|

De 7 tips die jou reis en vakantie een stuk duurzamer kunnen maken.

In het dagelijkse leven wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Bijvoorbeeld door minder vlees te eten, afval te scheiden vaker de auto laten staan etc.

Maar als we op reis gaan vergeten we de duurzaamheid nog wel eens. Het lijkt namelijk ook erg lastig. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden die een steentje bijdragen.

In deze blog gaan we het hebben over duurzaamheid en hoe je het toe kan passen tijdens je vakantie. Hiervoor geven wij 7 tips.

Wat is duurzaam reizen:

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk. Duurzaam reizen betekent dat je rekening houdt met het milieu en dat kun je op allerlei manieren doen.

De 7 tips voor een duurzame reis of vakantie.

Hieronder vind je de 7 tips dit niet allemaal voor de hand liggen. Deze tips zijn goed uit te voeren tijdens je vakantie en reis. Met deze tips heb je een vakantie zonder vervelende beperkingen maar je draagt wel een steentje bij aan duurzaamheid.

Vlieg zo min mogelijk.

Vliegen is niet duurzaam. Voor sommige bestemmingen of reizen ben je afhankelijk van het vliegtuig. Kies er voor om zo min mogelijk te vliegen als het dat kan. Wanneer je wel voor het vliegen kiest let dan op de volgende punten.

  • Kies voor een groene of energie zuinig vliegtuigmaatschappij.
  • Ga voor een rechtstreekse vlucht. Een tussenlanding zorgt voor extra uitstoot.
  • Bij verschillende vliegtuigmaatschappijen kun je de CO2 uitstoot compenseren. Je betaalt dan een extra bedrag dat wordt geïnvesteerd in CO2- reductieprojecten zoals bijvoorbeeld het planten van een boom. Het bedrag wordt berekend op basis van de gemiddelde CO2-uitstoot per passagier.

Maak gebruik van de deeleconomie

De deeleconomie heeft een hoop voordelen. Wanneer je namelijk samen iets deelt, hoef je dat zelf niet te kopen en daarmee voorkom je onnodige schade aan het milieu. Er hoeft simpelweg minder geproduceerd te worden

Voor je reis of de vakantie heb je ook verschillende mogelijkheden hieronder een aantal voorbeelden:

  • Airbnb (gedeelde huizen)
  • Camptoo (gedeelde campers),
  • Barqo (gedeelde boten)
  • Blablacar (gedeelde auto’s)

Probeer op reis zoveel mogelijk gebruik te maken van de deeleconomie.


Koop (zoveel mogelijk) tweedehands producten voor je reis.

Wanneer je gaat reizen zal je misschien nieuwe spullen willen kopen zoals een backpack, koffer, kleding of camera. Nieuwe spullen kopen is niet duurzaam. Probeer daarom spullen tweedehands te kopen of te lenen van iemand. Marktplaats is bijvoorbeeld een platform met veel en goedkope tweedehands producten.


Eet zoveel mogelijk vegetarisch en kies voor lokale producten.

Eet op vakantie niet meer vlees of vis dan je normaal gesproken doet, het liefst zelfs minder. In bepaalde delen van de wereld is geen vlees eten en toch een voedzame maaltijd krijgen wel een uitdaging. Vooral landen in Midden en Zuid-Amerika is het lastig hier is veel vlees en vis en weinig alternatieven. Een optie zou kunnen zijn te kiezen voor lokale producten. Zo help je de lokale bevolking, boeren en de economie.


Neem je eigen waterfles mee

Neem je eigen waterfles mee als je op reis bent. Daarmee voorkom je dat je zelf plastic flesjes moet kopen en zo onnodig plastic verbruikt. In veel landen kun je het water uit de kraan niet drinken. Vaak zijn er wel mogelijkheden om schoon drinkwater te tappen. Als dit niet het geval is een waterfilter een optie. Deze schakelt schakelt de bacteriën en ziekteverwekkers uit waardoor het water drinkbaar wordt


Doe verantwoordelijk activiteiten en uitstapjes.

Veel uitstapjes en activiteiten zijn mooi en uitdagend maar absoluut niet duurzaam of diervriendelijk. Kies ook bij excursies voor duurzame en diervriendelijk uitjes. Zoals: Fietstochten, Wandelingen, Kajakken, Zwemmen in natuur wateren etc.

Laat je excursies / activiteiten zoveel moeten uitvoeren door locals of organisaties die locals werken. .


Ga met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer is duurzaam maar als deze bus nou duurzaam is?
De bus in Kenia. wel openbaar vervoer niet milieu vriendelijk.

Op de meeste plekken in de wereld kun je wel gebruik maken van het openbaar vervoer. Mensen kiezen vaak voor het gemak een taxi of huren een auto. Probeer dit ter vermijden als het mogelijk is. Het openbaar vervoer is in veel landen ook een avontuur en een hele mooie ervaring.

Flixbus is een goede en een goedkope optie. Ook mogelijk een klein bedrag extra te betalen voor de compensatie.


Tot slot:

Voor deze blog had ik uiteraard ook tips kunnen geven als gebruik zo min mogelijk water een goed voorbeeld hiervan is je handdoek meerdere keren gebruiken i.p.v. gelijk wassen na 1 keer gebruiken.

Een ander tip is je eigen rotzooi en troep opruimen, zodat je alleen maar je eigen voetstap achterlaat en geen spullen. Probeer ook zoveel mogelijk lopend en fietsend je vakantie te verkennen als het mogelijk is.

De bovenste drie tips zijn gelukkig al veel mensen vanzelfsprekend.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *