Kamperen
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
01/25/2024
5 min

Eerste keer kamperen? Bekijk de 7 gouden tips 2024

01/25/2024
5 min

en van de natuur of de camping te genieten. Voor de ervaren kampeerde zijn er vaak weinig issues, maar voor de beginnende kampeerder zijn er vaak grote bruine beren op de weg. 

Om je een beetje te helpen voor als je de eerste keer gaat kamperen heb ik de 7 belangrijkste en meest onmisbare tips voor je op een rij gezet. De gouden tips worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de tips.

1. Kampeerspullen.

Als je gaat kamperen en je hebt nog geen kampeerspullen heb je de leuke taak om op zoek te gaan na de juiste kampeerspullen. Op het internet bijvoorbeeld via Bol.com vind je een groot assortiment kampeerspullen voor jong en oud. Maar ook diverse winkels bieden vele kampeerspullen aan. 

Als je nog geen idee hebt welke producten je nodig hebt en als je het vaker gaat gebruiken is het lenen of huren van kampeerspullen vaak een goede optie. Verhoudingsgewijs ben je misschien wel (te veel) kwijt. Maar je kunt zo goed uitproberen of je kamperen leuk vind en welke producten juist handig zijn en welke overbodig voor jou. 

Voor de reis naar Italië (mei 2023) hebben wij een Camper gehuurd. Een camper kopen staat wel op ons verlanglijstje maar hebben ook nog veel twijfels met deze reis komen we er vast achter of het nog steeds een droom is of huren juist een goede beslissing is geweest. 

Ga je wel zelf kampeerspullen kopen, probeer die dan buiten het seizoen te doen dit scheelt vaak veel geld er zijn dan vaak extra veel en aantrekkelijk aanbiedingen. Vaak wordt het in het seizoen en tegen het seizoen aan alleen maar duurder en zijn er minder aantrekkelijk acties. 

ReizenReizen

2. Je verdiepen in de reis, bestemming en camping / kampeerplaats. 

Met de mogelijkheden van het internet is het mij nog steeds een raadsel dat veel mensen grote aankopen doen en reizen boeken zonder zich te verdiepen in het land, locatie, bestemming etc. 

Dit is ook belangrijk voor het land en de weer omstandigheden in een bepaalde periode. Je wilt niet de eerste keer met je tent op vakantie gaan naar een locatie waar het ´s nachts koud is en veel kans op slecht weer. Ook zijn er grote verschillen tussen de campings. Als je met kinderen op vakantie gaat wil je ook graag dat de kinderen zich kunnen vermaken op de camping. Een natuurcamping zonder animatie en faciliteiten is van niet zo goede keuze. 

Maar ook voorzieningen zijn belangrijk denk bijvoorbeeld aan stroom,, maar ook waar je dichtbij in de buurt bent, of je een kacheltje bij koude dagen nodig hebt of juist warme kleding. Dit zijn maar enkele voorbeelden het kan ook zijn dat je met je allergieën of je ziekte rekening moet houden en kijken of het land en de locatie wel geschikt is. 

3. Inpaklijst

Als je de eerste keer gaat kamperen en je moet van alles meenemen is de kans groot dat je een aantal dingen gaat vergeten. Daarom is het verstandig om met een inpaklijst te gaan werken. Op het internet staan diverse inpak lijsten ook voor het kamperen, deze kun je gebruiken en zelf aanpassen of aanvullen waar nodig. 

Het is ook belangrijk om voor alle weertypes kleding mee te nemen. Het kan misschien we 30 graden zijn, maar dat hoeft niet te beteken dat het ´s avonds of in de nacht niet afkoelt en er ook slecht dagen tussen kunnen zitten met veel regen bijvoorbeeld. Wel handig at je hier op kunt aanpassen en niet eerst nog moet shoppen of het koud krijgt. 

Vergeet ook zeker niet je medicatie, zelf bestellen wij voor de vakantie extra medicatie en wordt deze al gelijk in gepakt zodat we dit niet kunnen vergeten. Oplaadkabels eigenlijk het zelfde verhaal ook onmisbaar tegenwoordig. 

