Kamp Westerbork
Dagjes weg
Ramon Kuiters
Dagjes weg
02/06/2024
4 min

de 7 indrukwekkende bezienswaardigheden van de tweede wereldoorlog

02/06/2024
4 min

De Tweede Wereldoorlog mag dat wel meer dan 75 geleden zijn geweest, maar er zijn nog vele sporen en gebouwen te vinden in Nederland die direct en indirect te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De sporen en gebouwen die doen denken aan de oorlog zijn heel verschillend van momunmenten tot aan kampen. 

Maar wat zijn de meeste indrukwekkende bezienswaardigheden en plekken die te maken hebben met de Tweede Wereld Oorlog. De bezienswaardigheden en locaties worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Militair Ereveld Grebbeberg

Het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de oudste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Honderden soldaten die zijn gestorven zijn tijdens de Duitse inval hebben hier hun rustplaats. Deze begraafplaats wordt ook gebruikt als nationale herdenkingsplaats. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is dit een veelbezochte herdenkingsceremonie. 

Militair Ereveld Grebbeberg heeft je meer te bieden, je vind hier ook een informatiecentrum. Het informatie centrum vertel je meer over de Slag om de Grebbeberg die ook plaatst heeft gevonden op deze plek. Op de Grebbeberg ligt een gerestaureerde loopgraaf verscholen, deze is te vinden aan de rand van het bos. Op de Grebbeberg zijn nog meer overblijfselen bezienswaardigheden te zien zoals de overgebleven kazamatten. 

Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort was één van de 5 concentratiekampen in Nederland. Het kamp in Amersfoort deel voornamelijk dienst als transit-kamp. Volgens de cijfers zijn er 650 overleden in het kamp en waren er 37.000 geregistreerde gevangenen. Na de oorlog werd het kamp volledig afgebroken, sinds de jaren 80 doet het terrein dienst als opleidingsinstituut voor de politie. 

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort (SNMKA) verwierf in 2010 een bosperceel ten noorden van de voormalige schietbaan van het concentratiekamp. Op dit terrein is de voormalige schietbaan nog te zien hier werden vroeger executies uitgevoerd. Ook zijn diverse barakken wachttorens en de rozentuin nagebouwd. Hoewel het niet meer origineel is kun je wel voelen en zien hoe het hier vroeger was. Wat nog wel in originele staat is, de loopgraaf hier kun je ook door heen wandelen.  

Kazematten Museum 

Het oorlogsmuseum Kazematten is gelegen in het Friese plaatsje Kornwerderzand bij de Afsluitdijk. Het museum geeft meer informatie over de Slag om de Afsluitdijk in 1940. Je vind in het museum een bezoekerscentrum met veel informatie maar ook een wachtlokaal en aantal kazematten: Commandokazemat, keuken/ luchtdoelremisekazemat, mitrailleurkazemat, kanonkazemat en zoeklichtkazemat.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is door de Nederlandse overheid in oktober 1939 opgezet als vluchtelingenkamp voor de vluchtingen uit Nazi-Duitsland. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 in Nederland binnen vielen waren er ongeveer 700 vluchtingen. In juli 1942 werd het kamp Westerbork een Durchgangslager (transportkamp). Na schatting zijn ruim 100.000 mensen op transport gezet naar vernietigingskampen in Polen of de werkkampen in Duitsland. 

12 april 1945 werd de gevangen in Westerbork bevrijd. Op het moment van de bevrijding waren er 876 gevangenen aanwezig. Tot 1948 werden in het kamp Westerbork NSB-ers en collaborateurs vastgehouden. Na verschillende functies te hebben gehad werd het kamp in 1983 een herinneringscentrum. Nu is er veel te zien en te beleven in het kamp. 

In het museum van Kamp Westerbork wordt je meer verteld over het kamp en het leven tijdens de oorlog. Je kunt hier originele filmbeelden uit 1944 bekijken, ingerichte barak, een maguette van het kamp en nog veel meer. Naast het museum zijn er ook regelmatig tijdelijke en wisselende exposties. Dit is nog lang niet alles er is meer te bezichtigen en te bekijken in Kamp Westerbork.

Oorlogsmuseum Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon is een groot Nederlands historisch en educatief museum dat zich richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het museum is gelegen in Overloon in de provincie Noord-Brabant.   

Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum van Nederland en heeft een grote, bijzondere collectie met veel diversiteit. Naast vele voertuigen zoals tanks, kannonen, vliegtuigen, etc. zijn er ook vele persoonlijke verhalen om je een goed beeld te geven van de oorlog. 

Het museum is gelegen in een bosachtig park en in 1946 opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon. In mei wordt hier elk jaar een tweedaags evenement gehouden Militracks. Een evenement met alleen maar Duitse oorlogsvoertuigen. 

Kamp Vught

Het Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en door nazi-Duitsland geannexeerde gebieden. Het kamp werd vooral gebruik als werkkamp en als aanvoerkamp voor Kamp Westerbork. Net buiten het kamp zijn er ook executies uitgevoerd. Volgens de gegevens gaat het om 329 gevangenen, waaronder joden, zigeuners, politieke gevangenen, Jehova’s en verzetsstrijders. 

Tegenwoordig is een groot deel van het voormalige kamp in gebruik door de Penitentiaire Inrichting Vught. Een aantal van de gebouwen zijn nog bewaard gebleven en het de status van rijksmonument gekregen. In het noord oosten van het terrein vind je een museum waaronder onder andere een barak en een aantal wachttorens zijn nagebouwd. 

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum is gelegen in Soesterberg. Dit museum heeft een bijzondere collectie als het gaat om tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters van Nederland. Naast de vele voertuigen zijn er ook diverse persoonlijke verhalen en objecten van militairen. 

Dit allemaal maakt die oorlogsmuseum bijzonder en ook zeker de moeite waard als je geinteresseerd bent in alles wat met de Tweede Wereld Oorlog te maken heeft. 

Reacties
Categorieën