Munster
Duitsland
Ramon Kuiters
Duitsland
01/30/2024
7 min

De top 7 van de leukste bezienswaardigheden in Münster 2024

01/30/2024
7 min

Munster is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is het culturele centrum van de regio Münsterland, dat bekend staat om zijn schilderachtige landschappen en rijke geschiedenis. Deze mooie Duitse stad ligt niet ver van de Nederlandse grens en is een goede keuze voor een stedentrip.

De stad wordt sowieso al veel bezocht tijdens de kerstperiode en Carnaval. Munster wordt gezien als één van de carnavalssteden in Duitsland en heeft ook diverse mooie kerstmarkten waardoor het een aantrekkelijk bestemmingen is tijdens de kerstperiode.

Maar wist je dat ook buiten de carnaval en kerst er veel te zien en te beleven is in Münster. De stad heeft namelijk vele interessante bezienswaardigheden. Voor deze pagina heb ik de 7 leukste bezienswaardigheden voor je op rij gezet en uitgebreid beschreven.

Maar voor dat ik met de top 7 begin heb ik eerst een aantal reisaanbieders voor je op een rij gezet, die een uitstekende reispartner kunnen zijn als je wil overnachting Münster. Ben jij op zoek naar een hotel in Münster raad ik je aan om zeker eens te kijken naar het aanbod en de aantrekkelijk aanbiedingen van deze reisaanbieders.

Dom van Münster

De kathedraal van Münster, ook wel St. Paul's Cathedral genoemd, is een rooms-katholieke kathedraal in de stad Münster, Duitsland. De kathedraal heeft een rijke geschiedenis en de bouw begon in de 13e eeuw op de plaats van twee eerdere kathedralen. Het ontwerp van de kathedraal bevat een mix van bouwstijlen, waaronder romaans en gotisch, met een torenhoge westbouw en een middenschip dat meer dan 100 meter lang is.

 De kathedraal is een symbool van Münster en wordt beschouwd als een van de mooiste bouwwerken in Duitsland vanwege de verbluffende architectuur en kunstwerken. De kathedraal van Münster is van groot historisch belang en diende als plaats van ondertekening van het Verdrag van Westfalen in 1648, waarmee een einde kwam aan de Dertigjarige Oorlog.

Ook de kathedraal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar werd in de jaren na de oorlog minutieus gerestaureerd. Tegenwoordig is het nog steeds een populaire toeristische attractie, met bezoekers van over de hele wereld die de indrukwekkende architectuur en rijke geschiedenis van de kathedraal komen bekijken.

Het interieur van de kathedraal van Münster is net zo indrukwekkend als het exterieur, met een verscheidenheid aan kunst en decoraties uit verschillende tijdsperioden. De Domkammer, of schatkamer van de kathedraal, bevat goudsmid- en textielkunstvoorwerpen die 12 eeuwen oud zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van het interieur van de kathedraal is de astronomische klok, die dateert uit de late Middeleeuwen en wordt beschouwd als een wonder van techniek. Bezoekers kunnen ook unieke kunst aan de muur van de rooms-katholieke kerk en andere souvenirs vinden in de cadeauwinkel van de kathedraal.

Kunstmuseum Pablo Picasso

Het Kunstmuseum Pablo Picasso Munster, gelegen in het hart van Münster, is het eerste en enige museum van het land gewijd aan de beroemde kunstenaar Pablo Picasso. Het museum werd in 2000 geopend en is gehuisvest in een beschermd monument in het oude stadscentrum van Münster. De geschiedenis en achtergrond van het museum zijn belangrijk, aangezien het het enige museum in Duitsland is dat uitsluitend gewijd is aan het tentoonstellen van Picasso's werk.

De monumentale gevels van het museum zijn een herkenningspunt in de stad en trekken bezoekers van over de hele wereld. De unieke focus van het museum op het werk van Picasso maakt het een must-visit bestemming voor kunstliefhebbers en liefhebbers van Picasso.

Het Kunstmuseum Pablo Picasso Munster beschikt over een uitgebreide collectie kunstwerken en tentoonstellingen die de veelzijdigheid en creativiteit van de kunstenaar laten zien. Het museum herbergt 's werelds grootste collectie lithografieën van Picasso, met meer dan 800 tentoongestelde stukken.

Het museum biedt ook wisselende tentoonstellingen die verschillende aspecten van Picasso's werk belichten en zijn grafische werk in dialoog brengen met het werk van zijn tijdgenoten [2]. Naast de vaste collectie biedt het museum rondleidingen, thematische diavoorstellingen en tal van andere evenementen. De programma's en evenementen van het museum zijn ontworpen om bezoekers een uitgebreid inzicht te geven in het werk van Picasso en de betekenis ervan in de kunstwereld.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en er geldt een toegangsprijs.

Allwetterzoo

Allwetterzoo Münster is een van de mooiste dierentuinen van Duitsland en biedt een unieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. De dierentuin werd oorspronkelijk geopend op 26 juni 1875 als Landois Zoo en hield aanvankelijk alleen Europese diersoorten. In de loop van de tijd is de dierentuin uitgebreid en tegenwoordig is het de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan diersoorten van over de hele wereld, waaronder olifanten, tijgers en zelfs luiaards.

In 2023 verwelkomde Allwetterzoo Münster voor het eerst in zijn geschiedenis Indiase en Sri Lankaanse luiaardberen. Allwetterzoo heeft ongeveer 3000 dieren en naast het bekijk van de dieren is er nog veel meer te beleven, zoals leuke loopbruggen, safaripaden,  (educatieve) voershows en nog veel meer. De naam allwetterzoo zegt het al de dierentuin heeft ook veel overdekte gedeeltes dus ook bij een dag minder mooi weer is de Allwetterzoo Münster een goede keuze.