Als je de ruitje hebt neem ook extra dekens mee, het kan tegenvallen als je het niet gewend met om in een tent te slapen en als je het in e nacht koud hebt krijg je het vaak moeilijk warm en wordt het slapen ook lastiger. 

4. Uitproberen van je kampeerspullen

Na een lange reis voor het eerst je tent opzetten, is geen goed idee. om het je zelf handig te maken is het verstandig om eerst thuis rustig op je gemak je kampeerspullen uit te proberen en op te bouwen. Dit zorgt niet alleen dat je weet hoe je het moet gebruiken of in het elkaar moet zetten ook kun je er meteen achter komen wat je eventueel nog te kort komt. 

Een tip voor aankomst bij de camping is om dit overdag te doen, ook al heb je misschien een paar keer geoefend een tent opzetten in het donker met vermoeide passagiers in de auto is vaak geen groot succes. Het opbouwen van je kampeerspullen kan veel tijd kosten dus zorg dat je hier de tijd voor hebt en niet even snel voor elkaar moet maken. Je bent op vakantie dus doe lekker rustig aan en geniet. 

Bij een grote tuin kun je ook eventueel al een nachtje kamperen in de tuin, zo kom je er nog beter achter wat je absoluut niet mag vergeten mee te nemen. 

5. Plasemmer

Het klinkt misschien niet chique en fris maar een plasemmer kan een zeer goede uitkomst bieden zeker als jou kampeer onderkomen geen toilet hebt. (een tent of vouwcaravan bijvoorbeeld). 

Als jij een aantal keer per nacht naar het toilet moet en de sanitaire gelegenheid is niet in de buurt dit pech kun je soms hebben. (om dit te voorkomen kun je ook een kampeerplaats met privé sanitair resereren)

Een plas emmer klinkt misschien onhygiënisch maar met een deksel ruik je helemaal niets en in de ochtend kun je de emmer legen en schoonmaken zodat je de volgende nacht weer op een schone frisse emmer kunt zitten.  

6. Kies voor ruimte

Als je een tent, caravan, camper gaat lenen, huren of kopen kies dan zeker niet voor een te kleine. Bij het kamperen heb je over het algemeen al minder ruimte ten opzichte van een chalet, hotel of een bungalow. Dit is natuurlijk niet erg je kiest er ook voor en het heeft ook wel weer voordelen. Maar een te kleine caravan of tent kan je erg tegen staan. 

Het gaat niet alleen om de ruimte om te slapen en te zitten maar ook om te leven bij slecht weer, en voor al je spullen wat je meeneemt op vakantie. Bij het kopen van een caravan, camper of tent houdt ook rekening met de eventuele gezinsuitbreiding zodat je niet na een jaar weer grote moet kopen. 

Bij een vouwcaravan en of caravan kun je ook kiezen voor een voortent dit geeft je weer extra ruimte. Een tarp of een extra (klein) tentje kan ook een uitkomst bieden voor je spullen of om in te zitten bijvoorbeeld.

7. Zorg voor vermaak

Op veel familie campings is vaak genoeg te doen voor het hele gezin, als je met kinderen gaat kamperen is de kans groot dat ze snel vriendjes en vriendinnetjes maken. Ook al is dit het geval kan het verstandig zijn om dingen mee te nemen waar jij je reisgezelschap zich mee kan vermaken. Dit kunnen boeken, een e-reader, spelletjes, een laptop of een tablet zijn. 

Even ontspannen of samen een spelletje doen is leuk en kan ook heel erg handig zijn als het de hele dag regent of een dagje niks te ondernemen valt om welke reden dan ook. Als je met kinderen gaat kamperen neem dan bijvoorbeeld ook buitenspeelgoed mee waar ze zich goed mee kunnen vermaken ruimte genoeg in de meeste gevallen.

Reacties
Categorieën