|

De top van 7 mooiste dorpen op de Veluwe 2023

De Veluwe wordt goed bezocht door de toeristen en is het drukste gedeelte qua vakantiegangers in Gelderland. De Veluwe staat bekend om haar prachtige natuur. Het heeft vele wandel en fiets mogelijkheden. Ook zijn er prachtige dorpjes op de Veluwe te vinden.

In deze blog lees je alles over de 7 mooiste dorpen op de Veluwe. Naast een beschrijving van het dorp, vertel ik ook welke bezienswaardigheden het bekendste zijn en je zeker niet mag missen.

De 7 mooiste dorpen op de Veluwe.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is veluwe-paard-vakantie-top-7.jpg

De prachtige Veluwe heeft niet alleen mooie dorpen, maar ook de steden lenen zich perfect voor een dagje uit of een weekendje weg. Denk hierbij aan de volgende steden: Harderwijk, Apeldoorn en Ede.

De Veluwe is ongeveer 1.000 km² en valt onder de Natura 2000, een beschermd natuurgebied. Qua natuur staat het gebied bekend om de heide, zandverstuivingen, vennen, beken en bossen.

De Veluwe is een gelovig gebied, dit houdt in dat in veel dorpen en steden zondags geen activiteiten zijn. Naast de activiteiten zijn er op zondag in veel plaatsten ook winkels en bezienswaardigheden gesloten.

Hieronder vind je de 7 mooiste dorpen met een uitgebreide beschrijving.


Loenen

Het dorpje Loenen heeft tegenwoordig geen echte dorpskern meer. Ondanks dat er geen echte dorpskern is heeft Loenen wel een groot aantal winkels, maar Loenen heeft ook veel bezienswaardigheden.

Voor de kunstliefhebbers is er een prachtige Beeldentuin van Galerie ’t Arthuus. Ook is er veel natuurschoon in loenen en omgeving te vinden zoals: zoals bossen en heidevelden ook vind je hier de hoogste waterval van Nederland.

Loenen heeft ook een schaapskooi en een papierfabriek “De Middelste Molen” hier wordt nog steeds op de ouderwetse wijze papier gemaakt.

In en om het dorp kun je ook verschillende oorlogsmonumenten en het Ereveld vinden. In totaal liggen er bijna 4000 oorlogsslachtoffers begraven.

Loenen heeft ook diverse activiteiten in het voorjaar- en zomer zoals: Een lammetjesdag, een schaapscheerdersfeest en ponymarkt.


Garderen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zandsculpturen-garderen-vakantie-top-7.jpg

Het kleine dorpje Garderen ligt in de gemeente Barneveld. Het is een klein gezellig dorp met vele grote bezienswaardigheden. Een grote publiekstrekker is het zandsculpturenfestijn. Hier vind je elk jaar nieuwe prachtige kunstwerken van zand.

De kinderboerderij Ouwendorperhoeve heeft een rijke historie en is gebouwd in 1867. Bij deze kinderboerderij midden in een prachtig landschap staat het welzijn van de dieren voorop.

Een andere leuke locatie die zowel geschikt is voor kinderen als natuurliefhebbers is het Speulderbos. Dit is één van de mooiste en oudste bossen van Nederland.

Garderen mag dan wel een klein dorp zij,n maar het is wel erg actief. Mensen organiseren diverse activiteiten in het dorp. De traditionele braderie trekt vele bezoekers uit de omgeving en toeristen. Dit komt mede door de gastvrijheid en de prachtige ligging van Garderen.


Hoenderloo

Hoenderloo ligt centraal gelegen op de Veluwe. Ook bevind zich hier één van de drie ingangen van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een perfecte uitvalbasis om 1 van de mooiste nationale parken van Nederland te bezoeken.

Naast de vele prachtige natuurverschijnselen vind je ook bezienswaardigheden in Hoenderloo. 1 van de mooiste bezienswaardigheden is de eerste elektriciteitscentrale van Nederland. De eerste elektriciteitscentrale van Nederland bevind zich op het terrein van het elektriciteitsmuseum.

Wil je even ontspannen en een hapje eten dan zit je goed in Hoenderloo. In Hoenderloo vind je een erg leuk pannenkoekenrestaurant en het lekkerste ijs van de Veluwe bij IJs van Co.

Hoenderloo tegenwoordig erg toeristisch met vele campings. Dit was vroeger wel anders, de eerste inwoners in de 19e eeuw bouwden zelf hun armoedige plaggenhutten. Door de inzet van de Dominee Heldring kregen de bewoners het beter mede door het maken van een waterput.


