Camper veilige parkeerplaats
Overige vakantie + Tips
Ramon Kuiters
Overige vakantie + Tips
02/09/2024
6 min

De 7 gouden tips om inbraak en camper diefstal te voorkomen 2024

02/09/2024
6 min

Je moet er toch niet aan denken als je terug kom bij je camperplaats dat er ingebroken is of misschien nog wel erger de camper is gestolen. Je zou wellicht denken dit overkomt mij niet maar die kan in feite iedereen overkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om inbraak in de camper en diefstal van de camper te verkleinen of te voorkomen.

Voor deze pagina heb ik de 7 beste gouden tips voor je op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de tips om diefstal en inbraken in en van de camper te voorkomen of te verminderen, heb ik de tips uitgebreid beschreven. 

1. Kies zorgvuldig de locatie voor een overnachting of parkplaats

De locatie waar jij je camper parkeert voor een korte stop of een overnachting heeft veel invloed op de veiligheid. Een camping is veel gevallen een veilig plek maar ook beveiligde overnachtingsplaatsen of parkeerplaatsen kan een goede optie zijn. Soms wil je misschien graag midden in de natuur staan of juist dichtbij een stad, dorp of snelweg. let dan goed op waar je de camper plaatst en op de omgeving. 

Het kan verstandig zijn om de camper te plaatsen op drukke parkeerplaatsen of bijvoorbeeld bij een restaurant. Doordat hier doorgaans veel reuring is, heb je door de drukte een soort sociale beveiliging en is de kans op inbraak of diefstal minder groot dan op een afgelegen plek of industrieterrein. 

Een andere optie kan ook een privé terrein zijn vraag dan wel toestemming aan de eigenaar om problemen te voorkomen. Een woonwijk kan ook een optie zijn hier is vaak ook veel drukte en sociale controle. 

Via de apps tegenwoordig kun je eenvoudig een camperplaats vinden, de reviews van de locaties zeggen ook al veel, ook zijn dit vaak plekken waar meerdere campers staan dat geeft vaak ook een veilig gevoel en maakt de kans op inbraak en of diefstal ook minder groot. 

Gezond verstand en het onderbuik gevoel zegt ook vaak ook veel. Heb je er geen goed gevoel bij rijd dan naar een andere plek. 

2. Stuurslot, Pedaalslot of een versnellingsbakslot

Een extra slot is uiteraard wel een kostenpost, maar een stuurslot, pedaalslot of versnellingsslot schrikt in veel gevallen wel af en maakt diefstal van de camper ook een een stuk lastiger. Met deze sloten kun je de camper niet besturen en om de camper mee te nemen moet je eerst het slot verwijderen. 

Voor de nieuwere campers kan dit zelfs ook een eis zijn van bepaalde verzekeraars om diefstal een stuk lastiger te maken waardoor de camper minder interessant wordt. De sloten zijn voorzien van een slot met een sleutel of een cijfercode. 

Een versnellingsbakslot (ook wel bearlock) genoemd kan worden ingebouwd bij veel autogarage of camper garages / dealers. Dit slot is ook de duurste van de drie, de kosten zitten al snel op minimaal € 600,-. Het bearlock systeem is helaas niet voor elke camper geschikt maar gelukkig wel voor de meeste modellen. 

De pedaalslot en stuurslot zijn zelf eenvoudig aan te brengen en zijn ook een stuk voordeliger. Hieronder heb ik een aantal stuursloten en pedaalsloten die geschikt zijn voor campers voor je op een rij gezet. De link van de producten zijn van Bol.com. De link geeft veel extra informatie en via de link kun je de producten eenvoudig en snel bestellen. 

3. Extra raam- en deursloten / beveiliging.

Op de meeste campers van tegenwoordig zitten wel goede sloten als het om de deuren en de ramen gaan. Toch blijven dit vaak de zwakke plekken van de camper. Extra beveiligen of sloten kan in veel gevallen ook zeker niet kwaad. Hoe moeilijker iemand ongevraagd in de camper komt hoe minder aantrekkelijk het is om in te breken. 

Voor de deuren kun je bijvoorbeeld kiezen voor Thule deursloten. Deze sloten zorgen er voor dat je de deuren extra goed af kan sluiten. (dubbel beveiligd). Dit maakt het voor de inbreker extra lastig en niet iedere inbreker kan deze sloten ook open krijgen. 

