De top 7 van beste handbagage koffers 2023

Tegenwoordig zie je steeds meer koffers als handbagage. Een handbagage koffer heeft ook vele voordelen. Handbagage voor het vliegtuig moet wel aan bepaalde formaten voldoen, uiteraard moet handbagage ook handzaam zijn!

Op deze pagina lees je alles over de handbagage en een uitgebreide beschrijvingen van de 7 beste handbagage van dit moment.

Afmeting van de handbagage

De overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA probeerde in 2015 een collectieve norm voor alle maatschappijen in te voeren betreft de handbagage. Het plan was om een maximale maat aan boord toe te laten. Het idee was goed maar de vluchtvaartmaatschappijen hanteren hun eigen regels betreft de maten en het gewicht.

De maximale afmetingen van handbagage koffers zijn vastgesteld op 56 x 45 x 25 centimeter. Dit is inclusief alle uitstekende delen zoals handvatten, wielen, zijvakken etc. Maar deze maat wordt niet bij elke vliegtuigmaatschappij geaccepteerd als handbagage.

Check dit dus goed bij de vliegtuigmaatschappij waar mee je vliegt. De maximale afmetingen zijn per vliegtuigmaatschappij eenvoudig te vinden op het internet. Meestal staat het maximum formaat van je handbagage ook op hetvliegticket. Als je 100% zeker wil zijn neem dan een handbagage koffer die niet grote is dan 55x35x25 cm. (de oorspronkelijk IATA maat). Bij de laatst check bij de vliegtuigmaatschappij wordt deze maat overal geaccepteerd.

Uiteraard wil je liefst een zo grote mogelijke koffer mee zodat je ook meer mee kunt nemen. Hoeveel je mee kunt nemen in de koffers wordt vaak aangegeven met het aan liters. een kleine handbagage of standaard rugtas kan vaak rond de 10 liter aan bagage, terwijl de grote handbagage koffers minimaal 35 liter ruimte hebben.


Het gewicht van de koffer

Bij de handbagage wordt niet alleen op de afmeting gelet maar de handbaggage wordt ook gewogen en mag dus ook niet te zwaar zijn. Elke maatschappij heeft hier weer zijn eigen regels. Gelukkig is dit ook te vinden op je ticket / reispapieren en op het internet. Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren maximaal 10 kilo. Corendon bijvoorbeeld maar maximaal 7 kilo.

Als jij alleen met je handbagage reist en je hebt je boarding pass thuis geprint of bij een automaat op het vliegveld deze regelt, ontloop je vaak de controle van het wegen van de handbagage.

Neem geen risico check thuis even voor de zekerheid dat je niet te veel kilo´s in je handbagage meeneemt. (wist je trouwens dat je tegenwoordig ook al koffers hebt die zelf aangegeven hoeveel ze wegen?)


Waar moet je opletten bij het kopen van een handbagage koffer.

Als je een hangbagage meeneemt of een handbagage wil aanschaffen kun je het beste op de onderstaande elementen letten. zoals het formaat, de beveiliging en de kwaliteit. De belangrijkste zaken voor de handbagage heb ik voor je op een rij gezet. Als jij een nieuwe handbagage moet kopen weet jij aan de hand van de onderstaande bagage precies waar jij op moet letten en welke handbagage geschikt is voor jou.

Het formaat

Nu je de maximale afmetingen en het gewicht hoe zwaar een ingepakt koffers mag wegen weet, wordt het al een stukje makkelijker. Toch blijft het formaat van de koffer belangrijk bij aanschaffen van een handbagage.

Het doel van de de vakantie heeft ook met het formaat te maken. Ga jij op een stedentrip en wil je alleen maar handbagage meenemen. Dan is het wel handig dat je alles wat je echt nodig hebt ook mee kunt nemen.

Als jij de handbagage gebruikt als extra tas of voor versnaperingen onderweg en in het vliegtuig hoeft deze ook minder groot te zijn. Je kunt dan ook overwegen om een reistas mee te nemen i.p.v. een koffer. Een reistas heeft over het algemeen minder ruimte. Dit hoeft geen probleem te zijn. Wil je op vakantie lekker shoppen of spullen meenemen op de terug weg moet je hier wel rekening mee houden, en kan een koffer misschien toch nog handig zijn.

De indeling van de koffer kan ook belangrijk zijn let dus niet alleen op het formaat maar kijk ook zeker na de indeling. Heeft de koffer 1 groot vak of juist meerdere kleinere vakken, zijn de vakken voorzien van een elastiekenband, heeft de koffer ook extra compartimenten zoals aan de buitenkant bijvoorbeeld, etc.


Het materiaal van de handbagage

De koffers en handbagage zijn tegenwoordig leverbaar in verschillende materialen. Ondanks de verschillende materialen, spreek je vaak over harde koffers of zachte koffers. Hoewel de meeste koffers van harde materialen zijn gemaakt vind je ook handbagage van zachtere materialen.

Gebruik je de handbagage ook als koffer voor bijvoorbeeld in het luchtruim dan zijn harde materialen wel aanbevolen. Dit beschermt je spullen ook beter. Neem jij in de handbagage geen kwetsbare artikelen mee en houdt jij deze bij je kun je ook voor zachtere materialen kiezen.

Een voordeel van een zachtere koffer is dat deze flexibeler is en iets meer kan uitzetten. Dit kan handig zijn als je iets te veel mee wil nemen en als er weinig ruimte is kan het met een beetje passen, meten en duwen toch nog passen. Een zachtere koffer is wel kwetsbare en vooral voor de artikelen en spullen die je meeneemt.

De meest gangbare materialen voor de handbagage zijn:

 • Nylon: Nylon is een zeer lichte stof, dit zorgt er voordat dat de koffer van zichzelf niet zwaar is. Nylon koffers zijn makkelijk te maken en goedkoop in aanschaf. Dit valt onder de zachte materialen en zijn wel kwetsbaarder.
 • Polycarbonaat: is ook licht van gewicht. Naast dat het licht materiaal is ook nog een duurzaam en milieuvriendelijk. Polycarbonaat is ondanks het lichte gewicht sterk, kan goed tegen hoge temperaturen en schokken.
 • Aluminium: is een stuk zwaarder dan polycorbonaat en ook een stuk duurder wel zijn aluminimum erg duurzaam.
 • Polypropyleen:  is het meest gebruikte materiaal bij harde koffers en handbagage. Het materiaal is goedkoop, maar ook zeer sterk. Polypropyleen kan voor een gerecycleerd worden.
 • ABS: Steeds meer koffers worden gemaakt van het materiaal ABS. Dit materiaal heeft als grootste voordeel dat het materiaal het meest krasbestendig is en erg sterk.

Wieltjes

Een voordeel van een handbagage koffers is dat deze tegenwoordig allemaal voorzien zijn van wieltjes. De eerste koffers met wieltjes kwam in de jaren 70 op de markt. Een koffer met wieltjes geeft je extra comfort en is ook eenvoudig mee te nemen zodat je deze hoeft te tillen en de slepen. Niet alleen koffers hebben wieltjes ook steeds mee reistassen worden voorzien van wieltjes.

De kleinere modellen bevatten over het algemeen 2 wieltjes terwijl de grotere koffers er vaak 4 wielen hebben. Bij een te zware koffers kunnen 4 wielen handige zijn. Bij 2 wielen kan het meetrekken van een te zware koffer minder makkelijk zijn.

Diverse koffers hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om te op de rug te dragen als een tas mocht het rollen niet eenvoudig gaan. De wieltjes rollen niet over elke oppervlakte en ondergrond even prettig.

4 wielen geven je over het algemeen iets meer comfort en ook steeds meer koffers hebben 4 wielen. dit kan soms wel ten kosten gaan van een beetje ruimte vooral als deze ingebouwd zijn. In gebouwde wielen zijn beter beschermd tegen stoten, dit kan nog wel eens voorkomen tijdens het transsport.

Het slot (sluiting)

De koffers zijn tegenwoordig voorzien van een rits, dit heeft voor- en nadelen. Een rit heeft makkelijker mee dan een vaste sluiting. Maar kan ook sneller breken vooral als de koffers te vol zit en er niet met beleid mee omgegaan wordt.

Naast de ritssluiting is er soms ook nog een extra sluiting dit kan fijn zijn voor het losraken van de rits en beschermd je ook extra tegen diefstal. Naast deze extra sluiting als deze op de koffer zit kun je ook kiezen voor een extra slot.

Als jij je handbagage bij je houdt is een slot minder noodzakelijk. Als jij een slot toch prettig vind of waardevolle spullen mee neemt kies dan voor een TSA slot. Dit is vooral handig als de koffer mee moet in het vliegruim. De douane is bevoegd bij een controle je koffer op te maken en als ze deze niet open krijgen mogen ze deze open breken. De douane heeft een speciale loper voor TSA sloten en kan dus met een TSA slot je koffer zonder schade open en ook weer sluiten.

