Zoo Antwerpen
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
01/25/2024
6 min

De top van de 7 leukste dierentuinen in België 2024

01/25/2024
6 min

Dierentuinen bezoeken doen we graag als we op vakantie zijn of als dagje weg. In Nederland zijn er vele dierentuinen. Maar als je niet ver van de Belgische grens woont kun je er ook voor kiezen om één van de dierentuinen in België te gaan bezoeken. België heeft één van de mooiste dierentuinen van Europa. Paira Daiza, deze dierentuin ontbreekt uiteraard ook niet aan de top 7 van mooiste dierentuinen in België.

Dit betekend niet dat de andere 6 dierentuin niet mooi zijn of niet de moeite waard zijn. Het tegendeel is zelfs het geval ze staan namelijk niet voor niets in de top 7 van mooiste Dierentuinen in België. Om je een goed beeld te geven van de dierentuinen worden ze uitgebreid beschreven en geef ik diverse tips. 

Paira Daiza

Paira Daiza is gelegen in Cambron-Casteau / Brugelette (Wallonië) in België . Deze dierentuin heeft een bijzondere ligging het is gevestigd op het terrein van de voormalige Abdij van Cambron dit maakt de dierentuin extra speciaal. Paira Daiza wordt ook niet voor niets al jaren gezien als één van de allermooiste dierentuinen van Europa.

In de dierentuin zijn meer dan 5000 dieren te spotten zoals de witte tijgers, reuzen panda’s, halfapen, pinguïns, reuzenotters, panter, nijlpaarden en giraffen. Dit zijn maar een paar voorbeeld van de ruim 700 soorten. Niet alleen de dieren maken deze dierentuin tot een succes die geldt ook zeker voor de natuur en tuinen. Ook de decoraties is prachtig.

Naast de reuzenpanda’s is het reuzenaquaria van de Nautilus is een blikvanger, maar ook de grootste Chinese tuin van Europa en de 8 hectare savanne waar je de Big Five kunt spotten en de roofvogel demonstraties zijn echte de moeite waard om naar de dierentuin te gaan.

Paira Daiza zet zich in voor de dieren dit blijkt wel aan het fokprogramma ze doen aan 89 fokprogramma’s mee voor het behoud van beschermde diersoorten.

In de buurt van de dierentuin zijn er diverse appartementen en hotels waar je kunt verblijven om extra lang te genieten van deze prachtige dierentuin. Bekijk hier het aanbod!

ZOO Antwerpen

Zoo Antwerpen is een echte stadsdierentuin in het centrum van Antwerpen. De dierentuin is geopend op 21 juli 1843. De historische gebouwen behoren tot het cultureel erfgoed van Antwerpen. De dierentuin mag dan wel niet zo groot zijn en de oudste dierentuin van België zijn. De verblijven zijn modern en lang niet meer zo klein als vroeger. 

Zoo Antwerpen heeft diverse bijzondere dieren in hun bezit zoals amoerluipaarden, okapo´s en koala´s. Hoewel Antwerpen naast bijzondere dieren ook andere leuke dieren hebben is de grootste publiekstrekker van de dierentuin de evenementen die gehouden worden het hele jaar door. Met als hoogtepunt de China Light Zoo in december en januari. In combinatie met het historische karakter en de dieren is dit een prachtig evenement. 

Wat je trouwens ook niet mag overslaan is hippotopia die is een houten wandelpad dat loopt door een moeras met o.a. nijlpaarden, tapirs en pelikanen. 

Antwerpen Zoo is ook zeer makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken het centraal station ligt om worp afstand van de dierentuin. 

Safaripark Monde Sauvage 

In de Ardennen in de buurt van Spa vind je het Safaripark Monde Sauge gelegen in Aywaille. De meeste dieren die hier te zien zijn komen uit Afrika, naast de dieren uit Afrika kun je hier ook dieren bewonderen uit Azië en Zuid-Amerika

De dierentuin is niet zo bekend als Antwerpen Zoo en Pairi Daiza maar is met ruim 80 hectare wel de grootste dierentuin in België. Je kunt de dierentuin verkennen met je eigen auto of een treintje. Veel dieren zoals de zebra´s struisvogels en de waterbuffels loop vrij in bepaalde gebieden en hier kun je met het treintje en auto ook zeer dichtbij komen. 

Ook vele dieren staan achter een hek zoals de olifant en de neushoorn bijvoorbeeld voor de veiligheid voor de bezoekers en de dieren zelf. De dierentuin kun je ook grote stukken ook nog met de voet verkennen..Prettig is dat de ligging in de bos is en je bij warm weer veel schaduw plekken hebt van de bomen. De wintermaanden is deze dierentuin groot en deels gesloten helaas. 

