Markt-Hemelvaartsdag
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/01/2024
11 min

De 7 leukste activiteiten en uitstapjes met Hemelvaartsdag 2024

02/01/2024
11 min

Donderdag 9 mei 2024 is het Hemelvaartsdag. We gaan er vanuit dat er dit jaar weer meer mogelijk is en we weer massaal kunnen genieten van deze feestdag. In bepaalde streken van het land wordt er in Nederland gedauwtrapt op Hemelvaartsdag.

Dit is ´s morgens vroeg de natuur in om te gaan fietsen of te wandelen. Vaak wordt dit gedaan met de familie of een groep. De streken en plekken waar nog veel aan dauwtrappen gedaan wordt is Overijssel, Drenthe, Groningen en delen van Brabant. Maar ook in andere delen van Nederland zie op Hemelvaartsdag veelal jongeren dauwtrappen.

Naast dauwtrappen zijn er nog veel meer leuke activiteiten mogelijk tijdens Hemelvaartsdag. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan na de 7 leukste activiteiten en dagje weg met Hemelvaartsdag.

De activiteiten en uitstapjes worden uitgebreid beschreven en indien van toepassing worden er voorbeelden en tips gegeven. Dit allemaal om je een goed beeld te geven.

Markten en Braderieën

Hemelvaartsdag staat bekend om de vele markten en braderieën. Door heel het land heb je diverse marken en braderieën. Veel markten hebben naast de kraampjes nog veel meer activiteiten. Dit maakt niet alleen de markt aantrekkelijker maar zorgt er ook voor dat jij je langer kunt vermaken. Hieronder vind je de grotere en meest opvallende markten in Nederland (door het hele land). Staat er geen markt voor je bij in de regio? Kijk dan eens op Hollandse Markten

 • Vaasaqua Vaassen (Braderie + boekenmarkt)
 • Delden
 • Hoek van Holland (strandopening)
 • Soest (Oude Ambachtenmarkt)
 • Eenrum
 • Lambertusmarkt (Oldemarkt)
 • Vlodorp
 • Grensmarkt Dinxperlo
 • Hoensbroekse Braderie
 • Bartholomeusmarkt Meersen
 • Aarle-Rixtel
 • Valkenswaard
 • Meifestival Wijk aan Zee
 • Gieterveen

Festivals

Naast vele markten zijn er op Hemelvaartsdag ook vele festivals in Nederland. Diverse evenementen zijn niet alleen om Hemelvaartsdag maar ook soms door t/m de zondag. In heel Nederland zijn er diverse festivals en het aanbod is heel divers. Hieronder weer een overzicht van de grootste en meest opvallende festivals op Hemelvaartsdag.

 • Dauwpop Hellendoorn
 • Heaven Open Air Heerenveen
 • Vestrock Hulst
 • Hemelgames Festival Oldenzaal
 • Alle Remmen los Festival Loosbroek
 • Oerrock Ureterp
 • Breda Jazz Festival
 • Graauwrock Graauw
 • KOZ Festival Deurne

Dierenparken

Elke vrije dag is een goed moment om naar een dierentuin te gaan, dit geldt dus ook voor Hemelvaartsdag. In Nederland zijn er vele dierentuinen van grote tot vele kleintjes. In elke regio is er ook wel een dierenpark of een hele grote kinderboerderij. Om je een indruk te geven heb ik een paar dierentuinen uitgelicht.

Safaripark Beekse Bergen

Safari in Nederland dat kan bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je kunt op 4 verschillende manieren een safaritocht nemen door het park. Het mooie aan dit dierenpark is dat de dieren niet in kooien leven maar in groot gebied vrij kunnen rondlopen. De bootsafari en autosafari zijn onze favorieten.

GaiaZOO

In Zuid-Limburg vind je één van de mooiste dierentuinen in Nederland. Doordat de dierentuin nog niet zo lang bestaat zijn de faciliteit over het algemeen nieuw en modern en de dieren hebben veel ruimte.

Dolfinarium

De dierenpark met dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en nog veel meer dieren die met water te maken heeft. Ook heeft Dolfinarium diverse shows en een waterpark. Een keer een andere dierentuinen dan de meeste met voornamelijk landdieren.

Bestel hier je het kaartjes met korting

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp gelegen in het centrum Rotterdam wordt al jaren gezien als de mooiste dierentuin van Nederland. De dierentuin heeft verschillende continenten zoals Afrika en de savanne. Het hoogtepunt voor velen is het aquarium. Dit is een overdekt waterwerelddeel naast haaien kom je hier zeeschildpadden pinguïns en nog veel meer dieren tegen. Voor de kinderen zijn er diverse leuke speeltuinen. Kortom en perfect dagje uit.