Hieronder een aantal TSA sloten.


De kleur van de koffer

Koffers zijn verkrijgbaar in vele kleuren en prints, di is uiteraard een persoonlijke smaak en voorkeur. Een bijzondere kleur en of print is misschien niet alleen mooi maar heeft ook het voordeel dat deze makkelijk te herkennen is.

Als jij een zwarte, blauwe of een grijze koffer koopt kun je er ook voor kiezen om er stickers op te plakken of een bagageriem / kofferband te gebruiken. een bagage riem zorgt niet alleen voor extra stevigheid maar ook door de riem is de koffer ook makkelijker te herkennen.

Je hebt ook koffer riemen met een slot erop anders is de kans ook groot dat de riem gestolen wordt (zelfs al eens meegemaakt). Kies je voor een kofferirem met slot kies dan wel voor een TSAslot.


De prijs van de handbagage

De prijzen zijn heel divers de kinder handbagage koffers en de eerst budget koffers beginnen vanaf € 20,- tot in de honderden euro´s per koffer.

De goedkoopste koffers kunnen een goede keuze zijn als je ze maar 1 of 2 keer wil gebruiken.

De prijs verschil heeft met verschillende factoren te maken, denk hierbij aan het formaat, het merk, de materialen, het aantal wielen, extra opties zoals een ingebouwde weegschaal en een slot.

Bij het overzicht van de 7 handbagage koffers heb ik koffers uit verschillende prijsklasse geselecteerd en uitgebreid beschreven.


De voor- en nadelen van de handbagage

Nu je al veel hebt gelezen over de handbagage is het tijd voor de voor- en nadelen van handbagage.

Voordelen:

 • Reizen met alleen handbagage als je gaat vliegen is een stuk goedkoper. Bij sommige maatschappijen mag je 2 handbagage´s per persoon meenemen dit is niet overal.
 • Het is een stuk sneller met alleen handbagage reizen je hoeft niet meer op de koffer te wachten en kan rechtstreeks richt douane en uitgang.
 • Als je alleen met je handbagage reisje hoeft je ook maar 1 koffer mee te nemen.

Nadelen:

 • Je kunt maar beperkt meenemen voor een citytrip of een korte vakantie kan het voldoende zijn. De meeste handbagage koffers hebben een inhoud van 35 liter.
 • Je mag niet alles meenemen in je handbagage dit is vooral lastig met vloeistoffen die mag maximaal 100 ml zijn. (exclusief medicatie). Dit geldt ook voor een flesdrank dit mag alleen een mini flesje worden als je deze mee wil nemen.
 • Als je laat in het vliegtuig bent kan het nog wel eens voorkomen dat in jouw bagage vak geen ruimte is, omdat er al grote koffers in liggen dan moet je dus een ruimte zoeken in de bagage vakken in het vliegtuig. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat de koffer als nog in het vliegruim moet. (op tijd aanwezig zijn kan een oplossing zijn)

Wat mag je meenemen in je handbagage

Hierboven bij de nadelen las je al dat je niet alles mee mag nemen in je handbagage hieronder heb ik overzicht gemaakt wat je wel en niet mag meenemen. Dit zijn algemene zaken dit kan per vliegveld / land nog wel eens verschillen. Wil je het zeker weten check het dan van te voren. De lijst is afkomstig van Schiphol.

Wat wel mee mag in de handbagage

 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s
  • Verpakkingen van max. 100ml
  • samen in een hersluitbaar, transparant zakje van maximaal 1 liter
  • één zakje per persoon
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring
 • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs
 • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6cm
 • Camera’s, tablets en laptops
 • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling!

Wat niet mee mag in de handbagage

 • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is
 • Verdovingsapparaten
 • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht
 • Stompe slagvoorwerpen
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
 • Verboden voorwerpen (Lijst met verboden voorwerpen)

De 7 beste handbagage voor 2022

Na alle informatie is het nu tijd voor de 7 beste handbagage´s van dit moment. De handbagage´s worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Bij de selectie van de beste handbagage is gelet op de belangrijkste eigenschappen, wieltjes, stevig materiaal maar ook de officiële IATA maten. Ook is er rekening gehouden met verschillende budgetten.

Naast de uitgebreid beschrijving heb k ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over de koffer zoals waardering en de recensie van de gebruikers. Via de link kun je de koffers ook eenvoudig bestellen.