In één van de overdekte gedeeltes van de dierentuin vind je een paardenmuseum met veel informatie over lokale paardenrassen. Voor de kinderen zijn er mechanische paardjes waarop ze rond kunnen rijden. Ook een leuk is de overdekte tropische vogeltuin en het aquarium.

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk in Munster, Duitsland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van de bisschopszetel in het jaar 600 na Christus. De kerk was aanvankelijk een kleine kerk voor kooplieden op de markt, maar werd na verloop van tijd de stads- en marktkerk van Munster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht bisschop Clemens van Galen zijn toevlucht in de kerk. De kerk heeft een belangrijke rol gespeeld in de religieuze en culturele geschiedenis van de stad en is tot op de dag van vandaag een belangrijk herkenningspunt.

De Sint Lambertuskerk heeft een uniek en indrukwekkend architectonisch ontwerp. De structuur is het belangrijkste sacrale gebouw in Munster en heeft een combinatie van romaanse en gotische bouwstijlen. De toren van de kerk, die 85 meter hoog is, is een van de meest herkenbare kenmerken van de skyline van de stad. De kerk herbergt ook een verscheidenheid aan designelementen, waaronder glas-in-loodramen en een barok altaar. Het St. Bernnulphusgilde, een groep ambachtslieden, heeft bijgedragen aan de bouw en inrichting van veel van de kenmerken van de kerk.

In de loop van de tijd heeft de Sint-Lambertuskerk verschillende restauratie- en conserveringsinspanningen ondergaan om haar historische en culturele betekenis te behouden. De laatste jaren lag de focus op de restauratie van het orgel van de kerk en de vervanging van de witte Belgische zandkalksteen die bij de bouw werd gebruikt door natuursteensoorten.

Slot Münster

Kasteel Munster, ook bekend als Schloss Münster, is een prominent herkenningspunt in de stad Münster. Het kasteel is ontworpen door architect Johann Conrad Schlaun en gebouwd in het midden van de 18e eeuw.

Het kasteel is gebouwd van de typische Baumberger zandsteen van Münster en heeft rijke figuratieve versieringen op de gevels. Kasteel Münster werd oorspronkelijk gebouwd als residentie van de prins-bisschop en diende als symbool van de politieke en religieuze macht van de heersende klasse. Tegenwoordig is het de zetel en het symbool van de Westfaalse Wilhelmsuniversiteit.

De historische betekenis van Kasteel Münster  blijkt duidelijk uit zijn rol als symbool van macht en autoriteit in de tijd van de prins-bisschoppen. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de politieke en religieuze aangelegenheden van de regio en was een centrum van macht en invloed.

Bovendien is het kasteel door de geschiedenis heen de locatie geweest van verschillende culturele en sociale evenementen, waaronder het "Tournament of Winners", een van de oudste toernooien in Duitsland, dat een lange traditie en grote betekenis heeft. Bovendien is de achter het kasteel gelegen botanische tuin, aangelegd in het begin van de 19e eeuw, een schat en een droomplek voor tuinliefhebbers [3].

Ondanks zijn historische en culturele betekenis heeft Munster Castle te maken gehad met uitdagingen op het gebied van behoud en onderhoud. Er zijn inspanningen geleverd om het kasteel te behouden, inclusief restauratiewerkzaamheden aan de gevels en de aanleg van een botanische tuin.

Het kasteel is ook een populaire toeristische bestemming, met historische rondleidingen beschikbaar voor bezoekers.

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt Munster is een historische marktplein in het hart van Münster. De markt is sinds de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum en wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

De gebouwen op de markt zijn versierd met pittoreske frontons en hebben renaissance- en gotische gevels, die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. De belangrijkste kenmerken van de Prinzipalmarkt zijn gebouwd in de 12e en 13e eeuw, waardoor het een belangrijk herkenningspunt is van het middeleeuwse verleden van de stad.

De architectonische kenmerken van de gebouwen aan de Prinzipalmarkt Munster getuigen van het rijke culturele erfgoed van de stad. De markt is de thuisbasis van tal van exclusieve winkels en restaurants, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel toeristen als de lokale bevolking..

Het Prinzipalmarkt wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Duitsland en is een populaire plek om te wandelen en de historische architectuur van de stad in je op te nemen.

Friedenssaal (Stadhuis)

Het stadhuis van Friedenssaal in Münster, Duitsland, is een van de belangrijkste en meest historische gebouwen van de stad. Het stadhuis is halverwege de 14e eeuw gebouwd en staat bekend om zijn unieke hoge gevel . De Friedenssaal, wat zich vertaalt naar "Hall of Peace", bevindt zich in het stadhuis en is waar het Spaans-Nederlandse vredesverdrag werd ondertekend in 1648. Als bezoeker kun je nog steeds het stadhuis en de Friedenssaal bezoeken om het originele document met de handtekeningen van de Vrede van Westfalen te zien. Het stadhuis is een belangrijk historisch monument en een bewijs van de rijke geschiedenis van de stad.

De ondertekening van het Verdrag van Westfalen in het stadhuis van Friedenssaal was een belangrijk moment in de Europese geschiedenis. Het verdrag maakte een einde aan de Dertigjarige Oorlog en vestigde de beginselen van het moderne internationale recht.

Reacties
Categorieën