| |

De 7 bijzondere wilde dieren die je kunt spotten op de Veluwe (Nederland)

De Veluwe met twee Nationale parken, is niet voor niets één van de populairste natuurgebieden van ons land. Niet alleen de natuur is er prachtig, maar ook de (wilde) dieren die je hier kunt spotten zijn door een ringetje te halen. Ondanks dat er duizenden dieren rond zwerven op de Veluwe zijn ze niet allemaal makkelijk te vinden. Naast de 7 meeste bijzondere dieren geef ik ook tips wanneer en hoe je het beste wild kan gaan spotten.

Uiteraard kun je ook bij andere natuurgebieden prachtige wilde dieren spotten. De nationale parken lenen zich hier perfect voor maar ook de wandelroutes die op onze pagina staan kun je vele dieren treffen. De meeste dieren die je op de Veluwe spot zijn ook elders te vinden. Dus als je elders wilde spieren gaat spotten kan deze lijst je ook goed van pas komen.

De 7 wilde dieren worden uitgebreid beschreven en ook waar en wanneer je ze het beste kunt spotten. Want wist je dat de Veluwe de Big Five van Nederland heeft?

Welke dieren kun je spotten op de Veluwe en in de rest van Nederland?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen in Nederland leven er op dit moment ruim 40.000 dieren in het wild. Dit is volgens het Nederlandse Soortenregister. Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen. Productiedieren, honden en katten vallen niet onder de wilde dieren. In Nederland zijn er ongeveer 500 diersoorten beschermd.

Helaas kunnen de (wilde)dieren in de natuur ook voor overlast zorgen. Denk hierbij aan de steenmarters die graag aan de kabels van de auto’s knagen. Ganzen die veel overlast veroorzaken bij de vliegvelden, de wilde zwijnen op de Veluwe, maar ook de bever kan veel problemen veroorzaken bij dijken en dammen.

Er zijn teveel dieren om alle dieren en diersoorten op te noemen. Denk hierbij alleen al aan de insecten en de vogels. De belangrijkste en bijzonderste dieren licht ik hieronder toe die niet in de 7 horen maar zeker wel genoemd horen te worden.

  • De Oehoe: De grootste uilensoort ter wereld. De vrouwtjes zijn het grootst en kunnen 70 cm lang worden. De spanwijdte van een oehoe is 160-188 centimeter. In Nederland moeten er ongeveer 20 paartjes zijn. De Oehoe leeft het liefst bij rotsen en steengroeven. Bij Winterswijk en de groeve in Maastricht is een plek waar je de Oehoe kan spotten.
  • Hazen en Konijnen: Hoewel ze op elkaar lijken zijn er wel veel verschillen. Konijn graven een hol, in dit hol krijgt het vrouwtje haar jongen. Bij de geboorte zijn konijnen blind en kaal. Hazen krijgen hun jongen in een kuiltje in het gras. De haas heeft bij de geboorte direct al haar en de oogjes zijn ook open. Beide dieren hebben veel vijanden. De vos is één van de grootste vijanden.
  • Ganzen: Ganzen zijn zwaargebouwde watervogels. De Gans is gespecialiseerd in het grazen en leeft veel op het land. Door de sterke en vrij lange poten die midden onder het lichaam geplaatst zijn kunnen ze goed lopen. In Nederland zijn het hele jaar ganzen te spotten winter- en zomerganzen. Het voedsel van de gans bestaat uit plantaardig materiaal. Ganzen trekken in familieverband of in grote troepen. Ze vliegen in V-vormige formaties of golvende linies.
  • De Otter: De otters zijn langgerekte, slanke dieren met korte poten. Tussen de tenen zitten zwemvliezen.  De meeste otters leven in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe. Kleinere aantallen vind je ook in Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland. Otters zijn over het algemeen viseters. Maar eten ook kikkers, kreeftachtigen en soms vogels en kleine zoogdieren.
  • De Adder: De enigste gifslang die in het wild leeft in Nederland. De leefgebieden van de Adder in Nederland is Drenthe, de Veluwe en de Meinweg in Limburg. De adder is niet agressief en bewaard zijn gif voor muizen, kikkers, hagedissen en andere kleine dieren die door het keelgat passen. Voor mensen is een beet van een adder zelden levensbedreigend.
  • Schotse Hooglander: Een Schotse hooglander valt op door zijn langharige, roodbruine vacht en de haardos op zijn voorhoofd dat voor z’n ogen valt. De eerste Schotse Hooglander kwam in 1986 in Nederland, inmiddels zijn dat er een dikke 1000. Op verschillende plekken in Nederland zijn ze te spotten. Veel Hooglanders lopen in Drenthe en Zuid-Holland.
  • Zeehond: Zeehonden tref je niet in het bos, maar tijdens een strandwandeling aan de Noordzee bestaat er altijd een kans dat je een Zeehond kan spotten. De favoriete plek van de zeehond zijn de zandbanken. Hier liggen en spelen ze graag.