Kootwijk

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is radio-kootwijk-vakantie-top-7.jpg

Ook Kootwijk is maar een kleine dorpje. Toch heeft kootwijk een grote bekendheid vergaart door de zandverstuivingen en de heidevlaktes. De zandverstuivingen en heidevlaktes vind je in het gebied Kootwijkerzand. Kootwijkerzand mag niet overgeslagen worden als je de Veluwe gaat bezoeken. Want je kunt hier ook prachtige wilde dieren spotten zoals roofvogels, herten en wilde zwijnen.

Een andere bekende bezienswaardigheid is het monumentale zendstation Radio Kootwijk. De zendmast is één van de markantste gebouwen van Nederland. Helaas is Radio Kootwijk maar beperkt toegankelijk voor publiek. Dit is alleen mogelijk op bezoekersdagen. Radio Kootwijk is in de jaren 20 gebouwd om contact te kunnen leggen met Nederland-Indië.


Nunspeet

Nunspeet is een gezellig toeristisch dorp tussen de bossen. Het dorp Nunspeet staat erg bekend in de kunstwereld, omdat hier vele kunstenaars gewoond en of gewerkt hebben. Het dorp Nunspeet heeft een mooie kunstroute als verschillende monumenten en heeft ook tal van musea.

Nunspeet heeft een groot centrum met vele mooie winkels en eetgelegenheden. Elke dinsdag in de zomer is er een grote Braderie. De vrijdag na Hemelvaartsdag is de bekende Eibertjesmarkt, deze markt trekt veel toeristen en mensen uit de omgeving.

De Molen De Duif is een bezoekje waard het ligt net buiten het centrum. Er zijn hier regelmatig activiteiten zoals een grote jaarmarkt in het najaar. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in Nunspeet er zijn diverse speeltuinen zowel indoor als outdoor.


Otterlo

Het dorp Otterlo wordt lokaal ook wel het bruisende hart van de Veluwe genoemd. Otterlo heeft een ingang voor het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Het dorp Otterlo is gastvrij en gericht op de vele toerisme. Otterlo heeft verschillende campings, hotels en eetgelegenheden. Waardoor het zomers een gezellig en levendig dorpje wordt.

De grootste publiekstrekker is het Kröller-Müller Museum. Het Kröller-Müller Museum is een rijksmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, gelegen in het Nationaal Park.

Een ander mooi museum in het dorp is het tegelmuseum. Het museum heeft de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Het groene dorp staat ook bekend om zijn prachtige fiets- en wandelroutes zowel door het Nationale Park als door de Veluwe.


Beekbergen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Locomotief-beekbergen-vakantietop-7.jpg

Het toeristische dorp Beekbergen ligt net ten zuiden van Apeldoorn aan de rand van de Veluwe. Het dorpje Beekbergen is al ontstaan in de 11e en heeft een rijke historie met een groot aantal rijksmonumenten.

Naast de rijksmonumenten heeft Beekbergen meer bezienswaardigheden. De bekendste en mooiste bezienswaardigheid is de Veluwse Stoomtrein. In de zomer kun je ook mee reizen met de stoomtrein.

Rondom Beekbergen is erg veel natuur te spotten zoals uitgestrekte bossen, Heidevelden en graslanden. Zowel lopend als met de fiets kun je dit prachtige gebied verkennen.

Het centrum heeft diverse leuke eetgelegenheden en winkeltjes. In de zomermaanden vinden er diverse activiteiten plaats, zoals een avondmarkt op donderdag.


(Tip) Vakantiepark de Veluwe.

Landal Rabbit Hill ligt op de Veluwe in het plaatsje Nieuw-Millingen. Rabbit Hill is één van meest kindvriendelijke vakantieparken van Landal. Het park heeft veel sport- en speelvoorzieningen. Het hele jaar door een animatieteam en de Bollo club.

Het park heeft een binnen- en buitenzwembad met een ligweide. Maar ook aan de volgende faciliteiten ontbreekt het niet: bowlingbaan, midgetgolfbaan, en een openluchttheater.

Voor peuters zijn de volgende activiteiten en faciliteiten erg leuk: De dierenweide, speciale Bollo club voor o.a peuters, natuurspeeltuin, ballenbak, peuterbad en nog veel meer. Ook het restaurant heeft gedacht aan de peuters, met een speciaal Bollo Buffet kunnen zij ook heerlijk smikkelen.

Het park heeft naast bungalows ook een camping met safaritenten. Qua accommodaties heb je keuze van 2 persoons- tot 12 persoons-, van normale-, comfort- tot luxe verblijven. Ook zijn er speciale kinderbungalows voor zowel 4 als 6 personen.

Tips voor uitstapjes: Julianatoren en de Apenheul zijn echt aanraders.


Vergelijkbare berichten