SPeeltuin Aviodrome
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/01/2024
6 min

De 7 redenen waarom je Museum Aviodrome moet bezoeken? + Review

02/01/2024
6 min

Luchtvaart museum Aviodrome, je zou misschien denken leuk als je van vliegtuigen houdt, maar wat moet je er anders? Als je dit denkt heb je het echt bij het verkeerde eind. Het is een vliegtuig museum, maar ook een ervaring en een gezellig dagje uit voor het hele gezin.

Zelf zijn wij voor het laatst in 2023 jaar naar Aviodrome geweest met onze dochter. Onze dochter is altijd al bezig geweest met vliegtuigen en blijft ook altijd staan als ze er één ziet vliegen. Dus wij dachten dit is een een perfect uitje voor haar.

De review en de 7 redenen waarom ook jij Aviodrome moet bezoeken vertellen je alles wat je moet weten en of het ook een geschikt uitje voor jou is.

Basis informatie over luchtvaart museum Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste Nederlandse lucht- en ruimtevaart museum. Sinds 2003 is Aviodrome gevestigd op de luchthaven van Lelystad. In 1960 was de opening van Aviodrome op Schiphol onder de naam "Aeroplanorama" Bij de start waren er slechts 7 vliegtuigen in de collectie. In 1967 sloot het museum de deuren, omdat de groeiende collectie niet meer past in de museumruimte.

In 1971 werd er onder de naam Aviodome een nieuwe museum geopend op Schiphol. Het museum was grotendeels gevestigd in een geodetische koepel van aluminium en was ontworpen door de Amerikaan Buckminster Fuller.

Ook hier bleef de collectie groeien, waardoor ook deze locatie te klein werd voor het museum. Daarnaast had Schiphol deze locatie nodig voor een andere bestemming. Daarom verhuisde in 2003 het museum naar Lelystad Airport en werd de naam gewijzigd naar Aviodrome.

Aviodrome beschikt over 3 gebouwen. Door middel van thema's wordt er stilgestaan bij de Nederlandse luchtvaart historie. In het hoofdgebouw waar je ook binnenkomt staan de meeste vliegtuigen en vind je ook een restaurant en filmtheater.

Aviodrome ging in 2011 failliet door tegenvallende bezoekersaantallen en Schiphol en KLM wilden niet meer investeren in Aviodrome. In 2012 werd Aviodrome overgenomen door de Libéma Groep uit Rosmalen. 28 april 2012 ging Aviodrome weer open.

Inmiddels bezit het museum een prachtige grote collectie. De collectie staat zowel binnen als buiten het museum en heeft zelfs vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In totaal vind je hier meer dan 100 oude en nieuwe vliegtoestellen.

De 7 redenen waarom ook jij Aviodrome moet bezoeken.

Speeltuinen

Aviodrome heeft qua speelmogelijkheden veel te bieden. Naast diverse spel mogelijkheden en interactie in het museum is er buiten een hele speelparadijs gemaakt voor de kinderen met vele speeltoestellen waarvan de meeste in het thema van het museum zijn namelijk vliegtuigen of ermee te maken heeft. Maar ook binnen zijn er speeltoestellen.

Zo kun jij als bagage van de glijbaan. Je legt al klauterend en spelend het parcours af die koffers ook afleggen op het vliegveld.

Je kunt taxiën met je eigen kleine vliegtuigje over het parcours die 300 meter lang is.  Ook is er een luchtverkeersleiding speeltuin waar je heerlijk kunt ravotten.

Meer dan alleen vliegtuigen

Naast de vele vliegtuigen zijn er ook replica's van gebouwen zoals het stationsgebouw van Schiphol uit 1928 en een grote T2 hangar. In deze hangar vind je de vliegende collectie van de Aviodrome. Helaas heb je als bezoeker maar een beperkte toegang tot de hangar. De gebouwen zijn mooie maar het pronkstuk is tot wel de Boeiing 747Jumbojet.

Ruimtevaart Museum

Naast het Luchtvaart Museum vind je hier ook een Nationaal Ruimtevaart Museum. In dit museum is een expositie te zien van voorwerpen en satellieten van verschillende Nederlandse en internationale ruimtevaartprogramma's. Enkele voorbeelden zijn:  reservevluchtexemplaar van de ANS-satelliet, een replica van de IRAS-satelliet en een mock-up van de Columbus ISS module.

Vliegsimulatie

Dit vond ik persoonlijk het leukste onderdeel, het zelf besturen van een vliegtuig. Uiteraard wel in een simulatievliegtuig. Het is al een prachtige ervaring om in een cockpit te zitten, en dan ook nog te mogen vliegen. Met behulp van een vrijwilliger (piloot) ga je samen een stukje vliegen met een alles erop en eraan. Zoals het stijgen en het landen. Voor vele een jongensdroom die uitkomt.