Attractieparken

Houd je meer van uitdagingen dan de hele dag naar prachtige dieren kijken? Dat kun kun je ook kiezen voor een attractiepark. Ook Nederland heeft vele attractie parken. Walibi, Toverland en de Efteling zijn misschien de bekendste en het grootste maar de andere parken kunnen minstens zo geschikt zijn voor een dagje weg. de kleinere parken zin vaak geschikt voor gezinnen en kleine kinderen. Hieronder heb je een paar voorbeelden en ideeën als het om attractieparken gaat.

Drouwenerzand

Drouwenerzand is een all-inclusief pretpark waar je niet alleen voor de entree betaald je kunt ook onbeperkt eten en drinken. Het park is overzichtelijk en ondanks het geringe formaat heeft het veel leuke attracties ook voor volwassenen zijn er diverse attracties waar je een adrenaline kick van krijgt. Uiteraard ook veel kinderattracties zelfs voor de allerkleinste.

Bestel hier je het kaartjes voor Drouwenerzand

Slagharen

Het park Slagharen is ruim opgezet en heeft meer dan 30 verschillende attracties voor jong en oud.  Naast de vele attracties is hier ook een groot zwembad (Aqua Mexicana) en zijn er diverse shows om o.a. Randy & Rosie de mascottes van het park. Attractiepark Slagharen is een echt familiepark. Wist je dat je ook op het park kan slapen?

Bestel hier je het kaartjes met korting voor slagharen

Elfteling

De Efteling is het sprookjes park van Nederland en nog steeds het drukst bezochte attractiepark. Naast de vele sprookjes, vind je hier veel kinderattracties maar ook uitdagende achtbanen, dark rides en waterattracties. Het ideale park voor jong en oud.

Plopsa Indoor Coevorden

Vier samen met Maya, Bumba en hun vriendjes een betoverende kerst in Plopsa Indoor Coevorden! Leef je uit op de meer dan 25 attracties in het mooiste indoorpark van Nederland. De studio 100 helden komen je graag verwelkomen en geven ook regelmatig een mooi showtje weg. Naast indoor attracties vind je hier ook diverse attractie op het buiten terrein. Dus zowel met mooi als met minder mooi weer zeer geschikt tijdens Hemelvaartsdag.

Bestel hier je het kaartjes met korting voor Plopsa Indoor Coevorden

Walibi

Walibi is de achtbanen pretpark van Nederland. Naast de vele en uitdagende achtbanen vind je nog veel meer spektakel in het park. Uiteraard zijn er ook kinderattracties en attracties voor de hele familie. Wil jij een uitdagend dagje uit? Dan kies je voor Walibi.

De natuur in

Ondanks de dauwtrappers is het op veel plekken in de natuur lekker rustig op Hemelvaartsdag. Veel mensen kiezen voor een ander uit dit maakt misschien de natuur nog wel extra interessant, ook omdat de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Dit geldt zeker voor de natuurgebieden. Nederland heeft naast de Nationale Parken ook veel andere prachtige natuurgebieden en plekken om te wandelen en fietsen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden dan te wandelen te fietsen hieronder een aantal voorbeelden.

Bootje huren

Als je zelf geen bootje hebt kun je op veel plekken een bootje huren. Hoewel de natuur op Hemelvaartsdag vaak rustig is kan het op het water wel druk zijn met de bootjes. Wil jij een bootje huren reserveer deze dan zeker op tijd. In Nederland zijn er vele plekken waar je perfect kunt varen met een fluisterbootje bijvoorbeeld. Wacht dacht je van de Weerribben de Wieden (Giethoorn is hier ook gelegen). De Biesbosch of Loosdrecht of de Friese Meren.

Hiken

Een sportieve lange trektochten / wandeling door de natuur. Nederland heeft misschien geen bergen maar wel heuvels en onverharde paden waar je ook zeer goed kunt hiken. Hiken wordt steeds populairder, dit is niet voor niets, het is een leuke sportieve activiteit en je komt ook nog eens op mooie bijzondere plekke waar je anders niet snel komt.

Geocoaching

Geocoaching is het zoeken naar een schat in de natuur, Dit doe je doormiddel van GPS coördinaten. Dit kan met een smartphone maar ook met een GPS apparaat. Er zijn diverse apps en websites met Geocoaching spots. De schatten kunnen heel divers zijn, van een klein cadeautje tot een prachtig uitzicht.

Belevingspaden / Blotevoetenpaden

Een belevingspad of een blote voetenpad maakt een wandeling uitdaging en leuk vooral met kinderen. Bij een belevingspad valt er onderweg van alles te zien en te ondernemen. Een blote voetenpad zegt het al. Je moet je schoenen en sokken achter laten en je loopt een speciaal pad op blote voeten. Onderweg kom je verschillende ondergronden tegen vaak is er ook modder en water onderweg. Een leuke activiteit en je komt zo ook dichter bij de natuur.

In Nederland zijn er vele blote voetenpaden en belevelingspaden ook komen er steeds meer bij. Google maar eens het zou je verbazen.

Natuurspeeltuinen in het bos.

Steeds meer bossen hebben een oer of natuurspeeltuin. Je kunt een wandeling zo leuk afsluiten of beginnen. Niet alle kinderen vinden een bos wandeling even leuk maar een speeltuin maakt het natuurlijk wel weer interessant.

Hieronder vind je 3 voorbeeld van natuurspeeltuinen

Het Boomkroonpad – Drouwen

Het Boomkroonpad is een bijzondere ervaring leuk voor jong en oud. In het Drentse plaats Drouwen ligt het Boomkroonpad, je wandelt via dit pad langs en door de toppen van de bomen vanaf hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de bomen, het bos en de omgeving. Naast deze unieke wandelroute is er ook nog een speelbos waar de kinderen zich uitstekend kunnen vermaken.

Belevenissenbos Lelystad

Het belevenissenbos in Lelystad is het grootste en avontuurlijkste speelbos van Nederland. Je hebt hier meerdere routes waarbij je via netten over het water klimt, over boomstronken moet lopen en nog veel meer spannende en uitdagende obstakels. Niet alleen de speeltuin is leuk je vind hier ook en zwemplas (nu maar hopen om mooi weer tijdens Hemelvaartsdag) en een waterspeeltuin. Je kunt uiteraard hier ook prachtig wandelen dit allemaal maakt dit het belevenissenbos in Lelystad zeker de moeite waard.

Speelbos Boeverijen Mastbos – Breda

Het Mastbos in Breda is een prachtig wandelgebied met hele mooie boswachterspad. Ook is hier voor de kinderen veel te beleven. Naast en kabouterwandeling vind je hier ook een groot speelbos. Het speelbos is één van de grote speelbossen van Nederland. De kinderen kunnen klimmen in de bomen, hutten bouwen, spelen op één van de speeltoestellen ook is er een watergracht met een touwbrug. Een groot voordeel is het grote veld waar heerlijk gevoetbald en gespeeld kan worden, maar ook zeer geschikt is voor een picknick.

Musea bezoeken

De musea zijn tegenwoordig niet meer oubollig en saai, het is gaan leven en er is veel te beleven ook voor de kinderen. Uiteraard heb je ook wel kunstmusea, musea met oude verzamelingen etc. Musea zijn er tegenwoordig voor iedereen.

Op Hemelvaartsdag zijn er bijna alle musea open, een ander voordeel dat een musea niet duur hoeft te zijn, in Nederland heb je zelfs diverse gratis musea. Als je regelmatig na een musea gaat is er zelfs een museumpas waar je bij zeer veel musea gratis naar binnen kunt.

Hieronder vind je een aantal bijzondere musea.

Kröller-Müller Museum (Otterlo)

Midden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het prachtige Kröller-Müller Museum. Dit museum is gericht op de moderne kunst. Je vind hier o.a. de grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Ook vind je hier diverse Nederlandse Kunststromingen. Het Kröller-Müller Museum heeft naast een mooie collectie ook een  rijk gevulde beeldentuin, met meer dan 160 sculpturen van beroemde kunstenaars.

Rijksmuseum (Amsterdam)

Het rijksmuseum mag uiteraard niet ontbreken als het gaat om belangrijk en mooie musea in Nederland. Je vind hier kunstwerken van grootheden zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Kortom hier vind je het werk van alle Nederlandse meesters. Hoogtepunten in het Museum zijn het Melkmeisje, Het straatje en uiteraard de Nachtwacht. Tevens is het Rijksmuseum goed te combineren met een bezoekje aan Amsterdam

Naturalis (Leiden)

Het museum is in 2019 volledig gerenoveerd en staat bekend als het natuurhistorisch museum van Nederland. De collectie bestaat uit miljoenen stukken waaronder veel insecten, planten, vogels en andere dieren. Het Naturalis is een prachtig museum is bekroond met de European Museum of the Year Award.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Het gevangenismuseum is gevestigd in het voormalige dwanggesticht uit de 19e eeuw. Het is een interactie museum die de bezoekers informatie geeft over hoe de boeven vanaf 1600 tot heden behandeld zijn in Nederland. Het museum staat in het gevangenisdorp Veenhuizen ook hier is veel informatie over te vinden in het museum.

Het museum is erg leuk voor volwassen, maar ook zeker voor kinderen. Er valt veel te beleven en te zien voor de kinderen. Zo is er een boevenspeeltuin en rijdt er regelmatig een boevenbus rond waar je in mee kunt rijden door het dorp heen.

Aviodrome

Aviodrome is ook een interactie museum waar veel te beleven is, en alles draait om de luchtvaart. Naast veel informatie over de vluchtvaart vind je hier ook meer dan 100 oude en nieuwe vliegtuigen. Je kunt plaats nemen in een flight simulator van een Boeing 747. Als je dit te spannend vind bekijk dan de spectaculaire 4D film Skymania. Voor de kinderen zijn er diverse speelmogelijkheden.

Bestel hier je het kaartjes met korting voor Aviiodrome

Sportactiviteiten

Bij de activiteit in de natuur zag je al hiken staan dit is een leuke sportactiviteit maar in Nederland heb je nog veel meer opties die ook zeer geschikt zijn met Hemelvaartsdag. Hieronder heb ik een aantal ideeën voor jullie uiteraard is dit maar een topje van de ijsberg en zijn er veel meer mogelijkheden.

Midgetgolfen

Nederland heeft vele midgetgolf banen, de banen worden steeds spectaculairder en de aanleg wordt ook steeds meer. Een zeer geschikt uitje met het hele gezin. De meeste kinderen zijn dol op midgetgolfen en stiekem veel volwassenen ook.

Strandzeilen

De zee is voor de meeste vaak nog aan de frisse kant een goed alternatief kan strandzeilen zijn. Dit is een spectaculaire activiteit waarbij je de kracht van de wind gebruikt om zo hard mogelijk over het strand te scheuren.

Strandzeilen kan op verschillende plekken in Nederland.

Karten

Karten is leuk ook voor gezinnen met oudere kinderen en jeugd. In Nederland heb je vele kartbanen zowel overdekt als outdoor. Ook een perfect uitje met vrienden niet alleen leuk maar je kunt ook eindelijk eens zien we nu het snelste is.

Google maar eens hoeveel kartbanen er zijn in Nederland het zou je nog doen verbazen. En wist je trouwens dat Max verstappen met het karten is begonnen?

Klimmen

Nederland heeft misschien niet de bergen waar je uitstekend kun klimmen, maar een goed alternatief zijn de klimparken. Op verschillende plekken in Nederland heb je klimparken vaak zijn er verschillende niveaus en ook speciaal voor kinderen klimparcoursen niet zo hoog van de grond.

Een voorbeeld is Klimpark Ewijk bij Nijmegen met 10 verschillende attracties zoals loodrecht naar beneden vallen vanaf 15 meter. Uiteraard op een veilige manier.

Trampolineparken

Trampolineparken zijn hot op dit moment en ook een leuke activiteit voor het hele gezin. Door het grote aanbod van verschillende trampoline´s en de andere attracties en mogelijkheden kunnen kinderen zich uren vermaken bij een trampolinepark, het is alleen de vraag of papa en mama het ook zo lang volhouden. Gelukkig is er ook vaak een mogelijkheid voor een kopje koffie of een hapje eten. De trampolineparken maken een flinke opmars en op veel plekken is een trampolinepark te vinden.

Zwemmen

De meeste kinderen zijn dol op zwemmen, en met het grote aanbod zwembaden moet een zwembad vinden die je leuk vind geen probleem zijn. Het is niet alleen gezond en leuk maar het zorgt er ook voor dat je kinderen het zwemmen onder de knie blijven houden. Hemelvaartsdag zijn de openlucht zwembaden ook open dus is er nog veel meer keuze.

Op speciale dagen zoals Hemelvaartsdag worden er vaak ook extra activiteiten georganiseerd zoals waterattracties dit is uiteraard per zwembad verschillend maar maakt het wel extra aantrekkelijk.

Reacties
Categorieën