In de dierentuin zijn 150 verschillende diersoorten, in de dierentuin vind je ook vele soorten roofdieren zoals leeuwen, tijgers en jachtluipaarden maar ook minder bekende katachtigen dieren. Voor de kinderen is er ook een leuke speeltuin waar ze heerlijk kunnen spelen.

Als laatste wil ik je nog vertellen dat er 3 verschillende shows zijn me papegaaien, zeeleeuwen en roofvogels. Deze shows zijn zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de dierentuin bent. 

Planckendael

Dierentuin Planckendael dierentuin in de stad Mechelen, is opgericht in 1956 toen Zoo Antwerpen niet meer kon uitbreiden. Ooit begonnen als aanvulling op Zoo Antwerpen tegenwoordig is de dierentuin een volwaardig park geworden met verschillende leefgebieden. Het leuke aan de dierentuin is dat het zeer toegankelijk is. Bij diverse dieren kun je heel dicht bijkomen en loop je in hun leefgebied. Zoals bij de pinguïns en de maki´s. 

Deze dierentuin is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen je vind hier namelijk vele speeltuinen waar de kinderen heerlijk kunnen spelen en ravotten. Een leuk weetje is dat Planchendael het meest uitgebreid gedeelte heeft als het gaat om Australische Fauna in Europa. Dus ook zeer interessant voor de liefhebber van Australië, 

Deze Dierentuin is leuk voor een lange middag en met kinderen. Maar ook leuk genoeg voor volwassenen om te bezoeken. 

Parc animalier de Bouillon

Het dierenpark Parc Animalier de Bouillion is gelegen in Bouillon en wordt gezien als middelgrote dierentuin in België. Deze dierentin heeft vele verschillende dieren van kleine tot grote dieren zoals de leeuwen en de giraffen. één van de meest bijzondere dieren die hier te spotten zijn is de Colobus aap. Deze aap heeft een zwart lichaam en en witte staart.

De Parc Bouillon is gelegen in de bossen van de Ardennen en is dus door de bossen ook goed met een arme dag te bezoeken. Je vind hier verkoeling en schaduw onder de vele bomen. Helaas is in de winter maanden de dierentuin een paar maanden dicht. Een ander nadeel is dat het park veel hoogte verschillen heeft en moeilijk gaanbaar is voor mindervaliden

Parc Animalier is gespecialiseerd in Europse Fauna met vele beren en wolven. Voor de kinderen is er een grote speeltuin met een aparte gedeelt voor jonge en oudere kinderen. Bij de speeltuin vind je ook een goed restaurant. De dierentuin is zeer geschikt voor een middag een dagattractie kan in het niet noemen, maar is wel de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. 

Sea Life Blankenberge

Sea Life Blankenberge is meer dan alleen een aquarium, het is ook een kweekcentrum voor zeedieren en een zeehonden opvang. Blankenberge Sea Life is gelegen in de populaire badplaats Blankenberge in België zoals de naam al deed vermoeden

Het hoogtepunt van Sea lfe is de indrukwekkende Ocean Tunnel, waar je doorheen kunt lopen en omgeven wordt met haaien en andere tropische vissen die om je heen en boven je hoofd zwemmen. Naast de Ocean Tunnel heb je meer mooie plekjes waar prachtige vissen en water dieren te bewonderen zijn. 

Sea Life is de enige zeehondenopvangcentrum van België die zieke zeehondjes red die aanspoelen aan de Belgische kust. Als bezoeker kun je voedermoment bij wonen van o.a. de zeehonden maar ook van de andere dieren die hier leven. 

Sea Life is een leuke dierentuin om te bezoeken als je op vakantie bent aan de Belgische Kust

Bellewaerde Park

Bellewaerde Park is een combinatie van een attractiepark en een dierentuin. Het park is daarom ook ideaal voor gezinnen met kinderen en combineert het beste van beiden. 

In het park vind je meer dan 300 exotische dieren, waaronder leeuwen, maki´s Amoertijgers, giraffen, flamingo´s en nog veel meer soorten. Ook als het gaat attracties is er veel keuze zowel voor jong als oud. Het leuke is dat een aantal attracties ook gecombineerd zijn met de dieren je gaat dan door of langs de verblijven de de dieren. De Bengal Express is hier een goed voorbeeld van. 

Leuke en interessante attracties zijn o.a. de  Huracan, River Splash, Duelling Alpine Coaster en de Boomerang. Voor de jongste gasten op het park zijn de dansende ballonnen, de carrousel, het minirad en de tuff-tuff het allerleukste. 

Bellewaerde in Ieper is ook goed te combineren met het naast gelegen waterpark Bellewaerde Aquapark. vooral bij mooi weer is dit een aanrader. In beide parken kun jij je makkelijk een middag tot een dag vermaken. 

bestel hier je entree kaarten voor Bellewaerde

Reacties
Categorieën