Evenementen

Een dag Aviodrome is al leuk, maar met een evenement is het helemaal een fantastisch uitje voor het hele gezin. Ook in 2023 zijn er weer verschillende evenementen gepland.

Hieronder vertel ik over 2 van de vele evenementen.

Rescue Heroes, een evenement waarbij je helden ontmoet, zoals de helden van Paw Patrol. Naast de helden zijn er ook bijzondere vliegtuigen aanwezig. Ook zijn er uitdagende activiteiten waar jij zelf de held kunt uithangen, zoals uit een vrachtruim springen in een enorme airbag of de vliegtuig stormbaan.

In de herfstvakantie staat het museum in het teken van de ruimtevaart. Waar buitenaards leuke activiteiten plaatsvinden. Naast de vele spellen wordt er ook veel kennis gedeeld over de ruimtevaart. Ook is er een interactief gezelschapsspel met als thema Mars.

Skymania (filmtheater)

In het theater is het niet alleen kijken en luisteren naar de film, het is namelijk ook te voelen en ruiken in het 4D filmtheater.

Je kunt in het Filmtheater vliegtuigfilms belijken die je ook nog eens zelf meemaakt door alle effecten. De film bekijk je met een 3D bril. De film die op dit moment speel is Skymania.

Je gaat  avontuur met Thomas en Elsa. De film brengt je terug in de tijd naar de pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart. De meeste vliegtuigen die in Skymania voorbij komen, zijn ook onderdeel van onze collectie. Zo passeren ‘De Spin’ van Anthony Fokker en ‘De Heidevogel’ van Frits Koolhoven de revue. Ook de rode Fokker DR.I driedekker (bekend als vliegtuigheld ‘De Rode Baron’) komt voorbij evenals de Boeing 747 en vele andere bijzondere kisten. Dompel je in onder in de spectaculaire 4D-wereld van Thomas en Elsa en hun spannende avonturen in hun strijd om het beste vliegtuig!

De film wordt meerdere keren per dag afgespeeld en duurt ongeveer 30 minuten.

Rondvluchten

Naast een simulatie vlucht kunt je echt de lucht in.

Het is bij Aviodrome mogelijk om in verschillende vliegtuigen een rondvlucht te maken. Er zijn meerdere aanbieders waar Aviodrome mee samenwerkt. Zo kun je een rondvlucht maken in de Cessna 172, Fokker Four en de Koninklijke DC-3 Dakota!

Ook zijn er speciale kindervliegdagen voor jonge piloten van 8 tot en met 16 jaar die de stuurknuppel van de Cessna 172 kunnen bedienen. Uiteraard gebeurt dit allemaal onder leiding van een ervaren piloot.

Onze review / ervaring

Het is al een tijdje geleden dat wij hier zijn geweest, van wat er op de site te lezen is, is er niet tot weinig veranderd. Het lijkt van de buitenkant een klein museum. Maar als je binnenkomt is het een ander verhaal. Je hebt een groot buitenterrein en 3 gebouwen vol vliegtuigen en aanverwante gebouwen en materialen.

Van het restaurant weet ik nog dat het wel goed was, alleen dat het verschrikkelijk lang duurt, dit kan ook een moment opname zijn geweest. Je bent een dagje uit en Onze dochter vermaakte zich wel in de speeltuin, dus heel erg was het ook niet. Je hebt zowel binnen veel zitplaatsen als buiten.

Binnen is een leuke glijbaan en buiten zijn er veel speel mogelijkheden van een uitdagend parcours tot vliegtuigje rijden. Wat mij persoonlijk erg opviel dat de vrijwilligers heel attent en behulp waren. Ook vertelde ze graag alles.  Ook vond ik leuk te zien hoe Schiphol er vroeger uit zag en in de loop de jaren is gegroeid.

De film hebben wij een stukje bekeken, onze dochter was toen nog te jong en vond de effecten niet prettig. De film is een leuke toevoeging en helemaal in het thema.

Aviodrome is zeker geschikt voor een leuke middag of een halve dag. 3 tot 4 uur is geen probleem als je alles wilt zien en tijd neemt voor het spelen en de interactieve mogelijkheden. De prijs is wel aardig hoog, net zoals  de vele attractieparken, musea en dierentuin in Nederland.

KlIK HIER voor een leuke korting. Wist je dat  met een Museumkaart gratis toegang hebt tot Aviodrome

De grote collectie en de vele (interactieve) mogelijkheden maakt het een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezien. Ik weet ook zeker dat de meeste vaders het ook erg leuk gaan vinden. Ik vond het zelf één van de leukste musea die ik bezocht heb.

Reacties
Categorieën