Barcelona Dutch – Navy – Small – trolley

De Barcelona trolley is een van de meest gewilde trolleys als het gaat om een weekendje weg of een korte zakenreis. Deze ruimtelijke lichtgewicht koffer is van topkwaliteit en vervaardigd uit 600 denier polyester.

De Barcelona trolley is uitgevoerd in een Dutch Design, herkenbaar aan de rood-wit-blauwe handvaten met aan de binnenzijde een gevoerd interieur met kruisbanden en een geïntegreerd automatisch trolleysysteem.

De Princess Traveller Barcelona Trolley S navy is onderdeel van de Barcelona serie van Princess Traveller. Deze serie bestaat onder andere uit Zachte koffers. De Koffers uit deze serie zijn gemaakt van Polyester en worden geleverd met een fabrieksgarantie van 2 jaar.


TravelZ Big Bars Handbagagekoffer 55cm met TSA-slot

De TravelZ Big Bars is een verademing voor de reiziger. De Big Bars koffer is heerlijk Licht, heeft een internationaal erkend TSA-cijfercombinatieslot, is erg slagvast en met 4 dubbele wielen comfortabel in gebruik, vervaardigd uit Polypropyleen, bezit een luxe interieur met ritsvak en elastisch vak, een verstelbare trolleystang, waardoor dit geschikt is voor zowel lange als kleinere personen en 2 jaar garantie.

Veilig op reis met een TSA-cijferslotcombinatie
Om de veiligheid van de kofferinhoud te waarborgen bezit de koffer een internationaal TSA-cijfercombinatieslot die aan alle IATA-normen voldoet.

Luxe interieur – Georganiseerde verdeling van de reisbagage
De voering is voorzien van gekruiste spanbanden om uw reisbagage georganiseerd bij elkaar te houden. Daarnaast een groot ritsvak voor makkelijke toegang tot een reisgids of boekje, zonder alle vakken open te hoeven ritsen.

Wendbaar en veel rijcomfort 4 dubbele wielen zijn 360 graden te draaien.

Productspecificaties:
Afmetingen: 55 x 37 x 20cm – 35 Liter – 2,7 kg
Beschikbaarheid: In 3 kleuren en alle formaten
2 jaar garantie
Vervaardigd uit Polypropyleen

Technische specificaties:
Een TSA-cijfercombinatieslot om de kofferinhoud te waarborgen
4 dubbele zwenkwielen voor meer rijcomfort
Luxe binnenvoering met ritsvakken, en pakriemen

Kortom, de ideale reispartner


Enrico Benetti Orlando 35058 S handbagage trolley koffer

Deze praktische handbagage trolley koffer Orlando van Enrico Benetti is net iets kleiner dan een standaard handbagage koffers en hierdoor bij alle vliegmaatschappijen toegestaan als cabine bagage.

De handbagagekoffer is 43 cm hoog, maar je kunt er verrassend veel in kwijt. In de twee voorvakken steek je kleine spulletjes en de divider in de koffer heeft ook een groot ritsvak.

In het hoofdvak zitten ook twee elastische spanbanden, waardoor je spullen netjes op hun plek blijven zitten. De trolley rijdt op twee soepele wielen en is licht van gewicht. De koffer is gemaakt van sterk polyester en is verkrijgbaar in de kleuren blauw, grijs en zwart.

De cabine size koffer is ook in een maat groter verkrijgbaar, deze variant is 50 cm hoog en wordt ook vaak als handbagage gebruikt.


Eastpak Tranverz S Reiskoffer 51 cm

We nemen allemaal meer mee terug dan we meenemen, en de Tranverz past zijn formaat daar gewoon op aan. En thuis kan hij plat worden opgeborgen. Deze iconische tas is verkrijgbaar in diverse formaten voor verschillende soorten reizen, en is er nu in XS voor korte trips en in large voor lange afstanden.

Kenmerken:

 • Dubbel compartiment met sluiting met rits.
 • Gespen aan de zijkanten om het volume te bepalen
 • Voorvak met rits. Handvat met gewatteerde greep
 • Gewatteerd handvat aan zijkant. Uitschuifbaar handvat
 • Ritsen met slotlus
 • Soepel wielsysteem
 • Staat rechtop.

Princess Traveller San Francisco Handbagagekoffer

Luxe koffer met ingebouwde digitale weegschaal. De San Francisco is een unieke koffer met een ingebouwde digitale weegschaal. Zo kunt u snel en gemakkelijk het gewicht van uw bagage aflezen op de verlichte display.