The Big Five

Veel mensen reizen naar Afrika om tijdens de safari de Big-Five te bekijken van dichtbij. De Big-Five telt de volgende dieren: De Leeuw, de Olifant, het Luipaard, de Buffel en het Nijlpaard. In Nederland vind je deze dieren niet in het wild. Toch heeft Nederland zijn eigen Big Five met grote wilde dieren. Deze dieren kunnen hier leven dankzij de natuurbescherming, het voedselaanbod en de klimaat veranderingen.

De Nederlandse Big-Five bestaat uit de volgende dieren:

  • Het Edelhert
  • Het Wilde Zwijn
  • Het Ree
  • De Das
  • De Vos

De 7 Mooiste dieren die in Nederland (en op de Veluwe) te spotten zijn.

Als je de wilde dieren wilt spotten is een goede verrekijker wel aanbevolen. Hieronder vind je een aantal kwaliteit verrekijkers in verschillende prijs klasses. Wil je de beste verrekijker voor bijvoorbeeld vogels bekijk dan onze blog over de beste verrekijkers voor vogelaars eens.

Hieronder vind je de 7 mooiste wilde dieren die je in Nederland kan spotten:

Het Edelhert (Cervus elaphus).

Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier in Nederland. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam ‘edel hert’. Vooral in het najaar, in de schemering bij zonsopgang of zonsondergang maak je kans om deze edele, maar schuwe, dieren te spotten. Het Edelhert is in Nederland in 4 gebieden te spotten. Nationaal park De Veluwe, Oostvaardersplassen, Weerterbos en in het Groenebos.

Het Edelhert is de herkennen aan het grote gewei. Hoe ouder het mannetje hoe groter het gewei is. In de zomer is het Edelhert roodbruin en in de winter grijsbruin van kleur. Het voedsel van het Edelhert zijn bladeren en gras.

Herkenbaar aan het grote gewei tijdens de bronstijd dat gebruikt wordt om te imponeren. Hoe ouder het mannetje, hoe groter het gewei. Het gewei kan wel 10 tot 15 kilo wegen. In de zomer is het edelhert roodbruin van kleur, in de winter grijsbruin

Het Wilde Zwijn (Sus scrofa).

Het Wilde Zwijn ook wel Everzwijn genoemd is verwant aan het varken en komt tegenwoordig overal ter wereld voor. Ook in Nederland is het Wilde Zwijn terug. Officieel was het Wilde Zwijn namelijk in 1826 uitgestorven in Nederland.

De Zwijnen zijn alleseters, ze wroeten in de aarde om op zoek te gaan naar knollen, wortels, gras, fruit,noten, insecten, muizen, jonge konijnen. Kortom het wilde zwijn heeft een ruime menukaart.

Door de grote populatie is er ook veel overlast door de Wilde Zwijnen. Het leefgebied is ook groot. Ze leven in de Veluwe op verschillende plekken in Brabant en Limburg. Op deze plekken leven vele Wilde Zwijnen. Op andere plekken in Nederland waar ook Wilde zwijnen voorkomen leven aanzienlijk minder grote aantallen. Deze plekken zijn: Twente, Drenthe, het Rijk van Nijmegen en op het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. De wilde zwijnen leven voornamelijk in een open bos en zijn vaak in de buurt van modderpoelen te vinden.

Ree (Capreolus capreolus)

De Ree is een éénhoevig zoogdier en leeft in de meeste provincies van Nederland. De provincies waar de meeste reeën te vinden zijn Overijssel, Gelderland, Friesland en Drenthe. Ze zijn vooral te vinden in overgangen van open naar dicht landschap. Hoewel Reeën veel voorkomen in Nederland, naar schatting 100.000, zijn ze toch moeilijk te spotten in het wild.

Dit komt mede doordat ze een zicht hebben van 300 graden en kunnen tot 400 meter ruiken. Daarnaast zijn ze ook nog een goed gecamoufleerd en merken onraad direct op. Een goede verrekijker is ook echt aanbevolen. Reeën zijn echte fijnproevers hun favoriete maaltijd zijn klavers, kruiden, jong gras en jonge blaadjes aan takken. De ree is uren per dag bezig met het verzamelen van voedsel en leven ook op plekken waar ze voedsel kunnen vinden.

De kleuren van een ree is van roodgeel tot bruin. De lengte van de ree is van 95-140 cm van de kop tot de romp. De bok (mannetjes Ree) heeft een klein gewei en werpt deze af tussen oktober en januari.

De Das (Meles meles)

De Das is Nederlands grootste land roofdier met een lengte van zo’n 65-80 centimeter. Het is een marterachtig roofdier dat gemiddeld 12 kilo weegt en tot 15 jaar oud kan worden.

De Das leeft samen met zijn familie in een burcht. In de winter leven ze voornamelijk in hun burcht en houden ze zich erg rustig. Volgens de boeken is een das een nachtdier en is moeilijk te spotten. Dat de das moeilijk te spotten is kan ook met zijn schuwheid te maken hebben. Als de das een rustige burcht heeft, scharrelt de das ook overdag rond. De kans dat je een Das spot is toch het grootst in de avondschemer op een bospad of in een weide. Hun leefgebied zijn de bossen, akker- en weidelandschappen.

In Nederland moeten er ongeveer 4000 dassen leven. De gebieden waar de meeste dassen voorkomen zijn de Veluwe, Limburg, Friesland, Overijssel en Drenthe. Het grootste gevaar voor de das is het verkeer, regelmatig worden er dassen in de schemering aangereden.

De Das is een echte alleseter, zijn voedsel is gevarieerd, ze eten planten en fruit maar ook verschillende dieren van muizen tot regenwormen.

De Vos (Vulpes vulpes)

Hoewel er vele soorten vossen zijn komt er van nature in Nederland alleen de gewone vos voor. Deze vos is ongeveer 6 kilo, de lengte van de staart tot de kop is tussen de 60 en 85 centimeter. De hoogte zit tussen de 35 en 40 centimeter.

De vossen kom je voornamelijk tegen in bosrijke gebieden en bij houtwallen. De vos komt in heel Nederland voor, maar zijn moeilijk te spotten ze houden namelijk erg van de beschutting. Toch worden er steeds meer vossen gespot op gebieden waar ze van nature niet graag komen zoals in tuinen en in centrums.

De gebieden waar je de meeste vossen kan spotten zijn in het midden van het land en in het zuiden. Hier is de populatie het hoogst. Naast fruit eet de vos graag andere dieren zoals muizen, insecten, vogels en konijnen.

Gemeten van staart tot kop wordt de vos ongeveer 60 to 85 cm lang. Het dier is ongeveer 35 tot 40 cm hoog en weegt gemiddeld zo’n 6 kilo. Vossen houden van beschutting. Je kan ze dan ook tegenkomen in bosrijke gebieden en bij houtwallen.

De Wolf (Canis lupus)

Sinds 2015 zwerft er een aantal wolven door de Nederlandse natuur. In 2019 hebben de eerste wolven zich officieel gevestigd in Nederland. Deze wolven leven op de Veluwe. We praten over een officiële vestiging als een wolf tenminste 6 maanden achter elkaar in 1 bepaalde gebied gezien wordt. Een wolf spotten kan een hele klus zijn, omdat de wolf de neiging heeft om mensen te mijden. Toch is de wolf regelmatig vast gelegd op de foto.

De Grijze Wolf is een hondachtig roofdier, tevens voor de voorouders van de hond. De wolf had behoorlijk groot worden de schouderhoogte van een volwassen wolf zit tussen de 55 en 80 centimeter. De mannetjes zijn in het algemeen grote er zwaarder en kunnen wel tot 80 kilo wegen.

Het gehoor, reuk en zichtvermogen is uitstekend ontwikkeld van de wolf. Een wolf kan tegen de wind in andere dieren en mensen ontdekken die zich op een afstand tot 300 meter bevinden. Dit verklaard ook dat de wolf niet snel gesport wordt in de natuur. Een wolf heeft ook een uitstekend zicht in het donker. De zicht hoek is 250 graden die van mensen is 180 graden. Ook kan de wolf net zoals de hond horen tot 40 kHz. Deze tot zijn voor een mens te hoog.

De Bever (Castor fiber)

De Bever is het grootste knaagdier van Europa. De meeste bevers leven in Nederland in het natuurgebied de Biesbosch. Een gebied waar veel water en wilgen zijn. Met de scherpe snijtanden kan de bever hele bomen om knagen. Het voedsel van de bever zijn de wilgen. ‘s Winters eet hij de takjes en de schors van de wilgen. Zomers eet de bever het liefste sappige planten die in en bij het water groeien.

Er zit geen grote verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes het formaat van een volwassen bever is tussen de 75 en 90 centimeter (Kop-Romp lengte). Het gewicht zitten tussen de 23 en 38 kilo. Het verschil van grootte kan per regio verschillen.

De staart van de bever kan een lengte hebben tot wel 38 centimeter en is breed, geschubd en horizontaal afgeplat. De poten van de beter zijn kort en de achter poten hebben zwemvlies. De neus en oren kunnen afgesloten worden in het water als de beter gaat zwemmen. Ook kan er mond gesloten worden als de bever onder water knaagt, dit gebeurt door het extra stuk weefsel dat in de wang zit.

De tanden groeien altijd door en zijn oranje en sterk genoeg om door bomen te knagen. De kleur van de vacht kan van geelbruin tot zwart zijn. Over het algemeen zijn de bevers rossig bruin gekleurd. Bevers in de noordelijk gebieden hebben een donkere vacht van de bevers zie zuidelijke leven.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.