|

De 7 beste tips voor het koken op de camping 2024

Koken op de camping is anders dan thuis, er is wel een groot verschil als je met een tent, caravan of camper gaat koken. De nieuwere campers hebben een luxe keuken en kunnen zelfs voorzien zijn van een oven. Niet iedereen heeft deze luxe, maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden als je in een caravan of vanuit een tent moet koken.

Voor deze pagina heb ik 7 tips voor je op een rij gezet die het koken makkelijker en leuker maakt tijdens het kamperen. De tips worden uitgebreid beschreven zodat je ook echt iets aan tips hebt en kunt gaan gebruiken.

KokenKoken

Het kooktoestel

Zoals in de inleiding zit er veel verschil tussen een tent, camper, vouwcaravan en een caravan. In een camper en een caravan zit in de meeste gevallen al een kooktoestel. Mocht je nog geen koektoestel hebben heb je de keuze uit het aantal pit bijvoorbeeld, 1 pits, 2 pits, 3 pits en 4 pits.

Naast een kooktoestel kun je ook kiezen voor een skottelbraai of een barbecue. Met de barbecues van tegenwoordig heb je ook veel meer mogelijkheden dan alleen grillen. De barbecues zijn ook een stuk handzamer geworden en eenvoudig mee te nemen.

Hieronder vind je een aantal barbecues die zeer geschikt zijn voor de camping.

In luxe caravans en campings zitten soms al een oven maar er is ook een camping oven te koop. Misschien kleinere dan je thuis gewent bent, maar je kunt wel een pizza bakken ovenschotel bereiden en meer.


Pannen

Als je gaat koken tijden je vakantie kun je uiteraard kiezen om de pannen uit huis mee te nemen. Deze pannen kun je uiteraard gewoon mee koken op je campingkooktoestel. Als het gaskookstel kleiner is kan het wezen dat de pannen er niet goed oppassen of misschien maar 1 of 2 tegelijk i.p.v. dat je alle pitjes kunt gebruiken.

Als dit het geval is kun je het beste kiezen voor campingpannen. Een campingpan is lichter en compacter ook kun je veel pannen uit elkaar halen de steel van de pan en is elkaar plaatsen zodat het minder ruimte in neemt dit kan ook erg handig zijn. Een ander voordeel van de campingpannen zijn dat ze een dunnere bodem hebben en sneller verwarmen. Waardoor je minder gas hoeft te gebruiken.

Je kunt campingpannen los kopen en in set. Als je pannen koopt denk dan goed na welke pannen je gaat gebruiken ga je eenpansgerechten maken of juist uitgebreid? Om je het helpen bij het kiezen heb ik een aantal goede pannen en pannensets speciaal voor de camping voor je op een rij gezet.


Gasfles

De kans is groot dat je op gas gaat koken. Niets is vervelende als je aan het koken bent en het gas is op. Als je een nieuwe fles koopt weet je dat je even voorruit kunt maar als jij een gas van iemand krijgt of nog hebt staan van de vorige keer weet je niet precies hoeveel er in zit. Om hier achter te komen heb ik een YouTube filmpje toegevoegd aan dit artikel die je precies uitlegt hoe jij kunt berekenen hoeveel gas je nog hebt en hoelang je er nog mee kunt koken.

Als er niet meer zoveel gas in zit is het verstandig deze te laten vullen of een nieuwe gasfles erbij te kopen. Zodat je weet dat je genoeg gas bij je hebt om tijdens de vakantie heerlijk te kunnen koken of voor andere doeleinden te gebruiken bijvoorbeeld een gaskacheltje.

Vervoer je gasfles uiteraard wel op een veilige manier.


Kies voor makkelijk gerechten

Je bent op vakantie en je hebt niet alle mogelijkheden die je thuis hebt dus maak het je zelf ook niet te moeilijk en kies voor makkelijk gerechten. Je kunt kiezen voor koude gerechten denk hierbij aan een maaltijd salade, een wrap een gazpacho etc.

Een andere goede optie is eenpansgerechten. Dit is goede met in 1 pan, als je dit niet vaker hebt gedaan zul je misschien afvragen of dit mogelijk is? Ja dit is zeer goed mogelijk er zijn vele gerechten die je kunt maken waar je maar 1 pan bij nodig hebt. Bijvoorbeeld pasta´s, soepen, wokgerechten etc. Er zijn verschillende kookboeken met eenpansgerechten hieronder een paar voorbeelden.

Er zijn ook een aantal gerechten die je kan maken met kokend water een goed voorbeeld hiervan is rijst, coucous, groenten, aardappelen, vlees eieren, etc. diverse producten kun je ook eenvoudig in 1 pan tegelijk koken. Dit scheelt je ruimte, pannen, tijd, gas en afwas.

Een ander makkelijk gerecht is pannenkoeken wel kind is er niet dol op? ook veel volwassenen eten het graag vooral met een goede topping.


Koelbox

Ga je met de tent op vakantie of is jouw caravan niet voorzien van een koelkast? Kies dan voor een koelbox. Er zijn verschillende soorten koelboxen naast de standaard koelbox die je bijvoorbeeld meeneemt met een dagje weg heb je ook compressor en elektrische koelboxen. Deze koelboxen kunnen een goed alternatief zijn voor de koelkast. Kook jij graag met verse ingredienten dan is een goedbox wel belangrijk en zou ik voor een compressor koelbox kiezen. Is het alleen om drinken koel te houden kun je ook voor een elektrische koelkast kiezen. Bij een elketische koelbox ben je wel afhankelijk van de omgevingstemperatuur.


Voedselvoorraad

Met een goede koelbox kun je producten en ingrediënten bewaren, denk hierbij aan verse producten of producten die gekoeld bewaard moeten worden. Houdbare producten hoeven niet in de koelbox bewaard te worden, deze kunnen eenvoudig in een boodschappen tas bewaard worden. Wel neem dit extra ruimte in producten waar je echt niet zonder kan, kun je het beste meenemen voor andere producten is het ook leuk om streekproducten uit te proberen. Bij de meeste plekken is wel een supermarkt in de buurt en is sommige landen zijn de boodschappen ook goedkoper dan in Nederland.

Wel kan het handig zijn om eten en boodschappen die je bij aankomst gelijk nodig hebt mee te nemen denk bijvoorbeeld aan koffie, brood, etc.


Geniet van je vakantie

Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven, veel mensen eten steeds gezonder en willen ook graag op vakantie gezond eten. Maar de vakantie is ook om te ontspannen je hebt geen verplichtingen en tijdsdruk dus geniet. Ga lekker samen koken of steek een keer vaker de barbecue aan. Als het budget matig kan ga ook eens uit eten of haal iets lekker om op de camping op te eten.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten