Zeehonden
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/22/2024
3 min

De beste 7 plekken in Nederland waar je zeehonden kan spotten 2024

01/22/2024
3 min

Je kunt natuurlijk naar een dierentuin gaan of Dolfinarium om zeehonden te gaan spotten, maar niets is mooiers dan zeehonden in het wild te spotten. In Nederland zijn er verschillende plekken waar de zeehond in het wild te bewonderen is.

Bij laagwater zijn de zeehonden in het algemeen het beste te spotten, ze liggen bij laag water vaak op zandbakken te genieten van de zon en de vrouwtjes hun jongen zogen. De zeehonden liggen het liefst op de steile kant zodat ze bij gevaar snel het water in kunnen.

Voor deze pagina heb ik de 7 plekken beschreven waar deze prachtige schattig roofdieren te spoten. Naast informatie over de plek vertel ik ook wanneer je de grootste kans hebt om de zeehonden te spotten. Wat als je op pad gaat om de zeehonden te zien, wil je ze ook graag ontmoeten.

Voordelta

De Voordele is een Natura 2000 gebied van de Maasvlakte tot aan de punt van Walcheren. Het behoort tot de provincie Zuid-Holland en Zeeland. In dit gebied leven zeldzame en kwetsbare dieren daarom heeft de Voordelta rustgebieden en bodembescherming.

Onder het wateroppervlakte vind je diep geulen en ondiepe delen. Eb en Vloed maken 2x per dag de zandbanken droog. Er ontstaan dan (kleine) tijdelijke eilandjes. Dit is de plek waar de zeehonden te spotten zijn. Naast vele zeehonden zijn er ook vele vogels te spotten die zich voeden met wormen, schelpdieren, krabbetjes en garnalen

Waddenzee / waddeneilanden

De waddenzee is het gebied met de meeste zeehonden. Er leven hier duizenden zeehonden in de waddenzee. Vanaf de waddeneilanden zijn de zeehonden goed te spotten. Vanaf diverse waddeneilanden worden er verschillende boottochten georganiseerd die je langs de verschillende zandbanken en zandplaten varen op het moment dat de kans het grootste is om zeehonden te spotten.

Het bekendste en de plek waar de meeste zeehonden te spotten zijn is het Robbeneiland. Robbeneiland ligt in het zeegat tussen Ameland en Terschelling. Tussen half juni en half juli zijn hier de pasgeboren zeehonden te zien die hier eten en liggen te rusten. Met de boot vanaf Ameland of Texel kun je naar de Robbeneiland.

Nationaal Park de Oosterschelde

De Oosterschelde in het grootste en het natste Nationale park van Nederland. Jaren lang bevatte de Oosterschelde zowel zoet als zout water maar door de indamming is het water volledig zout geworden. Hieronder is er onder andere veel bruinvissen te waarnemen en dit geld ook voor zeehonden.

Je hebt wel een beetje geluk nodig om een zeehond te spotten dit kan vanaf de kant of vanaf een boot dat je in de verte een zeehond in het water ziet.

Zeehondenkijkwand Punt van Reide

De Zeehondenkijkwand Punt van Reide in Termunten is een initiatief van Zeehondencentrum Pieterburen. De zeehoudenkijkwand is een gebied waar je zeehonden van dicht in het wild kunt spotten. Op diverse dagen liggen er honderden zeehonden. De mooiste periode is dat de jonge zeehonden leren zwemen en jagen op vis.

Door de kijkwand met kijkgaten kun je zonder de dieren te storen genieten van deze prachtige dieren. Vanaf half mei tot en met half september kun je hier zeehonden spotten. Naast zeehonden zijn hier ook de mooiste vogels te bewonderen. Een verrekijker meenemen is wel aan te raden.

Ook een aanrader is het bezoeken van Bezoekerscentrum Dollard dat in de buurt ligt van de zeehondenkijkwand.

Burgh-Haamstede

Burg-Haamstede heeft ook en plek waar je zeehonden kunt spotten. Dit is bij de Roggenplaat voor de kust bij de Plompetoren. Van deze toren kun je bij laagwater (eb) de zeehonden met en verrekijker spotten. Dit is de plek waar de dieren rusten. Doordat de zandplaten bij laagwater vrij komen te liggen is er een grote kans dat jij zeehonden treft vanuit de toren. Je kunt gratis parkeren bij de Koudekerkseweg

Brouwersdam

Ongeveer een kilometer uit de kust voor Brouwersdam ligt een grote zandplaat. Bij laag water is deze zandplaat te zien en liggen er vaak tientallen zeehonden te rusten. Je hebt wel een verrekijker of een telescoop nodig om van dit afstand alles goed te zien.

De beste plek om deze zandplaat en de zeehonden te bekijken is de spuisluis bij Brouwersdam. maar ook rond de sluis zijn er zeehonden te zien omdat hier veel vissen te vinden zijn. Je kunt de auto het beste parkeren rond de sluis. Wandel door naar het hek en laat je verrassen door de zeehonden met een beetje geluk zie je ze zwemmen.

Renesse

Bij Renesse denk je niet meteen aan zeehonden maar het is toch een zeer goede plek als je zeehonden wil spotten in de natuur. Vanaf 2 uur voor tot 2 uur na eb, is er meestal wel één of meerdere zeehonden te spotten op de zandbanken bij het strand van Renesse.

De beste plek om de diertje te bewonderen is de strandovergang bij Jan van Renneseweg. Een verrekijker is wel een aanrader omdat de zeehonden wel op afstand liggen te rusten.

Reacties
Categorieën