaardigheden en een indrukwekkende natuur ook heel veel rust en ruimte, je komt hier geen massa toerisme tegen. Ook heel positief is dat er in Noorwegen steeds meer campings bij komen en ook campings die in de winter geopend zijn dit is ideaal. Daarnaast is het ook nog mogelijk om in Noorwegen onder bepaalde voorwaarden wild te kamperen. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor Noorwegen

De Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen is een goede bestemming met de camper zowel in de zomer als in de winter. Een groot voordeel van de Ardennen is dat het vanuit Nederland ook snel en eenvoudig te bereiken is. Het gebied is zeer geschikt voor de actieve vakantieganger, maar ook de natuurliefhebber. De Ardennen wordt gezien als een zeer geliefde fietsomgeving. De kans dat het lekker fiets weer is in de winter is niet zo heel groot maar daarin tegen kun je hier ook heerlijk wandelen door het prachtige (winterse) landschap. 

In de winterperiode zijn hier ook diverse kerstmarkten vele beginnen als in november, maar ook buiten de kerstmarkten zijn er leuke dorpjes en steden die de moeite waard zijn te bezoeken. Een ander groot voordeel is dat je ook kunt skiën in de Ardenen als er sneeuw ligt er is helaas geen sneeuwgarantie maar vaak wel een grote kans op een mooi pak sneeuw om te skiën of te snowboarden. Er bestaat ook een grote kans dat er een aantal meertjes bevroren zijn en daar kan dan weer uitstekend geschaatst worden. Ga je met kinderen op pad neem dan een slee mee. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor de Belgische Ardennen

Italië

Italië is een land met 2 gezicht als het om de winter gaat. Het noord van Italië kan behoorlijk koud worden en er zijn diverse plekken waar je zelfs kan skiën, snowboarden en andere winterse activiteiten kan onder ondernemen. In het zuiden en de eilanden Sardinië en Sicilië zijn wel goede winterzon bestemmingen. Het is hier wel iets minder warm dan bijvoorbeeld in Spanje en Portugal maar wel zeer geschikt voor de winter periode. 

Je kunt ook goed met de camper na Sicilië. Je kunt bijvoorbeeld met de veerpont van Napels naar het eiland. In het zuiden van Italië in de laars zijn ook leuke winterzon bestemmingen te vinden. Het zuiden en de eilanden bij Italië hebben wel een groot nadeel de afstand vanuit Nederland en België is erg groot en een langer verblijf met een rondreis door Italië is dan wel aanbevolen. 

Een voordeel van het winterseizoen in Italië is dat het vaak een stuk voordeliger is en rustig dan in het hoofdseizoen bij een rondreis door Italië kun je genieten van de prachtige landschappen, de natuur, de vele mooie steden, dorpen en tal van bezienswaardigheden. Ook al reis je een paar maand door Italië je kunt nooit alle mooie plekjes bezoeken. 

Bekijk hier het kampeeraanbod voor Italië

Reacties
Categorieën