| |

De top 7 van de mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg voor 2023

Nederland is bij uitstek een prachtig fietsland, perfecte fietspaden door alle provincies, mooie landschappen en doorgaans een perfecte temperatuur om te fietsen. Dit blijkt ook wel uit hoeveel fietsen er in Nederland zijn. Bij de laatste schatting werd er geschat dat er in Nederland ruim 22,8 miljoen fietsen zijn. Dit betekend dat iedere Nederlander 1,3 fiets(en) heeft.

Nederland heeft veel mooie fietsgebieden, maar Zuid-Limburg is wel één van de favoriete fietsgebieden. Dit is tevens het uitdagendste gebied van Nederland, hier vind je voor Nederlandse begrippen meer hoge heuvels / bergen. Zuid-Limburg is niet alleen geliefd bij Fietsers ook bij Wandelaars en Hikers is het uiterste zuiden van Nederland populair. Dit blijkt ook wel aan de vele routes voor zowel wandelaars als voor fietsers.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 7 leukste en mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg. De routes worden uitgebreid beschreven en er zijn vele tips aan toegevoegd, zoals hotels en restaurants voor een hapje, drankje, de lunch of diner.

Voor ik ben met de 7 mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg wil ik je eerst een paar prachtige fiets boeken laten zien over Zuid-Limburg.

Brunssummerheide Fietsroute 8,3 kilometer

De Brunssumerheide route is de kortste route van deze top 7. Ondanks dat het een korte route is valt er veel te zien en te beleven. Tijdens deze route kun je genieten van de mooie landschappen die je tegenkomt. De route is eenvoudig te volgen met het knooppuntensysteem (35 – 76 – 77 – 78 – 79 – 74 – 35).

Het startpunt en eindpunt van deze route is bij de Schaapskooiweg 99 in Heerlen hier is het infocentrum van de Brunssummerheide. Hier zijn ook voldoende parkeerplaatsen. Je fietst over nieuwe fietspaden en onderweg wordt je verrassen door de mooie vergezichten en de prachtige natuur waaronder de Heide. De heide is in de maand augustus en september op zijn mooist maar deze route is het hele jaar genieten geblazen.


Kastelenroute Parkstad Limburg 36,6 kilometer

De Kastelenroute Parkstad Limburg is één van de 2 kastelen fietsroutes in deze lijst met mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg. Je fiets niet alleen tijdens deze route langs mooie kastelen maar ook nog eens door het gebied wat in 2016 werd gekozen als beste reisbestemming ter Wereld door de World Travel & Tourism Council.

Het gebied is zeer divers waar je door heen fiets je komt langs gezellige steden en dorpen, ongerepte bossen, idyllisch landbouwgebied, en natuurlijk langs kastelen! De kastelen die langs de route liggen zijn Terworm, Meezenbroek en Amstenrade maar ook de ruïnes van kasteel Eyckholt en slot Schaesberg.

Onderweg komt je door glooiende landschappen en heb je verschillende plekken waar je even kunt genieten van het uitzicht of even een hapje en een drankje kunt doen. Wat leuke terrasjes kom je ook genoeg tegen.

Een goed startpunt voor deze route is Laervoetpad in Hoensbroek. De fietsroute is te volgen via de volgende knooppunten. (55 – 54 -53 – 101 – 48 – 77 – 76 – 35 – 26 – 86 – 27 – 34 – 24 – 84 – 85 – 25 – 93) en is 36,6 kilometer.


Bloesemroute Zuid-Limburg 20,7 kilometer

De bloesemroute is iets meer dan 20 kilometer lang en is vooral een aanrader in de maanden april en mei. Het gebied waar je door heen fietst staat bekend om zijn prachtige bloesems, je vind namelijk langs uitgestrekte hoogstamboomgaarden, hier groeien diverse appel- en perenbomen.

In de maanden april en mei zijn de velden lichtroze gekleurd dit is een indrukwekkend gezicht. Uiteraard kun je deze route ook in andere maanden goed fietsen en valt er dan ook nog genoeg te zien en te beleven.

De route begint op het stationsplein in Eijsden je kunt de route volgen via de knooppunten 78 – 100 – 80 – 72 – 106 – 73 – 74 – 75 – 76


Kastelenroute Valkenburg aan de Geul. 49,2 kilometer

Deze kastenroute is tevens de zwaarste route en langste route in deze top 7 van mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg je doorkruist namelijk het heuvellandschap. Naast de verschillende kastelen die je tegenkomt tijdens deze fietsroute kom je nog veel meer mooie eigenschappen en elementen van zuid-Limburg tegen zoals de weidse grasvelden, akkers, kapelletjes en schattige dorpjes, vakwerkhuizen en nog veel meer.

Onderweg weg kom je stevige beklimmingen tegen een e-bike is wel een aanrader, gelukkg mag je na dat je genoten hebt van de vergezichten ook weer terug na beneden dit gaat een stuk makkelijker. Onderweg zijn er ook genoeg stop mogelijkheden je komt geregeld terrasjes en cafeetjes tegen.

De route start bij de Prinses Margrietlaan in Valkenburg, je kunt de auto parkeren bij de Polfermolen. De route is te volgen via de volgende knooppunten: 60 -59 – 58 – 85 – 86 – 90 – 92 – 427 – 428 – 84 – 83 – 82 – 71 – 70 – 69 – 68 – 60.

Mocht je zelf een e-bike hebben deze is in de buurt op verschillende plekken te huur.


Vergezichtenroute 30,7 kilometer

Deze fietsroute van 30,7 kilometer zorgt er voor dat je adembenemende uitzichten te zien krijgt onderweg. Je start bij de VVV in Epen aan de Krekelstraat. Nadeel van deze route is wel dat je deze niet kunt volgen via de knooppunten maar gelukkig kun je de duidelijke route wel downloaden via de onderstaande link. Parkeren kun je goed in het centrum van epen

De route is wel voor de gevorderde fietser een e-bike is een aanrader om de heuvels over te komen. De voordelen na een klimmetje is dat je er een prachtig uitzicht voor terug krijgt en dat er een afdaling volgt.

Tijdens deze leuke en uitdagende route krijg je naast mooi vergezichten nog veel meer moois te zien, kijk alleen maar naar de dorpjes Gulpen, Epen en Eys, maar ook de natuur is genieten geblazen. In de dorpjes kun je ook perfect een tussenstop maken.


Maasfietsroute tussen Eijsden en Maastricht 24,6 kilometer

De Maasfietsroute is één van de verrassing de lijst met de mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg. Je fiets langs de oevers van de rivier de maas tussen de plaatsen Eijsden en Maastricht. Je begint de route in Eijsden bij het marktplein in Eijsden. Dit is ook de plek waar je weer eindigt. In de buurt van het marktplein kun je ook parkeren.

De route is te volgen via de knooppunten 76 – 75 – 4 – 2 – 1 – 3 – 12 – 401 – 402 – 405 – 412 – 413- 76. Onderweg is het echt genieten zo kom je langs de jachthaven van Eijsden, de rederij Stiphout, het bekende Bonnefantenmuseum. Maar ook Maastricht wordt verkend met deze fietsroute. Denk hierbij aan het Vrijthof, de kerken, en nog veel meer.

Als laatste ontdekt je hoe mooi de natuur is in Nederland maar ook in België. Deze prachtige behoort niet oor niets tot de mooiste fietsroutes, mede door de diversiteit.


Fietsen langs oorlogsporen in Kerkrade 26,9

De Tweede Wereldoorlog heeft ook veel sporen achter gelaten in Zuid-Limburg. Tijdens deze fiets route worden de sporen zichtbaar in Kerkrade en omgeving. Je fietst langs de streng bewaakte grens met Duitsland in de Nieuwstraat. Dit is uiteraard niet het enige wat je aan de oorlog doet denken je kom ook op andere plekken zoals de plek waar de bommenwerpers neerstortten, en langs oorlogsgraven en meer plekken met historie en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Uiteraard is er nog veel meer te zien dan alleen de herinneringen aan de oorlog, ook leer je meer over de stad Kerkrade en de omgeving. Deze bijzondere route gaat grotendeel via de fietsknooppunten maar het is wel verstandig om de route te downloaden of uit te printen.

Het startpunt is bij de Abbij Rolduc aan de Heyendallaan 82 in Kerkrade. De route is 26,9 kilometer en wordt gezien als makkelijk route zonder grote obstakels als hoge heuvels en beklimmingen.

Tips!

Zuid-Limburg leent zich ook perfect voor een fietsvakantie. Je kunt ook eenvoudig zelf een hotel reserveren en vanuit hier één van de vele routes volgen. Ook zijn er diverse lange afstandsroutes die je over meerdere dagen kunt afleggen. Lange afstandsroutes kun je hier bekijken.

Voor een groot aanbod betaalbare hotels raad ik je Hotelspecials aan.

Hieronder vind je één van de mooiste vakantieparken in Zuid-Limburg.

Green Resort Mooi Bemelen.

Green Resort Mooi Bemelen is een prachtige luxe vakantiepark in Limburg. Het park ligt in het klein en gemoedelijke dorpje Bemelen. Het ligt centraal in Zuid-Limburg en dichtbij Maastricht.

Mooi Bemelen is een nieuw park dat nog vol in ontwikkeling is, dus niet alleen voor nu een prachtige bestemming, maar ook in de toekomst is het een goede optie als je van luxe houdt.

De vakantiehuizen zijn erg luxe. Naast de groepsaccommodatie heb je keuze uit 3 vakantie verblijven. De vakantie verblijven zijn voor 4 en 6 personen. De groepsaccommodatie is geschikt voor maximaal 12 personen.

Voor vertier en ontspanning hoef je in de toekomst het park niet meer te verlaten. Op dit moment kunnen de kinderen zich perfect vermaken in de nieuwe speeltuin van natuurlijke materialen. Hier zijn verschillende aantrekkelijk toestellen zoals een duoschommel, airtrampoline, glijbaan en nog veel meer.

Helaas is er (nog) geen zwembad op het vakantiepark, maar op ongeveer 15 minuten rijden vind je 1 van de mooiste zwembaden van Nederland Mosaqua in Gulpen.

De omgeving is prachtig en binnen korte tijd kun je in Maastricht of in Valkenburg zijn. Beide plaatsten hebben tal van bezienswaardigheden. Ook met de kerst is het genieten, denk aan de kerstmarkten in de grotten van Valkenburg maar ook Maastricht is prachtig in de maand December.


Vergelijkbare berichten