 Deze sloten maken het mogelijk om de voordeuren goed af te sluiten. Hierdoor zijn ze dubbel beveiligd. Alleen een goede inbreker die onze deuren open krijgt.

Naast gevoelige alarmen op je ramen, die af zullen gaan wanneer er een bepaalde graad van beweging wordt waargenomen is er ook een andere manier om de gevoelig ramen te beveiligen. Doormiddel van raamfix. kun jij gevoelige ramen veiliger maken. 

Bol.com heeft een groot assortiment in raam en deur beveiligingen die ook zeer geschikt zijn voor de camper. 

Bekijk hier de beveiligingen voor de camper als het gaat om de ramen en deuren

4. Beveiligingsstickers

Steeds meer campers zijn goed beveilig met onder andere een alarm. Op deze campers vind je altijd stickers waarop staat dat de camper is voorzien van extra beveiligingen of een alarm. Dit schrikt vaak af en de inbrekers zou eerst op zoek gaan naar een makkelijker object om in te breken. 

Ook al heb je zelf geen alarm dan kun je er als nog voor kiezen om beveiligingsstickers te plaatsen op de ramen van je camper. Dit schrikt iedergeval af en de kans dat de inbrekers iets anders gaat proberen is groot. De stickers werken ook zeer goed in combinatie met extra deursloten, en bijvoorbeeld een stuurslot. 

Beveiligingsstickers zijn online te vinden en te bestellen. Er zitten veel verschillen tussen de stickers ga daarom op zoek naar een sticker die geschikt is voor de camper. 

5. Kluis

Een kluis houdt de inbrekers niet buiten maar als door alle maatregelen de inbrekers het toch gelukt is om ongevraagd in je camper te komen kan een kluis er wel voorzorgen dat de belangrijk en dierbare spullen niet meegenomen kunnen worden. Een kluis maakt het de inbreker extra lastig en in veel gevallen wil de inbrekers zo snel mogelijk weer weg. 

De kluizen zijn er in verschillende formaten en soorten zoals een met een sleutel of een cijfercode. Zorg er wel voor dat de kluis niet eenvoudig mee te nemen is. Wel is het belangrijk als je voor een kluis kiest om deze ook altijd te gebruiken ook al kost het misschien tijd om elke keer de kluis te gebruiken. 

Op verschillende plekken zijn auto/ camper kluizen te koop. Bol.com heeft ook diverse kluizen die geschikt zijn voor de camper in het aanbod. 

6. Geen waardevolle spullen in het zicht leggen

Dit klinkt misschien heel logisch maar hoe vaak gaan we niet weg als de telefoon, laptop of iets anders belangrijks nog op tafel ligt. Thuis is dit misschien niet zo probleem maar in de camper is dit zeker niet aan te raden. 

Berg je belangrijke spullen dus goed op als je uit de camper gaat ook al is het voor een boodschap of de hoek of een toilet bezoekje. Als er een laptop in beeld ligt kan dit de inbreker extra prikkelen. Verstop daarom je spullen goed bijvoorbeeld in een kastje of nog beter in een kluisjes. 

Op een parkeer plaats kan het bijvoorbeeld ook handig zijn om je dashboardkastje te openen zodat je kan laten zien dat er niets in zit en te halen valt. inbrekers kijken vaak het eerst in het dashboard kastje omdat hier vaak belangrijke spullen ingelegd wordt bijvoorbeeld het navigatie systeem, een portemonnee etc. 

7. GPS-tracker voor je camper

In de nieuwe en duurdere campers zitten vaak al een track systeem, in sommige gevallen is dit ook verplicht van de verzekering of wordt dit sterk aangeraden. Een GPS tracker heeft direct niet veel met de diefstal en inbraken te maken. Wel kan een sticker met de vermelding dat er een GPS tracker aanwezig zijn afschrikken voor diefstal van de camper. 

Wel kan het erg handig zijn bij het terug vinden van de camper als deze gestolen is of als jij de parkeerplaats niet weer kan vinden. De GPS-tracker laat precies zien waar de camper rijdt of zich bevind. Dit maakt het wel makkelijk bij het terug vinden van de camper. 

Reacties
Categorieën