Kenmerken:

 • Op ieder moment het aantal kilo’s meteen af te lezen.
 • Nooit meer teveel kilo’s dus geen problemen bij het inchecken.
 • Topkwaliteit materiaal: ABS met shark skin, dit helpt beschadigingen aan uw koffer te voorkomen.
 • Materiaal voering: 190T Polyester. De antracietkleurige voering is mooi afgewerkt met het Princess Traveller logo.
 • Mooi afgewerkt interieur met pakbanden en een afsluitbaar gegaasd ritsvak.
 • Lichtgewicht aluminium trolley systeem.
 • 4 Ball bearing wielen met 360 draairichting.
 • TSA slot.
 • Kwalitatief hoogwaardige ritsen afgewerkt met Princess Traveller rits pullers.

Trunki Ride-On Handbagage koffer 46 cm – Benny de Kat

Trunki Ride-on Kat Benny

De Trunki maakt reizen met kinderen heel wat relaxter. Trunki heeft niet alleen een heel uniek en grappig design, het is ook de enige koffer waarmee kinderen kunnen rondtoeren of op voortgetrokken kunnen worden wanneer de vermoeidheid toeslaat. Geen pijnlijke voetjes meer, uw kind kan er op zitten tijdens het wachten en een beetje rondrijden als de verveling toeslaat.

Kinderen vinden reizen geweldig met een Trunki koffer waarop ze kunnen uitrusten, rondrijden of voortgetrokken worden. Het Trunki concept moedigt kinderen aan om actief deel te nemen aan het reisgebeuren.

Veiligheid staat voorop bij Trunki, die zodanig ontworpen werd dat omkantelen voorkomen wordt. De oortjes zijn niet alleen grappig om zien, maar dienen meteen als handgreep waaraan je kind zich kan vasthouden tijdens het rijden.

De trunki koffer is geschikt om als handbagage mee op (vlieg)reis te gaan.

Maximale draagkracht: 50 kg
Aanbevolen voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
Afmeting: 46 x 30 x 21 cm
Materiaal: kunststof


TravelZ Horizon Handbagagekoffer – 54cm

De TravelZ Horizon is een betrouwbare lichtgewicht koffer van slechts 2.5 kilo. Het materiaal (ABS) en de ribbelstructuur van de koffer maken de Horizon sterk en krasvast. Met vier 360-graden wielen, een prettig handvat én verstelbare trolleystang is de Horizon ook qua comfort een uitblinker. Het luxe interieur (afsluitbaar ritsvak + gekruiste spanbanden) en het veilige cijfercombinatieslot maken deze overcomplete lichtgewicht helemaal af.

Comfortabel – Verstelbare trolleystang, vier soepele wielen, prettig handvat
De vier soepele 360-graden wielen zorgen voor stille en makkelijke verplaatsing. Dankzij de verstelbare trolleystang is de koffer voor iedere geschikt, ook als u langer of kleiner bent. Het handvat ligt prima in de hand.

TIP! De juiste maat – Mag mee met 99% van alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld
Let er bij het kopen van een handbagagekoffer op deze voldoet aan de IATA-norm, net zoals de Horizon. De Horizon wordt door 99% van alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld geaccepteerd als handbagagekoffer.

Cijfercombinatieslot – Veilig op reis
Om de veiligheid van de kofferinhoud te waarborgen is de koffer voorzien van een cijfercombinatieslot dat aan alle IATA-normen voldoet.
/
Luxe interieur – Perfecte organisatie van de reisbagage
De voering is aan de ene kant van de koffer voorzien van een groot afsluitbaar ritsvak. De andere kant van de koffer is uitgerust met gekruiste spanbanden.

Technische specificaties:
Afmetingen: 54 x 34 x 20 cm – 35 liter.
Gewicht: 2.5 kg.
Uitvoeringen: in 9 kleuren.
Garantie: 2 jaar.
Materiaal: ABS.

Productspecificaties:
Een cijfercombinatieslot om de kofferinhoud te borgen.
Vier soepele stillere zwenkwielen voor meer rijcomfort.
Luxe voering met enerzijds een afsluitbaar ritsvak en anderzijds pakriemen.
Vier standen verstelbaar trolleysysteem.
Voldoet aan IATA-afmetingen.
Mag met 99% van alle luchtvaartmaatschappijen ter wereld mee.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *